Takip Edin

Haber

Azerbaycan ordusuna ileri teknoloji satacak

Askeri teknolojiler her geçen gün önem kazanıyor. İnovasyon, robotik ve yapay zeka alanlarında gelişmiş savunma teknolojileri tasarlayan Bites, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da büyümesini sürdürecek. Azerbaycan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Gürcistan, BAE, Katar’a girmeyi amaçlayan Bites’in ilk hedefi ise Azerbaycan.

Yayınlanma tarihi

-

Mehtap HALICI

Bundan 22 sene önce üniversite 3. sınıfta kendi firmasını kuran ve 2023 yılında 400 milyon TL ciro hedefleyen Bartınlı girişimci Uğur Coşkun, bugün 500 kişiye istihdam sağlayan Bites’in sahibi. Bites’in yüzde 51 hissesini geçtiğimiz yıllarda Aselsan satın almıştı.

Türkiye’de doğan şirket, şimdi Azerbaycan başta olmak üzere yurtdışına savunma teknolojileri götürmeye hazırlanıyor. Askerlerin savaş alanlarında birbiriyle olan koordinasyonunu, iletişimini ve işbirliğini artıran yazılım ve teknolojiler tasarladıklarını anlatan Bites Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Uğur Coşkun, geçen yılı 200 milyon TL ciro ile kapattıklarını, bu yıl ise yüzde 100’lük bir ciro artışı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da büyümeyi sürdüreceklerini söyleyen Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: “Özel timler ve özel harekat birlikleri için çalışmalar yapıyoruz.

Güçlü ordusu olan ülkeler ileri teknolojiye sahip olmak için potansiyel avantaj sağlayabilecek yüksek teknolojik çözümlere yöneliyor. Bu sebeple başka ülkelerin ordu ve birliklerine yazılım ve teknoloji götürmeyi hedefliyoruz. Azerbaycan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Gürcistan, BAE ve Katar gibi ülkelere girmeyi planlıyoruz.

İlk hedefimiz ise Azerbaycan.” Coşkun, yurtdışındaki uluslararası firmalar ile uzun vadeli anlaşma ve projelere yöneldiklerini belirterek, “Türkiye’nin başarılı bir şekilde kullandığı sistemlerin mutlaka yurtdışında bir karşılığı oluyor. 2023 yılında ilk sözleşmelerimizi alacağımızı öngörüyoruz.

Reklam

Yıl içerisinde de belli bir noktaya geçmeyi planlıyoruz” dedi. Türk ordusunun aktif savaşan bir ordu olduğunu ve profesyonel orduların kullanacağı tarzda ürünler geliştirdiklerini anlatan Coşkun, Türkiye’nin kuşanmış olduğu ve satın aldığı bütün ürünlerin yurtdışındaki birlik ve kuvvetler için de büyük potansiyel barındırdığını sözlerine ekledi.

Savunma sanayi 20 yılda 40 kat büyüdü

Savunma sanayi sektörü büyümesini sürdürüyor. Savunma sanayi sektörü 2022’de 12,2 milyar dolarlık ciroya, 2,6 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımına imza attı. Sektörde, 2023 yılında hem ciroda hem de Ar-Ge de yüzde 20’ye yakın bir artış bekleniyor. Yapılan ArGe yatırımlarıyla 20 yıl öncesine oranla 40 katı bir büyüme sergileyen sektörde, şu anda 88 bin kişi çalışıyor.

“Beyin göçü sebebiyle yeni nesli yetiştiriyoruz”

Türkiye’den yurtdışına yönelik son yıllarda beyin göçünün artış gösterdiğini söyleyen Uğur Coşkun, teknolojik gelişmelerin insan gücü ile orantılı olduğunu vurguladı. Coşkun, şöyle devam etti: “Dolarizasyon bağlı sıkıntılardan dolayı maaş alma denklemi değişti ve birçok kişi kendisini yurtdışındaki firmalarda konumlandırdı. Niş sektörlerdeki yetenekli insanlar ülkeden gitti. Teknoloji insanla oluyor. Biz de bu sebeple yeni nesli doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak insan yetiştiriyoruz.”

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

“Türkiye dijital ekonomi için G-20 ülkeleriyle çalışmaya hazır”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirterek, “Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.” ifadesini kullandı.

Yayınlanma tarihi

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirterek, “Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.” ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kacır, Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda, “Dijital Kamu Altyapısı”, “Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler” başlıklı oturumlara katıldı.

Kacır, toplantıda, Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını anlattı.

Türkiye’nin dijital kapsayıcılık adına “Dijital Kamu Altyapısı”na önem verdiğini belirten Kacır, vizyonlarının kamu hizmetlerinin ülkenin her köşesine ulaşmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Kacır, e-Devlet’in bugüne kadar 990 kurumun 7 bini aşkın hizmetinin yaklaşık 64 milyon kullanıcıya ulaştırılmasına yardımcı olduğunu ifade ederek, ayrıca e-Nabız uygulamasının bir diğer entegre hizmet olduğunu ve sağlık sektöründe ezber bozduğunu kaydetti. Kacır, e-Nabız’ın, tedavi konumundan bağımsız vatandaşların tıbbi bilgilerini tek bir merkezi konumdan yönetmelerine olanak tanıdığını bildirdi.

