Sektörel Gündem
Trakya’ya nükleer için Çin’le görüşmeler sürüyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trakya’ya kurulması planlanan nükleer santral için Çinli şirketlerle görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Müzakerelerimiz önemli bir olgunluk seviyesine ulaşmış durumda” dedi.


Katıldığı televizyon programında iklim değişikliğiyle mücadele, dışa bağımlılığın azaltılması ve arz güvenliği için nükleerin Türkiye’nin enerji sepetinin içinde yer alması gerektiğini dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “2024 yılında ilk elektriği Akkuyu ilk reaktörden üretmek istiyoruz. Böylece, takip eden yıllarda da diğer reaktörlerin devreye girmesi suretiyle yaklaşık 4 reaktörle Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’u Akkuyu’dan karşılanmış olacak” diye konuştu.
Müzakereler belli bir aşamaya geldi
Yeni nükleer enerji projelerine ilişkin gelinen aşama hakkında da bilgi veren Bakan Bayraktar, “Trakya projesi için ağırlıklı olarak Çin Halk Cumhuriyeti ve ilgili şirketlerle görüşüyoruz. Müzakerelerimiz önemli bir olgunluk seviyesine ulaşmış durumda. Bir diğer proje Sinop’ta da Rosatom ile yıllardır devam eden çalışmalarımız var. Güney Kore de bu konuyla alakalı olan tecrübelerini ülkemize yansıtmak istiyor. Onlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Bunları da önümüzdeki aylarda neticelendirmek ve bu konuda sahada fiili çalışmalara başlamayı hedefliyoruz” dedi. Bakan Bayraktar ayrıca, küçük modüler reaktörler konusunda da ABD ve İngiltere ile iş birliği konusunun değerlendirildiğini söyledi.
Körfez ülkeleri Türkiye’de enerji ile ilgileniyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez turu kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile enerjide iş birliğinin ele alındığını da anımsatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan ve Katar’ın da Türkiye ile enerji projeleri geliştirmek istediklerini söyledi. Son iki aydır BAE ile gerçekleştirilmesi muhtemel enerji projelerine yoğun olarak odaklanıldığını belirten Bayraktar, “BAE ile toplamda 50,7 milyar dolarlık anlaşma seti bulunuyor. Bunun 29,7 milyar doları enerji projeleri.
Enerji projelerinde de ağırlıklı olan kısım yenilenebilir enerji, rüzgâr, güneş, deniz üstü rüzgâr enerjisi projeleri, doğal gaz ile hidrojen ve yeşil amonyak üretiminin olduğu bir proje setimiz var” diye konuştu. Körfez ülkelerinin Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji alanına ilgi gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, “Türkiye’de yatırım yapan şirketler ülkemizi bildiği için o anlamda da Suudi Arabistan’la önemli bir enerji iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Maddi olarak miktarı netleşmedi. 4-5 bin megavatlık yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarını görüyoruz. Biz gerek elektrikte, gerek doğal gazda çevre ülkelerde bölgesel iş birliğini geliştirmek istiyoruz. Orada da BAE ve Suudi Arabistan’ın istekleri ve talepleri olduğunu gördük” değerlendirmesini yaptı.
Sektörel Gündem
Rekabet Kurulu’ndan beş şirkete yumurta viyolü soruşturması
Rekabet Kurulu, yumurta viyolü üretimi alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.


Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, söz konusu alanda faaliyet gösteren teşebbüslerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar alma” başlıklı maddesini ihlal ettikleri iddialarına yönelik yürütülen ön araştırma Kurulca karara bağlandı.
Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli buldu.
Buna göre, Dentaş Kağıt Ağaç Mamulleri ve Gıda Mad. San. ve Tic. AŞ, Güneş Kalıplı Basma Kutu Ambalaj San. ve Tic. AŞ, Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama Tic. AŞ, Keskinoğlu San. Tic. AŞ ve Özay Karton Ambalaj Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında soruşturma açıldı.
Yumurta viyolü nedir?
Yumurtaların içine oturacağı küçük kasecikleri bulunan, karton veya plastikten yapılan koruma kaplarına yumurta viyolü deniyor.
Sektörel Gündem
EPDK’nın 2026 hedefi: 1000 noktaya daha doğalgaz
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 2026 yılının sonuna kadar 1000 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırılacağını açıkladı.


Yılmaz, bugün yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği’ne ilişkin yaptığı açıklamada, yönetmelikle doğal gaz piyasasında olası yönetimsel zafiyetlerin önceden tespit edileceğini bildirdi.
Doğalgazın son tüketiciye ulaştırılması konusunda hizmet kalitesinde en ufak bir düşüş yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:
“Hem kalite hem de şebeke işletme güvenliği en üst düzeyde korunmaya devam edecek. Doğal gazda büyük hedeflerimiz var. 2026 sonuna kadar 1000 yerleşim yerine, ilçe ve beldeye bu konforu ulaştıracağız. Yaptığımız bu düzenlemeyle 1000 yerleşim yeri hedefine emin adımlarla ilerlerken ortaya çıkabilecek olası yönetimsel zafiyetleri önceden tespit edecek ve dağıtım hizmetlerinin de kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayacağız. Doğal gaz şebekelerinin ulaştırıldığı yerleşim yerlerinde işletme riskleri de en aza indirilmiş olacak. Gerek yatırım aşamasında gerekse işletme ve müşteri hizmetleri alanlarında tüketici memnuniyeti en üst düzeye taşınacak.”
Tüketici korunacak, tedbirler önceden alınacak
Açıklamaya göre, ağustosta 763 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırıldı. Yıl sonuna kadar bu sayının 800’ün üzerine çıkarılması hedefleniyor.
Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin faaliyetlerinin sürdürülemez duruma geldiğinin veya geleceğinin anlaşılması durumunda, dağıtım şebekesinin korunması, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması, sunulan hizmetin devam etmesi, ekonomiye ve tüketicilere verilmesi muhtemel zararların minimize edilmesi amacıyla, EPDK gerekli tedbirleri önceden alacak.
Dağıtım faaliyetinin niteliğinin ya da kalitesinin kabul edilemeyecek düzeyde düşmesi gibi hallerde, EPDK tarafından şirket yönetimleri geçici olarak değiştirilecek ve en kısa sürede şebeke satış ihalesine çıkılarak yeni lisans sahibi belirlenecek.
Sektörel Gündem
ABD’de petrol sondaj kulesi azaldı
ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı.


Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un yayımladığı haftalık verilere göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 12-18 Ağustos haftasında önceki haftaya göre 5 azalarak 520’ye geriledi.
ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 81 azaldı.
Öte yandan perşembe gününü 84,12 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 84,80 dolar seviyesinde tamamladı.
Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı ise cuma günü 81,40 dolar düzeyinde kapandı. WTI tipi ham petrolün varili perşembe gününü 80,06 dolar seviyesinde tamamlamıştı.
-
1 Konu 1 Konuk3 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları3 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber3 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Özel Haber1 sene önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Özel Haber3 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika3 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Son Dakika3 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi