Enerji Projeleri
“Termal enerji santrallerindeki atık ısı, 3 bin MWe elektriğe eşdeğer”
Ancak klasik termal enerji santrallerinde termal verim ortalama yüzde 30 civarında oluyor. Geriye kalan termal enerjinin yüzde 70’ini atıyoruz …


Ancak klasik termal enerji santrallerinde termal verim ortalama yüzde 30 civarında oluyor. Geriye kalan termal enerjinin yüzde 70’ini atıyoruz. Bizim enerjinin 70’ini atma lüksümüz yok. Bu enerjiyi geri kazanmak Türkiye’ye yıllık yaklaşık 3 bin MWe gibi bir elektrik kazanımı sağlar” dedi.
T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın desteği ile Sektörel Fuarcılık ve Kojentürk Derneği tarafından 16-18 Mart’ta İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen 26. ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuar ve Konferansı, bu yıl ‘Enerji Piyasasındaki Değişim ve Dönüşüm’ teması ile düzenlendi.
Atıktan Enerji alanında yerli teknolojinin öncü markası olan MİMSAN Grup, sponsorları arasında yer aldığı 26. ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında 17 Mart’ta düzenlenen “Biyo Kaynaklardan Enerji Üretimi” panelinde “Atıkla Çalışan Mini Santraller ve Kojenerasyon” sistemleri hakkında bilgiler paylaştı. Mimsan Grup aynı zamanda fuara standlı katılım sağlayarak üç gün boyunca iş ortakları ve sektör profesyonellerine Biyokütle Kojen Santrali çözümlerini anlattı.
“Termal enerjinin yüzde 70’ini atıyoruz”
Mimsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, “Biyo Kaynaklardan Enerji Üretimi” panelindeki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Neden kojenerasyon diyoruz? Çünkü küçük ölçekli endüstriyel tesislerin hem elektrik ihtiyacı hem de buhar ihtiyacı oluyor. Kojenerasyon sistemleriyle elektrik üretiminde termal verim yüzde 90’lara kadar çıkabiliyor. Ancak klasik termal enerji santrallerinde termal verim ortalama yüzde 30 civarında oluyor. Geriye kalan termal enerjinin yüzde 70’ini atıyoruz. Bizim enerjinin 70’ini atma lüksümüz yok. Bu enerjiyi geri kazanmak Türkiye’ye yıllık yaklaşık 3 bin MWe gibi bir elektrik kazanımı sağlar. Biz Mimsan olarak hayata geçirdiğimiz projelerde; bacadan atılan ve enerjinin yüzde 70’ine tekabül eden bu termal enerjiyi geri kazanmayı hedefliyoruz. Çünkü örnek verecek olursak, sistemden atılan 45 derecelik suyu, yaklaşık 500 hektarlık bir serada kullanma imkânımız var; ancak bunların devlet politikası haline gelmesi ve teşviklerle desteklenmesi gerekiyor.
Termik santrallerdeki atık ısı ile şehir ısıtması yapmak mümkün
Mimsan Grup olarak Sandıklı Belediyesi’ne şehir ısıtması sistemi kurduk. Bu projedeki 65 °C jeotermal sıcak su, 10 km öteden geliyordu ve şehir ısıtmasında kullanılıyordu. 64 derece dönen su 54 derece olarak seralara veriliyordu. Seralardan 44 dereceye düşen su, 10 km ötedeki jeotermal kuyularına gönderilerek, tekrar deşarj ediliyordu. Buradan da anlaşılacağı gibi termik santrallerden atılan enerji ile şehir ısıtması yapmak mümkün. Bu nedenle özellikle termik santrallerde ve biyokütle enerji santrallerinde atık enerjiyi değerlendirmek büyük önem taşıyor” dedi.
“Atık ısı ile Eti Maden’in buhar ihtiyacını karşılamış olduk”
Çıkışında buhar olan kojenerasyon türbinlerinde ki buharın muhtelif ihtiyaca göre kullanılabildiğini belirten Enver İlhan, sözlerine şöyle devam etti: “Eti Maden’e kurmuş olduğumuz kojenerasyon sisteminde 8.5 MWe ürettikten sonra, türbinin egzozundan çıkan atık ısı ile Eti Maden’in buhar ihtiyacını karşılamış olduk.
Aynı şekilde Kahramanmaraş’ta Kipaş Tekstil’e yapmış olduğumuz, kömür yakıtlı kojenerasyon tesisini de saatte 6 MWe elektrik ve 60 ton 8 barg proses buharı üretecek şekilde dizayn ettik. Bu 8 barg proses buharı ise boyahanenin ihtiyaçlarında kullanılıyor. Böylece kurmuş olduğumuz kojenerasyon sistemiyle, konvansiyonel enerji üretim sistemlerinde dışarıya atılmakta olan enerjinin büyük bir kısmını, kojenerasyon sistemlerinde kullanılabilir enerjiye dönüştürerek, toplam enerji girdisini artırmayı hedefledik.
Bir diğer projemiz ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan “Büyük İşletme AR-GE” kategorisinde ödül alan Malatya Belediyesi Çöpten Enerji Santrali. 4 MWe kurulu güce sahip olan bu çöpten enerji santralinde Malatya Belediyesi’nde ki organik atıklar ile inorganik atıkları ayrıştırdık. Bu ayrıştırma işlemi sonrasında organik atıklar, biyogaz ve landfill tesislerine gitti. Geriye kalan inorganik atıklardan ise RDF üretimi yaparak elektrik ürettik. Çöpten enerji tesislerine, biyogaz tesisleri ile entegre çözümler sunuyoruz. Onların kullanmadıkları atıkları kullanıp, değerlendiriyoruz. Çürümeyen, çevreye zarar veren ve bertaraf edilmesi gerekli olan atıkları RDF’e çevirerek elektrik üretimi yapıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
MİMSAN Grup hakkında detaylı bilgi almak için www.mimsangrup.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Hibya Haber Ajansı
Haber
Garanti BBVA ile Coats İş Birliği İçin Masaya Oturdu


Garanti BBVA, Coats ile Türkiye’de sürdürülebilirlik alanındaki ilk iş birliğine imza attı.
Garanti BBVA, dünyanın önde gelen endüstriyel iplik üreticilerinden Coats ile sürdürülebilir finansman çerçevesinde önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu iş birliği aynı zamanda bankanın ticari segmente hayata geçirdiği sürdürülebilirlikle bağlantılı ilk kredi işlemi özelliğini taşıyor. Yapılana açıklamaya göre, yaklaşık 50 ülkede 17 binden fazla çalışanıyla hazır giyim ve ayakkabı sektörlerine katma değerli ürünler üreten İngiltere menşeli grup, İngiltere’de BBVA ile devam eden iş birliğini Garanti BBVA ile Türkiye’ye taşıdı. Türkiye’de 8 milyon dolar tutarında gerçekleştirilen işlemle grup, operasyonları için belirlenen çevresel ve sosyal performans taahhütlerini yerine getirmesi halinde faiz indiriminden yararlanabilecek. Bu çerçevede grup, yer aldığı sürdürülebilirlik bağlantılı kredi ile karbon ayak izini azaltma ve geri dönüştürülmüş hammadde tüketimini artırma gibi çalışmalarını daha da güçlendirecek.
Coats Türkiye Genel Müdürü Erhan Aras, banka ile imza attıkları bu önemli iş birliğinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şirketlerini sürdürülebilirlik hedeflerine giden yolda büyük katkı sağlayacağını söyledi. Aras, “Sürdürülebilirlik, grubumuzun 250 yıldır DNA’sında yer alan ve uzun yıllardır pazar lideri olmamızı sağlayan bir öncelik. Operasyonlarımızın tamamı sürdürülebilirlik odaklı, bu nedenle daha sürdürülebilir bir gelecek için hedeflerimizi beş temel üzerine inşa ettik. Bunlar; su ve enerji tüketimi, atık yönetimi, sosyal yaşam, sürdürülebilir ürün ve malzemeler. 2030 yılına kadar tüm ürünlerimiz polyester ve naylon gibi yeni petrol üretimine dayalı olan malzemelerden bağımsız olarak üretilecek ki bu sektörümüz için çok önemli bir geçiş süreci demek. Ayrıca Coats’un global enerji tüketiminin yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmış olacak. 2050 yılına kadar da “Sıfır Emisyon” hedefimiz var ve bunun için yol haritamızı hazırladık, gerekli adımları atmaya başladık. Bu adımları atarken de benzer zorlukları yaşayan firmalara destek verebilmek amacıyla açık kaynak politikasını izliyoruz. Şirket olarak daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmek ve geri dönüştürülebilen, yeniden kullanılabilen yeni ürünler ve ambalaj çözümleri oluşturmak için tüm ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Konu hakkında değerlendirmede bulunan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “BBVA grubu olarak, uluslararası boyutta yürüttüğümüz desteklerin Türkiye’deki temsilcisi olmaktan gurur duyuyoruz. Ticari müşterilerimizin sürdürülebilir bir iş modeline sahip olmalarına katkı sağlayacak finansman desteklerine her daim hazırız. Bizim için sürdürülebilirlik, hepimizin geleceği demek. Şirket ile iş birliğimizin geleceğimize olumlu etkileri olacağı gibi tekstil sektöründe de emsal teşkil edeceğine yürekten inanıyoruz. Aynı zamanda şirketin sürdürülebilir iş modeli oluşturmasında destekleyici finansman gücü rolünü üstlendiğimiz için çok mutluyuz” şeklinde konuştu.
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Banka olarak, sürdürülebilir büyümenin ancak sürdürülebilir üretimle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda yerli ve yabancı yatırımcılara 16 yıldır sürdürülebilir faaliyetleri için finansman desteği sunuyoruz. Ürün ve hizmetlerimizi her geçen gün çeşitlendirirken sürdürülebilir iş modellerini benimseyen üreticileri desteklemeyi önemsiyoruz. Tekstil sektöründeki yeni iş birliğimiz dünyanın önde gelen endüstriyel iplik üreticilerinden Coats ile oldu. Bu anlaşmayla İngiltere’de uzun yıllardır devam eden BBVA ve Coats iş birliğini ülkemize taşıdık. Şirket, bankamızdan alacağı finansmanla önemli çevresel ve sosyal taahhütlerde bulundu. Ülkemiz için önemi çok yüksek olan tekstil sektörünün daha az karbon yoğun faaliyetlere geçmesini desteklediğimiz ve döngüsel ekonomiye katkı sunduğumuz için çok mutluyuz. Sürdürülebilir faaliyetlerin finansmanına yönelik ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimize destek olurken kendimize koyduğumuz iddialı hedefleri de ileri taşıyarak sürdürülebilirliğe her yönden katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Enerji Projeleri
Zorlu Enerji, Wren House Infrastructure LP (WH) ile Ortaklık Kurarak Global Büyüyor


Global ortak arayışını tamamlayan Zorlu Enerji, Wren House Infrastructure LP (WH) ile ortaklık kurarak uluslararası varlığını genişletmeyi amaçlıyor.
Zorlu Enerji, Kuwait Investment Authority (KIA)’nın doğrudan bağlı ortaklığı Wren House Infrastructure LP (WH) ile uzun soluklu iş birliğini ortaklığa dönüştürüyor. Enerji şirketinin yeni finansal kaynak oluşturma ve uzun vadeli borçlanma stratejisi kapsamında şirket; WH ve KIA ile çeşitli anlaşmalar yaparak yabancı sermayesini güçlendirmeyi ve yatırımlarını genişletmeyi amaçlıyor.
Anlaşmalar kapsamında; enerji şirketinin şu ana kadar gerçekleştirdiği ve gelecekteki elektrikli araç şarj istasyonu ve enerji verimliliği yatırımları yurtdışında kurulacak yeni şirket altında yönetilecek. ZES ve electrip markaları ile devam eden büyüme ve globalleşme sürecini desteklemek için WH, yeni şirketin çoğunluk payına (yüzde 50+1) sahip olacaktır. Zorlu Enerji’nin CEO’su Sinan Ak ve CFO’su Elif Yener yeni kurulacak şirkette de aynı görevleri üstlenecek. Şirket kurulumunu takiben, şirketin Avrupa’da büyümesini desteklemek amacı ile Yönetim Kuruluna Nicola De Sanctis Yönetim Kurulu Başkanı, Gab Barbaro ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak katılacak.
Ayrıca Zorlu Holding’in elinde bulunan Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ (Zorlu Enerji) hisselerinin satışı sonucunda WH, yüzde 12,34’lük pay ile azınlık hissedarı olacak.
Enerji şirketinin bilanço ve finansal pozisyonunu güçlendirmek amacı ile gerçekleştirilen anlaşmalarla, Şirketin döviz cinsinden borç riskinin azaltılması ve geri ödeme vadesinin uzatılması hedefleniyor. Bu kapsamda, kredi sözleşmesinden kalan bakiye de 2028 yılına kadar vadelendirilmiş olacak.
Şirketin finansal altyapısını güçlendirme amacıyla imzalanan anlaşmalarla ilgili Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak şu açıklamada bulundu: ”Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarımıza 2018 yılında başladık. Bugün geldiğimiz noktada kendi yazılımcıları ile geliştirdiği çok dilli platforma sahip olan ve bunu ticari olarak pazarlayabilen, müşteri hizmetleri ve satış sonrası destek hizmeti sunabilen, Türkiye’de lider konumda bir şirketiz. Burada edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyi yurtdışına yayma amacı ile bir yolculuğa çıktık. Doğu ve Batı Avrupa’da şirketlerimizi kurduk. Avrupa genelinde ve Amerika’da yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu amaçla ekiplerimizi oluşturmaya başladık. Stratejik olarak yurtdışında yeni markamız ‘electrip’, Türkiye’de ise ‘ZES’ markamız ile yolumuza devam edeceğiz. Sadece şarj istasyonu işinde değil, aynı zamanda enerji verimliliği kulvarında da büyüyen bir şirket olmak istiyoruz. Bu yolculuğa, yatırım desteği sağlayacak global ortağımız WH ile çıkmaktan son derece memnunuz. Atılan bu adımla, Türkiye’de olduğu gibi küresel arenada da sözü geçen bir şirket olmayı hedefliyoruz.”
Enerji Projeleri
Enerjisa Enerji Üç Uluslararası Ödüle Layık Görüldü


Enerjisa Enerji’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi desteği ile yürütülen ‘SENTRUM’ ve yine şirketin Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında uygulamaya koyduğu ‘KOZALAK’ projeleri Communitas Awards’ın ‘Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik’ kategorisinden toplam 3 ödüle layık görüldü.
İş stratejisinin temelinde sürdürülebilirlik olan Türkiye’nin lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketlerinden biri olan Enerjisa Enerji, sosyal sorumlulukta topluma en duyarlı projelerin rekabet ettiği uluslararası Communitas Awards’ın ‘Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik’ kategorisinin Etik ve Çevresel Sorumluluk dalında toplam 3 ödüle layık görülerek Türkiye’den en çok ödül alan şirket oldu.
Enerji şirketi, UNDP ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM ) sosyal sorumluluk alanında uluslararası ilgi görmeye devam ediyor. SENTRUM ile Enerjisa Enerji Communitas Awards’ın ‘Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik’ kategorisinin Etik ve Çevresel Sorumluluk dalının Lider ve Yeşil Girişim projesi olarak seçildi ve 2 ödüle layık görüldü.
Communitas Awards’ın enerji şirketini ödüllendirdiği bir diğer proje ise ‘KOZALAK’ oldu. Enerjisa Enerji’ nin Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında hayata geçirdiği projelerden biri olan KOZALAK ise Communitas Awards’ ın ‘Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik’ kategorisinin Etik ve Çevresel Sorumluluk dalının Sürdürülebilirlik alanında en iyisi olarak seçildi.
Uluslararası Pazarlama ve İletişim Profesyonelleri Derneği’nin (AMCP), 12 yıldır aralıksız düzenlediği Communitas Awards ödül programı Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk dünyasının küresel bazda en saygın ödül organizasyonları arasında yer alıyor.
“Odaklandığımız temel amaç değer ve pozitif etki oluşturmak”
Enerji şirketinin sürdürülebilirlik stratejisini çok yakın bir tarihte gözden geçirdiklerini ve daha kapsamlı ve bütüncül bir yapıya dönüştürdüklerini aktaran Enerjisa Enerji Kurumsal Yetkinlikler ve Sürdürülebilir Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu, “Sürdürülebilirlik, günden güne kendini yenileyen, bu sebeple de çok sıkı takip gerektiren bir saha. Biz de şirket olarak, Türkiye’de enerji gibi stratejik öneme sahip bir sektörde hizmet veriyor olmanın bilinciyle, stratejilerimizi sürekli gözden geçiriyoruz. Ayrıca bu sorumluluğun bilincinde, sürdürülebilirlik yaklaşımımızı merkezi ve bütünsel bir bakış açısı ile değer oluşturacak bir rehber olarak görüyoruz. Bu doğrultuda odaklandığımız üç temel etki alanımız var: Gezegen için Etki, Toplum için Etki ve Etki Odaklı İş Modeli. Bu doğrultuda odaklandığımız temel amaç değer ve pozitif etki oluşturmak.
Tam bu noktada Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk dünyasının küresel bazda en saygın ödül organizasyonları arasında yer alan Communitas Awards’dan 3 ödül ile dönmüş olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşarken, hayata geçirdiğimiz SENTRUM ve KOZALAK ile etki odaklı sürdürülebilirlik yaklaşımımızın ne kadar doğru yolda ilerlediğini görmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Projelerin hayata geçirilmesi esnasında gerek fikir aşamasında gerek sahada emek veren çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz