Haber
Bulut gelirleri 550 milyar dolara dayandı
SaaS, yani uygulama hizmetleri gelirleri toplam bulut gelirlerinin neredeyse yarısını oluştursa da platform bulutu gelirleri (Paas) pazarın en hızlı büyüyen segmenti oldu.


Uluslararası pazar araştırma şirketi International Data Corporation (IDC) verilerine göre 2022 yılında kürüsel bulut bilişim gelirleri yüzde 22.9 artışla 545 milyar 800 milyon dolar seviyesine ulaştı. IDC, bulut gelirlerinin 2026 yılında trilyon dolar sınırına yaklaşmasını, 2027 yılında ise 1 trilyon 250 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.
Pazarın en büyük segmenti olan, hizmet olarak yazılım pazarı hem uygulamalar hem de altyapı olarak toplam büyüklük olarak pazarın yüzde 60’ından fazlasını oluştursa da büyüme oranları pazar büyümesinin gerisinde kalmaya başladı. Bulut pazarının en hızlı büyüyen kesimi ise yüzde 32.1 ile platform hizmetleri oldu. Uygulama pazarında 246.3 milyar dolarlık pazarın en büyüğü Microsoft olurken onu Saleforce.com, SAP ve Oracle takip etti.
Toplam gelirlerinin yüzde 30’dan fazlasını bulut hizmetlerinden elde eden Microsoft’un bu alanda elde ettiği 52.6 milyar dolarlık gelirin yüzde 38.6’lık kesimi ise verimlilik uygulamaları olarak geçen ofis uygulamalarından geliyor.
Salesforce.com toplam gelirlerinin neredeyse yarısını bulut hizmetlerinden elde ediyor. Microsoft, toplam gelirlerinin yüzde 30’dan fazlasını bulut hizmetlerinden elde ederken onu yüzde 26’lık bulut geliri ile SAP ve yüzde 25 ile Oracle takip ediyor.
Yapak zekâ büyütecek
2022 boyunca genel bulut hizmetleri pazarının büyümesini her büyüklükteki işletmenin, bulut tabanlı uygulamalar ve hizmetlere yönelmesi gerçekleştirirken, yapay zekâ ve makine öğrenimi dahil olmak üzere bulut tabanlı teknolojilerdeki gelişmeler de önemli bir rol oynadı. Ayrıca, işletmeler arasında çevik ve verimli ölçeklenebilirliğe yönelik artan talep, pazarın genişlemesini daha da hızlandırdı.
2022’nin en büyük beş genel bulut hizmeti sağlayıcısı olan Microsoft, Amazon Web Services (AWS), Salesforce Inc., Google ve Oracle’ın genel bulut hizmetleri pazarındaki payı yüzde 41’i geçti. 2022 yılında bulut hizmetlerine geçişte sağlık ve perakende sektöründeki şirketler öncü rolü oynarken, IDC’ye göre, genel bulut hizmetleri pazarı, diğer sektörlerin çeviklik arayışı ile büyümesine devam edecek.
Çeşitli sektörlerdeki işletmeler, çevikliklerini, verimliliklerini ve ölçeklenebilirliklerini geliştirmek için bulut tabanlı çözümleri giderek daha fazla benimsiyor. Gelişmekte olan bulut tabanlı teknolojiler gelişmeye devam ettikçe, genel bulut hizmetleri pazarının öneminin ve etkisinin daha da artması bekleniyor.
Hangi segment nasıl büyüdü?
SaaS-Uygulamalar, 2022’de yüzde 18,4’lük övgüye değer bir gelir artışı oranı sergileyerek genel bulut hizmetleri pazarında lider konumunu sürdürdü. Bu yükseliş, Microsoft Office 365 ve Google Workspace gibi bulut tabanlı üretkenlik uygulamalarının yaygın olarak benimsenmesiyle desteklendi. Salesforce ve SAP gibi bulut tabanlı kurumsal uygulamaların artan uygulaması da bu büyümeye katkıda bulundu.
Olağanüstü bir performans sergileyen IaaS, 2022 yılında yüzde 26,2’lik kayda değer bir gelir artışı oranı elde ederek genel bulut hizmetleri pazarının en büyük ikinci segmentini elde etti.
Her büyüklükteki işletme, segmentin hızlı genişlemesini hızlandıran bilgi işlem, depolama ve ağ oluşturmayı kapsayan bulut tabanlı altyapı hizmetlerini benimsedi. PaaS, yüzde 32,1’lik sağlam bir gelir artışı oranı sağlayan üçüncü en büyük segment olarak ortaya çıktı.
Bu artış, farklı boyutlardaki işletmelerde bulut tabanlı geliştirme ve devreye alma platformlarının artan şekilde benimsenmesinden kaynaklandı. SaaS-Altyapı, yüzde 22,6’lık bir gelir artışı oranı sergileyerek dördüncü sırayı aldı.
Bu segmentteki artış, farklı sektörlerdeki işletmeler tarafından bulut tabanlı işletim sistemlerinin, ara katman yazılımının ve geliştirme araçlarının artan şekilde benimsenmesine bağlanabilir.
Haber
“Türkiye dijital ekonomi için G-20 ülkeleriyle çalışmaya hazır”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirterek, “Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.” ifadesini kullandı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirterek, “Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.” ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kacır, Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda, “Dijital Kamu Altyapısı”, “Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler” başlıklı oturumlara katıldı.
Kacır, toplantıda, Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını anlattı.
Türkiye’nin dijital kapsayıcılık adına “Dijital Kamu Altyapısı”na önem verdiğini belirten Kacır, vizyonlarının kamu hizmetlerinin ülkenin her köşesine ulaşmasını sağlamak olduğunu vurguladı.
Kacır, e-Devlet’in bugüne kadar 990 kurumun 7 bini aşkın hizmetinin yaklaşık 64 milyon kullanıcıya ulaştırılmasına yardımcı olduğunu ifade ederek, ayrıca e-Nabız uygulamasının bir diğer entegre hizmet olduğunu ve sağlık sektöründe ezber bozduğunu kaydetti. Kacır, e-Nabız’ın, tedavi konumundan bağımsız vatandaşların tıbbi bilgilerini tek bir merkezi konumdan yönetmelerine olanak tanıdığını bildirdi.
Dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu belirten Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Siber saldırılar ve veri ihlallerinin bireyler, işletmeler ve hükümetler üzerinde geniş kapsamlı sonuçları ve etkileri olabilir. Dijital ekosistemin herhangi bir seviyesindeki bir olay veya ihlal, tüm ekosistemi bozabilir. Güvenlik tehditlerini önlemek ve azaltmak için işbirliğine dayalı bir çabanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Kapsamlı bilinçlendirme kampanyaları başlattık. Amacımız toplum, kamu ve özel sektördeki paydaşların eğitimi ve güçlendirilmesidir. Hedefimiz, gelişen dijital zorluklar karşısında iyi donanımlı ve dirençli, siber farkındalığa sahip bir toplum oluşturmak. Güvenli, emniyetli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için bir araya gelmeliyiz. Türkiye, güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle çalışmaya hazır.”
Türkiye’nin dijital becerileri
Bakan Kacır, Türkiye’nin dijital beceriler alanındaki çalışmalarına ilişkin bilgiler vererek, dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile nitelikli insan kaynağının yaygınlaşması için toplumun her kesiminde farkındalık oluşturduklarını belirtti.
Ortaokul ve lise öğrencilerine erken dijital beceri eğitimi sağlayan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin olduğunu ifade eden Kacır, “Sektör Kampüste” programımız ile üniversite-sanayi işbirliğini sağlayarak üniversite çağından itibaren iş gücüne katılımı artırmak için dijital okuryazarlığı güçlendiriyoruz. Yapay zeka başta olmak üzere, algoritmik düşünme, robotik kodlama ve yazılım gibi dijital beceriler yoluyla istihdamı teşvik etmeye yönelik çeşitli eğitim programlarımız ve projelerimiz var. Sanayinin dijital dönüşümünü gerçekleştirmek için mevcut iş gücüne model fabrikalar ve dijital dönüşüm merkezlerinde eğitim olanakları sağlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Kacır, Türkiye’den gelen teknoloji girişimlerinin temsilcileri ve katılımcı ülkelerin bakanlarıyla görüştü.
Haber
Uzmanı anlattı… Otomobildeki ÖTV artacak mı? Otomobil fiyatlarındaki yükseliş ne zaman durur?
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasadaki durgunluk nedeniyle otomobillerde Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) artış beklemediklerini söyledi.


İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, son günlerde otomotivde ÖTV artışıyla ilgili çalışma yürütüldüğüne dair haberlerin çıktığını söyledi.
Milliyet’e konuşan Ertemel, otomotivde tahsil edilen ÖTV oranının, tüm vergi gelirlerinin ortalama yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ederek “Ayrıca satışların yüksek olması sebebiyle hedeflenen ÖTV gelirinin yüzde 75’i ilk 6 aylık dönemde yakalanmış durumda” dedi.
Ertemel, “Beklenen gelirin hedeflenen süreden önce oluşması ve şu an için piyasamızda var olan genel durağanlık gibi sebeplerle ÖTV’de artış beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Otomobildeki fiyat artışı ne zaman duracak?
İMAS Başkanı Ertemel, Ticaret Bakanlığı’nın araç satışında ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ kuralını uzattığını anımsatarak, ‘al-sat’çıların siparişlerini iptal ettiğini ifade etti.
Temmuzda ihtiyaç sahibi vatandaşın araç almasıyla satış rekoru kırıldığını belirten Ertemel, şöyle devam etti: “Bir süre sonra bu taleplerin de karşılanmasıyla satış adetlerinde düşüş görebiliriz. Ayrıca sıfır otomobildeki tedarik sorununun azalmasıyla da fiyat artışlarının durabileceği düşüncesindeyiz. Bu sebeplerle yıl sonuna doğru markalar bazı kampanyalar düzenleyebilir. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu süreci takip ederek karar verebilirler.”
Haber
X’te yine değişiklik: O özellik kaldırılıyor
Elon Musk, sahibi olduğu X platformunda, “engelleme” özelliğini kaldıracağını duyurdu.


Elon Musk, eski adı Twitter olan sosyal medya şirketi X ‘te, kullanıcıların diğer hesapları engellemesine olanak tanıyan koruyucu bir özelliği kaldıracağını duyurdu.
Musk, X’te yaptığı paylaşımda “DM’ler (doğrudan mesajlar) hariç, blok bir ‘özellik’ olarak silinecek. Engelleme, hiç mantıklı değil.” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Musk, bir kullanıcının belirli hesapları görmesini engelleyen, ancak engellemenin aksine diğer hesabı bu eylem konusunda uyarmayan “sessize alma işlevi”ni koruyacağını söyledi.
Engelleme işlevi, bir kullanıcının belirli hesapların kendisiyle iletişim kurmasını, gönderilerini görmesini veya takip etmesini kısıtlamasına olanak tanıyor.
-
1 Konu 1 Konuk3 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları3 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber3 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Özel Haber1 sene önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Özel Haber3 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika3 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Son Dakika3 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi