Takip Edin

Sektörel Gündem

“Her fabrika barınma ve kalıcı iş imkanı sağlasın’’

ORSİAD Başkanı Levent Çamur, işini kaybeden ve barınma sorunu yaşayan depremzedeler için iş insanlarına önemli çağrıda bulundu. Çamur, “On binlerce fabrika en az bir depremzedemizin iki yıl süreyle barınma ihtiyacını karşılayıp, aileden bir kişiye iş imkanı sağlarsa yaralar daha çabuk sarılır” dedi.

Yayınlanma tarihi

-

Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, “Her fabrika bir depremzedeye geçici barınma ve kalıcı iş imkanı sağlasın” çağrısında bulundu. Çamur, yazılı açıklamasında, depremzedelerin şu an en büyük sorununun barınma ve iş olduğunu bildirdi.

Ankara’da başlatıp yurt geneline yaymayı hedefledikleri “Depremzedeye Barınma ve İş İmkanı Projesi” için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına da başvurduklarını belirten Çamur, “Ülkemize, milletimize, devletimize nasıl bir fayda sağlarız, bu kara günleri nasıl birlikte aşarız, onun mücadelesini veriyoruz. Yurt genelindeki her fabrikanın bir depremzedemize geçici barınma ve kalıcı iş imkanı sağlaması çok zor değil. ORSİAD olarak kampanyayı başlattık” değerlendirmesinde bulundu.

Depremzedeler için evleri tutmaya ve ihtiyaç duyacakları eşyaları almaya başladıklarını vurgulayan Çamur, şunları kaydetti: “Ailelerinden birer kişinin işe yerleştirilmesi için süreç de başlatıldı. Diliyoruz ki çağrımıza kulak verecek sayısız sanayicimizin desteğiyle kampanyamız çığ gibi büyüyecek. Ülke genelindeki on binlerce fabrika en az bir depremzedemizin iki yıl süreyle barınma ihtiyacını karşılayıp aileden bir kişiye iş imkanı sağlarsa yaralar daha çabuk sarılır, devlet-millet daha hızlı toparlanır.

Proje kapsamında, her fabrikanın bulundukları illerde en az bir depremzede aileyi kiralık eve yerleştirmesi, evi dayayıp döşemesi, evin iki yıllık kirasını karşılaması, ailenin çalışabilir durumdaki bir ferdini işe yerleştirmesi hedefleniyor.”

İşten çıkarma yasak, kısa çalışma ödeneği devrede

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve OHAL ilan edilen illerde, kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkartma yasağı uygulanacak. OHAL Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, OHAL kapsamındaki illerde İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği verilecek. İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133 lira 44 kuruş nakdi ücret desteği sağlanacak.

Ayrıca, işten çıkartma yasağı uygulanacak. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler, OHAL ilan edilen illerde 6 Şubat’tan itibaren OHAL süresince uzatıldı. OHAL süresince Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK), Kurum bütçesinden finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri ile ilgili tedbirleri almaya, usul ve esasları belirlemeye SGK yetkili oldu.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Güvenli yapılaşma için kentsel dönüşüm başlatılmalı

Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Erkan Demir, kıyı şeridi üzerindeki mevcut yapıların büyük çoğunluğunun kötü zemin üzerine inşa edildiğini ve binaların dayanıklılık özelliğini yitirdiğini belirtti.

Yayınlanma tarihi

-

Müjde DEMİR

Erkan Demir çözüm yolunun binaların kontrollü bir şekilde yıkılarak, güvenli yapılaşma süreci sonrasında kentsel dönüşümün başlatılması olduğunu söyledi.

Mersin’in jeolojik özelliğinden dolayı deprem riski taşıdığını ifade eden Erkan Demir, kıyı arazilerinin normalde tarımsal amaçlı kullanılması gerektiğini ve topraklarının verimli birinci sınıf tarım arazisi olduğunu belirtti.

Demir, “Fakat kıyı arazileri insanlar tarafından maliyeti ucuz, ulaşımı kolay manzarası da güzel olduğu için yapılaşma alanı olarak kullanılmıştır. Bu zemin koşulları olası depremlerden hasar görecek bir yapıya sahiptir” diye konuştu. Erkan Demir, Mersin’de daha güvenli yapıların yapılması için özellikle zemine dair önemli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı ve “Mersin’de dere yataklarının yapılaşmaya kapatılmasıyla beraber kentsel dönüşüm sürecini hayata geçirmek gerekiyor” dedi.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Deprem Acil Destek Kredi Programı genişletilmeli

KOSGEB, deprem bölgesinde hasar gören işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla Acil Destek Kredisi Programı başlattı. Programa ilişkin değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım programın sektörel kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Hatay ziyareti sırasında açıkladığı KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı iş dünyasından olumlu geri dönüşler alıyor fakat krediye ilişkin ek talepler de bulunuyor.

Bu taleplerden biri de Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “KOSGEB’in deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan ve afetten etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ’yi kapsayan ilk 12 ay geri ödemesiz, 36 ay vadeli sıfır faizli kredi programını oldukça olumlu buluyorum ancak programdan sadece imalat yapan, imalata dayalı parçaları tedarik eden, imalata ilişkin onarım faaliyetleri yürüten KOBİ’ler ile mimarlık faaliyetinde bulunan işletmelerin yararlanabiliyor olması ekonomik aktivitenin canlanması için yetersiz kalacaktır.

Özellikle hizmet sektörüne ait tüm NACE kodları ve perakende sektörü tüm alt dalları ile kapsam dâhiline alınmalı. Ayrıca destek kapsamına alınan mimarlık faaliyetleri de güncellenerek tüm alt sektörleri de kapsayacak bir hale getirilmeli” dedi.

30 bin KOBİ’yi kapsıyor

KOSGEB, deprem bölgesinde hasar gören işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla Acil Destek Kredisi Programı başlatmıştı. Program, deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan ve depremden etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ’yi kapsıyor. Bu durumdaki işletmelere ölçeklerine bakılarak 1 buçuk milyon liraya kadar hızlı finansman imkânı sağlanacak. Kredi programı ile 11 milyar liralık kredi hacmi ortaya çıkacak. Oluşacak 3 milyar liralık finansman maliyetinin tamamını KOSGEB karşılayacak. Yani işletmeler sıfır faizli olarak programdan yararlanacak.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Elon Musk açıkladı: Twitter’da her şey sil baştan!

Twitter Üst Yöneticisi Elon Musk, onaylı hesap olarak bilinen “mavi tik” onay sisteminin kapsamını değiştireceğini duyurdu.

Yayınlanma tarihi

-

BBC’nin haberine göre, 15 Nisan’dan itibaren yalnızca ücretli “Twitter Blue” özelliğine sahip kullanıcıların gönderileri, sosyal medya uygulamasının diğer kullanıcılarına önerilecek.

Değişiklik kapsamında, ödeme yapmayan hesaplardan gelen gönderiler, “Sana Özel” başlığındaki önerilen tweet akışına dahil edilmeyecek.

Twitter’daki anketlerde ise yine yalnızca onaylı hesapların oy kullanmasına izin verilecek.

Musk, değişikliğin “gelişmiş yapay zeka robotlarının kontrolü ele geçirmesine yönelik tek gerçekçi yol olduğunu, aksi takdirde bunun, umutsuzca kaybedilen bir savaş olacağını” belirterek “Anketlerde oy kullanmak aynı nedenle doğrulama gerektirecek.” ifadesini kullandı.

Bazı kullanıcılar, tartışmalı hesapların para ödeyerek öne çıkabileceğini belirterek değişiklikleri eleştirdi.

“Twitter Blue”, kullanıcıların hesabına “mavi onay rozeti” ekleyen ücretli bir aylık abonelik hizmeti olarak kullanıma sunuluyor.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan