Takip Edin

Sektörel Gündem

Yerli İzolatör Üretime Başladı

Yayınlanma tarihi

-

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan büyük yıkım sonrasında, depremin kuvvetinin etkilerini önemli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu dönemde, devlet desteği alan yerli teknolojiye sahip Deprem Fatihi Sismik İzolatör üretilmeye başlandı. FSM Doğan şirketi tarafından yüzde 100 çelik esaslı malzemeyle geliştirilen bu yeni teknoloji, depremin yapıya yaptığı kuvveti yüzde 99’un üzerine varan oranda azaltıyor (sönümlüyor).

 

EN 15129 Avrupa standardına göre tasarlanan ve üretilen Deprem Fatihi, sismik izolasyon cihazlarının bütün yükümlülüklerinin yerine getirdiğini gösteren CE etiketi uygunluk belgesine de sahip. Hem global hem de Türkiye’de patentli ve tescilli olan Deprem Fatihi, düşük sürtünme, yüksek sönümleme kapasitesi ile sismik hareket esnasında temel ile yapı arasındaki yatay bağlantıyı keserek, deprem enerjisini geleneksel yöntemlere göre daha yüksek şekilde kısıtlar. Yer hareketlerini yapıya yansıtmayarak bay pass eden izolatör, yükü temele eşit şekilde yaydığı için binanın üstünü olduğu kadar, binanın temelini de koruyor.

Deprem öncesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından stratejik yatırım kapsamına alınan yerli izolatör fabrikasını hızlıca hayata geçirmek istediklerini belirten FSM Doğan Yönetim Kurulu Başkanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Adnan Doğan şu açıklamaları yaptı; “Ocak ayında Yozgat Boğazlıyan Fuat Oktay Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 bin metre karelik alan bizlere tahsis edildi. Şu anda proje çalışmalarını yapıyoruz. 1 aya kalmadan inşaatına başlayacağız, 3 aya kalmadan da bitirmeyi ve üretime başlamayı hedefliyoruz. Patentti bize ait olan bu ürünümüz, gelecek dönemde ihracat potansiyeli sayesinde ülke ekonomisine katkı sunacaktır.”

3 İLDE ÜRETİM BAŞLADI

Ancak farklı illerde üretime başladıklarını belirten Doğan, “Bizler bu yatırımı beklemeden, iş ortaklarımızın bulunduğu Konya, Kayseri ve Gebze Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalarımız üretime hazır. Üretimimizde hiçbir sıkıntı yok, bütün ihtiyacı karşılanır” dedi.

YENİ YAPILARDA MALİYET TASARRUFU SAĞLIYOR

Deprem Fatihi’nin birçok yapıda kullanılabileceğini sözlerine ekleyen Doğan: “İzolatörler başta konutlar olmak üzere pek çok binada ve yapıda kullanılabiliyor. Deprem Fatihi’ni; konutlar, kamu binaları, köprüler, hastaneler, viyadükler, okullar, müze ve kültür merkezleri, data merkezleri, nükleer santraller, afet yönetim binaları, havalimanı terminal binaları, üretim ve depolama tesisleri gibi stratejik yapılar dahil hemen hemen her türlü yapıda kullanmak mümkün. Yeni inşa edilen projelerde Deprem Fatihi kullanıldığında, inşaatta kullanılan demir, beton, kalıp elemanlarından yaklaşık olarak yüzde 40 civarında tasarruf sağlanır. Ayrıca bizim ürünümüz deprem etkisini yüzde 99 bay pass ediyor. Diğer izolatörler teknolojilerinde bu rakam daha düşük ” dedi.

UYGULAMADA KAT SINIRI YOK

Mevcut izolatörlerde yaklaşık 9-10 kat sınırı varken Deprem Fatihi’nde ise kat sınırlaması yok. 2 katlı binaya da 100 katlı binaya da rahatlıkla uygulanabiliyor. Mevcut veya yeni olsun her yapıya uygun üretilen Deprem Fatihi, yüzde 100 çelik esaslı malzemelerden tasarlanıyor. Sürtünme gerçekleşmiyor ve malzemeler bir hasar görmüyor. Sürtünme olmadığı için de olası deprem anında sönümleme (koruma) oranı yükseliyor.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

KARDEMİR işçisine 6 ay için yüzde 50 zam

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Özçelik-İş Sendikası arasında 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne imza atıldı.

Yayınlanma tarihi

-

KARDEMİR’den yapılan açıklamada, “KARDEMİR ile Özçelik İş Sendikası arasında bir süredir devam eden ve 2023- 2024 yıllarını kapsayan 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi anlaşmayla sonuçlandı.

İmzalanan sözleşmeyle çalışanların saat işçilik ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır” ifadelerine yer verildi. Özçelik İş Sendikası Başkanı Yunus Değirmenci, enflasyonu, hayat pahalılığını ve üyelerinin beklentilerini dikkate alarak toplu iş sözleşme masasına oturduklarını ve başarılı olduklarını kaydetti.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Metro Türkiye’den sürdürülebilir Ramazan desteği

Metro Türkiye, depremden etkilenen bölge restoranlarının tekrar ayağa kalkması için desteklerine devam ediyor.

Yayınlanma tarihi

-

Ülkemizin mutfak kültürünü yaşatmak için “Benim İşim, Benim Mutfağım” diyerek Gastronometro ile Ramazan ayı boyunca Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki 4 restoranın destekçisi olacak.

Gastronometro platformunu restoranların kullanımına açmanın yanı sıra iftar davetlerinde kullanılacak ürünlerin tamamı karşılanacak. Ayrıca Metro Türkiye, şef ekibi ve servis elemanları ile de bu restoranlara destek olacak.

Proje kapsamında Antakya Sultan Sofrası, Maraş Paça Kebap Restaurant, Malatya Hacı Baba Restaurant ve Antakya Pöç Kasabı ve Kebap Salonu’nun yöresel lezzetleri ile iftar organizasyonları düzenlemesi için fırsat sunan Metro Türkiye, restoranların elde edeceği gelir ile tekrar ayağa kalkmalarını ve bölgenin mutfak kültürünün yaşamaya devam etmesini hedefliyor ve iftar daveti verecek şirket ve dernekleri bu değerli restoranların müşterileri olmaya davet ediyor.

Projeye ilişin konuşan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Amacımız, restoranların iftar yemeklerinden elde edecekleri maddi destekle tekrar ayağa kalkmasını ve yörelerine özgü lezzetleri sunmaya devam etmesini sağlayabilmek.

Kişi başı ücretin 1.000 TL olacağı iftar yemeğinde tam kapasiteye ulaştığımız takdirde her bir restorana yaklaşık 500 bin TL gelir yaratabilme, toplamda da 2 milyon TL katkıya ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Metro Türkiye olarak afetten etkilenen tüm üreticilerimizin ve bu ürünlerle mutfağımızı geleceğe taşıyan restoranlarımızın zor günlerinde yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi

Devamını oku

Sektörel Gündem

KARDEMİR’de toplu iş sözleşmesi imzalandı

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Özçelik-İş Sendikası arasında 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne imza atıldı.

Yayınlanma tarihi

-

KARDEMİR’den yapılan yazılı açıklamada, “KARDEMİR ile Özçelik İş Sendikası arasında bir süredir devam eden ve 2023-2024 yıllarını kapsayan 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi anlaşmayla sonuçlandı. İmzalanan sözleşmeyle çalışanların saat işçilik ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Özçelik İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamada ise toplu iş sözleşme görüşmelerinin, çalışanlarının mutluluğu ve zaferiyle sonuçlandığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Özçelik İş Sendikası Başkanı Yunus Değirmenci, enflasyonu, hayat pahalılığını ve üyelerinin beklentilerini dikkate alarak toplu iş sözleşme masasına oturduklarını kaydetti.

Değirmenci, KARDEMİR’deki üyelerin memnuniyetini önceleyen bir toplu iş sözleşmesini imzalamış olmanın iç huzurunu yaşadıklarını ifade etti.

Devamını oku

Trend olan