Makale
Taşıma&Kaldırma Hayatımızın Her Alanında

Merhaba Sektörümüzün Değerli Paydaşları,
Sektörümüzü daha ayrıntılı olarak anlamak ve tanımak istiyorsak konuya, Taşıma Kaldırma Sektörü Neden var? ve İnsan Hayatında ki Rolü Nedir? sorularına cevap bulmaya çalışarak girmek, sanırım en doğrusu olacaktır.
Taşıma&Kaldırma, sektörün, devletin mevzuatında ki resmi ismidir. Tüm taşıma araçlarının ve kaldırma ünitelerinin (Ekipmanlar, Makineler v.s.) bütünsel anlamda altında toplandığı isimdir Taşıma&Kaldırma…
İnsanoğlunun fiziki olarak gücünün yetmediği ve hiçbir zaman da yetemeyeceği ağırlık ve büyüklükte ki yüklerin kaldırılması ve taşınması eylemlerini gerçekleştiren sektörün ismidir, Taşıma&Kaldırma…
Yani anlayacağınız, insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik olarak geliştirilen ürünlerin en başında gelen araçların kullanıldığı sektörün ismidir Taşıma&Kaldırma…
Çiftçilik yapan, tarımla uğraşandan tutun inşaat yapana, tekstil sektöründen tutun enerji sektörüne, film sektöründen tutun Liman&Tersane sektörüne, insanların başlarını sokmak zorunda oldukları bir konuttan Havacılık ve Uzay Çalışmaları Sektörüne kadar her yerde her daim var olan ve var olmaya devama edecek olan sektörün ismidir Taşıma&Kaldırma…
İnsanoğlunun yaptığı işlerin, gerçekleştirdiği projelerin içine, zaman+üretim maliyetleri konularını ciddi olarak devreye soktuğu o ilk andan bu zamana geçen süreçte her geçen an önemini ve değerini arttıran sektörün ismidir Taşıma&Kaldırma…
İş ve İnşaat Makineleri – Elleçleme – Yükleme – Boşaltma – İstfifleme – Kaldırma – İndirme ve Bindirme – Oto Kurtarma, Vinç ve Vinçli Taşıma – Nakliye – Ağır Yük Taşıma ve Lojistik Proje Taşımacılığı alanları, birbirleri ile iç içe geçmiş ve birbirlerini tetikleyen unsurlar olarak Taşıma&Kaldırma sektörünün olmazsa olmazlarındandır.
İnsanoğlu, hayatta var olma mücadelesi içerisinde sürüklenirken, bu ekipmanlara olan ihtiyacının ve bu ihtiyacın öneminin farkına varmış ve ihtiyacı olduğu bu ekipmanları her geçen gün daha da geliştirerek bu günlere gelmiştir. Tarih boyunca insan hayatının yaşandığı her yerde, Taşıma&Kaldırma sektörünün el atmadığı, destek olmadığı faaliyet alanı yoktur dersek, sanırım çok fazla abartmış olmayız. Şimdiler de tarihi eser olarak gezmekte olduğumuz kalelerin inşası ve benzer işlerin yapılmasında da o günün imkanları ile işin içindeydi Taşıma&Kaldırma. Mesala, Fatih Sultan Mehmet’in kızakları kurup gemilerini Halice indirmesi de Taşıma&Kaldırma sektörünün, tarihe yeni bir yön verilirken el attığı başka bir işti.
Artık şunu herkesin fark etmesi ve kabullenmesi gerekiyor ki, Taşıma&Kaldırma sektörünün bugüne kadar yapmış olduğu ve bundan sonra yapacağı her iş, bir dünya toplumunun hayatına atılan en değerli öpücük ve en değerli yaşamsal destektir.
Lakin sektörün hizmet verdiği her alanda ve hizmet verdiği her sektör içerisin de hak ettiği değeri bulup bulamadığı ciddi boyutlarda bir tartışma konusudur. Taşıma&Kaldırma sektörü, verdiği hizmete karşılık muhatapları tarafından gösterilen ilgiden memnun mudur? Sektörün hizmet verdiği sektörlerden beklentileri nelerdir? Devletin Sektöre olan desteği ne boyuttadır ve sektör bundan tatmin edici ölçülerde memnun mudur? Küresel rekabette, sektör ihtiyaç duyduğu konular hakkın da gerekli yerlerden gerektiği şekilde destek görmekte midir? Sektörün içerisin de var olan dernekler, hali hazırda sektörün gelişmesi ve büyümesi adına neler yapmaktadırlar ve daha neleri yapmak zorundalar?
Taşıma&Kaldırma Üniteleri Magazin olarak biz yıllardır bu konular hakkında sektör paydaşlarımız ile konuşuyor ve onları konuşturuyoruz. Ama sanıyoruz ki artık sektörün muhatapları ile de bir şeyler konuşmanın, onlara ciddi anlamda sorular sormanın ve sektörümüzle ilgili olarak artık onları da konuşturmanın vakti geldi.
Bundan sonraki yayın hayatımızda, çıkaracağımız her bir sayıda Taşıma&Kaldırma sektörünün muhatapları ile yapacağımız çalışmalar ile karşınızda olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz yıllardır bunun için buradayız ve bundan sonrada bunu için burada olmaya devam edeceğiz.
57 Sayımız da görüşmek üzere hoşça kalın…
Makale
İbrahim Şanlı ;Ağaç Yaş İken Eğilir

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Sanatsız bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur’
4+4+4 DAYATMASI
İbrahim Şanlı Kimdir?
Ben İbrahim Şanlı. 1973 Konya doğumluyum. 35 yıldır sanayideyim, Üretimle haşır neşir olan bir vatandaşım. 5 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl Meslek lisesi Sonra 2 yıl Üniversite hayatım oldu Yaz tatillerinde sanayide çalıştım. Bizim gibi eğitim öğretim hayatı olan arkadaşlarımızın hepsi bilir ki bizler şimdiki gençlere göre çok iyi imkanlar olmadan ancak birçoğu iyi yetişmiş öğretmenlerin gözetiminde öğrenim gördük. Bizim dönemimizde Meslek lisesini bitirip sanayiye giren birçok arkadaşımızın bugün fabrikaları var. Bir kısmı kamuda veya özel sektörde çalışıyor ve çoğu başarılı insanlar. O dönemde ilkokuldan sonra okuma imkânı olmayan veya okuma niyeti olmayan arkadaşlarımızın bir kısmı meslek sahibi olmak için çeşitli mesleklerde yetişmek üzere çıraklıkla ustaların yanında işe başladılar, bugün onların hepsinin işyeri var. Bu yazıyı kaleme alma nedenim ise yeni nesilden gençlerin bu yazıyı okuduklarında biraz karşılaştırma yapabilmeleri…
Hepimizin ortak sorunu olan eleman bulamama.
Bir insanın eğitimi anne karnında başlar ve ömür boyu öğrenme şeklinde devam eder. Bir meslek dalında yetişecek insan en fazla 10-12 yaşlarında öğreneceği meslek dalında öğrenime başlamalı ki (Ağaç Yaş İken Eğilir) önce çırak, sonra kalfa daha sonra usta olabilsin. Ama ne yazık ki 12 yıl dayatması yüzünden 17 – 18 yaşında liseden mezun olan bir birey hangi ustanın yanında çırak olur? Çok zor bir durum.
Gençler üniversite okumaya zorlanıyor. Okuyanların çoğu sadece bir kâğıt parçası hükmündeki diplomayı alıyor tabi ki bu arada yaş oluyor 22-23 sonra askerlik derken 24-25 yaşında mesleksiz, işsiz gençler ordusu oluşuyor. İş arayan gençler, ben üniversite mezunuyum bana masa başı iş lazım diyor. Arkadaş senin mesleğin nedir? Ne iş yaparsın, sorusuna cevapları yok. Zaten memlekette de onlara verecek masa başı iş yok. Sonra ne oluyor işsizler ordusu.
Ağaç Yaşken Eğilir
Bu gençlere yazık Bunun müsebbibi kim? İşte 4+4+4 sistemini bu millete dayatanlar. Bu işin çözümü nedir gelelim esas meselemizin çözümüne….
Eğitim öğretim sistemini acile
- Memleketimizin Kısa, Orta ve uzun vadede meslek ihtiyaç haritasının çıkarılması gerek. Çünkü bu memleketin her meslek dalında insana ihtiyacı var.
- Buradan çıkan sonuca göre eğitim öğretim sisteminin düzenlenmesi gerek. Acilen emekli olmuş ve çalışan öğretmenlerden teşkil edilmiş eğitim şurasını toplayıp konu üzerinde çalıştaylar yaparak yeni bir sistem kurulmalıdır.
- Öğrenim kurumlarının ana amacı nedir? İnsanlarımızı meslek sahibi olmuş bireyler olarak topluma kazandırmak diye düşünüyorum. Bu amaca uygun şekilde müfredatlar oluşturulmalıdır.
- Peki şimdi yaşı 20 ila 30 arasındaki insanlarımızı nasıl meslek sahibi yapabiliriz? Meslek öğrenme konusun da istekli olan gençlerimize işyerlerinde uygulamalı öğrenim kursları düzenlemeliyiz. Çalışma ve meslek sahibi olma konusunda istekli olanlar zaten başarılı olacaklardır.
- Eğitim Sistemi Yenilenmelidir
- En nihayetinde Ülkemizin boyacıdan, tornacıya, berberden kaynakçıya, garsondan aşçıya, şoförden operatöre tamirciden kaportacıya ve burada sayamayacağım kadar çok meslekten insan
n yenilememiz gerek:a ihtiyacı var.
- Devletimizin, esnaf ve sanayici odalarımızın bu konuyla ilgili birimleri acilen faaliyete başlayıp yukarıda bahsettiğim gibi bir meslek ihtiyaç haritası çıkarmalıdır. Bu da O kurumlarda görevli kişilerin sahaya inerek esnaf ve sanayicilerimizden görüş alarak ihtiyaçlar belirlenmelidir.
- Ayrıca Meslek odaları ve öğrenim kurumlarımızın iş birliğiyle kurslar açılabilir. İstekli insanlarımızı yaş sınırı olmaksızın meslek sahibi olmaları sağlanabilir. En nihayetinde sanatkarların olduğu, meslek sahibi insanların olduğu toplumda işsizlik olmaz. İşsizliğin olmadığı toplumda Hırsızlık, terör vb. suçların oranı çok düşüktür.
Son olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Sanatsız bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur’’ diyerek Sanatkarların ve Meslek sahibi insanların oluşturduğu bir Millet olmak umuduyla Hoşça kalın Sağlıcakla kalın.
Liber Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı
İbrahim Şanlı
Haber
Metin Şendil Yazdı: ARA ELEMAN MI ARANAN ELEMAN MI?

Bir yandan iş bulamayan milyonlar, bir yandan işçi bulamayan işverenler.
Meslek liseleri yeterli olmayınca aranan eleman konusu tam bir sarmala dönmüş durumda. Parametreleri ile konuyu etüt ettiğimizde konunun hem çok basit hem de çok grift olduğunu görüyoruz. Aslında bu gri alanı düzeltmek elimizde. Sektörler ara eleman konusunda bunalmış durumda.
Sanayi odaklı büyümesini sürdüren ülkemizin en önemli sorunlarından birini ara eleman oluşturuyor. Ara eleman mı aranan eleman mı derken, sektörler çaresizce eleman sıkıntısı ile karşı karşıya kalmış durumdalar.
Bir yandan iş bulamayan milyonlar, bir yandan işçi bulamayan işverenler. Sanayici de dertli, üretici de, iş bulamayan da. Peki hatayı nerede yapıyoruz? Yapılması gerekenler neler?
MAKİNE OPERATÖRLERİ, SIVACILAR, KAYNAKÇILAR YOK…!
Sektörlerde ara eleman olmayınca ana elaman da olmuyor. Aranan eleman konusunda hepimiz dertliyiz aslında. Ve geldiğimiz noktada ilerleme de yok gibi… Sanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, turizmciler garson, terziler ve marangozlar çırak bulamıyor. Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi tehdit eder hale geldi. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ
Meslek liselerinin yetersizliği ülkece hepimizin en temel sorunu haline gelmiş durumda. Türkiye’de bir yandan yaklaşık 3 milyon kişi işsizken, diğer yandan nitelikli personel ve ara eleman bulunamaması üretimi tehdit eder hale geldi. Gençlerin gerek maaşları gerek çalışma saatleri nedeniyle tercih etmediği birçok iş kolunda, şirketler yana yakıla nitelikli eleman arıyor ama bulamıyor. Bu durum imalat sanayiinden inşaat ve turizme, terzilikten marangozluğa hatta marketlerin kasap, şarküteri, manav gibi uzmanlık isteyen bölümlerine kadar hemen her alanda yaşanıyor. Sektör temsilcileri bu durumu “Ne fabrikada ne de tarlada çalışacak kişi buluyoruz” sözleriyle ifade ediyor.
Makale
ALPER KALAYCI ;ENERJİ ,TÜM DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KONUSU HALİNE GELDİ

ENSİA, BİR PROJE DERNEĞİDİR
Kalaycı açıklamalarına şöyle devam etti: “ENSİA, 2016 Temmuz ayında derneğimiz kuruldu. 7 senemizi doldurmuş durumdayız. 2021 mart ayı itibarıyla da derneğin başkanlığını yürütüyorum. 2016 yılı Temmuz ayında “Türkiye’yi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkeze dönüştürmek” vizyonu ile çıktığımız yolda, temiz enerji alanında ülkemizin en kapsamlı kümelenme adresi olma seviyesine ulaşmış durumdayız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına doğru koşar adım ilerlerken, 100’e yaklaşan Kurumsal Üyelerimizle 50 bini aşkın insanımıza istihdam sağlıyoruz. Malatya’dan Mersin’e, Adana’dan Ankara’ya, Balıkesir’den İstanbul’a, Kocaeli’nden İzmir’e kadar; yurdumuzun pek çok kentinde faaliyet gösteren üyelerimiz; ülkemizin yenilenebilir ve temiz enerji yolculuğuna katkı koyuyor ve katma değeri yüksek üretimler gerçekleştiriyor. 105 kurumsal üyemiz var, 150’nin üzerinde toplam üyemiz bulunmaktadır.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi