Takip Edin

Sektörel Gündem

Yapay resif ile yapay balık yuvaları artacak

Deniz popülasyonunun artırılması için gerçekleştirilen Yapay Resif Bloklarının İmal Edilmesi ve Deniz Tabanına Yerleştirilmesi Projesi’ni, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de hayata geçirdi. Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, kaynak bulunduğu sürece projelerin devam edeceğini söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Müjde DEMİR

Denizlerin ısınması ve yoğun avcılıktan kaynaklı yapay balık yuvalarına ihtiyaç duyulması sebebiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan, “Yapay Resif Bloklarının İmal Edilmesi ve Deniz Tabanına Yerleştirilmesi Projesi” Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da hayata geçirildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, “Geçen yıl 796 adet 1.5 tonluk kutuyu denize attık.

Bu yıl ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Liman Başkanlığı ve Mersin Üniversite Su Fakültesi ile birlikte, balık yuvalarının oluşumu, gelişimi, yosunlaşmasının olup olmadığını öğrenmek amacıyla incelemelerde bulunduk. Bilimsel anlamda da herhangi bir problem ile karşılaşmadık. Bizler Deniz tabanına yapay resifleri yerleştirirken, kumlara ve çamura gömülmemesi için yeraltı taraması yaparak doğru noktaları belirledik. Mersin’den sonra Adana’da da bu tür çalışmalar yapıldı. Denizcilik alanında güzel bir proje oldu.

Kaynak bulunduğu sürece projelerimiz devam edecektir” dedi. Abalı ayrıca, dalış turizmine ve balıkçılığa katkı sağlamak için Mersin sahilinde uygun bir yerde amforalarla yapay resifler yapmak amacıyla bir proje geliştirdiklerini ve yakın zamanda da yapımına başlamayı planladıklarını belirtti.

“Kaçak avcıların izindeyiz”

Reklam

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait tekne filosunun denetim noktasında kaçak balıkçılığı engellemek amacıyla yenilendiğini belirten Arif Abalı, “Bizler denizlerde kaçak av takibinden, karaya çıkış ve satış noktalarına kadar denetimler gerçekleştiriyoruz. İl müdürlüğümüze yeni aldığımız hız teknesini suya indirdik. Teknemiz ile kaçak avlanan balıkçılarımızı tespit edeceğiz. Mersin’de av kaçakçılığı çok fazla değil. Fakat tedbiri elden bırakmamak için her türlü denetimlerimiz devam edecek” dedi.

Habitat yaratılması amaçlanıyor

Mersin Körfezi’ndeki yapay resif çalışmalarına ilişkin bilgi veren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Devrim Tezcan da, “Kıyısal ekosistemlerin korunması ve restore edilmesi için dünyada birçok yerde yapay resif oluşturuluyor. Yapay resiflerin temel hedefi balık ve diğer canlı türlerinin kullanabileceği habitatlar yaratmaktır. Yapay resifler kimi yerlerde doğal taşlarla, kimi yerlerde insanlar tarafından üretilen değişik geometrilere sahip beton bloklar dökülerek oluşturulmaktadır” diye konuştu.

Bitkiler, yumuşakçalar ve kaya balıkları tercih ediyor

Proje kapsamında Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 yılında Mersin ili Erdemli ilçesinde yer alan Alata sahiline yapay resifler bırakıldığını söyleyen Tezcan, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün paydaş olarak yer aldığı bu uygulama öncesi çalışma sahası deniz taban yapıları yandan taramalı sonar ile incelenmiş, alınan deniz tabanı çökel örneklerinin tane boyu analizleri yapılmıştır. Erdemli limanında üretilen 796 adet geleneksel içi boş küp şekilli resifler öbekler halinde deniz tabanına yerleştirilmiştir.

Reklam

Bu öbeklerden üç tanesi 15 metre derinlik konturuna, diğer üç tanesi ise 20 metre derinlik konturuna denk gelecek şekilde konulmuştur. Uygulama sonrasında da resiflerden elde edilen görüntüler incelenerek deniz canlılarınca tercih edilme durumları incelenmiştir. Bu resiflerin özellikle bitkiler, deniz yumuşakçaları (istiridyegiller) ve farklı türlere ait kaya balıklarının tarafından tercih edildiği görülmüştür” bilgisini verdi.

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede tuzak projesi

Akdeniz Bölgesi’nde özellikle turunçgil üreticilerinin en büyük sorunlarından biri de ‘Akdeniz Meyve Sineği’. Yoğun dönemlerde mücadele gerçekleşmediğinde yüzde 80’e varan ekonomik kayıplara neden olan bu böcek türü, ülkemizde Akdeniz’e kıyı olan birçok şehirdeki meyveye de zarar vermektedir.

Akdeniz Meyve Sineği’nin Mersinli çiftçilere tanıtılmasının yanı sıra sinekle nasıl mücadele edileceğini anlatmak amacıyla tuzak projesi gerçekleştirdiklerini de paylaşan Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, proje çerçevesinde ilk yıl yaklaşık 3 milyon TL tutarındaki tuzakları çiftçilere dağıtarak, verimli sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Sıcaklık 16 dereceyi geçer geçmez acil ilaçlama yapılmalı

Reklam

Akdeniz Meyve Sineğinin, turunçgiller başta olmak üzere zeytin, dut, bağ, nar, muz, zakkum, yerfıstığı, balkabağı, kavun, karpuz ve pek çok süs bitkisine zarar verdiğine vurgu yapan Abalı, Kimyasal mücadele yöntemlerine de değinerek, “Ağustos ayı sonu eylül ayı başlarında turunçgil bahçelerine, özellikle erkenci çeşit olan satsuma mandarinleri olgunlaşmadan önce mutlaka tuzak asılarak Akdeniz meyve sineği çıkışı kontrolü yapılmalıdır.

Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse (dipten itibaren sararma başlamışsa) ve sıcaklıklar 16 derecenin üzerindeyse derhal ilaçlamaya geçilmelidir. İlaçlamayı takiben tuzaklarda yine sinek görülüyorsa 7-10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilmelidir. Günlük ortalama sıcaklıklar 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlama gerekmez. Limon bahçelerinde ilaçlamaya gerek duyulmaz” dedi.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

STILL,ilk seri üretim otonom aracıyla IFOY (International Forklift of The Year) Ödülünü 12’nci kez kazandı

Yayınlanma tarihi

-

  • İÇ LOJİSTİK UZMANI STILL’E ON İKİNCİ IFOY ÖDÜLÜ
    Türkiye’de Arkas Holding ortaklığı olan STILL ARSER markasıyla faaliyetlerini yürüten Almanya Hamburg merkezli iç lojistik şirketi STILL GmbH, prestijli IFOY ödülünü 12’nci kez kazandı. STILL’in ilk seri üretim otonom aracı olan EXV iGo otomatik palet taşıyıcı “mobil robot” kategorisinde yarışarak on ikinci kez ödüle layık görüldü.
    Bu yıl, Hamburg/Baden’de 6 ülkeden finale kalan, toplam 15 iç lojistik firmasının, 16 yenilikçi ürününün sunumuyla IFOY Odülleri gerçekleştirildi. STILL seri üretilen ilk otonom aracı olan EXV iGo ile mobil robot kategorisinde birinci olarak 12’nci kez ödül kazandı.
    “EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır.”
    STILL Satış&Servis İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Frank Müller konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
    “IFOY ödülü ile onurlandırılmak, müşteri odaklı yeniliklere verdiğimiz önemi teyit ediyor. EXV iGo, STILL’in yalnızca teknik gelişim anlamında değil, her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanarak, gelişimlerini ileri taşımanın mükemmel bir örneği. EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır. iGo easy, devreye alma yazılımı sayesinde, küçük filo sahibi şirketler bile otomasyona kolayca başlayabilir. EXV iGo,sanayi ölçeğinde seri üretilen ilk otonom araçtır ve tamamen modüler bir konsepte dayanmaktadır. Süreç otomasyonu, küçük filoya sahip şirketler içinde giderek önemli hale geldi. Bu nedenle kolay erişilebilirliğe, kullanım kolaylığına, güvenilir ve esnek hizmete büyük önem veriyoruz. EXV iGo ile, sektörler arası ihtiyaca, yüksek maliyet verimliliği, hızlı uygulama ve esnek ölçeklenebilirlikle akıllı bir yanıt verebiliriz.”
Devamını oku

Haber

SALİH YALÇIN: IMOW FORKLİFLERİ AVRUPA YAKASI BÖLGE BAYİSİ OLDUK, MÜŞTERİLERİMİZE KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yayınlanma tarihi

-

IMOW marka Forklift markası Avrupa Yakası Bölge Bayisi olarak hizmet veren FTMH Firma Sahibi Salih Yalçın konuyla alakalı şu açıklamalarda bulundu: “IMOW, lityum akülü markalarda son derece önemli bir marka. Biz de IMOW Avrupa Yakası Bölge Bayisi’ni aldık ve hizmete başladık. Türkiye pazarına ilk giren lityum akülü forklift markası IMOW’dur. Lityum akü, bu konuda bir devrimdir. Özellikle 5 saat üzeri çalışanlar için IMOW, çok önemli avantajlar sağlamaktadır sağlık açısından. Yakıt maliyetini çok ciddi düşürmektedir. 5 senede makinenin maliyetini çıkarabiliyor. Uzman Forklift, Avrupa yakasında bir boşluk olduğunu ve bunu benimle değerlendirmek istediklerini söylediler. Ben de kabul ettim. IMOW, Avrupa yakasında tek yetkili bayi olarak hizmet veriyorum. Bu yaşımda onların arasında olmak beni çok mutlu etti. İstanbul Avrupa Yakası’nda Salih Yalçın olarak IMOW’un 1.8 ton 3 teker, 2 ton 4 teker olarak başlıyor. Hemen teslim yapabiliyoruz.

IMOW, YAKITTAKİ TASARRUFTAN 5 YILDA KENDİ PARASINI ÇIKARIYOR

Uzman Forklift, tamamen teknik kökenli bir firma. Burada satış sonrası hizmet veriyorlar. IMOW’un Avrupa Yakası’nda kendi servisleri var. Makine açık olması halinde parametre ayarlarına girilerek birçok servis hizmeti uydu sistemi ile verilebiliyor. Servise gitmeden birçok sorun çözülebiliyor. Çevre dostudur. Sessiz bir çalışma ortamı sunar. Bu makineler 5 saat günlük kullanıyorsa verdikleri parayı 5 yılda yakıttan geri alabilirler. Ekonomiktir. Alan kişiye kazandırır. IMOW markalı makinanızın çalışması halinde çalan kişi bunu çalıştıramaz. Avrupa Yakası bayisi olarak IMOW ile çok önemli işlere imza atacağız.”

 

Reklam
Devamını oku

Haber

Erhan Küçük: LGMG Telehander Tasarım Yenilikler Bakımından Önemli Bir Marka

Yayınlanma tarihi

-

Quaodro Makine LGMG marka personel yükseltici ürünlerinin Türkiye’deki önemli yüzü.Tüm operasyon yönetimini yürütüyor. Müşterilerine, satılan makinalarını uzman ekipleri tarafından oluşan kadrosu ile teslimat süreci içinde eğitim, yedek parça, bakım, servis hizmeti konularında müşteri odaklı bir iş modeli geliştiren dinamik ekibi ile katma değerli hizmetler sunuyor.

Quaodro Makine Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Küçük, Quaodro makine olarak LGMG’nin Türkiye’deki bütün operasyonlarını firma olarak yürüttüklerini belirterek,Tuzla   Orhanlı’da  bulunan sohwroom alanında   LGMG Telehander  ürün  lansmanında TKU Magazin Dijital Yayın grubu Genel Yayın Yönetmeni Metin Şendil’e LGMG yeni telehanderları hakkında şu bilgileri verdi.

 

MERMER FİRMALARI BUNU ÇOK KULLANIYOR

Küçük “LGMG’nin ürettiği 18 metre büyüklüğünde ve 4 ton ağırlığını kaldırabilen makinaları getirdik. Makinanın üzerinde perkins motor var. 75 kilowat, 100 beygir güç üretebiliyor. Şanzıman grubu İtalyan Farrero marka. Gaz vermeden makine, tek düğme ile sağa sola yatabiliyor. Yine gaz vermeden bomları kaldırabiliyor. Radyant lastik kullanılıyor. Özellikle inşaat firmaları, tarım sektöründe uzun mesafe yürütmek istediğiniz zaman bizim makine uzun yürüyüş yapabiliyor. Mermer firmaları bunu çok kullanıyor. İnşaat firmaları bunu kullanabiliyor. Telehander, çok fazla aparatı olan makine ekipmanlarından biridir. LGMG nin özellikleri içinde Kabini geniş, soğutma, radyo yeri var. Kabinin perdeleri olduğunu” söyledi.

Reklam

Operatör rahatlığı düşünülmüş olan LGMG telehander seri, hızlı makine olduğunu belirten Küçük, konuşmasına şöyle devam etti “ Telehander sektördeki  firmaların en çok tercihi ettiği markalardan biridir. LGMG Telehander markası, Tasarım ve yenilik anlamında çok önemli bir yerde bulunuyor. Seneye 22 metre rotasyonlu versiyonunu getirmeyi düşünüyoruz. O, daha da efektif bir makinedir. Durduğu yerde kulesi dönmektedir.  Kocaeli’nde en çok kullanılan markadır. Kocaeli’nden gelenlerden tam not aldık.” dedi.

Devamını oku

Trend olan