Reklam

Dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirten Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Siber saldırılar ve veri ihlallerinin bireyler, işletmeler ve hükümetler üzerinde geniş kapsamlı sonuçları ve etkileri olabilir. Dijital ekosistemin herhangi bir seviyesindeki bir olay veya ihlal, tüm ekosistemi bozabilir. Güvenlik tehditlerini önlemek ve azaltmak için işbirliğine dayalı bir çabanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Kapsamlı bilinçlendirme kampanyaları başlattık. Amacımız toplum, kamu ve özel sektördeki paydaşların eğitimi ve güçlendirilmesidir. Hedefimiz, gelişen dijital zorluklar karşısında iyi donanımlı ve dirençli, siber farkındalığa sahip bir toplum oluşturmak. Güvenli, emniyetli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için bir araya gelmeliyiz. Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.”

Türkiye’nin dijital becerileri

Bakan Kacır, Türkiye’nin dijital beceriler alanındaki çalışmalarına ilişkin bilgiler vererek, dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile nitelikli insan kaynağının yaygınlaşması için toplumun her kesiminde farkındalık oluşturduklarını belirtti.

Ortaokul ve lise öğrencilerine erken dijital beceri eğitimi sağlayan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin olduğunu ifade eden Kacır, “Sektör Kampüste” programımız ile üniversite-sanayi işbirliğini sağlayarak üniversite çağından itibaren iş gücüne katılımı artırmak için dijital okuryazarlığı güçlendiriyoruz. Yapay zeka başta olmak üzere, algoritmik düşünme, robotik kodlama ve yazılım gibi dijital beceriler yoluyla istihdamı teşvik etmeye yönelik çeşitli eğitim programlarımız ve projelerimiz var. Sanayinin dijital dönüşümünü gerçekleştirmek için mevcut iş gücüne model fabrikalar ve dijital dönüşüm merkezlerinde eğitim olanakları sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam

Öte yandan Kacır, Türkiye’den gelen teknoloji girişimlerinin temsilcileri ve katılımcı ülkelerin bakanlarıyla görüştü.

Devamını oku

Haber

Uzmanı anlattı… Otomobildeki ÖTV artacak mı? Otomobil fiyatlarındaki yükseliş ne zaman durur?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasadaki durgunluk nedeniyle otomobillerde Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) artış beklemediklerini söyledi. 

Yayınlanma tarihi

-

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, son günlerde otomotivde ÖTV artışıyla ilgili çalışma yürütüldüğüne dair haberlerin çıktığını söyledi.

Milliyet’e konuşan Ertemel, otomotivde tahsil edilen ÖTV oranının, tüm vergi gelirlerinin ortalama yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ederek “Ayrıca satışların yüksek olması sebebiyle hedeflenen ÖTV gelirinin yüzde 75’i ilk 6 aylık dönemde yakalanmış durumda” dedi.

Ertemel, “Beklenen gelirin hedeflenen süreden önce oluşması ve şu an için piyasamızda var olan genel durağanlık gibi sebeplerle ÖTV’de artış beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Otomobildeki fiyat artışı ne zaman duracak?

İMAS Başkanı Ertemel, Ticaret Bakanlığı’nın araç satışında ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ kuralını uzattığını anımsatarak, ‘al-sat’çıların siparişlerini iptal ettiğini ifade etti.

Reklam

Temmuzda ihtiyaç sahibi vatandaşın araç almasıyla satış rekoru kırıldığını belirten Ertemel, şöyle devam etti: “Bir süre sonra bu taleplerin de karşılanmasıyla satış adetlerinde düşüş görebiliriz. Ayrıca sıfır otomobildeki tedarik sorununun azalmasıyla da fiyat artışlarının durabileceği düşüncesindeyiz. Bu sebeplerle yıl sonuna doğru markalar bazı kampanyalar düzenleyebilir. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu süreci takip ederek karar verebilirler.”

Devamını oku

Haber

X’te yine değişiklik: O özellik kaldırılıyor

Elon Musk, sahibi olduğu X platformunda, “engelleme” özelliğini kaldıracağını duyurdu.

Yayınlanma tarihi

-

Elon Musk, eski adı Twitter olan sosyal medya şirketi X ‘te, kullanıcıların diğer hesapları engellemesine olanak tanıyan koruyucu bir özelliği kaldıracağını duyurdu.

Musk, X’te yaptığı paylaşımda “DM’ler (doğrudan mesajlar) hariç, blok bir ‘özellik’ olarak silinecek. Engelleme, hiç mantıklı değil.” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Musk, bir kullanıcının belirli hesapları görmesini engelleyen, ancak engellemenin aksine diğer hesabı bu eylem konusunda uyarmayan “sessize alma işlevi”ni koruyacağını söyledi.

Engelleme işlevi, bir kullanıcının belirli hesapların kendisiyle iletişim kurmasını, gönderilerini görmesini veya takip etmesini kısıtlamasına olanak tanıyor.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan