Takip Edin

İş Güvenliği

DOĞRU ELDİVEN KULLANIMI İŞ GÜVENLİĞİNİ VE İŞ PERFORMANSINI ETKİLİYOR

Yayınlanma tarihi

-

Fiziki güç gereken ya da el becerisine dayanan her iş bir çift yüksek kaliteli iş eldivenini hak ediyor. Günümüzde iş eldiveni seçeneklerinin sınırsız olduğunu aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, en iyi iş eldiveninin seçilmesi için çalışan ve şirketlere rehber niteliğinde bilgiler paylaşıyor.

 Yorucu ve yıpratıcı işler zaten yeterince zor. Bir de üzerine ellerde kesikler, yanıklar, sıyrıklar ve sinir hasarlarının oluşma riskleri, çalışanları iyice yorabiliyor. El becerileri gerektiren işlerde hem iş sağlığının hem de iş performansının doğru ve kaliteli eldiven kullanımından başladığını belirten Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, bir işte gereken en doğru iş eldiveni seçiminin nelere dikkat edilerek yapılması gerektiğini sıralıyor.

1. Doğru malzeme seçimini yapın. Uygun iş eldiveni bulmanın ilk adımı doğru malzemeyi seçmektir. Çalışmalara bağlı olarak, farklı görevleri yerine getirmek için farklı türde malzemelere ihtiyaç duyulabilir. Yapılan işlerde kesilme ve delinme riskleri çoksa ve inşaat işleri, çevre düzenlemesi, marangozluk, metal işleme gibi alanlarda bulunuluyorsa delinmeye ve kesilmeye karşı dayanıklı eldivenlere ihtiyaç duyulacaktır. Ağır makineler ile bir arada çalışılan ya da çalışanların ellerine malzeme düşme riski yer alan ortamlarda çalışılıyorsa darbeye dayanıklı eldivenler kullanılmalıyken, herhangi bir kimyasalın kullanımını gerektiren işlerde ise süreçte yer alan kimyasallara dayanıklı eldivenler gerekir. Ayrıca elektrik işi veya uygulamalı mühendislik içeren herhangi bir iş, elektrik çarpmasına neden olabilir. Bu durumda da elektrik çarpması olasılığını azaltmak için deri veya kauçuk gibi yalıtkan malzemeleri içeren ve aynı zamanda konforlu eldivenler tercih edilmeli. Bu faktörlere bağlı olarak da eldiven üretiminde kullanılan poliüretan ve nitril gibi hammadde çeşitleri ve eldivenlerin örülme sıklığından üzerlerindeki kaplamaya kadar diğer değişkenler sayesinde kullanıcılara zengin alternatifler sunulabiliyor.

2. Doğru beden seçimi yapın. Boyutlandırma ve uyum, eldiven rahatlığında büyük bir fark yaratır. Yoğun çalışma günlerinde iş eldivenleri uzun süre kullanılacağı için eldivenlerin rahat bir şekilde ele oturduğundan emin olmak çok önemlidir. Eldivenlerin tasarımı söz konusu olduğunda da göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunların arasında dış dikişlerin daha rahat ancak çabuk yıpranabileceği, iç dikişlerin dayanıklı ancak cildi tahriş edebileceği, avuç içi boyunca uzanan dikişlerin ise daha fazla konfor sağlayacağı gibi gerçekler bulunuyor. Ayrıca uygun olmayan eldivenlerin rahatsızlıktan daha fazlasına neden olacağını ve çalışmalar sırasında hareketi kısıtlayabileceği ve su toplaması, kas krampları gibi uzun süreli yaralanmalara neden olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Harika bir iş eldivenin sadece malzeme ve kesimden daha fazlası olabileceğine de dikkat çeken Murat Şengül, eldivenlerin iş için mükemmel olduğundan emin olmak için parmaksız ya da yarım parmak, kauçuk kavrama veya dokunmatik ekran pedi olup olmadığının yapılan işlerde fark yaratabileceğini aktarıyor.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.

UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.

“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.

“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”

UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.

Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.

Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.

 

Devamını oku

Haber

Depremler, İş Güvenliği ve İş Kazaları Üzerine: Rüştü Uçan ile Canlı Yayın Buluşması

Yayınlanma tarihi

-

TKU Magazin TV’de 2 Ekim 2024 Çarşamba günü saat 15:30’da canlı yayında Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Rüştü Uçan ağırlanacak. Moderatörlüğünü Metin Şendil’in yapacağı programda, depremler, iş güvenliği ve iş kazaları konuları ele alınacak. Sektörel gelişmeler ve iş dünyasına dair önemli bilgilerin paylaşılacağı bu yayını kaçırmayın!

Canlı Yayın Bağlantısı: [https://www.youtube.com/@tkumagazin/streams]

TKU Magazin TV’de buluşmak üzere!

Yayına Katılım Bilgileri

Moderatör: Metin Şendil
Reji Editörü: Habib Er
Haber Editörü: Abdullah Tozlu

Katılım ve detaylı bilgi için:
📞 0507 698 51 73
📞 0549 263 01 34

 

Devamını oku

İş Güvenliği

STANDART DIŞI ÜRETİLEN VİNÇLER TEHLİKE SAÇIYOR

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’de kamyon üstü vinç pazarında, standart dışı merdiven altı üretim yapan firmalar hızla artıyor. Bu durum her yıl onlarca ölümlü iş kazasına neden olurken, sektör temsilcileri acil denetim ve yasal düzenleme talep ediyor. Yük Mühendisliği Birliği (YMB) Başkanı Taner İçten, vinçlerin uluslararası standartlarda üretilip sertifikalandırılması gerektiğini belirtti.

İçten, Türkiye’deki yerli vinçlerde TS-EN 12999 standartlarına uyumun yetersiz olduğunu vurgularken, birçok vinçte üretim kaynaklı eksikliklerin tespit edildiğini söyledi. Standart dışı üretimle piyasada haksız rekabet oluştuğuna dikkat çeken İçten, merdiven altı üretim yapan firmaların denetlenmediğini ve bu durumun sektörde ciddi sorunlar yarattığını ifade etti.

TSE yetkilileri ise Türkiye’de yalnızca iki firmanın TS-EN 12999 belgesine sahip olduğunu açıkladı. Merdiven altı üretim yapan firmaların denetlenmediğini belirten yetkililer, bu durumun piyasada ciddi bir dengesizlik oluşturduğunu ve sektördeki firmalar arasında haksız rekabete yol açtığını dile getirdiler.

Devamını oku

Trend olan