Takip Edin

Sektörel Gündem

Mısırda taban fiyat 10 lira olmalı

Tarımsal üretimde daha planlı programlı, üreticiyi üretmeye teşvik edecek sürdürülebilir hamleler yapılması gerektiğine dikkat çeken Feyzullah Korkut, mısırın taban fiyatının kilogramda 10 lira olması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Ziya İPEK

Mısır Türkiye için stratejik tarımsal ürünlerin başında yer alıyor. Üretimi yapılan mısırın yüzde 70’lik kısmının yem ham maddesi olarak kullanıldığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, yüzde 30’luk kısmının ise glikoz, nişasta ve yağ olarak değerlendirildiğini belirtti.

Türkiye’de mısırın, buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip ürün olduğunu dile getiren Korkut, Türkiye’nin yıllık mısır ihtiyacının 9 ile 9,5 milyon tonu bulduğunu üretimin ise yıllara göre değişmekle birlikte 6 ile 6,5 milyon ton dolayında gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye’nin her yıl yaklaşık 3 milyon ton civarında mısır ithal etmek zorunda olduğunu anlatan Korkut, “Rakamlara göre ithal etmek zorundayız ancak gerekiyor mu? Ziraat mühendisleri odasına göre hayır. Neden, çünkü mısır kuraklığa dayanıklı, su verildiğinde verimi artıyor. Ülkemizin her yerinde yetişebiliyor.

1970’li yıllarda en geniş mısır ekim alanı Karadeniz’deydi. Verimi yüksek hibrit mısırlar çıktıktan sonra mısır üretimi Adana’ya, Çukurova’ya daha sonra da Güneydoğu’ya doğru kaydı. Sulandığı sürece dekardan alınan verim 1 ile 1,5 tonun üzerine çıkıyor. Ülkemiz mısırda üretim potansiyelini hiç ithalata gerek kalmadan 9,5 milyon tona çıkarabilecek kapasite ve potansiyele sahip bir ülke” diye konuştu.

Reklam

“Mısırdaki verim, dünya ortalamasının üzerinde”

Mısır üretiminin artırılması için gerekli koşulların sağlanması gerektiğine dikkat çeken Korkut, Türkiye’nin üretim için yeterli alanı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçimiz bu konuda bilinçli, mısır tarımını çok iyi bilen ziraatçılara sahibiz. Mısırda birim alandan elde ettiğimiz ürün dünya ortalamalarının üzerinde. Üretici, “üretme ithal et” politikalarından kaynaklı yeterli desteği görmeyip ürettiğinin karşılığını alamadığından üretimden uzaklaşıyor.”

“Üreticiyi teşvik edecek hamleler gerekiyor”

Daha planlı programlı, üreticiyi üretmeye teşvik edecek sürdürülebilir hamleler yapması gerektiğine vurgu yapan Korkut, bu konuda hükümetlerin yetersiz olduğunu veya üreticiyi çok dikkate almadıklarını bildirdi.

Bölgede yetişen ürünlerle ilgili hasat mevsimlerine yakın maliyet hesaplamaları yaptıklarını, geçen yıl mısırın bir kilogram fiyatının, üreticinin üretimi sürdürebilmesi için 7 liradan aşağı olmaması gerektiğini açıkladıklarını anımsatan Korkut, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de tonda 5 bin 700 lira fiyat açıkladığını dile getirdi. Üreticinin, mısırın tonunu geçen yıl 5 bin 700 lira 6 bin 500 lira arasında sattığını vurgulayan Korkut, bu yıl için ekim alanlarının da geçen yıla göre yüzde 10 civarında arttığını ifade etti.

Reklam

Korkut, şöyle devam etti: “Seçim dönemini geçirdik, enflasyon, döviz, akaryakıt ve enerji maliyetlerindeki artışlar, tarla kiraları, işçilik, tarım ilaçları gübre hariç hep katlandı. Mısırın tonu şu anda piyasada 5 bin 400 ile 5 bin 500 lira arasında seyrediyor. Görünen bir şey var, geçen yılki kilogramı 7 liradan aşağı olmamalı dediğimiz fiyat yok.

Mısırda ağustos ayı ortalarında hasat başlayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklayacağı fiyat veya desteklemeler nereye gelecek, biz de merak ediyoruz. Mısırda kilogram fiyatı bu yıl için 10 lira civarında olmalı. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin dediği gibi; Bazen öyle bir an geliyor ki paran olsa bile alamıyorsun, ithal edemiyorsun.”

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

STILL,ilk seri üretim otonom aracıyla IFOY (International Forklift of The Year) Ödülünü 12’nci kez kazandı

Yayınlanma tarihi

-

  • İÇ LOJİSTİK UZMANI STILL’E ON İKİNCİ IFOY ÖDÜLÜ
    Türkiye’de Arkas Holding ortaklığı olan STILL ARSER markasıyla faaliyetlerini yürüten Almanya Hamburg merkezli iç lojistik şirketi STILL GmbH, prestijli IFOY ödülünü 12’nci kez kazandı. STILL’in ilk seri üretim otonom aracı olan EXV iGo otomatik palet taşıyıcı “mobil robot” kategorisinde yarışarak on ikinci kez ödüle layık görüldü.
    Bu yıl, Hamburg/Baden’de 6 ülkeden finale kalan, toplam 15 iç lojistik firmasının, 16 yenilikçi ürününün sunumuyla IFOY Odülleri gerçekleştirildi. STILL seri üretilen ilk otonom aracı olan EXV iGo ile mobil robot kategorisinde birinci olarak 12’nci kez ödül kazandı.
    “EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır.”
    STILL Satış&Servis İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Frank Müller konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
    “IFOY ödülü ile onurlandırılmak, müşteri odaklı yeniliklere verdiğimiz önemi teyit ediyor. EXV iGo, STILL’in yalnızca teknik gelişim anlamında değil, her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanarak, gelişimlerini ileri taşımanın mükemmel bir örneği. EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır. iGo easy, devreye alma yazılımı sayesinde, küçük filo sahibi şirketler bile otomasyona kolayca başlayabilir. EXV iGo,sanayi ölçeğinde seri üretilen ilk otonom araçtır ve tamamen modüler bir konsepte dayanmaktadır. Süreç otomasyonu, küçük filoya sahip şirketler içinde giderek önemli hale geldi. Bu nedenle kolay erişilebilirliğe, kullanım kolaylığına, güvenilir ve esnek hizmete büyük önem veriyoruz. EXV iGo ile, sektörler arası ihtiyaca, yüksek maliyet verimliliği, hızlı uygulama ve esnek ölçeklenebilirlikle akıllı bir yanıt verebiliriz.”
Devamını oku

Haber

SALİH YALÇIN: IMOW FORKLİFLERİ AVRUPA YAKASI BÖLGE BAYİSİ OLDUK, MÜŞTERİLERİMİZE KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yayınlanma tarihi

-

IMOW marka Forklift markası Avrupa Yakası Bölge Bayisi olarak hizmet veren FTMH Firma Sahibi Salih Yalçın konuyla alakalı şu açıklamalarda bulundu: “IMOW, lityum akülü markalarda son derece önemli bir marka. Biz de IMOW Avrupa Yakası Bölge Bayisi’ni aldık ve hizmete başladık. Türkiye pazarına ilk giren lityum akülü forklift markası IMOW’dur. Lityum akü, bu konuda bir devrimdir. Özellikle 5 saat üzeri çalışanlar için IMOW, çok önemli avantajlar sağlamaktadır sağlık açısından. Yakıt maliyetini çok ciddi düşürmektedir. 5 senede makinenin maliyetini çıkarabiliyor. Uzman Forklift, Avrupa yakasında bir boşluk olduğunu ve bunu benimle değerlendirmek istediklerini söylediler. Ben de kabul ettim. IMOW, Avrupa yakasında tek yetkili bayi olarak hizmet veriyorum. Bu yaşımda onların arasında olmak beni çok mutlu etti. İstanbul Avrupa Yakası’nda Salih Yalçın olarak IMOW’un 1.8 ton 3 teker, 2 ton 4 teker olarak başlıyor. Hemen teslim yapabiliyoruz.

IMOW, YAKITTAKİ TASARRUFTAN 5 YILDA KENDİ PARASINI ÇIKARIYOR

Uzman Forklift, tamamen teknik kökenli bir firma. Burada satış sonrası hizmet veriyorlar. IMOW’un Avrupa Yakası’nda kendi servisleri var. Makine açık olması halinde parametre ayarlarına girilerek birçok servis hizmeti uydu sistemi ile verilebiliyor. Servise gitmeden birçok sorun çözülebiliyor. Çevre dostudur. Sessiz bir çalışma ortamı sunar. Bu makineler 5 saat günlük kullanıyorsa verdikleri parayı 5 yılda yakıttan geri alabilirler. Ekonomiktir. Alan kişiye kazandırır. IMOW markalı makinanızın çalışması halinde çalan kişi bunu çalıştıramaz. Avrupa Yakası bayisi olarak IMOW ile çok önemli işlere imza atacağız.”

 

Reklam
Devamını oku

Haber

Erhan Küçük: LGMG Telehander Tasarım Yenilikler Bakımından Önemli Bir Marka

Yayınlanma tarihi

-

Quaodro Makine LGMG marka personel yükseltici ürünlerinin Türkiye’deki önemli yüzü.Tüm operasyon yönetimini yürütüyor. Müşterilerine, satılan makinalarını uzman ekipleri tarafından oluşan kadrosu ile teslimat süreci içinde eğitim, yedek parça, bakım, servis hizmeti konularında müşteri odaklı bir iş modeli geliştiren dinamik ekibi ile katma değerli hizmetler sunuyor.

Quaodro Makine Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Küçük, Quaodro makine olarak LGMG’nin Türkiye’deki bütün operasyonlarını firma olarak yürüttüklerini belirterek,Tuzla   Orhanlı’da  bulunan sohwroom alanında   LGMG Telehander  ürün  lansmanında TKU Magazin Dijital Yayın grubu Genel Yayın Yönetmeni Metin Şendil’e LGMG yeni telehanderları hakkında şu bilgileri verdi.

 

MERMER FİRMALARI BUNU ÇOK KULLANIYOR

Küçük “LGMG’nin ürettiği 18 metre büyüklüğünde ve 4 ton ağırlığını kaldırabilen makinaları getirdik. Makinanın üzerinde perkins motor var. 75 kilowat, 100 beygir güç üretebiliyor. Şanzıman grubu İtalyan Farrero marka. Gaz vermeden makine, tek düğme ile sağa sola yatabiliyor. Yine gaz vermeden bomları kaldırabiliyor. Radyant lastik kullanılıyor. Özellikle inşaat firmaları, tarım sektöründe uzun mesafe yürütmek istediğiniz zaman bizim makine uzun yürüyüş yapabiliyor. Mermer firmaları bunu çok kullanıyor. İnşaat firmaları bunu kullanabiliyor. Telehander, çok fazla aparatı olan makine ekipmanlarından biridir. LGMG nin özellikleri içinde Kabini geniş, soğutma, radyo yeri var. Kabinin perdeleri olduğunu” söyledi.

Reklam

Operatör rahatlığı düşünülmüş olan LGMG telehander seri, hızlı makine olduğunu belirten Küçük, konuşmasına şöyle devam etti “ Telehander sektördeki  firmaların en çok tercihi ettiği markalardan biridir. LGMG Telehander markası, Tasarım ve yenilik anlamında çok önemli bir yerde bulunuyor. Seneye 22 metre rotasyonlu versiyonunu getirmeyi düşünüyoruz. O, daha da efektif bir makinedir. Durduğu yerde kulesi dönmektedir.  Kocaeli’nde en çok kullanılan markadır. Kocaeli’nden gelenlerden tam not aldık.” dedi.

Devamını oku

Trend olan