1 Konu 1 Konuk
Bu sayımızda ‘1Konu 1Konuk köşemizin sayfalarını Doç. Dr. Ömer Faruk Görçün’ün okuyucularımız için kaleme aldığı ‘Ağır taşımacılık, kaldırma ve proje lojistiği endüstrisinin güncel problemleri ve geleceği’ adlı makalesine açtık.


Ağır taşımacılık, kaldırma ve proje lojistiği endüstrisinin güncel problemleri ve geleceği
Ağır taşımacılık bilindiği gibi tüm ülkelerin yanı sıra, Türkiye’nin en kilit endüstrilerinden birisidir. Özellikle inşaat başta olmak üzere altyapı ve üstyapı yatırımlarının performansı verimliliği ve başarısı büyük ölçüde ağır taşımacılık ve kaldırma endüstrisinin performansına büyük ölçüde bağımlıdır. Bununla birlikte söz konusu sektör son derece spesifik ve ciddi uzmanlık gerektiren mühendislik tabanlı lojistik uygulama ve operasyonlardan oluşmaktadır. Bu yönüyle klasik lojistik uygulamalardan farklıdır. Dolayısıyla operasyon süreçlerinin verimli etkin ve yüksek performansla yürütülmesinin yanı sıra mevcut risklerin ortadan kaldırılması ya da en azından minimize edilmesi sadece operasyonları yürüten işletmeler değil aynı zamanda kamu ve yerel otoriteler, inşaat ve altyapı endüstrileri, ile bireyleri doğrudan ve dolaylı bir biçimde etkilemektedir. Dolayısıyla, proje lojistiği uygulamaları çok sayıda paydaşı önemli ölçüde etkilemektedir. Buna karşılık, iyi niyetli ve yoğun çabalara rağmen hem bu riskleri azaltacak hem de endüstrinin verimliliğini ve etkinliğini artıracak, ek olarak sektöre büyük ölçüde düzen sağlayacak bir yasal düzenleme boşluğu henüz tümüyle giderilememiştir.
Mevcut durumda kamu otoritelerinin son derece olumlu ve iyi niyetli yaklaşımlarına ek olarak endüstrinin ve akademik çevrelerin yoğun çaba ve desteğine rağmen endüstride yeterli düzeyde ve tatmin edici bir ilerleme sağlanamamıştır. Buna neden olan ya da en azından etki eden birçok faktörün yanı sıra, ilgili yasal düzenlemenin kamu otoritesinde bir komisyon ya da komite yerine bir yönetici tarafından üstlenilmesinin de etkisi vardır. Özellikle yoğun iş yüküne ek olarak bu tür bir yükümlülüğün de bir kişinin üzerinde olması iyi niyetli girişimlere rağmen henüz sonuca ulaşılamamasına neden olmaktadır. Bunun için bir komisyon olarak ve kesin bir takvim belirlenerek çalışılması sonuca ulaşmakta etkili olabilir
Yasal düzenleme boşluğunun yanı sıra ağır taşımacılık ve kaldırma endüstrisi geçtiğimiz dönemde tüm insanlığı büyük ölçüde etkileyen küresel pandeminin etkileri ile başa çıkmaya çalışmış ve perakende ve diğer endüstriler kadar olmasa da belirli ölçüde etkilenmiştir. Buna karşılık küresel pandeminin etkileri daha çok operasyonların belirli ölçüde yavaşlaması şeklinde ortaya çıkmış ancak kapanma vb önlemlerden perakende kadar etkilenmemiştir. Bununla birlikte, pandeminin en önemli etkilerinden birisi küresel düzeyde enflasyon ve enerji fiyatlarının artması olmuştur. Bunun kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede endüstri etkilemesi kaçınılmaz olabilir. Özellikle küresel düzeyde enerji maliyetlerinin artması ağır kaldırma ve taşımacılık endüstrisini büyük ölçüde zorlayabilir.
Buna ek olarak, enerji fiyatlarının artmasının yanı sıra, son dönemde ortaya çıkan Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ağır taşımacılık ve kaldırma endüstrisini daha yüksek düzeyde etkileyebilir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi endüstrinin en yüksek düzeyde iş yaptığı ülkelerin başında bu iki ülkenin gelmesi olabilir. Savaş sürdükçe bu ülkede altyapı, üstyapı ve inşaat yatırımları askıya alınabilir ve bu nedenle endüstri bir süreliğine sıkıntıya girebilir. Buna karşılık, savaşın sonunda bu ülkelerin yeniden yapılanma süreçlerinde artması söz konusu olan altyapı ve üstyapı yatırımları Türk ağır taşımacılık ve kaldırma endüstrisi için yeni fırsatlar yaratabilir. Dolayısıyla bu süreçte mali, teknik ve operasyonel güçlerine bağlı olarak ayakta kalabilecek işletmeler gelecek için yeni fırsatlarla karşılaşabilir.
1 Konu 1 Konuk
FATİH ŞENER: ULUSLARARASI NAKLİYE SEKTÖRÜ BÜYÜMESİNİ 2023’TE DE SÜRDÜRECEK


Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener, taşımacılık sektörünün Türkiye ekonomisine katkı sunduğunu ifade ederek, sektörün 2023’te de büyümesini sürdüreceğini vurguladı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener ile 2022 yılını uluslararası taşımacılık sektörü adına değerlendirdik. Şener, “Türkiye’nin ihracatı geçen yıl yüzde 15 artmıştı. İhracat artıkça bizim de işlerimizde büyüme oluyor. 2022’nin altıncı ayı itibarıyla Avrupa’da bir durgunluk yaşandı, talep düştü. Orta Asya ve Avrupa arasında Rusya üzerinden transit geçişlerin kapanmasından dolayı bir trafik artışı var. Dönüşte araçlarımızın bir kısmı Türkiye’ye dönüş yükü bulamayacakken şimdi Orta Asya’ya taşınan yükleri Türkiye üzerinden ya da transit geçerek aktarma şansına sahip oldular” dedi.
TÜRKİYE’NİN KONUMU AĞIR NAKLİYECİLER İÇİN BİR ŞANS
Türkiye’nin konumu itibarıyla çok önemli bir yerde bulunduğunu ifade eden Şener, “Ağır nakliye bakıldığında Türkiye’nin etrafında Suriye, Irak, Ukrayna gibi yerle yeksan olmuş ülkeler olduğunu görüyoruz” dedi. Ağır nakliye sektörümüzün bu durumdan faydalanacağını ve fırsatlar doğacağını belirten Şener, “2023 yılında Türkiye-Suriye ilişkilerinde bir düzenleme olacaktır. Özbekistan-Türkiye arasında önemli gelişmeler oldu. Ağır nakliye sektörü açısından fırsatlar olmaya başladı. Türkiye büyüyor, büyüdükçe sanayi de büyüyor. Sektör, 2022’yi iyi geçirdi. Yıllardır yakın komşularımızla sorunlar geçiren ülkemiz, bölgesel krizlerin bitmesi ile beraber ülkemiz için olumlu gelişmelere neden olacaktır. Azerbaycan-Karabağ gibi sorunlu alanların bitmesi ile beraber şehirler inşa edilmeye başlandı. 2023 yılı için olumlu beklentiler içerisindeyiz” ifadesini kullandı.
ULUSLARARASI NAKLİYE İÇİN 2022 SÜPER GEÇTİ
“2022 yılı uluslararası nakliye için süper geçti” diyen Şener, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Pandeminin ilk 6 ayında şoku atlatan sektör büyümeye başladı. Son yıllarda sektör, yüzde 20-30 arasında büyüyor. Türkiye’de inanılmaz derecede fiyatlar arttı, ekipman talepleri var. Sektörün büyüdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Rusya-Ukrayna krizi ile sektörümüzün farklı coğrafyalarda çalışmasının farklı etkileri olabiliyor. Avrupa’da büyüdük. Türkiye’nin ihracatı arttı.
KOMBİNE TAŞIMACILIĞI MEVZUATI YAYINLANDI
2022 yılı mevzuatsal anlamında Kombine Taşımacılığı yayınlandı. Karayolunun demiryolu ve denizyolu ile entegre taşımacılık faaliyetleri ile ilgili uluslararası taşımalarda geçiş belgesi yaşadığımız ülkeler için bir avantaj oluşturuyor. Sektör adına olumlu bir gelişme. Uluslararası taşımacılığın önünü açacak bir uygulama. Bu kısıtlamaya rağmen devlet kombine taşımacılığı destekliyor. Ağır nakliyenin bir yönetmelik talebi var. AND, Vinçder, UND ve Kadir Has Üniversitesi’nde yönetmelik taslağı oluşturulmuştu. Bakanlık bu konuda çalışıyor. Birçok boşluğun olduğu bir sektör ağır nakliye. Cumhuriyetimizin 100. yılında ağır nakliye sektöründe kuralların daha yerli yerine oturacağı, kuralsızlıkların olmayacağı bir yıl olmasını diliyorum.
TÜRKİYE, BATI İLE RUSYA ARASINDA BİR KÖPRÜ KONUMUNDA
Ukrayna-Rusya krizi sonrasında Türkiye, batı ile Rusya ile arasında köprü görevi görmeye başladı. Buradaki taşımaları da uluslararası nakliye yapmaktadır. Orta Asya ile Avrupa arasındaki trafiği de Türkiye yapmaktadır. Batı kaynaklı ekonomik durgunluğuna da bu durum bir çare oldu. Türk Cumhuriyetlerine yük taşımamız da son dönemim Türkiye açısından bir kazanımıdır.”
1 Konu 1 Konuk
İSDER’den Yeni Projeler


Bu sayımızın 1Konu 1Konuk köşesinin misafiri İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş oldu. 18 Haziran 2021’de gerçekleşen 8. Olağan Genel Kurulu’nda İSDER’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Karataş’la sektör hakkında konuştuk.
“İSDER olarak 2023 yılı projelerinizden bahseder misiniz?”
“Devraldığımız bayrağı her zaman daha ileri taşıma motivasyonumuz sayesinde üyelerimiz, komitelerimiz ve yönetim kurulumuz ile birlikte sektörümüz adına kıvanç ve başarı dolu bir seneyi geride bıraktık. Çıktığımız bu yolda taşıma, kaldırma ve istif makinaları sektörünün yerli ve milli gücünü çok daha ileri bir noktaya taşıyabilmek ve sektörümüzün sesini tüm dünyada duyurmak adına; hedeflerimizi, faaliyet planımızı ve stratejimizi yolun başında belirledik. İlk olarak çalışmalarımızı yürütürken birçok alanda örnek aldığımız ve bize rehberlik eden üst kuruluşumuz FEM’i (European Materials Handling Federatinon) (Avrupa İstif Makinaları Federasyonu) organizasyonel anlamda da rehber alarak başkan yardımcılığı sistemimizi yeni bir yapıya kavuşturduk. İSDER bünyesinde; platform sektöründen sorumlu bir Başkan Vekili, Forklift ve İstif, Vinç&Mobil Vinç, İmalat ilişkileri, Eğitim ve Akademik İşler, son olarak Üye İlişkilerinden sorumlu olmak üzere beş başkan yardımcılığı pozisyonu ile göreve devam edilmektedir. Her bir başkan yardımcımız dernek çatısı altında uzman oldukları alt sektörler ve alanlardan sorumlu en üst yetkili olarak görev almaktadır. Sektöre hakimiyetimizi ve hizmetimizi bu şekilde yoğunlaştırdık. Daha uyumlu çalışma, daha hızlı reaksiyon alma ve farklı dinamiklere hakim olma adına böyle bir uygulamaya geçildi. Her bir alt sektörün birbiri ile yüksek uyum ve verimlilik içerisinde yol almasını hedefliyoruz. Çünkü farklı alanların kendilerine göre farklı dinamikleri ve farklı beklentileri oluyor. Bu sayede hem üyelerimize hem ilgili sektörlere daha iyi hizmet verebilmeyi, onlarla daha sağlıklı ilgilenebilmeyi hedefliyoruz. Bizler adımlarımızı istif makinaları sektörünü daha ileriye taşımak, sağlam ve sürekliliği olan bir aile kültürü oluşturabilmek, sektörümüze ve ülkemize fayda sağlamak adına atıyoruz. Her geçen gün artan üye sayımız ile birlikte daha da kenetleniyoruz. 2023 yılın Mart ayına kadar her biri birbirinden değerli olan üyelerimizin sayısını 60’a çıkartmayı hedefliyoruz. İSDER ve kardeş derneğimiz İMDER olarak kuruluşumuzdan itibaren çalışmalarımızı sürdürürken; Türkiye’nin yeni dünyanın gereklerine uyum sağlayabilmesi için hızla inovatif eğitim modüllerine uyum sağlaması gerektiğini her zaman vurguladık. Her daim ülke genelinde birçok ufku geniş eğiticiye ve öğrenciye ulaşma misyonuna sahip olup bu kapsamda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kamuoyuna verdiğimiz mesajlarda, hiçbir mali kazanımın, eğitimde ilerleme sağlanmadan ve zeminini sağlam oluşturmadan kalıcı ve sürdürülebilir olamayacağını belirttik. Tüm bunların doğrultusunda; uzun yıllardır devam ettiğimiz “7 Coğrafi Bölge 7 Okul” projemizden bahsetmek isterim. Nitelikli eleman yetiştirmeyi ilke edinmiş ve bu konuda öncülük ediyor olan 7 Bölge 7 Okul Projesi kapsamında, İstif makinaları sektör mensuplarına eğitim verilmesini amaçlıyoruz; Milli Eğitim Bakanlığı, Meslek Liseleri, Üniversiteler dahil ilgili tüm resmi kurumlar ve ulusal ve uluslararası dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar ile iş birlikleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Gelecekte; sektörümüzün öncü ve lider konumunda olacak olan kuşaklarını yetiştirmek adına tohumlar ekmeye devam edeceğiz. Kuruluşumuzdan itibaren ektiğimiz tohumlar yeşerdi, filiz verdi, güçlendi ve artık kendi ayakları üstünde durmaya başladılar, bununla gurur duyuyoruz.
“Nitelikli Eğitimciler Yetiştirilip Türk Sanayisine Katkı Sağlanacak”
Bunun haricinde yeni dönemde Avrupa Birliği Kalkınma Fonu’nun hazırladığı İSDER ve Liman-İş Sendikası’nın birlikte hibe faydalanıcısı olduğu “Makine Teknolojileri ve Denizcilik Alanında Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi’ni hayata geçireceğiz. Altında imzamız bulunan bu değerli proje kapsamında ihracatın ve ithalatın belkemiğini oluşturan limanlarda kullanılan makine ve makine teknolojileri mercek altına alınacak olup; online platformda ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde mükemmeliyet merkezleri kurulacak, 175 meslek lisesi öğretmeni eğitim alacak, nitelikli eğitimciler yetiştirilip Türk sanayisine katkı sağlanacak.
Ajandamızda gündem maddesi olarak belirlediğimiz bir diğer husus ise Online Eğitim Portalı’nı hayata geçirmek. Portal sayesinde istifleme, taşıma ve kaldırma makinaları operatörlerine donanımlı bir eğitim sağlanacak olup sektörümüze katkı sağlayacağız. Eğitim faaliyetleri bizler için oldukça mühim. Çünkü İSDER olarak pazarda mevcut ticari şartlar dışında uzun yıllar iz bırakmak ana hedefimiz.
Malumunuz olduğu üzere günümüzün sürekli gelişen teknolojisi, pazarda her geçen gün artan rekabet, yatırımların finansman modeli seçimine çok büyük önem kazandırdı. Firmaların gelişmeleri ve karlılıkları ancak yatırımlarında doğru finansman seçimi ve yönetimlerindeki verimliliğin artırılması ile mümkün olabilmekte. Dünyada iş ve istif makinaları yatırımlarının finansmanında yaygın olarak kullanılan leasing yöntemi, firmaların yatırım ihtiyaçlarını karşılamada büyük avantajlar sağlıyor.
Makine kiralama yöntemi bünyemizde bulunan istif makineleri ve personel yükseltici platformlar sektörlerinin var olduğu bütün pazarlarda çok önemli bir yerde bulunuyor. Türkiye’de istif makineleri sektöründe kiralama yöntemini en fazla kurumsal müşteriler kullanıyor. Bu yöntemde talep ve ihtiyaçlara göre kısa dönem veya uzun dönem kiralama opsiyonları sunuluyor. Türkiye’de kiralama yöntemi, ilk olarak bizim sektörümüzün çalışmalarıyla yer edindi. Bu doğrultuda İSDER olarak daha önce iki farklı Kiralama Kongresi yaptık. Çünkü kiralama sektörüne verdiğimiz önem ve ciddiyet tüm uluslararası platformlarda büyük önem arz ediyor. 2023 yılının Mart ayında 3. Uluslararası Kiralama Kongresi’ni düzenlemeyi planlıyoruz. Kongreyi TOBB Bünyesinde yönetiminde olduğumuz Kiralama Alt Çalışma Grubu, MAKFED ve ERA (AB Kiralama Federasyonu) desteği ile organize edeceğiz. Kongreye kiralama sektörüyle ilgili Avrupa, Amerika ve Çin’den büyük firmalar ve üyesi olduğumuz organizasyonlardan katılım sağlanacak. Etkinliğimizi 3 gün sürecek şekilde planlıyoruz. Etkinliğimizde kiralamanın öneminin, sektördeki yerini ve son kullanıcılara faydasının tekrar altını çizeceğiz.”
“Mevzuatlarla ilgili yeni çalışmalarınız var mı? Bu konuda devletin ilgili kurumuyla görüşmeleriniz var mı?”
“Her zaman olduğu gibi önümüzdeki dönemde de ihracat odaklı üretimin arttırılmasına katkıda bulunmak ve uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmek için kamu ve özel sektör iş birliğinde projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız çalışmalar ile amacımız istihdam imkanlarının yaratılmasına fayda sağlamak, rekabet gücünü arttırarak daha kaliteli bir piyasa oluşturulmasına yardımcı olmaktır. Türk sanayisinin kalkınmasına katkıda bulunarak; sektörümüzün üretici kimliğini, katma değerli gücünü ve inovatif büyüme hamlesini tüm dünyaya duyuracak her projede aktif rol alarak ilerledik, ilerlemeye devam ediyoruz. İSDER olarak ticari diplomasi çalışmalarımıza da yeni dönemde ağırlık verdik. Çünkü kurduğumuz ve kuracağımız her yeni ilişki, sektörümüz adına önemli bir kazanım olacaktır, bunun bilincindeyiz.
“YEŞİL PROJELER HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?”
Türkiye’nin yeni yatırımlarla yükseldiği, üretim ve ihracata odaklandığı bu dönemde çevreci yatırımların son derece önemli olduğunun İSDER olarak farkındayız. Kaliteli üretim ve hizmet altyapısı inşa etmek kadar, bu yapıyı sürdürülebilir kılmak da en önemli misyonlarımızdan biri. İSDER üyesi firmalarımız ile birlikte üretimden hizmet ağına kadar her süreçte sürdürülebilirliği desteklemek adına önemli adımlar atıyoruz. Nitekim enerji tasarrufunu artırmak, düşük karbonlu enerji ürünleri kullanmak; doğadaki kaynaklarla veya hâlihazırda var olan teknolojilerle karbonu yakalamak ve sıfır emisyona ulaşmak için kendi yol haritalarını çizen üyelerimizin olduğunu belirtmek isteriz.
Paris İklim Anlaşması, iklim krizi ile mücadele kapsamında bir dizi uygulama ile sektörümüze önemli sorumluluklar yüklemekte. Bu kapsamda İSDER olarak iki temel hedefimiz bulunuyor: Birincisi her alanda sürdürülebilirliği desteklemek; ikincisi ise sektörümüzün üretim zincirinde oluşabilecek karbon ayak izini azaltmaya yönelik projelerin öncüsü olmak.
1 Konu 1 Konuk
İSDER’den Yeni Projeler


Bu sayımızın 1Konu 1Konuk köşesinin misafiri İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş oldu. 18 Haziran 2021’de gerçekleşen 8. Olağan Genel Kurulu’nda İSDER’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Karataş’la sektör hakkında konuştuk.
“İSDER olarak 2023 yılı projelerinizden bahseder misiniz?”
“Devraldığımız bayrağı her zaman daha ileri taşıma motivasyonumuz sayesinde üyelerimiz, komitelerimiz ve yönetim kurulumuz ile birlikte sektörümüz adına kıvanç ve başarı dolu bir seneyi geride bıraktık. Çıktığımız bu yolda taşıma, kaldırma ve istif makinaları sektörünün yerli ve milli gücünü çok daha ileri bir noktaya taşıyabilmek ve sektörümüzün sesini tüm dünyada duyurmak adına; hedeflerimizi, faaliyet planımızı ve stratejimizi yolun başında belirledik. İlk olarak çalışmalarımızı yürütürken birçok alanda örnek aldığımız ve bize rehberlik eden üst kuruluşumuz FEM’i (European Materials Handling Federatinon) (Avrupa İstif Makinaları Federasyonu) organizasyonel anlamda da rehber alarak başkan yardımcılığı sistemimizi yeni bir yapıya kavuşturduk. İSDER bünyesinde; platform sektöründen sorumlu bir Başkan Vekili, Forklift ve İstif, Vinç&Mobil Vinç, İmalat ilişkileri, Eğitim ve Akademik İşler, son olarak Üye İlişkilerinden sorumlu olmak üzere beş başkan yardımcılığı pozisyonu ile göreve devam edilmektedir. Her bir başkan yardımcımız dernek çatısı altında uzman oldukları alt sektörler ve alanlardan sorumlu en üst yetkili olarak görev almaktadır. Sektöre hakimiyetimizi ve hizmetimizi bu şekilde yoğunlaştırdık. Daha uyumlu çalışma, daha hızlı reaksiyon alma ve farklı dinamiklere hakim olma adına böyle bir uygulamaya geçildi. Her bir alt sektörün birbiri ile yüksek uyum ve verimlilik içerisinde yol almasını hedefliyoruz. Çünkü farklı alanların kendilerine göre farklı dinamikleri ve farklı beklentileri oluyor. Bu sayede hem üyelerimize hem ilgili sektörlere daha iyi hizmet verebilmeyi, onlarla daha sağlıklı ilgilenebilmeyi hedefliyoruz. Bizler adımlarımızı istif makinaları sektörünü daha ileriye taşımak, sağlam ve sürekliliği olan bir aile kültürü oluşturabilmek, sektörümüze ve ülkemize fayda sağlamak adına atıyoruz. Her geçen gün artan üye sayımız ile birlikte daha da kenetleniyoruz. 2023 yılın Mart ayına kadar her biri birbirinden değerli olan üyelerimizin sayısını 60’a çıkartmayı hedefliyoruz. İSDER ve kardeş derneğimiz İMDER olarak kuruluşumuzdan itibaren çalışmalarımızı sürdürürken; Türkiye’nin yeni dünyanın gereklerine uyum sağlayabilmesi için hızla inovatif eğitim modüllerine uyum sağlaması gerektiğini her zaman vurguladık. Her daim ülke genelinde birçok ufku geniş eğiticiye ve öğrenciye ulaşma misyonuna sahip olup bu kapsamda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kamuoyuna verdiğimiz mesajlarda, hiçbir mali kazanımın, eğitimde ilerleme sağlanmadan ve zeminini sağlam oluşturmadan kalıcı ve sürdürülebilir olamayacağını belirttik. Tüm bunların doğrultusunda; uzun yıllardır devam ettiğimiz “7 Coğrafi Bölge 7 Okul” projemizden bahsetmek isterim. Nitelikli eleman yetiştirmeyi ilke edinmiş ve bu konuda öncülük ediyor olan 7 Bölge 7 Okul Projesi kapsamında, İstif makinaları sektör mensuplarına eğitim verilmesini amaçlıyoruz; Milli Eğitim Bakanlığı, Meslek Liseleri, Üniversiteler dahil ilgili tüm resmi kurumlar ve ulusal ve uluslararası dernekler, federasyonlar, konfederasyonlar ile iş birlikleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Gelecekte; sektörümüzün öncü ve lider konumunda olacak olan kuşaklarını yetiştirmek adına tohumlar ekmeye devam edeceğiz. Kuruluşumuzdan itibaren ektiğimiz tohumlar yeşerdi, filiz verdi, güçlendi ve artık kendi ayakları üstünde durmaya başladılar, bununla gurur duyuyoruz.
“Nitelikli Eğitimciler Yetiştirilip Türk Sanayisine Katkı Sağlanacak”
Bunun haricinde yeni dönemde Avrupa Birliği Kalkınma Fonu’nun hazırladığı İSDER ve Liman-İş Sendikası’nın birlikte hibe faydalanıcısı olduğu “Makine Teknolojileri ve Denizcilik Alanında Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Projesi’ni hayata geçireceğiz. Altında imzamız bulunan bu değerli proje kapsamında ihracatın ve ithalatın belkemiğini oluşturan limanlarda kullanılan makine ve makine teknolojileri mercek altına alınacak olup; online platformda ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde mükemmeliyet merkezleri kurulacak, 175 meslek lisesi öğretmeni eğitim alacak, nitelikli eğitimciler yetiştirilip Türk sanayisine katkı sağlanacak.
Ajandamızda gündem maddesi olarak belirlediğimiz bir diğer husus ise Online Eğitim Portalı’nı hayata geçirmek. Portal sayesinde istifleme, taşıma ve kaldırma makinaları operatörlerine donanımlı bir eğitim sağlanacak olup sektörümüze katkı sağlayacağız. Eğitim faaliyetleri bizler için oldukça mühim. Çünkü İSDER olarak pazarda mevcut ticari şartlar dışında uzun yıllar iz bırakmak ana hedefimiz.
Malumunuz olduğu üzere günümüzün sürekli gelişen teknolojisi, pazarda her geçen gün artan rekabet, yatırımların finansman modeli seçimine çok büyük önem kazandırdı. Firmaların gelişmeleri ve karlılıkları ancak yatırımlarında doğru finansman seçimi ve yönetimlerindeki verimliliğin artırılması ile mümkün olabilmekte. Dünyada iş ve istif makinaları yatırımlarının finansmanında yaygın olarak kullanılan leasing yöntemi, firmaların yatırım ihtiyaçlarını karşılamada büyük avantajlar sağlıyor.
Makine kiralama yöntemi bünyemizde bulunan istif makineleri ve personel yükseltici platformlar sektörlerinin var olduğu bütün pazarlarda çok önemli bir yerde bulunuyor. Türkiye’de istif makineleri sektöründe kiralama yöntemini en fazla kurumsal müşteriler kullanıyor. Bu yöntemde talep ve ihtiyaçlara göre kısa dönem veya uzun dönem kiralama opsiyonları sunuluyor. Türkiye’de kiralama yöntemi, ilk olarak bizim sektörümüzün çalışmalarıyla yer edindi. Bu doğrultuda İSDER olarak daha önce iki farklı Kiralama Kongresi yaptık. Çünkü kiralama sektörüne verdiğimiz önem ve ciddiyet tüm uluslararası platformlarda büyük önem arz ediyor. 2023 yılının Mart ayında 3. Uluslararası Kiralama Kongresi’ni düzenlemeyi planlıyoruz. Kongreyi TOBB Bünyesinde yönetiminde olduğumuz Kiralama Alt Çalışma Grubu, MAKFED ve ERA (AB Kiralama Federasyonu) desteği ile organize edeceğiz. Kongreye kiralama sektörüyle ilgili Avrupa, Amerika ve Çin’den büyük firmalar ve üyesi olduğumuz organizasyonlardan katılım sağlanacak. Etkinliğimizi 3 gün sürecek şekilde planlıyoruz. Etkinliğimizde kiralamanın öneminin, sektördeki yerini ve son kullanıcılara faydasının tekrar altını çizeceğiz.”
“Mevzuatlarla ilgili yeni çalışmalarınız var mı? Bu konuda devletin ilgili kurumuyla görüşmeleriniz var mı?”
“Her zaman olduğu gibi önümüzdeki dönemde de ihracat odaklı üretimin arttırılmasına katkıda bulunmak ve uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmek için kamu ve özel sektör iş birliğinde projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız çalışmalar ile amacımız istihdam imkanlarının yaratılmasına fayda sağlamak, rekabet gücünü arttırarak daha kaliteli bir piyasa oluşturulmasına yardımcı olmaktır. Türk sanayisinin kalkınmasına katkıda bulunarak; sektörümüzün üretici kimliğini, katma değerli gücünü ve inovatif büyüme hamlesini tüm dünyaya duyuracak her projede aktif rol alarak ilerledik, ilerlemeye devam ediyoruz. İSDER olarak ticari diplomasi çalışmalarımıza da yeni dönemde ağırlık verdik. Çünkü kurduğumuz ve kuracağımız her yeni ilişki, sektörümüz adına önemli bir kazanım olacaktır, bunun bilincindeyiz.
“YEŞİL PROJELER HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?”
Türkiye’nin yeni yatırımlarla yükseldiği, üretim ve ihracata odaklandığı bu dönemde çevreci yatırımların son derece önemli olduğunun İSDER olarak farkındayız. Kaliteli üretim ve hizmet altyapısı inşa etmek kadar, bu yapıyı sürdürülebilir kılmak da en önemli misyonlarımızdan biri. İSDER üyesi firmalarımız ile birlikte üretimden hizmet ağına kadar her süreçte sürdürülebilirliği desteklemek adına önemli adımlar atıyoruz. Nitekim enerji tasarrufunu artırmak, düşük karbonlu enerji ürünleri kullanmak; doğadaki kaynaklarla veya hâlihazırda var olan teknolojilerle karbonu yakalamak ve sıfır emisyona ulaşmak için kendi yol haritalarını çizen üyelerimizin olduğunu belirtmek isteriz.
Paris İklim Anlaşması, iklim krizi ile mücadele kapsamında bir dizi uygulama ile sektörümüze önemli sorumluluklar yüklemekte. Bu kapsamda İSDER olarak iki temel hedefimiz bulunuyor: Birincisi her alanda sürdürülebilirliği desteklemek; ikincisi ise sektörümüzün üretim zincirinde oluşabilecek karbon ayak izini azaltmaya yönelik projelerin öncüsü olmak.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz