Takip Edin

Proje Taşıma Lojistiği

BULUNG LOGISTICS YÜZDE 140 BÜYÜDÜ, 320 MİLYON LİRA YATIRIM YAPACAK

Yayınlanma tarihi

-

Bulung Logistics’in Türkiye’deki cirosu bu yılın ilk yarısında yüzde 140 büyüdü. Bulung Logistics Türkiye Genel Müdürü Savaş Kasap, bu ülkeden kazandıklarını bu ülke için harcayacaklarını, 2024 sonuna kadar 320 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı.

Viyana’da, 2012 yılında Türk girişimci Yusuf Erkara tarafından kurulan Bulung Logistics, 2015’ten bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Şirketin Türkiye ayağı, cirosunu bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2,5 katına çıkardı.

Bulung Logistics Türkiye Genel Müdürü Savaş Kasap, bu pazardan kazandıklarını bu pazara harcadıklarını, büyük ölçekli filo yatırımları yaptıklarını belirtti. Son üç yıldır yıllık yüzde 100’ün üzerinde ciro büyümesine ulaştıklarını vurgulayan Kasap, “Büyüme bu yıl daha da hızlandı. İlk yarıda ciromuz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 140 büyüdü.” dedi.

“Türkiye’nin lojistik potansiyeline güveniyoruz”

Kasap, Türkiye’nin lojistik potansiyeline güvendiklerini ve yatırımlarını daha da artırmaya başladıklarını söyledi. Bu yıl 100 milyon lira yatırım yapacaklarını anlatan Kasap, 2024 sonuna kadar 3 yıllık yatırım bütçelerinin 320 milyon lirayı bulduğunu dile getirdi.

Reklam

Kasap, yatırımın önemli bir kısmının ekipman ve araç alımında kullanılacağını, ilave olarak teknolojik altyapıya da harcama yapacaklarını ve depo yatırımlarına başlayacaklarını aktardı. Tümü ADR özellikli 115 çekici, 230’u tenteli dorse, 30’u swap body, 250’si 45’lik box konteyner olmak üzere 600’den fazla özmal ekipmanları bulunduğunu vurgulayan Kasap, 250 adet daha 45’lik konteyner sipariş vereceklerini söyledi.

 

Taşımaların yüzde 80’i intermodal

Kasap, hizmet verdikleri sektörlerin başında otomotivin geldiğini, yeşil lojistik uygulamalarına ve Avrupa Yeşil Mutabakat uyum çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirterek, şunları da kaydetti:

“Çıkışlarımızın yüzde 60’ını Ro-Ro ile Yalova’dan Sete’ye yapıyoruz. Sete üzerinden Fransa, İspanya ve Portekiz’e ulaşıyoruz. Yüzde 20’sini de Trieste’ye Ro-Ro ve Halkalı çıkışlı demir yolu taşımalarıyla gerçekleştiriyoruz. Avrupa’nın her yerine intermodal taşımalar yapıyoruz.

Reklam

Kara yolu ekipmanlarımız intermodale uyumlu. Dorselerimizin hepsi vagona da gemiye de yüklenebilir, kara yolunda da kullanılabilir. Ayrıca şirketimizin Avusturya, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan’da da ofislerinin bulunması, Avrupa’daki gücümüzü artırıyor.”

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

ASİL TRANSPORT CO. BAŞKANI ARMAĞAN ŞAHİN: TİCARET ÇİFT TARAFLIDIR, VERİLMEYEN HER VİZE TÜRKİYE KADAR AB’YE DE KAYBETTİRİYOR!

Yayınlanma tarihi

-

Ticaretin çift taraflı bir işlem olduğunu aktaran Asil Transport Co. Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Şahin, “Alınamayan her vize, Türkiye kadar AB ülkelerine de zarar vermektedir. Demode vize uygulamasının kalkması, yeni dünya ekonomik düzeni içerisinde bunun yerine hızlı bir vize sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

 İhracat odaklı büyümeyi hedef edinen Türkiye’de sanayicinin en önemli paydaşı konumunda bulunan lojistik sektörünün en büyük sorunlarından birini vize konusu oluşturuyor. TIR sürücülerinin vize konusunda yaşadığı problemler, son yıllarda zirve yapmış durumda.

Vize konusunda şoförlerin randevu almak için bile uzun süreler beklemek zorunda bırakıldığını kaydeden Asil Transport Co. Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Şahin, “Sektörde sürücülerimize yönelik kısa süreli vize veriliyor. Uzun süreli vizeler verilmemesini anlayabiliyorum. Kısa süreli verilen vizeler için hızlı vize almayı sağlayabilecek bir sistem oluşturulmalıdır. Hızlı vize alabilmemiz durumunda sektör olarak birçok sıkıntımızın önüne geçeceğiz. Çünkü şu anda vize alabilmek konusunda en az 1-2 aylık randevularla uğraşmak zorunda kalıyoruz” dedi.

ALINAMAYAN HER VİZE, ÜLKEMİZE EKONOMİK OLARAK KAYBETTİRİYOR

TIR sürücülerinin Avrupa Birliği (AB) bölgesine girebilmeleri için öncelikli olarak vize alabilmeleri gerektiğini aktaran Şahin, Schengen randevusunda sorunlar olduğunu, yeni sürücülerin vize başvurularının reddedildiğini, deneyimli sürücülere ise kısa süreli vize verildiğini belirtti. Vize konusundaki bu kaotik durum nedeniyle AB’nin Türkiye’den talep ettiği ürünlerin Türk lojistik firmaları ve Türk vatandaşı profesyonel TIR sürücülerince teslim edilemediğinin altını özenle çizen Şahin, bu durumda sadece Türkiye’nin değil, küresel yatırımcıların, üreticilerin, ticari işletmelerin ve tüketicilerin kısacası uluslararası ticaretin yara aldığını vurguladı.

Reklam

Alınamayan her vizenin ülkemize ekonomik açıdan kaybettirdiğine işaret eden Şahin, “Şoförlerimizin vize alamaması araçlarımızın işleyememesi demektir. Şoföre bağlı olarak kullanılamayan ve atıl durumda bekleyen TIRlarımız ülkemiz ekonomisine eksi yazılmasına neden olmaktadır. Yollarda Türk TIRlarının serbestçe dolaşması, vize engeline takılmadan kilometrelerce yol kat etmesi gerekmektedir. Dünya ticaretini vizelerle, kotalarla, geçiş engellemeleri ile zora sokan sistemin artık değişmesi gerekmektedir. Yeni dünya ekonomik düzeni içerisinde daha hızlı bir vize sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini öngörüyoruz. Vize konusunda AB’nin kolaylık tanıması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Turizm vizeleri ile ticari vizelerin birbirinden ayrı işlemlere tabi tutulması gerektiğini aktaran Şahin, özellikle tatil dönemlerinde kimseyi yormayacak şekilde yeni bir vize sistemini talep ettiklerini belirtti.

VİZE UYGULAMASI İLE EN ÇOK ZARARI AB ÜLKELERİ GÖRÜYOR!

Türkiye’de çok önemli AB sermayeli şirketlerin olduğunu belirten Şahin, bu demode vize uygulaması ile en çok zararı gören taraflardan birinin AB ülkeleri olduğunu belirtti. Türkiye-AB arasında çok ciddi bir ticaret yaşandığını kaydeden Şahin, AB’ye alınmayan Türkiye’nin aslında dolaylı olarak AB ülkesi olduğunu, çünkü Türkiye’de çok sayıda AB ülkesi yatırımcının fabrikası ve ürünleri ile ticarette başı çektiğini söyledi. Büyük potansiyeli olan AB-Türkiye ticaretindeki büyümeye engel olan vize probleminin faturasını Türkiye kadar AB’nin de ödediğini aktaran Şahin, ticaretin çok yönlü bir süreç olduğunu ve bu sürecin tıkanmaması gerektiğini son olarak özenle vurguladı.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yayınlanma tarihi

-

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yenilebilir enerji sektöründe ana sanayici şirketlerin yanında, yan sanayi olarak ekipman üretimi yapan şirketler de ENSİA çatısı altında toplanıyor

Temiz Enerji yatırımlarında son on beş yılda tüm dünyanın dikkatini çeken bir ivme kaydeden Türkiye, enerji sektörü istihdamında da yükselişini sürdürüyor.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sektörel bazda çalışan sayısına yönelik yayımlanan istihdam raporuna göre; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörlerinde kayıtlı çalışan sayısı 2022 yılına kıyasla yüzde 5 oranında artarak 137 Bin 76 kişi oldu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayınlanma tarihi

-

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Derneğimizin de üyeleri arasında yer aldığı Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) Olağan Genel Kurul Toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Üç yıllık görev süresini tamamlayan Mehmet Ali Kasalı’dan görevi devralan Semiha Güneş, oybirliği ile BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilirken; Yönetim Kurulu Başkanımız Alper Kalayci BASİFED Başkan Yardımcılığı görevine, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Tibet Arbak ise BASİFED Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Pek çok ortak projede buluştuğumuz BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

Devamını oku

Trend olan