Takip Edin

Sektörel Gündem

Petrol arzındaki kesinti fiyatları nasıl etkiler?

Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol arzını kısması, ‘piyasa istikrarını sağlama çabası’ değerlendirildi.

Yayınlanma tarihi

-

Suudi Arabistan ve Rusya’nın mevcut üretim kesintilerine ağustosta da devam etme kararı petrol fiyatlarında beklenen etkiyi yaratmazken uzmanlar söz konusu kesintilerin piyasa istikrarını sağlamayı amaçladığını ve fiyatlardaki artışın kısıtlı kalmasının yatırımcıların talep bazlı endişelerini yansıttığını savunuyor.

Suudi Arabistan pazartesi günü temmuzda gönüllü olarak uygulamaya koyduğu günlük 1 milyon varillik petrol üretim kesintisi kararını ağustos ayını da kapsayacak şekilde uzattığını bildirdi.

Suudi Arabistan’ın nisanda duyurduğu ve Aralık 2024’ün sonuna kadar devam edecek günlük 500 bin varil gönüllü üretim kesintisine ilave olacak bu kesintiyle birlikte ülkenin günlük petrol üretiminin de ağustosta son birkaç yılın en düşük seviyesi olan yaklaşık 9 milyon varil seviyesine düşeceği bildirildi.

Söz konusu açıklamanın ardından Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir de 20 bin varil azaltacağını açıkladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu geçen yıl ekimde günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi yapacağını duyurmuş, mayıs itibarıyla da günlük yaklaşık 1,6 milyon varil ilave kesinti yapma kararı almıştı.

Reklam

‘Piyasa dengesi için’

Birbiri ardına yapılan arz kesintisi açıklamaları piyasalarda arz talep makasının daraldığı ve küresel makroekonomik verilerin resesyon tehlikesine işaret ettiği bir dönemde geldi.

Hem Suudi Arabistan hem de Rusya, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) üretimin artırılmasına yönelik ısrarlarına rağmen alınan bu kararın piyasa dengesini sağlamak için alındığını savunuyor.

ABD dahil pek çok ülkenin sıkı para politikalarına devam edeceğine yönelik açıklamalar, Çin’in salgın sonrası ekonomik toparlanmasının beklenen hızda olmaması ve ülkenin ham petrol talebi konusunda belirsizliklerin devam etmesi ise piyasalardaki olumsuz beklentileri körüklemeye devam ediyor.

Petrol fiyatında dalgalı seyir

Reklam

Suudi Arabistan, Rusya ve Cezayir’in arz kesintilerine yönelik haber akışıyla birlikte petrol fiyatlarında kısa süreli yukarı yönlü hareketlenmeler olsa da, petrol talebinin zayıf seyrettiğine yönelik artan endişeler fiyat artışlarını kısıtlıyor.

Uluslararası referans kabul edilen Brent türü petrolün varil fiyatı Suudi Arabistan ve Rusya’nın kesinti kararını açıkladığı pazartesi gününü yüzde 0,33 azalışla 74,65 dolardan tamamladı. Hafta boyunca dalgalı seyir kaydeden Brent petrolün varil fiyatı, haftayı yüzde 4 artışla 78,17 dolardan kapattı.

Fiyatlar nasıl etkilenir?

Energy Point Research Kurucusu Doug Sheridan, Rusya ve Suudi Arabistan’ın piyasa dengesini sağlamak için arz kesintisi yapma kararının yerinde olduğunu savunarak fiyatların 70 doların altına düşmesinin ancak piyasa istikrarının sağlanmasıyla engellenebileceğini söyledi.

Sheridan, piyasaların bu tür adımları genelde yakın vadede fiyat desteği olarak yorumlama eğiliminde olduğunu belirterek, “Uzun vadede ise bu adım OPEC’in yükünü tek başına çeken Suudi Arabistan’ı bıkkınlığa iterek fiyatların düşüşüne neden olacak bir adıma yöneltebilir.” dedi.

Reklam

Açıklanan son kesintilerin, Suudi Arabistan’ı restleşmeye zorlayarak, talep fazlası üretimin risklerini göstermek için ülkenin tam kapasite üretim kararı almasına da zemin hazırlayabileceğine işaret eden Sheridan, böyle bir senaryonun fiyatları olumsuz etkileyeceğini ancak piyasa istikrarını sağlayabilmek için fiyatların düşmesine izin vermek gerektiğini vurguladı.

Sheridan, şöyle devam etti: “Piyasa oyuncuları, yakın vadede fiyat artışlarını destekleyecek bir neden görmüyor. Büyük tüketici ülkelerin zayıf ekonomik büyüme ve potansiyel küresel resesyon riskiyle mücadele ettiği bir dönemde OPEC, küresel ham petrol talebi konusunda nispeten iyimser ancak yatırımcılar OPEC ile aynı fikirde görünmüyor.”

Çin’in zayıf talebi etkiliyor

Londra merkezli ADM Investor Services International Baş Ekonomisti ve Küresel Stratejisti Marc Ostwald da Rusya ve Suudi Arabistan’ın düşük üretim kararının piyasa istikrarını sağlama çabası olarak görülebileceğini belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın bütçe harcamalarını karşılamak için daha yüksek fiyatlara ihtiyaç duyduğunun altını çizen Ostwald, “Rusya özelinde bakıldığında, devam eden Ukrayna savaşını finanse edebilmek için yüksek fiyatlara ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

Reklam

Piyasadaki yatırımcıların talep tarafına odaklanmaya devam ettiğini belirten Ostwald, “Özellikle Çin’in yılın ilk yarısında yüksek miktarda ham petrol ithal etmesi ancak bunun çoğunu petrol ürünleri olarak yeniden ihraç etmesi talep bazlı endişeleri artırıyor.” dedi.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Rekabet Kurulu’ndan beş şirkete yumurta viyolü soruşturması

Rekabet Kurulu, yumurta viyolü üretimi alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Yayınlanma tarihi

-

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, söz konusu alanda faaliyet gösteren teşebbüslerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar alma” başlıklı maddesini ihlal ettikleri iddialarına yönelik yürütülen ön araştırma Kurulca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli buldu.

Buna göre, Dentaş Kağıt Ağaç Mamulleri ve Gıda Mad. San. ve Tic. AŞ, Güneş Kalıplı Basma Kutu Ambalaj San. ve Tic. AŞ, Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama Tic. AŞ, Keskinoğlu San. Tic. AŞ ve Özay Karton Ambalaj Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında soruşturma açıldı.

Yumurta viyolü nedir?

Yumurtaların içine oturacağı küçük kasecikleri bulunan, karton veya plastikten yapılan koruma kaplarına yumurta viyolü deniyor.

Reklam
Devamını oku

Sektörel Gündem

EPDK’nın 2026 hedefi: 1000 noktaya daha doğalgaz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 2026 yılının  sonuna kadar 1000 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırılacağını açıkladı.

Yayınlanma tarihi

-

Yılmaz, bugün yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği’ne ilişkin yaptığı açıklamada, yönetmelikle doğal gaz piyasasında olası yönetimsel zafiyetlerin önceden tespit edileceğini bildirdi.

Doğalgazın son tüketiciye ulaştırılması konusunda hizmet kalitesinde en ufak bir düşüş yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Hem kalite hem de şebeke işletme güvenliği en üst düzeyde korunmaya devam edecek. Doğal gazda büyük hedeflerimiz var. 2026 sonuna kadar 1000 yerleşim yerine, ilçe ve beldeye bu konforu ulaştıracağız. Yaptığımız bu düzenlemeyle 1000 yerleşim yeri hedefine emin adımlarla ilerlerken ortaya çıkabilecek olası yönetimsel zafiyetleri önceden tespit edecek ve dağıtım hizmetlerinin de kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlayacağız. Doğal gaz şebekelerinin ulaştırıldığı yerleşim yerlerinde işletme riskleri de en aza indirilmiş olacak. Gerek yatırım aşamasında gerekse işletme ve müşteri hizmetleri alanlarında tüketici memnuniyeti en üst düzeye taşınacak.”

Tüketici korunacak, tedbirler önceden alınacak

Açıklamaya göre, ağustosta 763 yerleşim yerine doğalgaz ulaştırıldı. Yıl sonuna kadar bu sayının 800’ün üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Reklam

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin faaliyetlerinin sürdürülemez duruma geldiğinin veya geleceğinin anlaşılması durumunda, dağıtım şebekesinin korunması, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması, sunulan hizmetin devam etmesi, ekonomiye ve tüketicilere verilmesi muhtemel zararların minimize edilmesi amacıyla, EPDK gerekli tedbirleri önceden alacak.

Dağıtım faaliyetinin niteliğinin ya da kalitesinin kabul edilemeyecek düzeyde düşmesi gibi hallerde, EPDK tarafından şirket yönetimleri geçici olarak değiştirilecek ve en kısa sürede şebeke satış ihalesine çıkılarak yeni lisans sahibi belirlenecek.

Devamını oku

Sektörel Gündem

ABD’de petrol sondaj kulesi azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı.

Yayınlanma tarihi

-

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un yayımladığı haftalık verilere göre, ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı 12-18 Ağustos haftasında önceki haftaya göre 5 azalarak 520’ye geriledi.

ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 81 azaldı.

Öte yandan perşembe gününü 84,12 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, cuma gününü 84,80 dolar seviyesinde tamamladı.

Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı ise cuma günü 81,40 dolar düzeyinde kapandı. WTI tipi ham petrolün varili perşembe gününü 80,06 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Reklam
Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan