Takip Edin

Özel Haber

ÖZDEMİR VİNÇ BABA-OĞUL OLARAK BİR KARAR ALDIĞIMIZDA ‘ORTAK AKIL’LA HAREKET EDERİZ

Yayınlanma tarihi

-

ÖZDEMİR VİNÇ

Özdemir Vinç Genel Müdürü İsmail Özdemir ve mühendis oğlu Harun Özdemir, bir karar aldıkları zaman ‘ortak akıl’la, derinlemesine araştırarak karar aldıklarını ifade ediyor.

Babalar ve Oğullar köşemisin bu ay ki konukları Özdemir Vinç Genel Müdürü İsmail Özdemir ve mühendis oğlu Harun Özdemir… Keyifli sohbetten dolayı her iki isme de teşekkür ederiz…

ÖZDEMİR VİNÇ

Özdemir Vinç Genel Müdürü İsmail Ödemir kimdir, sizi tanıyabilir miyiz?

1970 yılında Bolu-Mudurnu’da doğdum. Gebze’de ikamet ediyorum. 1997 yılında vinç sektörünü girdim. 1210 Ford marka kamyonun üstüne 10 tonluk 3 bomlu bir makina Gelişim Otomotiv’den yaptırarak bu sektöre girdik. Sektör hızlı bir şekilde büyüdü, sektörle beraber vinççiler de büyüdü. Leaseng ve banka kredileri kanalıyla bu sektrde makinalar çoğaldı. Makin alar çoğaldıkça fiyatlar düştü. Operatörler yetişmemeye başladı. Herkesin makinası leasengli olduğu için verilen hizmetlerin karşılığı ve fiyatlar çok düştü. Bugün operatör sıkıntısı çok ciddi safhalarda. Bu işin bir okulu, bir meslek lisesi devlet tarafından mesleki eğitim verilmeli. Yoksa bundan sonra usta-çırak-yağcı mantığı eskisi gibi yürümez. Devletin burada basit usullerle değil de ciddi sınavlarla devreye girmesi gerekiyor. Operatörlerin bilinçli, en az lise mezunu olması gerekiyor.

YETKİLİ FİRMALARIN SERVİSLERİ HER YERDE YOK

Platform sektörünü değerlendirir misiniz?

Temmuz 2015 itibarıyla vinçleri satarak platform sektörüne girdik. Bu sektörde de servis sounları mevcut. Yetkili firmaların servisleri her yerde yok. Piyasada bunları bir oto sanayideki elektrikçi yapamıyor. Bu konularda da okumuş, bilgili elektrikçilere ihtiyacımız var.

Eski dönemlerle şimdiki makinaları kıyaslar mısınız?

1999 yılındaki makinalar 3-4 boğumlu idi. Operatör istese de o makinayı yatıramıyordu. Yani okamyoni o makinayı dengeliyordu. Makinanın devrilme olasılığı yok denecek kadar azdı. Ama şimdi teknoloji ilerledi. Makinalar akıllandı. Bomlar uzadı. Operatörün iş yükü artmaya başladı. Şimdi 50 metrede bir yükü mukavemetle götürüyorsunuz. Dolayısıyla burada bir rüzgarı bile hesaplamanız zaruridir. Şimdiki makinalarda mühendislik hizmetleri ön planda. Operatörün daha yükü kaldırmadan makinanın taşıyacağı yükü kaldırıp kaldıramayacağını bilmesi lazım.

OĞLUMUN İŞLERİ DAHA İYİ YÜRÜTECEĞİNE İNANIYORUM

Oğlunuz Harun Özdemir’i yetiştirdiniz. Oğlunuz için sektörü nasıl görüyorsunuz?

2-3 yaşından beri haftasonları bilhassa oğlum sürekli gelirdi. Mühendis de oldu. Hem sektörün çekirdeğinden yetişen hem de bu işin okulundan mezun biri olarak bizlerden daha iyi götürmesi lazım sektörü ve işleri. Bu anlamda Harun Özdemir’e güveniyor ve inanıyorum.

ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİĞİM İÇİN KENDİMİ YETKİNLEŞTİRDİM

Harun Özdemir, siz ikinci jenerasyonsunuz. Mühendissiniz… Babanızla birlikte şirketinizi daha iyi yerlere taşımak için çalışıyorsunuz. Okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?

Ben, 1996 yılında doğdum. Ufak yaşlarda, buraya haftasonları geliyordum. Ben, buraya yeni gelen operatörlerimize bazı şeyleri gösterdim. Yaşım çok küçük olmasına rağmen, çekirdekten yetiştiğim için kendimi yetkinleştirdim. 2015 yılından sırf eleman bulamadığımızdan vinç sektöründen çıktık, platforma geçtik. Benzer gibi görünse de farklı sektörler… İlk başta adaptasyon zor oldu ama sektörü yakaladık. Şu anda 60’a yakın makinamız var. 54 tanesi makaslı, 6 tane de eklemli. Dizellerimiz de ayrıca var. Eklemliler Holut, makaslılarda ağırlık Dingli…

MÜMKÜNSE BORÇLANMAMAK LAZIM

İsmail Bey, yılın son çeyreğini değerlendirir misiniz?

Ekonomik kriz hepimizi vurdu. Sektörün borcu ikiye katlandı. Malum borçlarımız hep dolar üzerinden. Para dönmüyor. TL ile borçlanma durumumuz yok. En iyisi borçlanmamak… Borçlanmdan kendi öz malınızla iş yapmalısınız. Bankayı kazancınıza ortak etmemelisiniz. Manisa’da bir yer açtık. Önümüzdeki sene orada da faaliyetlerimiz devam edecek.

ŞUBELEŞMENİN BİZLERE ÇOK CİDDİ AVANTAJLARI VAR

Harun Bey, şubeleşme açısından şubeleşmeyed devam edecek misiniz?

Manisa şubemizi tam anlamıyla aktif etmeye çalışıyoruz. Emin ve sağlam adımlarla ilerlemek ve şubeleşmek istiyoruz. Şubeleşmenin bizlere çok ciddi avantajları var. Satış sonrası hizmetleri yakalamak istiyoruz.

2019 planlarınızı anlatır mısınız?

Olmayan makinaları almaya çalışacağız. Piyasada olan makinaları değil de kismede olmayan makinaları almayı hedefliyoruz. Yani olmayan kompakt makina almayı istiyorum.

Babanız İsmail Bey, artık yetkileri size devrediyor Harun Bey. Aldığınız kararlarda peki ortak bir akıl mı geçerli, karar alma süreçlerinizi anlatır mısınız?

İsmail Özdemir: Ben, oğlum Harun Bey’le ortak bir şekilde karar alıyoruz. Bir karar alırken araştırırız, istişare ederiz ve orta yolu bularak işe karar veriyoruz. İkili ilişkilerimizde ortak aklın kullanılması gerekiyor. Doğru yolu bulmak sonuçta en iyisidir.

Harun Özdemir: Babam daha tecrübeli tabii ki… Babamın tecrübelerinden istifade ediyorum. Babamla ortak bir akılda buluşarak kararlar veriyoruz.

İsmail Bey, yeni makinaları ver servisleri değerlendirir misiniz?

Eskiden kamnyonla başladım. Eski kamyonları bir tamirci kadar söker toplarım. Şimdikiler tabii daha elektronik ama yine de bu makinalar hakkında da fikir sahibiyim. Servisi olmayan bir makinayı satın almayı düşünmeyiz. Servis bizim sektörümüzde belirleyici konuların başında geliyor.

 

MAKİNALAR DEĞİL, KULLANICILAR KAZA YAPIYOR

Kazalar hakkindaki düşüncelerini değerlendirir misiniz?

İsmail Özdemir: Vinç sektöründeki kazaların yüzde 90’ı operatörün makina üzerinden oynamasından kaynaklanıyor. Makinanın deforme olması da burada ciddi bir etken. Kullanıcı bunu manuele aldı mı iş biter… Servisler, makainalara gelip bakıyor. Kazanın olup olmaması kullanıcıya bağlıdır. Makina kaza yapmaz. Üzerindeki şoförü kaza ya da hata yapar. Makina yaşlanmadığı, ömrünü tamamlamadığı müddetçe makinalar çalışır. Burada kontrol mekanizması çok önemlidir. Operatörün mesleki yeterlilik seviyesinde olması gerekiyor. Çalışan dizel makinalarımızı ayda bir gidip bakımlarını yapıyoruz. Makinalarımızı dolaşarak inceliyoruz. Makinaların incelenmes gerekiyor. Kendiniz giderseniz makinalarınızı da korumuş olursunuz.

Harun Özdemir: Biz, aslında bu kontrolleri samimi olmak gerekiyorsa sadece işgüvenlikçinin eline bir evrak verelim diye yapıyoruz. Hiçbir zaman gözle muayene denilen bir şey olmaz. Kapak dahi açılmadan onay veriliyor. Makinanın kapağını açmadan bir fikir sahibi olamazsınız. İçinde yağı mı, suyu mu eksik açıp bakmadan nereden bileceksiniz? Bu işler, iş güvenlikçilerin gözünü doyurarak olmamalı. Burada dürüst bir şekilde çalışmak gerekiyor bence. Kullanıcılar da artık eskisi gibi değil. Bakımını biz yapıyoruz ama kullanıcıların da bilinçlenmesi lazım.

 

 

 

 

 

 

 

 

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Özel Haber

AVRUPA İLE AVRASYA ARASINDA KÖPRÜ : CDA LOJİSTİK

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin stratejik konumu, İpek Yolu’nun yeniden canlanmasıyla daha da önem kazandı. Türkiye, Avrupa, Balkan ve BDT ülkeleri arasındaki taşımalarıyla öne çıkan CDA Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Cem Sular, taşımalarının yanı sıra transit yüklere yönelik depolama hizmetleriyle de Türkiye’nin, küresel lojistiğin önemli bir merkezi olma vizyonuna katkı sağladıklarına dikkati çekti.

İpek Yolu’nun yeniden gündeme gelmesi, Avrupa, Türkiye ve Avrasya ekseninde hizmet veren Türk lojistik şirketlerinin yatırımlarını hızlandırmasını sağladı. Türkiye, Avrupa, Balkan ve BDT ülkeleri arasındaki taşımaları ve transit depolama hizmetleriyle öne çıkan CDA Lojistik, müşterilerine özel çözümlerle Orta Koridor’u aktif olarak kullanıyor.
CDA Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Sular, Türkiye’nin lojistik ve taşımacılık sektörünün, 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ile dünyada 11. sırada yer aldığını hatırlatarak, sektörün, yeniden şekillenen küresel ticaret dinamiklerine hızla uyum sağlayacak bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Konumu Transit Talebi Artırıyor
Kara yolu, intermodal, deniz yolu, hava yolu, ekspres taşımacılık, proje taşımacılığı, transit depolama ve gümrükleme hizmetleriyle geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiklerini ifade eden Sular, “Türkiye’nin eşsiz konumu, transit taşımacılık ve depolama talebini artırıyor. CDA Lojistik olarak bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendiriyor ve müşterilerimize özel çözümler sunuyoruz. Taşımalarımızın yanı sıra transit yüklere yönelik depolama hizmetlerimizle de Türkiye’nin, küresel lojistiğin önemli bir merkezi olma vizyonuna katkı sağlıyoruz.” diye konuştu.

“Ticari Bağları Güçlendirmek İçin Çalışıyoruz”
Sular, İpek Yolu’nu yeniden canlandırmaya yönelik projelerin, küresel ticaretin önemli bir gündemi haline geldiğini anımsattı. Türkiye’nin ise Avrupa ve Asya ekseninde bu tarihi ticaret yolunun yeniden şekillenmesinde kilit bir rol oynadığını vurgulayan Sular, “Sunduğumuz taşımacılık ve depolama hizmetleriyle bu sürece destek vererek Türkiye, Avrupa ve BDT ülkeleri arasındaki ticari bağları güçlendirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Aylık 2 bin transit yükün depolama operasyonunu yönetiyor
Aylık 2 bin transit yükün antrepo operasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Sular; “Bunlar Türkiye üzerinden taşınan transit yükler. Bu yüklerin antrepoya alımı için verilen beyanname, antrepodan çıkacağı ülkeye göre verilen beyanname, yükleme, boşaltma ve taşıma organizasyonu gibi işlemlerin tamamı, ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Bu operasyon sayısını yüzde 50 oranında artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.” bilgilerini paylaştı.
Şirket olarak, 100’den fazla özmal araç ve 600’e yakın ekipman filosu ile hizmet verdiklerinin altını çizen Sular, modern teknolojilere yaptıkları yatırımlarla operasyonlarını optimize ederek, müşterilerine hızlı ve güvenilir çözümler sunduklarını da sözlerine ekledi.

Devamını oku

Özel Haber

Haluk Erol Yaşar Vinç: “Başarının Temeli Saygı, Sevgi ve Eğitimde Yatırımda Gizli”

Yayınlanma tarihi

-

Yaşar Vinç Yönetim Kurulu üyesi ve Saha Sorumlusu, Haluk Erol Yaşar Vinç’in başarı hikayesini şöyle özetledi:
“Küçüğün büyüğüne karşı saygısı, büyüğün küçüğüne karşı adaletli ve sevgi dolu bir şekilde davranılması bizi bu hale getirdi; Allah’a şükürler olsun. Biz ’de, bu saatten sonra büyüğümüze yine saygı gösterip, küçüğümüze sevgi göstererek, il yakına kadar ileriye götürme gayreti içerisindeyiz.”

Sohbet, ailesel değerlerin ve uzun yıllara dayanan tecrübelerin önemine da değinilmesiyle devam etti. Haluk Erol, ticaretin temellerinin babasından ve ağabeylerinden geldiğini belirterek, “Yaşar Bey’in 1960’lara dayanan ticareti olan, nam-ı değer Hurdacı Yaşar’ın oğlu olarak; biz altı erkek, bir kız; yedi kardeşiz açıkçası” ifadelerini kullandı. Sektördeki deneyimli isimlerden bahsederken, Murat Erol, Mehmet Erol ve Sabri Erol gibi isimlerin tecrübelerine ve rolleriyle sektördeki yerlerine vurgu yaptı.

Revizyondan İmalata: Tam Donanımlı Süreç

 Haluk Erol, “Ağabeylik, kardeşlik bir anlayış ve tamamen farklı bir ticaret yönetimi var. Yıllarını bu işe adamış hem işin inceliklerini öğrenmiş hem de ustaların yanında durup ustalık kazanmış insanlar var” diyerek, sektörel dayanışmanın önemine işaret etti. Kendi imalat ve revizyon süreçlerinden, “2005’ten beri kadememiz var. Eski bir makineyi komple revize ediyor, yeni bom grubu veya sıfır turning imalatı yapıyoruz. Artık sıfırdan her şeyi imal etmeye başladığımız bir dönemdeyiz” dedi.

“Ekonomide Belirsizlik Üreticiyi Zorluyor”
Ekonomik sıkıntılara da değinen Yaşar Vinç, 2024’ün son çeyreğinden itibaren yavaşlayan ekonomi nedeniyle 2025’e de benzer bir temponun devam ettiğini belirtti. “İyi olacağız, sabredeceğiz, işimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ancak faizlerin çok yüksek oluşu ve yatırımın engellenmesi, üreticilerin faaliyetlerini olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı. Ekonomik dalgalanmaların, iş dünyasında alınan risk kararlarını nasıl zorlaştırdığını örneklerle anlattı; “Adamın on milyon parasıyla bugün bir işte daire almasıyla elde edeceği kâr, yatırımın büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor. Ancak bu durum benim için çok korkutucu bir hal alıyor” dedi.
Sektördeki kalite meselesine de değinen Haluk Erol, “Paranıza göre makine var. Çin’den, Avrupa’dan ithalat var; fakat Türkiye şartlarında kaliteli firmalarımız da bulunuyor. Kaliteli iş yaparsanız, kaliteli makineniz olur. Önemli olan, kullandığınız malzemenin ve yedek parçaların uzun ömürlü olmasıdır” dedi. Kendi yetiştirdiği personelin ve operatörlerin tecrübelerine atıfta bulunan Yaşar Vinç, “Sahada birçok projeci, birçok dost ve kardeş var; onların emekleriyle, tırnaklarımızla verdiğimiz mücadele bu sektörü ileriye taşıyor” şeklinde konuştu.

Eğitim Şart
Geleceğe dair umut ve hedeflerini paylaşan Haluk Erol, “Bizim mesleğimizin okulu yok. Ustalarımızdan, iş güvenliği hocalarından öğrendik. Ancak artık her ile Çalışma Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın ortak bir meslek okulu açması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim şart; Cem Yılmaz’ın dediği gibi, Eğitim şart.’” ifadelerini kullanırken, mesleki yeterlilik belgeleri ve meslek şişeleriyle ilgili görüşlerini de dile getirdi.
Haluk Erol Yaşar Vinç ’in samimi ve içten söylemleri, sektörün geçmişine, bugüne ve geleceğe dair umutlarını; ekonomik zorluklara rağmen, kaliteli hizmet ve üretime verdiği önemi ortaya koyuyor.

Sohbet, sektördeki dayanışma, eğitim ve kaliteye verilen değerin altını çizerek, dinleyenlere hem nostaljik hem de umut dolu bir mesaj veriyor.

Devamını oku

Özel Haber

Global Lift Makina, Genie’den 2024 Yılı “En İyi Distribütörler” Arasında Bronz Ödül Aldı!

Yayınlanma tarihi

-

Dünya genelinde yüksekte çalışma platformları alanında lider konumda olan Genie, 2024 yılı EMEA bölgesi distribütörleri arasında gerçekleştirdiği “Regional Dealer Contest”in sonuçlarını açıkladı. Yoğun rekabetin yaşandığı bu yılki değerlendirmede Global Lift Makina, Doğu Avrupa ve Orta Doğu Bölgesi’nde (East Region) Bronz Ödül’e layık görüldü.

Bu prestijli ödül, yalnızca satış başarısını değil; aynı zamanda servis kalitesi, müşteri memnuniyeti, markayı temsil etme gücü ve Genie ile olan iş birliğindeki aktif katılım gibi birçok kritik kriteri kapsamaktadır.

Değerlendirme sonuçları, distribütörlerin sadece ticari performanslarını değil, aynı zamanda marka sadakati, teknik destek süreçlerindeki etkinliği ve genel iş birliklerindeki katkı düzeylerini de kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir.

Konu ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan Global Lift Makina Genel Müdürü Serkan Yörenç; “Sadece satışta değil, aynı zamanda satış sonrası hizmetlerde de en üst düzey kaliteyi sunma vizyonumuzun bu önemli ödülle taçlandırılmasından büyük bir onur duyuyoruz. Elde ettiğimiz bu başarı, müşterilerimize olan bağlılığımızın, saha tecrübemizin ve Genie ile kurduğumuz uzun yıllara dayanan, güçlü iş birliğinin bir göstergesidir.” dedi.

Yörenç; “Bu değerli ödül; çalışanlarımızın özverili çabası, servis ekiplerimizin teknik yetkinliği ve müşterilerimizin bize duyduğu güvenin bir sonucudur. Benzer bir ödül en son yine geçen yılda gelmişti. Kıymetli olan ise bu devamlığın arz edebilmesi. Genie ailesinin önemli bir üyesi olarak, 2025 ve sonrasında da sektöre daha fazla değer katmak ve çıtayı daha da yükseltmek için çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.” diye ekledi.

Devamını oku

Trend olan