Takip Edin

Proje Taşıma Lojistiği

Türkiye, Ağır Vasıtanın Merkezi Oluyor

Yayınlanma tarihi

-

TREDER, TAİD ve ARÜSDER işbirliği ile gerçekleştiren Ağır Vasıta Zirvesi’nde, Türkiye’yi ağır vasıta merkezi yapacak yol haritası çizildi. İlk adımın atıldığı zirvede, Treyler, üst yapı ve ağır vasıta üreticileri ve paydaşları bu hedefe tam destek vererek; ülkemizin, coğrafi konumu, teknolojisi, yetişmiş insan gücü ve kapasitesi ile bunu gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olduğunu söylediler. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk,  yeteneklerini ve kapasitelerini kullanarak Avrupa, Orta  Doğu ve Afrika’nın en büyük treyler üreticisi olmak istediklerini söyledi. TAİD Başkanı İlhami Eksin, sektörün Afrika’dan Avrupa’ya gurur verici hikayeler yazdığını söyledi ve “Hayalimiz olan tam bir otomotiv zirvesine gidecek bu zirve herkese ışık tutacak” dedi. ARÜSDER Başkanı Burhan Fırat, sektörün her yıl ihracat rakamları kırdığını söyledi ve mevzuattaki engeller, teşvik ve kredilerdeki yetersizliklerin çözülmesini istedi.

 

 

TREDER, TAİD ve ARÜSDER’in işbirliğiyle düzenlenen Türkiye Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi, 11 Şubat’ta Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Hotel’de gerçekleştirildi. Zirvenin altın sponsorluğunu, Pirelli Prometeon ve BPW üstelendi. Shell, Vegatrans ve İntermobil gümüş sponsor;  Asco – Carrier, Aspöck, Atiz Lojistik, BASF, Çıvgın Boya, DYO, Gümaş, Kadesan, Knorr Bremse, Kozmaksan, Mobilite, Ak-Set, Turkish Machinery ise Co-soporsor olarak zirveye destek verdi. Zirvede; “Türkiye Avrupa’nın Treyler Üretim Merkezi Olacak”, “Üst Yapı Sektörünü Bekleyen Fırsat ve Tehditler”, “Ağır Vasıta Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceği” konulu 3 panel düzenlendi.

 

Reklam

 

Şentürk: Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük treyler üreticisi olmak istiyoruz

Zirvenin açılış konuşmasını yapan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, Türkiye’nin 100 bin adetlik treyler üretim kapasitesine sahip olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’de üretilen treylerlerin 7 kıtada 65’ten fazla ülkeye ihracat edildiğini belirten Şentürk, mevcut kapasitenin yalnızca 5’te birinin kullanılabildiğini açıkladı.

 

 

Reklam

Eksin: Sektör Afrika’dan Avrupa’ya gurur verici hikayeler yazıyor

 

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı İlhami Eksin,  20 yılda 16 ton üzeri çekici pazarı ortalamasının 25 bin adet olduğunu, geçtiğimiz son 4 yılda pazarın sürekli küçüldüğünü ve 2019 yılında toplam 7 bin 300 araç satıldığını söyledi. Otomotivdeki bu küçülmenin binlerce bayiyi, çalışanları, satış sonrası hizmetleri ciddi ciddi şekilde etkilediğini aktaran Eksin, zirvede çıkacak sonuçların sektörün önünün açılması için önemli olduğunu belirtti.

Fırat: Her yıl ihracat rekorları kırıyoruz

 

Reklam

Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) Başkanı Burhan Fırat ise araç üstü ekipman sektörünün yıllık 3 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu söyledi. Sektörün dünyanın 145 ülkesine üst yapı-ekipman ürettiğini belirten Fırat, her yıl ihracat rekorları kırdıklarını vurguladı.

 

 

Tüzmen: Sektörün altyapısı sağlam, biraz destek gerekiyor

 

Reklam

Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen, 3 yıl önce yapılan zirvede sektöre 4 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu hatırlatarak, bu hedefi yenileyerek “Katma değeri yüksek bir sektöre sahipsiniz ve yaptığınız iş çok stratejik. Doğru kanallar açıldığında sektör çok iyi yerlere gelebilecek kapasiteye sahip. 4 milyar dolarlık hedefi gerçekleştireceğinize inanıyorum” dedi. Tüzmen sektörün altyapısının sağlam olduğunu, biraz destek verildiğinde Türkiye’nin üretim merkezi olabileceğini söyledi.

 

 

Zirve Kapsamında 3 Farklı Panel Yapıldı

 

Reklam

Açılış konuşmalarının ardından panellere geçildi. “Türkiye Avrupa’nın Treyler Üretim Merkezi Olacak”, “Üstyapı Sektörünü Bekleyen Fırsatlar”, “Ağır Vasıta Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceği” başlıklarında düzenlenen 3 farklı panelde, panelistler; sektörle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundular.

 

 

Kütükçü: Araç üstü ekipmanda üstyapının da altyapı gbi tescil edilmesi gerek…!

 

Reklam

Hidrokon Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü sektördeki gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi: “Araç üstü ekipman sektörü ???sor??? bir sektör. Burada kısıtlamalar var, kamunun belirlediği kısıtlar, kendi sektörünüzün kısıtlamaları var. Bunlara uyup dünya ile rekabet etmeniz gerek. Araç üreticilerin dünyada etkisi çok fazla. Ama üstyapıcıların etkisi zayıf. Burada standart dışı üretim en büyük handikaplardan biri. Sanayi Bakanlığı’nın burada yeterli piyasa denetim gözetim etkinliği yapamadığını görüyoruz. Yeterince denetlememesi sektörün, sektörü sürekli aşağı çekiyor. Dünyadaki gibi bir standart olsa bizler de çok farklı bir rekabet içerisinde oluruz. Üstyapının şu anda herhangi bir şekilde tescil edilememesinden dolayı altyapının tescil edilmesinden dolayı izlenebilirliği mümkün değil. Burada tescil şart. Üstyapı tescil olursa birçok sorunu aşabiliriz. Bunlar yapılırsa hırsızlık gibi olumsuzlukların da önüne geçmiş oluruz. Sektörde kayıtdışılık da çok önemli bir sorun. Finans konusu çok önemli bir konu. Araç üstü ekipmanları biz leasing yoluyla almamız lazım. Çünkü bunlar yatırım malı. Hiçbir yatırımcı bu kadar yüksek meblağları da kendi öz sermayesinden yatırmamalı. Leasing şirketleri burada isteksiz davranıyor. Çünkü araç üstü ekipmanların izlenememesi leasing’çilerin isteksizliğini artırıyor. Üstyapı ayrı bir kimliğe kavuşursa aynı otomobildeki gibi ayrı bir krediye kavuşmuş olur. Takas teşviği bir başka konudur. Belirli bir yaşın üstündeki araçların takas teşviğine girmesi gerekir. Hurda teşviği şart. Bunlar ana başlıklarımızdır. Bu 4 sorun sektörümüzün ana sorunlarıdır. 2018 ve 2019’da çok zorlu süreçler geçirdik. 2020 yılında dha güzel işlerin olacağını umut ediyorum. Sigorta konusu da burada izlenebilirlikten dolayı aracı altının aracı olarak sigortalıyor ve isteksiz davranıyor. Üstyapının kimliğe kavuşması birçok sorunu ortadan kaldıracaktır. Kamunun uygulama yönetmeliği oluşturup bu uygulamanın hangi şekilde yapılacağını tanımlaması gerekiyor. İstanbul Sanayi Ticaret Müdürlüğümüz bu konuda bir yazı yazmış ve çalışma başlatmıştırç Operatörlük belgesi, mesleki yeterlilik gibi konu başlıkları da bakanlıklarımız tarafından çalışmaya alınmış biz bu durumu çok takdir ettik.”

 

 

 

Faruk Aksoy: Yatırım Yaparken Danışmanlık Firmalarından Yararlanmak Şart…!

Reklam

 

Sfs Global Trade Danışmanlık firması ve Siftamec Global Machinery Ceo’su Faruk Aksoy Zirveyle alakalı şunları söyledi: “İlk defa 3 dernek bir araya gelerek bir organizasyon gerçekleitirdi. 440’den fazla bir katılımcı varç Herkes buraya katılmaktan dolayı çok memnun. ARÜSDER, TAİD ve TREDER bir araya gelerek çok önemli bir zirve gerçekleştirdileri. Zirvede konuşmacılar çok özenle seçilmişti. Önemli bilgiler edindik.

 

2009’da Türkiye bir krizin eşiğindeydi, 2010’dan itibaren Türkiye bir ivme yakaladı ama bazı sektörlerde 2001 yılına gerilediğini gördük. 2020’de bir önceki seneye göre yüzde 20-30’lar seviyesinde iyileşme olduğunu gördük. Türk ihracatçısının ne kadar geride ve geç kaldığı konuşuldu. 2021-2022 ve 2023 yıllarında bir ielerleme olacağı öngörülüyor. 2020 yılında yüzde 15 ve üzeri bir iyileşme olacağını öngörüyorum. Şu an herkes ihracat yapma peşimde. Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa pazarları önemlii Ortadoğu’ya uzanan bir Pazar açılımı yapmamız lazım. Kuzey Afrika’da Türk ürünleri tercih ediliyor. Batı Afrika, Orta Afrika ve Doğu Afrika’yı ihmal etmememiz lazım.

 

Reklam

ABD’yi İhmal Etmemek Lazım

 

Geçen ABD’de bir fuardaydım. ABD’ye yatırım yapmak lazım. ABD, 52 ülkeden oluşuyor. 350 milyon nüfusu var. Bu ve bundan önceki hükümetin yaptığı ‘Made In American’ mottosuyla ABD sanayisi gelişiyor. ABD’de fonksiyonel ürünlerde rekabet edilebilir ürün açığı var. Dolayısıyla bu Pazar bizim için çok önemli. Burada iyi yatırım yapılabilirse kar marjı çok yüksek olan bir Pazar. Montaj hattı ve satış sonrası hizmetler oluşturmak lazım. Bunlar oluştururlursa çok verimli işler ortaya çıkar.

 

Siftamec Global Machinery, bizim şemsiye firmamız

Reklam

 

Sfs Global Trade Danışmanlık firmasını kurduk. Özbekisatan başta olmak üzere Orta Asya’ya ticaretlerde bulunduk. Batı Afrika ve Orta Afrikaya’da danışmanlık veriyoruz. İkili iş grüşmeleri, kamu kurum ve kuruluşları, resmi kuruluşları, o bölgenin devlet taleplerini içeren danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Aralık ayında Alman yatırımcı bir firma ile ortaklık yaparak Siftamec Global Machinery firmasını kurduk. Hedefimiz Ortadoğu ve Afrika bölgesi. Türk makine ve ürünlerini 17’ye yakın sektörde biz yatırım çalışmaları yapıyoruzç Ortağımız da dünya çapında tecrübeye sahip bir firma. Hindistan, Abudabi, Almnaya ve Senegal merkezli şirketlerimiz var. Bu bölgelerde hem Türk makinelerini satmak istiyoruz hem de yatırım yapmak istiyoruz. Montaj hattından imalat sanayine kadar yapılanmalarımız oldu.  Senegal ve Afrika’da Türk sanayisine ve makinelerine yönelik doğru ulaşılabilirlik firmalarımızı oluşturduk. Siftamec Global Machinery, bizim şemsiye firmamız oluyor.”

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

ASİL TRANSPORT CO. BAŞKANI ARMAĞAN ŞAHİN: TİCARET ÇİFT TARAFLIDIR, VERİLMEYEN HER VİZE TÜRKİYE KADAR AB’YE DE KAYBETTİRİYOR!

Yayınlanma tarihi

-

Ticaretin çift taraflı bir işlem olduğunu aktaran Asil Transport Co. Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Şahin, “Alınamayan her vize, Türkiye kadar AB ülkelerine de zarar vermektedir. Demode vize uygulamasının kalkması, yeni dünya ekonomik düzeni içerisinde bunun yerine hızlı bir vize sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

 İhracat odaklı büyümeyi hedef edinen Türkiye’de sanayicinin en önemli paydaşı konumunda bulunan lojistik sektörünün en büyük sorunlarından birini vize konusu oluşturuyor. TIR sürücülerinin vize konusunda yaşadığı problemler, son yıllarda zirve yapmış durumda.

Vize konusunda şoförlerin randevu almak için bile uzun süreler beklemek zorunda bırakıldığını kaydeden Asil Transport Co. Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Şahin, “Sektörde sürücülerimize yönelik kısa süreli vize veriliyor. Uzun süreli vizeler verilmemesini anlayabiliyorum. Kısa süreli verilen vizeler için hızlı vize almayı sağlayabilecek bir sistem oluşturulmalıdır. Hızlı vize alabilmemiz durumunda sektör olarak birçok sıkıntımızın önüne geçeceğiz. Çünkü şu anda vize alabilmek konusunda en az 1-2 aylık randevularla uğraşmak zorunda kalıyoruz” dedi.

ALINAMAYAN HER VİZE, ÜLKEMİZE EKONOMİK OLARAK KAYBETTİRİYOR

TIR sürücülerinin Avrupa Birliği (AB) bölgesine girebilmeleri için öncelikli olarak vize alabilmeleri gerektiğini aktaran Şahin, Schengen randevusunda sorunlar olduğunu, yeni sürücülerin vize başvurularının reddedildiğini, deneyimli sürücülere ise kısa süreli vize verildiğini belirtti. Vize konusundaki bu kaotik durum nedeniyle AB’nin Türkiye’den talep ettiği ürünlerin Türk lojistik firmaları ve Türk vatandaşı profesyonel TIR sürücülerince teslim edilemediğinin altını özenle çizen Şahin, bu durumda sadece Türkiye’nin değil, küresel yatırımcıların, üreticilerin, ticari işletmelerin ve tüketicilerin kısacası uluslararası ticaretin yara aldığını vurguladı.

Reklam

Alınamayan her vizenin ülkemize ekonomik açıdan kaybettirdiğine işaret eden Şahin, “Şoförlerimizin vize alamaması araçlarımızın işleyememesi demektir. Şoföre bağlı olarak kullanılamayan ve atıl durumda bekleyen TIRlarımız ülkemiz ekonomisine eksi yazılmasına neden olmaktadır. Yollarda Türk TIRlarının serbestçe dolaşması, vize engeline takılmadan kilometrelerce yol kat etmesi gerekmektedir. Dünya ticaretini vizelerle, kotalarla, geçiş engellemeleri ile zora sokan sistemin artık değişmesi gerekmektedir. Yeni dünya ekonomik düzeni içerisinde daha hızlı bir vize sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini öngörüyoruz. Vize konusunda AB’nin kolaylık tanıması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Turizm vizeleri ile ticari vizelerin birbirinden ayrı işlemlere tabi tutulması gerektiğini aktaran Şahin, özellikle tatil dönemlerinde kimseyi yormayacak şekilde yeni bir vize sistemini talep ettiklerini belirtti.

VİZE UYGULAMASI İLE EN ÇOK ZARARI AB ÜLKELERİ GÖRÜYOR!

Türkiye’de çok önemli AB sermayeli şirketlerin olduğunu belirten Şahin, bu demode vize uygulaması ile en çok zararı gören taraflardan birinin AB ülkeleri olduğunu belirtti. Türkiye-AB arasında çok ciddi bir ticaret yaşandığını kaydeden Şahin, AB’ye alınmayan Türkiye’nin aslında dolaylı olarak AB ülkesi olduğunu, çünkü Türkiye’de çok sayıda AB ülkesi yatırımcının fabrikası ve ürünleri ile ticarette başı çektiğini söyledi. Büyük potansiyeli olan AB-Türkiye ticaretindeki büyümeye engel olan vize probleminin faturasını Türkiye kadar AB’nin de ödediğini aktaran Şahin, ticaretin çok yönlü bir süreç olduğunu ve bu sürecin tıkanmaması gerektiğini son olarak özenle vurguladı.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yayınlanma tarihi

-

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yenilebilir enerji sektöründe ana sanayici şirketlerin yanında, yan sanayi olarak ekipman üretimi yapan şirketler de ENSİA çatısı altında toplanıyor

Temiz Enerji yatırımlarında son on beş yılda tüm dünyanın dikkatini çeken bir ivme kaydeden Türkiye, enerji sektörü istihdamında da yükselişini sürdürüyor.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sektörel bazda çalışan sayısına yönelik yayımlanan istihdam raporuna göre; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörlerinde kayıtlı çalışan sayısı 2022 yılına kıyasla yüzde 5 oranında artarak 137 Bin 76 kişi oldu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayınlanma tarihi

-

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Derneğimizin de üyeleri arasında yer aldığı Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) Olağan Genel Kurul Toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Üç yıllık görev süresini tamamlayan Mehmet Ali Kasalı’dan görevi devralan Semiha Güneş, oybirliği ile BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilirken; Yönetim Kurulu Başkanımız Alper Kalayci BASİFED Başkan Yardımcılığı görevine, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Tibet Arbak ise BASİFED Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Pek çok ortak projede buluştuğumuz BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

Devamını oku

Trend olan