Takip Edin

Haber

Yapay zeka onlarca çalışanı işinden etti

Hindistan merkezli Duukan şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) Sumit Şah, müşteri hizmetleri çalışanlarının yüzde 90’ını, onların yerine yapay zeka kullanacağı için işten çıkardığını açıkladı.

Yayınlanma tarihi

-

Techspot’un haberine göre, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda müşteri hizmetleri çalışanlarının yüzde 90’ını işten çıkarmanın “zor ama gerekli” olduğunu belirten Şah, yapay zekanın müşterilere insan çalışanlarından 60 kat daha hızlı cevap verdiğini iddia etti.

Şah ayrıca, müşterilere iki dakika içinde cevap veren yapay zekanın, müşteri hizmetleri masraflarını yüzde 85 azalttığını da ekledi.

Twitter kullanıcıları tarafından kendisine işten atılan 23 kişinin durumları sorulduğunda, “Beklendiği gibi birileri başkaları adına güceniyor.” ifadesini kullanan Şah, konuyla ilgili LinkedIn üzerinden açıklama yapacağını bildirdi.

Yapay zekanın ilerleyişi meslek sahiplerini endişelendiriyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zekayı kullanan firmalar arasında şimdiye kadar istihdamı olumsuz etkilediğine dair çok az kanıt olduğunun tespit edildiği, işçiler ve işverenlerin yapay zekanın sıkıcı ve tehlikeli görevleri azaltabileceğini, bunun da daha fazla işçi bağlılığına ve fiziksel güvenliği sağlayabileceğini bildirdiği belirtilmişti.

Reklam

Aynı zamanda çalışanların 5’te 3’ünün gelecek 10 yıl içinde işlerini tamamen yapay zekaya kaptırma konusunda endişeli olduğuna dikkati çekilen raporda, yapay zeka nedeniyle çalışanların kendi sektörlerindeki ücretlerin düşeceğinden de endişe duyduğu aktarılmıştı.

Raporda, hükümetlerin işverenleri daha fazla eğitim sağlamaya, yapay zeka becerilerini eğitime entegre etmeye ve yapay zeka iş gücünde çeşitliliği desteklemeye teşvik etmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

“Türkiye dijital ekonomi için G-20 ülkeleriyle çalışmaya hazır”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirterek, “Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.” ifadesini kullandı.

Yayınlanma tarihi

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirterek, “Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.” ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kacır, Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda, “Dijital Kamu Altyapısı”, “Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler” başlıklı oturumlara katıldı.

Kacır, toplantıda, Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını anlattı.

Türkiye’nin dijital kapsayıcılık adına “Dijital Kamu Altyapısı”na önem verdiğini belirten Kacır, vizyonlarının kamu hizmetlerinin ülkenin her köşesine ulaşmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Kacır, e-Devlet’in bugüne kadar 990 kurumun 7 bini aşkın hizmetinin yaklaşık 64 milyon kullanıcıya ulaştırılmasına yardımcı olduğunu ifade ederek, ayrıca e-Nabız uygulamasının bir diğer entegre hizmet olduğunu ve sağlık sektöründe ezber bozduğunu kaydetti. Kacır, e-Nabız’ın, tedavi konumundan bağımsız vatandaşların tıbbi bilgilerini tek bir merkezi konumdan yönetmelerine olanak tanıdığını bildirdi.

Reklam

Dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirten Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Siber saldırılar ve veri ihlallerinin bireyler, işletmeler ve hükümetler üzerinde geniş kapsamlı sonuçları ve etkileri olabilir. Dijital ekosistemin herhangi bir seviyesindeki bir olay veya ihlal, tüm ekosistemi bozabilir. Güvenlik tehditlerini önlemek ve azaltmak için işbirliğine dayalı bir çabanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Kapsamlı bilinçlendirme kampanyaları başlattık. Amacımız toplum, kamu ve özel sektördeki paydaşların eğitimi ve güçlendirilmesidir. Hedefimiz, gelişen dijital zorluklar karşısında iyi donanımlı ve dirençli, siber farkındalığa sahip bir toplum oluşturmak. Güvenli, emniyetli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için bir araya gelmeliyiz. Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.”

Türkiye’nin dijital becerileri

Bakan Kacır, Türkiye’nin dijital beceriler alanındaki çalışmalarına ilişkin bilgiler vererek, dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile nitelikli insan kaynağının yaygınlaşması için toplumun her kesiminde farkındalık oluşturduklarını belirtti.

Ortaokul ve lise öğrencilerine erken dijital beceri eğitimi sağlayan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin olduğunu ifade eden Kacır, “Sektör Kampüste” programımız ile üniversite-sanayi işbirliğini sağlayarak üniversite çağından itibaren iş gücüne katılımı artırmak için dijital okuryazarlığı güçlendiriyoruz. Yapay zeka başta olmak üzere, algoritmik düşünme, robotik kodlama ve yazılım gibi dijital beceriler yoluyla istihdamı teşvik etmeye yönelik çeşitli eğitim programlarımız ve projelerimiz var. Sanayinin dijital dönüşümünü gerçekleştirmek için mevcut iş gücüne model fabrikalar ve dijital dönüşüm merkezlerinde eğitim olanakları sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam

Öte yandan Kacır, Türkiye’den gelen teknoloji girişimlerinin temsilcileri ve katılımcı ülkelerin bakanlarıyla görüştü.

Devamını oku

Haber

Uzmanı anlattı… Otomobildeki ÖTV artacak mı? Otomobil fiyatlarındaki yükseliş ne zaman durur?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasadaki durgunluk nedeniyle otomobillerde Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) artış beklemediklerini söyledi. 

Yayınlanma tarihi

-

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, son günlerde otomotivde ÖTV artışıyla ilgili çalışma yürütüldüğüne dair haberlerin çıktığını söyledi.

Milliyet’e konuşan Ertemel, otomotivde tahsil edilen ÖTV oranının, tüm vergi gelirlerinin ortalama yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ederek “Ayrıca satışların yüksek olması sebebiyle hedeflenen ÖTV gelirinin yüzde 75’i ilk 6 aylık dönemde yakalanmış durumda” dedi.

Ertemel, “Beklenen gelirin hedeflenen süreden önce oluşması ve şu an için piyasamızda var olan genel durağanlık gibi sebeplerle ÖTV’de artış beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Otomobildeki fiyat artışı ne zaman duracak?

İMAS Başkanı Ertemel, Ticaret Bakanlığı’nın araç satışında ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ kuralını uzattığını anımsatarak, ‘al-sat’çıların siparişlerini iptal ettiğini ifade etti.

Reklam

Temmuzda ihtiyaç sahibi vatandaşın araç almasıyla satış rekoru kırıldığını belirten Ertemel, şöyle devam etti: “Bir süre sonra bu taleplerin de karşılanmasıyla satış adetlerinde düşüş görebiliriz. Ayrıca sıfır otomobildeki tedarik sorununun azalmasıyla da fiyat artışlarının durabileceği düşüncesindeyiz. Bu sebeplerle yıl sonuna doğru markalar bazı kampanyalar düzenleyebilir. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu süreci takip ederek karar verebilirler.”

Devamını oku

Haber

X’te yine değişiklik: O özellik kaldırılıyor

Elon Musk, sahibi olduğu X platformunda, “engelleme” özelliğini kaldıracağını duyurdu.

Yayınlanma tarihi

-

Elon Musk, eski adı Twitter olan sosyal medya şirketi X ‘te, kullanıcıların diğer hesapları engellemesine olanak tanıyan koruyucu bir özelliği kaldıracağını duyurdu.

Musk, X’te yaptığı paylaşımda “DM’ler (doğrudan mesajlar) hariç, blok bir ‘özellik’ olarak silinecek. Engelleme, hiç mantıklı değil.” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Musk, bir kullanıcının belirli hesapları görmesini engelleyen, ancak engellemenin aksine diğer hesabı bu eylem konusunda uyarmayan “sessize alma işlevi”ni koruyacağını söyledi.

Engelleme işlevi, bir kullanıcının belirli hesapların kendisiyle iletişim kurmasını, gönderilerini görmesini veya takip etmesini kısıtlamasına olanak tanıyor.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan