Takip Edin

Sektörel Gündem

Özdemir: Bakliyatta üretime ivme kazandırmalıyız

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, bakliyat ihracatı rakamlarının illere göre değerlendirildiğinde; Mersin’in bakliyat dış ticaretinin merkezi konumunda olduğunu söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Özdemir, 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde gerçekleştirilen 403 bin tonluk ülkemiz bakliyat ihracatının yüzde 93’ünün Mersinli firmalar tarafından yapıldığını, bu dönemde sadece bakliyattan elde edilen ihracat gelirinin kentin toplam ihracatının yüzde 22’sini oluşturduğunu kaydetti.

Tarım ve gıda sektörünün son üç yıldır olağandışı bir dönemden geçtiğini aktaran Başkan Özdemir, pandemi, kuraklık, iklim değişikliği, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, dünya genelinde yaşanan gıda enflasyonu ortamı gibi nedenlerle, ülkelerin bu süreçte tarım ve gıdada özellikle de kendi kendine yeterlilik bağlamında daha korumacı politikalar uygulamaya başladığını ifade etti.

Bu zor döneme karşın Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre Türkiye’nin bakliyat ihracatının bir önceki yılın ilk altı aylık dönemine kıyasla miktar olarak yüzde 15 artarak 403 bin ton seviyesine ulaştığını dile getiren Özdemir, bu miktar karşılığında ülkemizin 320 milyon dolar ihracat geliri elde ettiğini söyledi.

İhracatın yüzde 55’i kırmızı mercimek, yüzde 37’si kuru bezelye

Başkan Özdemir, ürün bazında analiz edildiğinde ülkemiz bakliyat ihracatının yüzde 55’ini kırmızı mercimeğin oluşturduğunu, DİR kapsamında başta Kanada olmak üzere Kazakistan, Avustralya ve Rusya gibi ülkelerden getirilen kırmızı mercimeğin işlenerek yeniden ihraç edildiğini belirtti.

Reklam

Özdemir, “Irak, Sudan, Almanya ve Mısır ihraç pazarımızın yüzde 77’sini oluşturmaktadır. Ülkemizin 2023 yılı ilk altı aylık döneminde gerçekleştirdiği bakliyat ihracatının yüzde 37’sini ise kuru bezelye oluşturmaktadır. Dış ticarette sürekli arayış içinde olan firmalarımız, 2011 yılından bu yana kuru bezelye ticaretine yönelmeye başlamışlardır.

Firmalarımız, ülkemizde üretimi sadece 2 bin 392 ton olan kuru bezelyeyi yüzde 73’ü Rusya’dan olmak üzere Ukrayna, Kanada ve ABD gibi ülkelerden ithal ederek, işleyip yeniden yurt dışına ihraç etmektedirler. Irak başta olmak üzere Yemen, Kenya, Togo ve Sri Lanka en önemli kuru bezelye ihraç pazarlarımızdır” dedi.

Üretime ivme kazandırmalıyız

Son 30 yılda dünya genelinde bakliyat ekili alanların yüzde 35, bakliyat üretiminin ise yüzde 59 arttığına vurgu yapan Özdemir, ülkemizde ise aynı dönemde bakliyat ekili alanların yüzde 49, bakliyat üretiminin yüzde 28 azaldığını kaydetti. Son 15 yıldır bakliyat üretim miktarında yıllar itibariyle 1 ila 1,3 milyon ton arasında dalgalanmalar yaşandığını, buna karşın nohut ve kırmızı mercimek üretiminde dünya genelinde 4. sırada bulunduğumuzu belirten Özdemir, “Her iki ürünün de ihracatında 3. sırada yer alıyoruz.

Ancak sektör olarak en büyük arzumuz gen merkezi ülkemiz olan bakliyatta ithal ürünlerin öncesinde yerli mahsuller ile hem iç tüketimin karşılanması hem de mevcut ihraç pazarlarının korunarak yeni pazarlara ulaşılmasıdır. 5 Nisan 2023’te yayınlanan 7442 Sayılı Orman Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından şu an tarımsal üretimin planlanmasına ilişkin çalışmalar yapılıyor. Bakanlığımızdan beklentimiz bu çalışmalarda bakliyatın, piyasanın hâkimi olan Kanada’da olduğu gibi özel ürün statüsünde görülmesidir” diye konuştu.

Reklam

Özdemir, diğer yandan münavebeli ekim şartı çerçevesinde baklagil ekiminin zorunlu hale getirilmesi, sertifikalı tohum konusunda hububatta olduğu gibi bakliyatta da sertifikalı tohum üretimi ve kullanımını özendirecek mekanizmanın güçlendirilmesinin faydalı olacağı bilgisini verdi.

“Su ihtiyacı daha az olan ürünler desteklenmeli”

Günümüzün en önemli sorunlarından kuraklıkla mücadele için su sıkıntısı yaşanan alanlarda, su ihtiyacı birçok ürüne kıyasla çok daha az olan nohut ve mercimek ekiminin daha fazla desteklenerek özendirilmesi gerektiğini söyleyen Abdullah Özdemir, “Bu adımlar atıldığı taktirde, ülke olarak bakliyat üretiminde sıçrama yapacağımızı düşünüyoruz. Böylece üretim ve tüketim geçmişimiz asırlara dayanan ve yerleşmiş ticaret kültürümüz olan bakliyatta rekabetçi pozisyonumuza yeniden kavuşabilir ve 80’li yıllarda olduğu gibi 2 milyon tonu aşkın üretim hacmine ve bunun yarısını ihraç edecek konuma ulaşmayı başarabiliriz” diye konuştu.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Rekabet Kurulu’ndan beş şirkete yumurta viyolü soruşturması

Rekabet Kurulu, yumurta viyolü üretimi alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Yayınlanma tarihi

-

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, söz konusu alanda faaliyet gösteren teşebbüslerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar alma” başlıklı maddesini ihlal ettikleri iddialarına yönelik yürütülen ön araştırma Kurulca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli buldu.

Buna göre, Dentaş Kağıt Ağaç Mamulleri ve Gıda Mad. San. ve Tic. AŞ, Güneş Kalıplı Basma Kutu Ambalaj San. ve Tic. AŞ, Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama Tic. AŞ, Keskinoğlu San. Tic. AŞ ve Özay Karton Ambalaj Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında soruşturma açıldı.

Yumurta viyolü nedir?

Yumurtaların içine oturacağı küçük kasecikleri bulunan, karton veya plastikten yapılan koruma kaplarına yumurta viyolü deniyor.

Reklam
Devamını oku

Sektörel Gündem

EPDK’nın 2026 hedefi: 1000 noktaya daha doğalgaz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 2026 yılının  sonuna kadar 1000 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırılacağını açıkladı.

Yayınlanma tarihi

-

Yılmaz, bugün yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği’ne ilişkin yaptığı açıklamada, yönetmelikle doğal gaz piyasasında olası yönetimsel zafiyetlerin önceden tespit edileceğini bildirdi.

Doğalgazın son tüketiciye ulaştırılması konusunda hizmet kalitesinde en ufak bir düşüş yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Hem kalite hem de şebeke işletme güvenliği en üst düzeyde korunmaya devam edecek. Doğal gazda büyük hedeflerimiz var. 2026 sonuna kadar 1000 yerleşim yerine, ilçe ve beldeye bu konforu ulaştıracağız. Yaptığımız bu düzenlemeyle 1000 yerleşim yeri hedefine emin adımlarla ilerlerken ortaya çıkabilecek olası yönetimsel zafiyetleri önceden tespit edecek ve dağıtım hizmetlerinin de kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayacağız. Doğal gaz şebekelerinin ulaştırıldığı yerleşim yerlerinde işletme riskleri de en aza indirilmiş olacak. Gerek yatırım aşamasında gerekse işletme ve müşteri hizmetleri alanlarında tüketici memnuniyeti en üst düzeye taşınacak.”

Tüketici korunacak, tedbirler önceden alınacak

Açıklamaya göre, ağustosta 763 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırıldı. Yıl sonuna kadar bu sayının 800’ün üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Reklam

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin faaliyetlerinin sürdürülemez duruma geldiğinin veya geleceğinin anlaşılması durumunda, dağıtım şebekesinin korunması, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması, sunulan hizmetin devam etmesi, ekonomiye ve tüketicilere verilmesi muhtemel zararların minimize edilmesi amacıyla, EPDK gerekli tedbirleri önceden alacak.

Dağıtım faaliyetinin niteliğinin ya da kalitesinin kabul edilemeyecek düzeyde düşmesi gibi hallerde, EPDK tarafından şirket yönetimleri geçici olarak değiştirilecek ve en kısa sürede şebeke satış ihalesine çıkılarak yeni lisans sahibi belirlenecek.

Devamını oku

Sektörel Gündem

ABD’de petrol sondaj kulesi azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı.

Yayınlanma tarihi

-

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un yayımladığı haftalık verilere göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 12-18 Ağustos haftasında önceki haftaya göre 5 azalarak 520’ye geriledi.

ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 81 azaldı.

Öte yandan perşembe gününü 84,12 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 84,80 dolar seviyesinde tamamladı.

Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı ise cuma günü 81,40 dolar düzeyinde kapandı. WTI tipi ham petrolün varili perşembe gününü 80,06 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Reklam
Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan