Takip Edin

Haber

Türk otomotiv pazarında “Çin mahallesi” kuruluyor

Otomotiv sektöründe rekabet ve yeni pazarlara açılma stratejisi Çinli otomobil üreticilerini harekete geçirdi. 2023’ün başından bu yana farklı segmentlerdeki elektrikli araçlarını lanse eden Çinli devler, Avrupa’ya uzanmak için gözünü Türkiye pazarına dikti.

Yayınlanma tarihi

-

Sevilay ÇOBAN

Küresel büyümenin lokomotifi gösterilen Çin ekonomisi, ihracatın gerilemesi ve genç işsizlik sorunlarının pençesinden Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanacak köprü sayesinde kurtulma planları yapıyor. 2023’ün ilk 8 ayında Türkiye pazarına giren ve sırada bekleyen toplam 6 ayrı Çinli otomotiv şirketinin hamleleri de bu planın bir parçası.

Öte yandan TOGG’un da etkisiyle elektrikli araç pazarını büyüten Türkiye, Çinli elektrikli araç üreticilerinin de iştahını kabartıyor, batarya fabrikalarının da üssü haline geliyor. Kimi “pazarın en ucuzu” kimi “segmentinin en büyüğü” kimi ise “müthiş geri dönüş” sloganlarıyla giriş yaparken Türkiye otomotiv pazarında “Çin mahallesi” kurulmaya başlandı. Çinli otomobil markalarının Türkiye pazarı atılımları ve elektrikli araç bataryası yatırımlarına biraz yakından bakalım.

Çinli Changan’ı fiyat rekabeti sınıf atlatacak

Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Changan, otomobil pazarındaki etkinliğini arttırmak için önümüzdeki süreçte Türkiye’de satışlara başlayacağını duyurdu.

Reklam

Türkiye’ye Alsvin modeli ile giriş yapacak marka iddiası; “en ucuz otomobil” sloganıyla fiyat rekabetinde elini güçlendirerek pazarda kalıcı olmak ve dengeleri değiştirmek. Rakibi ise hali hazırda pazardaki en ucuz otomobil olan Fiat Egea ve Clio. Bu modelin çok tutmasındaki temel neden aşırı derecede ucuz olması.

Şimdi ise bu model Türkiye’nin en ucuzu olmak için geri sayıma geçti. Changan’ın Asya pazarında da en çok tutulan modeli olan Alsvin’in Türkiye fiyatının 390 bin TL olacağı duyuruldu. Donanım açısından Fiat Egea’nın en düşük paketiyle benzer seviyede olması beklenen otomobilin Türkiye’de ne kadar “popüler” olacağı da merak konusu.

“Türkiye, Avrupa pazarları için bir köprü!”

Aslında Çinli otomobil ithalatı furyasında başı çeken marka ise hiç de yabancı olmadığımız Chery. On yılı aşkın süre önce Türkiye pazarına ilk girdiğinde bazı zorluklar yaşayan marka, mart ayında tekrar 3 yeni SUV modeliyle pazara hızlı bir giriş yaptı.

Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo da bu girişin nedenini ve hedefini “Türkiye, Avrupa pazarları için bir köprü!” sözleriyle açıkladı. Pazardaki otomobil stok sorunu, marka bilinirliği, erişilebilir fiyat politikası…

Reklam

Bu üç bileşen de Chery’i satışa çıktığı ilk 2 ayda D-SUV segmentinde pazar lideri konuma getirdi. Bu arada, dünya genelinde 10 büyük fabrika ve 1.500 denizaşırı servis noktasını hayata geçiren Chery’nin 2022 yılında küresel satışları 11 milyon adedi, ihracatı da 2,4 milyon adedi aşmış durumda. Dolayıyla böyle bir ticaretin köprüsü olma fikri Türkiye açısından oldukça cazip görünüyor.

Pazara giren altıncı Çinli premium oldu

Temmuz ayında Türkiye’de satışına başlanan Voyah; MG, Skywell, DFSK, Chery ve LeapMotor’dan sonra Türkiye’de faaliyete geçen altıncı Çinli marka oldu.

Çin’in en büyük otomotiv şirketlerinden Dongfeng çatısı altında yer alan premium elektrikli otomobil üreticisi Voyah’ın temsilciliğini Marcar Otomotiv üstlendi. Türkiye’ye ilk aşamada yaklaşık 5 metre uzunluğundaki premium elektrikli SUV modeli Free ile giriş yapan marka, otomobilin 4 milyon 550 bin TL’den başlayan ön sipariş fiyatıyla satılacağını duyurdu.

Çin pazarında 2021’nin son çeyreğinde yollara çıkan Voyah Free, 2022’de Çin haricinde ilk defa Norveç pazarına ihraç edilmişti. Marcar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Çırak da Çinli markaların dünya çapında yükselişi dikkat çekerek Voyah’ı Türkiye’ye getirme çalışmalarının 2 sene sürdüğünü anlatmıştı.

Reklam

Bir geri dönüş hikayesi daha

Çin’in büyük otomotiv üreticilerinden biri olan DFSK Motor da geçen ay sonunda SHS distribütörlüğünde yeniden Türkiye pazarına gireceğini açıkladı. DFSK Motor’un, 3 benzinli SUV, 4 benzinli ticari ve 3 elektrikli ticari araçtan oluşan modellerinin satışına Ekim ayından itibaren başlanacak.

Türkiye pazarına Çin üzerinden ilk defa 10 farklı ürün gamı ile güçlü bir şekilde giriş yapan marka global olarak bugüne kadar 5 milyondan fazla satış adedine ulaştı. DSFK, 70’in üzerinde ülkeye satış yapıyor. Çin, Endonezya ve ABD’de olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.

Dünya lideri de kapıda bekliyor

Bir diğer Çin merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD (Build Your Dreams), ALJ Türkiye ile elektrikli binek ve ticari modellerinin Türkiye distribütörlüğü için yine Mart ayında niyet mektubu imzaladığını duyurmuştu.

Reklam

Dünyanın lider elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, bu yılın son çeyreğinde elektrikli modellerini satışa sunmaya başlayacak. BYD Avrupa Genel Müdürü ve BYD Uluslararası İşbirliği Bölümü Başkanı Michael Shu, araçlarını Türk tüketicilerinin beğenisine sunacak olmaktan büyük bir heyecan duyduklarını belirterek, “Türkiye pazarının potansiyeline inanıyoruz” dedi.

Özellikle elektrikli araçlar konusunda adından sıkça söz ettiren ve 2022 yılında dünyanın en çok satılan elektrikli üreticisi unvanını alan BYD, 5 milyonuncu aracını da bantlardan yeni indirdi. Global olarak 3,5 milyondan fazla araç satışına ulaşan BYD, kendi aktarma organları sistemlerini, bataryalarını, otomotiv yarı iletkenlerini, elektrik motorlarını ve motor kontrol sistemlerini geliştiriyor.

Çinli elektriklilerin batarya yatırımı da tamam

Otomotiv markaları “Çin mahallesi”nde yerini alırken Çinli elektrikli otomobil üreticisi Skywell de enerji depolama konusunda bir adım atmaya hazırlandığını açıkladı. 2024’ün ilk çeyreğinde kurulması planlanan Batarya Geliştirme ve Üretim Fabrikası ile enerji depolama alanında faaliyet gösterecek Skywell Türkiye’nin CEO’su Mahmut Ulubaş, “Otomotiv pazarının dönüşümünde oldukça önemli bir unsur olan bataryayı Türkiye’de üretmek için oldukça heyecanlıyız” diyerek bu haberi paylaşmıştı.

Türkiye pazarında hali hazırda Chery, Maxus, Leap Motor, Skywell ve BYD gibi Çinli markalar faaliyet gösterirken, Changan, DSFK, Voyah ve Hongqi “Çin mahallesi”nin yeni sakinleri olmayı bekliyor. SAIC bünyesindeki İngiliz üretici MG de Çin’de ürettiği otomobillerini Türkiye’ye getiriyor.

Reklam

Mao’nun dev Çinlisi 8 milyon TL’ye geldi

Çin’in eski devlet başkanı Mao Zedong’dan bu yana, ülkenin devlet başkanlarına makam araçlığı yapan ve kelime anlamı ‘kırmızı bayrak’ olan Hongqi, elektrikli SUV modeliyle Türkiye yollarına çıkıyor. Çin’de Voyah’ın rakibi diyebileceğimiz Hongqi’nin de Norveç’ten sonra Avrupa’daki ikinci durağı Türkiye oldu.

Markanın Türkiye distribütörü D ve D Motorlu Araçlar’ın Genel Müdürü Murat Beken’in ifade ettiği üzere “Hongqi’nin Avrupa’daki en yüksek satış adedini Türkiye’de elde etme hedefi”nin gerçekleşmesi de epeyce mümkün görünüyor. Türkiye’ye ilk etapta 75 tane geçirilmesi planlanan 5,2 metrelik dev SUV modeli 2 + 2 + 2 şeklindeki oturma düzeniyle arka koltuklardakilere uçaktaki business class konfor yaşatıyor. Şimdilik sadece İstanbul’da satılacak otomobilin başlangıç fiyatı yaklaşık 8 milyon TL.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

Borusan’ın insana değer veren ve geleceğe odaklanan kurum kültürüne üç büyük ödül

Yayınlanma tarihi

-

Borusan Holding, insana ve yeteneğe değer veren yaklaşımıyla aldığı ödüllerle başarısını bir kez daha kanıtladı. Genç yeteneklere yönelik insan kaynakları ve iletişim alanlarındaki başarılı çalışmalarıyla Borusan, haziran ayında düzenlenen En Gözde Şirketler 2024, Top100 Talent Program, Brandverse Awards ödül programlarında büyük ödüllerin sahibi oldu.

Bu yıl 80. yaşını kutlayan ve kendine 200 yıl ve ötesinde bir Grup olma vizyonu çizen Borusan Grubu, insan kaynağı ve iletişim alanlarındaki öncü uygulamalarıyla elde ettiği başarılara yenilerini eklemeye devam ediyor. Borusan, En Gözde Şirketler 2024, Top100 Talent Program, Brandverse Awards gibi prestijli ödül programlarında kazandığı ödüllerle, bu alandaki istikrarlı başarısını bir kez daha kanıtlıyor. Şirket aynı zamanda yetkinlik geliştirmeye, genç yeteneklerle iletişimini güçlendirmeye ve insana değer veren bir çalışma ortamı oluşturmaya dair bağlılığını vurgularken, bu değerleri doğrultusunda gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya yaratmada insan odaklı yatırımlarını sürdüreceğinin de mesajını veriyor.

Top100 Talent Program’da yine birinci

Borusan, Toptalent.co tarafından düzenlenen Top100 Talent Program kapsamında “Topluluk” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. Borusan ödülü, gençlere ilk adımını cesurca atabilmesi, inisiyatif alarak, projeler geliştirerek öğrenebilmeleri ve fark yaratmaları için sunduğu Alpha Genç Yetenek Programı ile aldı. Bu ödül, Borusan’ın 7 yıldır aralıksız katıldığı ve her yıl birincilik elde ettiği programdaki istikrarlı başarısını da tescillendiriyor.

Genç Yetenek iletişimine bronz ödül

Reklam

Borusan Brandverse Awards’da bu yıl ilk defa katıldığı “İşveren Markası İletişimi: Genç Yetenek İletişimi” kategorisinde Bronz ödülün sahibi oldu. Gençler tarafından tercih edilen marka olmak amacıyla genç yeteneği etkilemek üzere hayata geçirilen yaratıcı ve etkili iletişim çalışmalarına verilen bu ödülü Borusan, Alpha Genç Yetenek Programı kapsamındaki iletişim çalışmaları ile kazandı. Yeni genç yeteneklerin Borusan’a katılması için sosyal medya hesaplarında yürütülen yoğun iletişim ile tam 13 bin 600 başvuru elde edildi. Bu yüksek oran oluşturulan iletişim stratejisinin ne kadar etkili olduğunu da açıkça gösteriyor.

En Gözde Şirketler 2024’te ikinci

Realta Danışmanlık’ın 2023 araştırması kapsamında Holding’ler kategorisindeki en gözde şirket sıralamasında ise ikinci olan Borusan’ın bu başarısı genç yetenekler için cazip bir işveren olduğunun başka bir göstergesi. 300 şirketin yer aldığı araştırmaya bu yıl 91 bin 342 öğrenci ile 39 bin 533 genç profesyonel katıldı. Ödüller, şirket hakkında bilgi sahibi olunması, uzun yıllar çalışma trendi, kişi/örgüt uyumu, kültür/kişilik uyumu gibi puanlamayı etkileyen kritik faktörlerin değerlendirilmesi sonucu veriliyor.

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, Borusan’ın kazandığı bu üç önemli ödülle ilgili şunları söyledi: “80 yıllık köklü kurum kültürümüz, geçmişten, bugünden aldığımız ilhamla 200 yıl ve ötesinde bir Grup olma vizyonumuzla hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Kazandığımız bu ödüller Borusan’ın insana ve yeteneğe verdiği önemin en güzel yansımaları. Bu ödüller aynı zamanda yürüttüğümüz etkili iletişim çalışmalarımızın da ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Gençlerin gözünde en değerli şirketlerden biri olmak, bize büyük gurur veriyor. Alpha programımızla genç yetenekleri Grubumuza kazandırmak ve onlarla birlikte yolculuk etmek ön plana çıkıyor. 2018 yılından günümüze 100’ü aşkın Alpha genç yeteneği kurumumuza kazandırdık. Çok değer verdiğimiz kültür dönüşümü programımız BorusanX ile kendimizi geleceğin dünyasına uyumlandırırken, genç yeteneklerin kazanımına verdiğimiz önemi ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Başarılı insan kaynağı uygulamalarımız sayesinde, şirketimize en uygun yetenekleri çekmeyi ve onları geliştirmeyi sürdüreceğiz.”

Reklam
Devamını oku

Haber

SALİH YALÇIN: IMOW FORKLİFLERİ AVRUPA YAKASI BÖLGE BAYİSİ OLDUK, MÜŞTERİLERİMİZE KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yayınlanma tarihi

-

IMOW marka Forklift markası Avrupa Yakası Bölge Bayisi olarak hizmet veren FTMH Firma Sahibi Salih Yalçın konuyla alakalı şu açıklamalarda bulundu: “IMOW, lityum akülü markalarda son derece önemli bir marka. Biz de IMOW Avrupa Yakası Bölge Bayisi’ni aldık ve hizmete başladık. Türkiye pazarına ilk giren lityum akülü forklift markası IMOW’dur. Lityum akü, bu konuda bir devrimdir. Özellikle 5 saat üzeri çalışanlar için IMOW, çok önemli avantajlar sağlamaktadır sağlık açısından. Yakıt maliyetini çok ciddi düşürmektedir. 5 senede makinenin maliyetini çıkarabiliyor. Uzman Forklift, Avrupa yakasında bir boşluk olduğunu ve bunu benimle değerlendirmek istediklerini söylediler. Ben de kabul ettim. IMOW, Avrupa yakasında tek yetkili bayi olarak hizmet veriyorum. Bu yaşımda onların arasında olmak beni çok mutlu etti. İstanbul Avrupa Yakası’nda Salih Yalçın olarak IMOW’un 1.8 ton 3 teker, 2 ton 4 teker olarak başlıyor. Hemen teslim yapabiliyoruz.

IMOW, YAKITTAKİ TASARRUFTAN 5 YILDA KENDİ PARASINI ÇIKARIYOR

Uzman Forklift, tamamen teknik kökenli bir firma. Burada satış sonrası hizmet veriyorlar. IMOW’un Avrupa Yakası’nda kendi servisleri var. Makine açık olması halinde parametre ayarlarına girilerek birçok servis hizmeti uydu sistemi ile verilebiliyor. Servise gitmeden birçok sorun çözülebiliyor. Çevre dostudur. Sessiz bir çalışma ortamı sunar. Bu makineler 5 saat günlük kullanıyorsa verdikleri parayı 5 yılda yakıttan geri alabilirler. Ekonomiktir. Alan kişiye kazandırır. IMOW markalı makinanızın çalışması halinde çalan kişi bunu çalıştıramaz. Avrupa Yakası bayisi olarak IMOW ile çok önemli işlere imza atacağız.”

 

Reklam
Devamını oku

Haber

Kızıldeniz’de güzergâh değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu

Yayınlanma tarihi

-

Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere yapılan saldırılar nedeni ile Süveyş Kanalı üzerinden taşımacılık yapan armatörler güzergâhı değiştirmek zorunda kaldı. Gemiler artık Ümit Burnu’nu dolaşarak Avrupa’ya ve oradan da Türkiye’ye gelebiliyor. Çin ile Türkiye arasındaki mesafe yeni güzergâh ile birlikte 3 aya kadar uzarken, navlun ve nakliye maliyetleri de 2 katına çıktı. Hattın kapanması dünya ticaretinin dengesini bozdu. Vega Makine A.Ş. Genel Müdürü S.Selim Zengin, “Mallar elimize ulaşamıyor. Kriz çok büyük” dedi.

 

İran destekli Husilerin Kızıldeniz’den geçen ticari gemilere saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı üzerinden taşımacılık yapan armatörlerin tamamı güzergâhı değiştirdi. Artık gemiler Güney Afrika’dan Ümit Burnu’nu dolaşarak Avrupa’ya ve oradan Türkiye’ye gelebiliyor. Yeni rota Çin ile Türkiye arasındaki mesafeyi 3 aya kadar uzatırken, güzergâh değişikliği navlun ve nakliye maliyetlerinin 2 katına çıkmasına sebep oldu. 2023 yılında 25 trilyon dolara ulaşan dünya ticaretinin yüzde 12’sinin, deniz taşımacılığının ise yüzde 30’unun Kızıldeniz’den yapıldığına dikkat çeken Vega Makine A.Ş. Genel Müdürü S.Selim Zengin, “Hattın kapanması dünya ticaretinin dengesini bozdu. ABD ve Çin her ne kadar bölgeye müdahale etmek için askeri güç gönderse de, henüz bir sonuç alınabilmiş değil. Mallarımız elimize ulaşamıyor. Kriz çok büyük” dedi.

 

“Kızıldeniz krizini öngöremedik”

Reklam

Pandemi döneminde sonrası için iç piyasada bir talep patlaması olacağını öngördüklerini ve stokları da ona göre planladıklarını açıklayan S. Selim Zengin, “Ancak Kızıldeniz’de yaşanan süreci öngörme şansımız yoktu. Bu çok konjonktürel ve hızlı gelişen bir durumdu.” dedi. Kızıldeniz’in Avrupa, Asya ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan bir köprü konumunda olduğunu kaydeden S. Selim Zengin, yeni dönemde tren ve uçak taşımacılığının tartışıldığını vurguladı. S. Selim Zengin, sorunun çözümü için Avrupa’ya ulaşan tren yolları ön plana çıkmaya başladı. Ancak onda da teslimat süresi kısalmıyor. Ayrıca maliyet anlamında da oldukça yüksek bir durum ortaya çıkıyor. Acil olan ürünler uçakla getirilmeye çalışılıyor. Fakat uçak navlun fiyatları da çok yüksek. Ayrıca her ürünü uçağa almıyorlar. Mesela kaynak ürünleri içerisinde pil ya da içerisinde sıvı olan bazı ürünler var. Güvenlik nedeniyle uçaklar bu tür ürünleri taşımak istemiyor” dedi.

 

Sadece kaynak ürünleri ticaretinin dünyada 25 milyar dolara ulaştığını, 2030 yılında bu rakamın 35 milyar dolara çıkacağını açıklayan S. Selem Zengin, geçen yıl 4 – 11 Ocak haftası Kızıldeniz’den 200 gemi geçerken, 2024 yılının aynı dönem ve haftasında bu rakamın yüzde 66 düşüş ile 122’ye gerilediğini anımsatarak, bu durumun devam ettiğini belirtti.

 

 

Reklam

 

Devamını oku

Trend olan