Takip Edin

Ağır Yük Taşıma Araçları

KIRMA, ELEME, YIKAMA TESİSİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Yayınlanma tarihi

-

Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan 1a Grubu Ariyet (KumÇakıl) Ocağı ve KırmaEleme-Yıkama Tesisi projesi ile ilgili olarak resmi internet sayfası aracılığıyla bilgiler aktardı. Kırşehir Çevre ve Şehircilik II Müdürlüğümden yapılan açıklamada projeye ilişkin çevresel etki değerlendirmesi sürecinin başladığı ifade edilerek şu detaylar aktarıldı:” Kırşehir İli Çiçekdağı, ilçesi Çepni Mahallesi mevkiindeki Çiçekdağı Belediyesi tarafından yapılması planlanan la Grubu Ariyet (Kum- Çakıl) Ocağı ve KırmaEleme-Yıkama Tesisi projesi ile ilgili olarak Kırşehir Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğimin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.” 

Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgiler kaydedildi: ” Söz konusu proje alanı İ32-c3 paftasında grid sistemine göre 36. dilimde yer almakta olup, Kırşehir İl Özel İdaresine ruhsat başvurusu yapılacaktır. Proje kapsamında ruhsat alanının tamamında Ariyet (Kum-Çakıl) Ocağı işletilmesi planlanmaktadır. Faaliyet kapsamda işletme çalışmalarına başlamadan ilgili kuruluşlardan gerekli izinler alınacaktır. Proje; açık ocak işletmeciliği kapsamında kum-çakıl üretimidir. Malzeme ekskavatör yardımıyla ocak sahasından çıkarıldıktan sonra kamyona yüklenerek ihtiyaç alanlarına nakledilecektir. Üretilen malzeme Çiçekdağı Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan projelerde kullanılacaktır. Proje kapsamında ocak sahasından yıllık 200.000 ton malzeme alınması hedeflenmektedir. Alanda kurulacak olan Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi kapasitesi de yıllık 200.000 ton olacaktır. Proje kapsamında mer-i mevzuat uyarınca gerekli izinlerin alınması ile çalışmalara başlanacaktır. Proje alanına en yakın yerleşim yeri alanın kuzeyinde yer alan Çepni mahallesi olup kuş uçuşu ortalama 1275 m mesafededir, en yakın mesken ise proje alanı sınırı itibariyle 150 m kuzeydedir. Projenin işletme aşamasında vasıflı, vasıfsız 10 kişi istihdam edilecektir. Bu işçilerin sosyal ihtiyaçlarının önemli bir bölümü en yakın yerleşim biriminden temin edilebilecektir. Proje alanı içerisinde bulunan malzemenin kum-çakıl (I-a Grubu Maden) üretimine uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple sahanın kum-çakıl üretimine yönelik olarak değerlendirilmesi planlanmaktadır.

Madencilik sektöründe, madenin işlenmesinde yaşanılan sorunların başında malzeme temini ve nakliye mesafesinin uzak olması gelmektedir. Maden işleme tesislerinin özelliği gereği; yeri ve konumu seçilirken, tesisin ihtiyacı olan malzemeye en yakın yer konum ve yerleşim yerlerine zararı olmayacak şekilde planlanır. Malzeme nakliye mesafesi uzak olduğu sürece, maden işleme tesislerine gerek iş gücü kaybı bakımından gerekse de işletme bakımından çok büyük dezavantajlar yaratmaktadır. Proje için yer seçimi çalışmaları yapılırken üzerinde durulan etkenler cevher kaynağına yakın olması, mevcut arazi kullanımı, topoğrafyanın uygunluğu, yerleşim yerlerine olumsuz (toz, gürültü, trafik yoğunluğu) etki yaratmayacak konumda olması, ulaşım bağlantıları, elektrik ve su temini gibi altyapı unsurları olmuştur. Bu nedenle proje alanı olarak seçilen yer projenin uygulanabilirliği açısından en uygun yerdir.

Proje kapsamında, açık ocak işletmeciliği şeklinde üretim yapılacak olup, 9,9 hektarlık alanının tamamında çalışma yapılacaktır. Proje alanı 101 ada 1 parsele kayıtlı mera arazisi olup gerekli izinler alındıktan sonra çalışmalara başlanacaktır. Proje kapsamında yıllık 200.000 ton (125.000 m3) malzeme alınması planlanmaktadır. Bu malzemenin tamamı tüvenan olarak kullanılacaktır. Üretim çalışmalarında delme patlatma işlemi yapılmayacak olup çıkarılan cevher ekskavatör yardımıyla ocak sahasından çıkarıldıktan sonra kamyona yüklenerek ihtiyaç alanlarına nakledilecektir. Üretilen malzeme Çiçekdağı Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan projelerde kullanılacaktır. Söz konusu projede yılda 10 ay, ayda 25 gün ve günde 8 saat (tek vardiya) şeklinde üretim yapılacaktır. Proje kapsamında, açık ocak işletmeciliği şeklinde, basamaklar halinde üretim yapılması hedeflenmektedir. Üretim çalışmaları sırasında, oluşturulacak basamakların ölçüleri, iş makinelerinin manevra kabiliyetleri ve arazi şartları göz önünde bulundurularak seçilmiş olup, bu kapsamda, basamak yüksekliği en fazla 3 m, basamak genişliği 10 m, şev açısı 450  olacak şekilde planlanmıştır. Proje kapsamında 2 basamak oluşturulması planlanmaktadır. Proje kapsamında toplam 10 kişinin çalıştırılması planlanmakta olup, sahada çalışacak personel yakın yerleşimlerden sağlanacaktır.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ağır Yük Taşıma Araçları

Daimler Truck ve Volvo Group’un Ortak Girişimi cellcentric, Yakıt Hücresi Sistemlerinin Pilot Üretimine Başlıyor!

Yayınlanma tarihi

-

Geleceğin karbon nötr ulaşımında önemli bir kilometre taşı olan Daimler Truck ve Volvo Group’un ortak girişimi cellcentric, büyük ölçekli üretime doğru önemli bir adım daha atarak endüstriyel ölçekte yakıt hücresi üretimi için pilot üretim tesisini açtı. 

Daimler Truck ve Volvo Group’un 2021 yılında hidrojen bazlı yakıt hücresi sistemleri geliştirmek ve üretmek için kurduğu cellcentric, karbon nötr ulaşım hedefi doğrultusunda önemli bir kilometre taşına daha imza attı. cellcentric, hidrojen bazlı yakıt hücresi pilot üretim tesisini açtı. Geliştirme aşaması ve prototip üretiminin ardından cellcentric, attığı bu önemli adımla birlikte kamyonlar için endüstriyel ölçekte yakıt hücresi üretimine başlayacak.

Yakıt hücrelerinin dünya genelinde öncü üreticisi olmayı ve böylece 2050 yılına kadar karbon nötr ve sürdürülebilir ulaşımı hedefleyen cellcentric, ilk aşamada ağır yük taşımacılığı için düşük maliyetli yakıt hücresi sistemini geliştirecek. Aynı zamanda ağır hizmet tipi taşımacılıkta kullanımı amaçlanan yakıt hücresi sistemlerini geliştirme ve üretmenin yanı sıra, son derece karmaşık bileşen grupları kapsamında tam kapsamlı bir ekosistem de oluşturacak. Bu ekosistem, tahrik sistemi bileşen çözümlerinin araç yönetim sistemine kusursuz şekilde entegrasyonunu sağlamasının yanında, müşterilere benzersiz kalitede ürünlerin sunulmasına da olanak tanıyacak.

cellcentric, yakıt hücresi sistemlerinin yaşam döngüsü sonunda çevre dostu yöntemlerle geri dönüştürülmesini planlıyor. Döngüsel ekonomi konseptine dayalı yaklaşımıyla, cellcentric, kaynakları, malzemeleri ve ürünleri mümkün olduğunca çevreye duyarlı ve verimli bir şekilde kullanmayı hedefliyor.

Devamını oku

Ağır Yük Taşıma Araçları

Volvo Trucks’tan ZTT Nakliyat’a 22 Adet Volvo Teslimatı Gerçekleştirildi

Yayınlanma tarihi

-

Sıvı yük taşımacılığı, tank konteyner taşımacılığı ve frigo taşımacılığı faaliyetleri sürdüren ZTT Nakliyat, filosuna 22 adet Volvo Trucks araç ile güç katıyor.

ZTT Nakliyat’ın 10 adet Volvo FH540, 11 adet Volvo FH500 TC ve 1 adet Volvo FM500 modelinden oluşan yeni filosunda Volvo Trucks markasını tercih etmesindeki en büyük etkenler; araçların uzun ömürlü ve dayanıklı kullanım özellikleri, yüksek 2. el değerini koruması ve Volvo Trucks’ın yaygın yetkili servis ağı oldu.

Yüksek performans, geniş kişiselleştirilebilme seçenekleri, uzun ömürlü kalite ve verimli işletim maliyetleriyle nakliye şirketlerinin öncelikli tercihlerinden Volvo Trucks, 2024 yılındaki teslimatlarını ZTT Nakliyat ile sürdürüyor. ZTT Nakliyat, filosuna 22 adet Volvo Trucks araç daha ekleyerek güç katıyor.

Zafer Aşık: “Daha Fazla Tonaj Taşıyan Volvo Trucks Araçlarını Tercih Ettik”

Filolarına ekledikleri yeni kamyonlarla ilgili ZTT Nakliyat CEO’su Zafer Aşık; “Nakliye işinde oldukça yoğun çalışan firmamızın iş döngüsünün daha hızlı ve güvenli şekilde, aynı zamanda sorunsuz çalışabilmesi için Volvo Trucks markasını tercih ettik. Sıvı olarak tank konteyner ve tanker nakliyesindeki operasyonlarımıza yeni bir ivme kazandırmak adına Volvo Trucks ile yola devam ediyoruz. Volvo FH540 ve Volvo FH500 TC çekicilerin yakıt ve adblue tasarrufu sağlaması, uzun ömürlü kullanım özellikleri ve dayanıklılıkları ile; Volvo FM500 çekicinin ise bu özelliklere ek olarak; hafifliğine karşın daha fazla tonaj taşıma kapasitesi sunması sebebiyle Volvo Trucks markasıyla yola devam ediyoruz. Filomuza kattığımız 22 yeni Volvo Trucks aracımızla şirketimizin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan Marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş’den Volvo Trucks Yöneticileri’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Reklam

Volvo FH: En Çok Tercih Edilen İthal Modellerin Başında Geliyor

Volvo FH, güvenliği, kalitesi ve verimliliğiyle lojistik sektörü tarafından en çok tercih edilen Volvo Trucks modellerinin başında geliyor. Volvo FH, farklı güç ve kabin modelleriyle ulusal ve uluslararası taşımacılık gerçekleştiren lojistik firmaları için uygun ve uyarlanabilir çözümler sunuyor. Güvenlik donanımları, sağlam yapısı, konforlu kabini ve verimliliği en üst seviyeye taşıyan teknolojileriyle Volvo Trucks markasının tüm karakteristik özelliklerini temsil eden Volvo FH, Türkiye’de lojistik filolarının en çok tercih ettiği modellerden biri olarak öne çıkıyor.

Volvo FM’in Geniş Seçenekleri

Volvo FM, sunduğu geniş seçeneklerle şehir içinde, uzun mesafelerde, limanlarda, şantiyelerde; her işin üstesinden geliyor. Yataklı ve yataksız 6 kabin boyutu; iki, üç veya dört aks, ekstra alçak ve yüksek şasi veya 330 ile 500 HP arasında değişen güçteki farklı yakıt alternatiflerine sahip aktarma sistemleri gibi birçok seçenek de mevcut. Volvo FM, ihtiyaçlara uygun olarak üretilebilmesiyle verimlilik anlamında da öne çıkıyor.

Reklam
Devamını oku

Ağır Yük Taşıma Araçları

RENAS, FİLOSUNA 12 ADET RENAULT RUCKS T 520 ÇEKİCİ KATT

Yayınlanma tarihi

-

 

Renas Lojistik, Renault Trucks’ın yüksek beygir gücüne sahip modelleri ile filosunu büyüttü.

Mersin’in gıda lojistiği alanında uzman lojistik firmalarından, tüm Avrupa ülkelerine ve Türkiye Cumhuriyetleri’ne yaş meyve-sebze lojistiği gerçekleştiren Renas, filosuna 12 adet Renault Trucks T520 çekici kattı. 2023 yılında başlayan alımlarıyla filosunun yaklaşık yüzde 60’ını Renault Trucks çekicilere dönüştüren Renas’ın tüm Renault Trucks araçları 520 beygir gücünde yola çıkıyor. Renas Lojistik’in yeni araçları Yönetim Kurulu Başkanı Masum Aktaş’a Renault Trucks Türkiye ve Erman Ticari Araçlar’ın yöneticileri tarafından teslim edildi.

Devamını oku

Trend olan