Takip Edin

Son Dakika

Anadolu Isuzu’nun otonom elektrikli otobüsü, sürüş testlerini başarıyla geçti

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu’nun, otonom sürüş teknolojileri geliştirme ve araçlarına entegre etme hedefi ile sürdürdüğü çalışmalar yeni bir aşamaya ulaştı. Açık kaynak teknolojilerle geliştirilen çözümler, Anadolu Isuzu’nun ürettiği yeni nesil midibüs ve otobüsleri tamamen otonom sürüşe hazır hale getiriyor. 

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu otomotiv endüstrisini etkileyen en yeni trend ve teknolojilere öncülük eder nitelikteki Ar-Ge çalışmalarını emin adımlarla sürdürüyor. Otonom sürüş teknolojileri alanındaki çalışmalarını sürdüren Anadolu Isuzu, ekosistemle işbirliğine verdiği önem doğrultusunda Leo Drive girişimi ile işbirliği yapıyor. Proje kapsamında Anadolu Isuzu Ar-Ge ekibi, otonom sürüş teknolojileri özelinde ölçeklenebilir ve güvenilir yazılım, donanım ve algoritma çözümleri geliştiren bir girişim olan Leo Drive uzmanları ile işbirliği yapıyor.

Anadolu Isuzu, Leo Drive ile yaptığı işbirliği kapsamında, 8 metrelik tam elektrikli otobüsü Novociti Volt’u bir sürücüsüz araç platformuna dönüştürdü. Proje kapsamında birçok ileri teknolojili LiDAR kameralar, sensörler, özel işlemci ve kontrolörler ve bağlantılı sürüş sistemleri ile donatılan NovoCiti Volt test aracı yolculu ve yolcusuz birçok farklı senaryoda test edildi.

Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen test sürüşlerinde elde edilen veriler geliştirilen otonom sürüş çözümünün en iyi hale getirilmesinde kullanıldı. 3. seviye otonom araç olarak kabul edilen NovoCiti Volt otonom test aracı, farklı trafik koşullarında yol üzerindeki işaretlere ve trafik ışıklarına uygun olarak, karşıdan karşıya geçen yayalarla ya da hareket halinde veya durmakta olan araçlarla uyumlu, güvenli bir sürüş yeteneği sergiledi.

Proje, herkes için otonom sürüş teknolojisi sağlamayı hedefleyen ve bunun için açık kaynak tabanlı çözümleri destekleyen kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Autoware Foundation işbirliği ile yürütülüyor.

Reklam

2015 yılında kurulan ve faaliyetlerini YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde sürdüren Leo Drive girişimi, kısa süre önce Japonya merkezli otonom araç teknoloji şirketi Tier IV’ten yatırım aldı.

Leo Drive’a yatırım yapan Japonya merkezli TIER IV şirketi de, güvenli otonom sürüş sistemleri geliştirmek amacıyla açık kaynak olarak geliştirdiği dijital ikiz çözümü tabanlı otonom sürüş simülatörünü   (Scene Simulator for Autoware – AWSIM) bu projede etkin biçimde kullandı.

Otonom sürüş ekosisteminin en büyük açık kaynak topluluğu tarafından desteklenen Autoware.AI, 20’den fazla ülkede 100’den fazla şirket tarafından kullanılıyor. Autoware, 2017 yılından bu yana Japonya’da kamuya açık yollarda sürücüsüz araçlar için lisans almış durumda.

Anadolu Isuzu ve Leo Drive’ın başarıyla uyguladığı Autoware tabanlı otonom sürüş çözümünün test ve geliştirme aşamalarındaki tüm yüksek tanımlı haritalar, veri kümeleri, dijital ikiz simülasyon kayıtları ve sistem mimarileri açık kaynak olarak bu alandaki geliştiriciler ekosistemi ile paylaşılacak.

 

Reklam

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu olarak, otomotiv endüstrisini dönüştüren trendleri izlemekle kalmıyor, bu trendlerde aktif bir oyuncu olarak yer alıyoruz. Gücümüzü ticari araçlar alanında 40 yılı aşkın uzmanlığımızdan, yenilikçi ve çevreci karakterimizden ve nitelikli Ar-Ge yeteneğimizden alıyoruz. Anadolu Isuzu olarak sürekli gelişen elektrikli araç portföyümüzle birlikte biyogaz ve hidrojen yakıtlı araçlar gibi çevreci araçlarımızın yanı sıra otonom sürüş teknolojileri alanındaki çalışmalarımızla da sektörümüze öncülük ediyoruz. Otonom 3. seviyede dünyanın en ileri açık kaynak teknolojilerini etkin biçimde kullanarak başarıyla sürdürdüğümüz bu proje bizim yenilikçi, sürdürülebilir, güvenli, konforlu araçlar üretmeye yönelik vizyonumuzun çok önemli bir bileşenini oluşturuyor. Üretim altyapımızla, teknoloji ve uzmanlığımızla hem yurt içinde hem de yurt dışında yer aldığımız pazarlardaki müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız.”

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Dakika

Yaparsa Özismak Yapar

Yayınlanma tarihi

-

Yerli üretimin üstü durumunda olan Özismak ,yerli ve  milli sanayi sektörüne bir katkı sunan firmalar arasında bulunuyor.Özismak Grup, SMZ markası ile Kargo uçak yükleme platformunu yerli ve milli olarak önemli mühendislik bilgisi ile çalışıp ürge ve arge üreterek geliştirdi.

1992 yılında küçük bir işletme olarak iş hayatına firmamız, bugün forklift distribütörlükleri yanı sıra farklı konularda SMZ marka ile birçok ürünün imalatını gerçekleştiren ve firmaların ihtiyaçlarına özel çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. 140 kişilik teknik personel kadrosu bulunan firmamız, İstanbul İkitelli O.S.B. ‘de 3.000 m2 ve Çorlu-1 O.S.B.’ de bulunan 16.000 m2 kapalı alanlarda işçi mühendis el birliği ile birçoğu Türkiye istif sektörü alanında yerli olarak üretimi ilk olan makinaların imalatını yapmanın gururuyla çalışmalarına devam etmektedir. İntralojistikte Türkiye’nin parlayan yıldızı olmak için her gün aynı özveriyle çalışıyor ve bu topraklar için üretiyor.

Devamını oku

Son Dakika

AYDINTAŞ VİNÇ FİRMASI DÜNYANIN 49. SIRASINDA

Yayınlanma tarihi

-

İnternational Cranes and speciallızed tarnsport tarafından yayınlanan Dünyanın en büyük Vinç firması firmalarının listelendiği IC 100 sıralamasında Aydıntaş Vinç 49 sırada yer aldı.

Aydıntaş Vinç firmasının konu ile sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama şu şekilde , “ Bu başarı kaliteli hizmet anlayışımız ve müşterilerimize olan bağlılığımızın bir sonucudur. Sektördeki yenilikçi yaklaşımımızla ve profesyonel ekibimizin özverili çalışmalarıyla elde ettiğimiz bu önemli başarı, gelecekte de büyümeye ve gelişmeye olan kararlılığımızın bir göstergesidir. Bizimle birlikte bu yolda yürüyen tüm iş ortaklarımıza ve ekibimize teşekkür ederiz” ifadelerinde bunuldu.

Faaliyetlerine 1980 yilinda başlayan Aydintas, 1987 yilindan itibaren, Aydintas Vinc Isleri A.S. adi altinda kurumsallasmis, kurumumuzun kültürü geregi de faaliyetlerini günden güne emin adimlarla büyütmeye devam ediyor. Bu genişlemenin ilk meyvesini 1990 yılında, büyüyen filosunun sagladigi kabiliyetle agir nakliyatta 120 ton tasima kapasitesine ulaşarak aldı.

2001 yılında yurt dışına açılarak, gelişmekte olan birçok ülkenin imar basta olmak üzere, bulundugu bölgelerin refah seviyesinin yükseltilmesi amacıyla çeşitli alanlardaki faaliyetlerini, dünya geneline yaymak için aşılması gereken ilk basamağı başarıyla aştı.

 

Reklam

2007-2010 yillan arısında ise, yine bu doğrultuda, tüm dünyada kabul gören sertifikalara sahip; 700 ton kaldirma kapasiteli Gantry (Hidrolik Kaldırma ve Yürütme) Sistemlerini ve Strand Jack (Halatlı Kaldirma) Sistemlerini, ekipmanları arasına katarak, yurt içi/yurt disi ayirt etmeksizin Enerji Santrallerine. Rafinerilere ve Agir Sanayi kuruluşlarına sağladığı hizmet yelpazesini genişletmiştir.

Bu genişlemenin ilk meyvesini 1990 yilinda, büyüyen filosunun sağladığı kabiliyetle agir nakliyatta 120 ton tasima kapasitesine ulasarak almistir.

 

 

Faaliyetlerine 1980 yılında baslayan Aydintas, 1987 yilindan itibaren, Aydintas Vinc Isleri A.S. adi altinda kurumsallaşmış, kurumumuzun kültürü geregi de faaliyetlerini günden güne emin adimlarla büyütmeye devam ediyor.

Reklam

Bu genişlemenin ilk meyvesini 1990 yilinda, büyüyen filosunun sağladığı kabiliyetle agir nakliyatta 120 ton tasima kapasitesine ulasarak almistir.

2000 yilinda, Özaydin Denizcilik Sirketi nin kurulusu ile, karadan edindigi deneyimi, liman isletmeciligi sektörünün hizmetine sunarak, günümüze kadar edindigi tecrübelerinin de sayesinde, ortaya koydugu basarli calismalarina her geçen gun bir yenisini daha eklemektedir.

2001 yilinda yurt disina açilarak, gelismekte olan birçok ülkenin imar basta olmak üzere, bulundugu bölgelerin refah seviyesinin yükseltilmesi amaciyla çesitli alanlardaki faaliyetlerini, dünya geneline yaymak için asilmasi gereken ilk basamagi başarıyla asmistir.

Devamını oku

Haber

SALİH YALÇIN: IMOW FORKLİFLERİ AVRUPA YAKASI BÖLGE BAYİSİ OLDUK, MÜŞTERİLERİMİZE KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yayınlanma tarihi

-

IMOW marka Forklift markası Avrupa Yakası Bölge Bayisi olarak hizmet veren FTMH Firma Sahibi Salih Yalçın konuyla alakalı şu açıklamalarda bulundu: “IMOW, lityum akülü markalarda son derece önemli bir marka. Biz de IMOW Avrupa Yakası Bölge Bayisi’ni aldık ve hizmete başladık. Türkiye pazarına ilk giren lityum akülü forklift markası IMOW’dur. Lityum akü, bu konuda bir devrimdir. Özellikle 5 saat üzeri çalışanlar için IMOW, çok önemli avantajlar sağlamaktadır sağlık açısından. Yakıt maliyetini çok ciddi düşürmektedir. 5 senede makinenin maliyetini çıkarabiliyor. Uzman Forklift, Avrupa yakasında bir boşluk olduğunu ve bunu benimle değerlendirmek istediklerini söylediler. Ben de kabul ettim. IMOW, Avrupa yakasında tek yetkili bayi olarak hizmet veriyorum. Bu yaşımda onların arasında olmak beni çok mutlu etti. İstanbul Avrupa Yakası’nda Salih Yalçın olarak IMOW’un 1.8 ton 3 teker, 2 ton 4 teker olarak başlıyor. Hemen teslim yapabiliyoruz.

IMOW, YAKITTAKİ TASARRUFTAN 5 YILDA KENDİ PARASINI ÇIKARIYOR

Uzman Forklift, tamamen teknik kökenli bir firma. Burada satış sonrası hizmet veriyorlar. IMOW’un Avrupa Yakası’nda kendi servisleri var. Makine açık olması halinde parametre ayarlarına girilerek birçok servis hizmeti uydu sistemi ile verilebiliyor. Servise gitmeden birçok sorun çözülebiliyor. Çevre dostudur. Sessiz bir çalışma ortamı sunar. Bu makineler 5 saat günlük kullanıyorsa verdikleri parayı 5 yılda yakıttan geri alabilirler. Ekonomiktir. Alan kişiye kazandırır. IMOW markalı makinanızın çalışması halinde çalan kişi bunu çalıştıramaz. Avrupa Yakası bayisi olarak IMOW ile çok önemli işlere imza atacağız.”

 

Reklam
Devamını oku

Trend olan