Takip Edin

Haber

Çevik dönüşümle süreçlerimizi iyileştirdik

Çevik dönüşüm, şirketlerin hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rekabet avantajı elde etme amacını taşıyor. İş süreçlerinde gözle görülür iyileştirmeler sağlarken müşteri memnuniyetinde de önemli artışlar getiriyor. Ford Otosan İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Başak Akyol, çevik dönüşümün dijital dönüşüm, inovasyon ve yalınlaşma süreçlerinde kritik bir basamak olduğunu vurguluyor.

Yayınlanma tarihi

-

Bir iş stratejisi ve süreç yönetimi modeli olarak, şirketlerin hızla değişen piyasa koşullarına hızlı ve etkin bir şekilde uyum sağlamasını amaçlayan çevik dönüşüm, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini merkezine alır, sürekli iyileştirmeyi ve esnekliği öne çıkarıyor.

Çevik dönüşüm süreci, şirketlere daha hızlı karar verme ve uygulama kabiliyeti, daha yüksek müşteri memnuniyeti, verimlilikte artış ve inovasyonlara daha açık bir iş yapısı sağlıyor. Çalışanların yaratıcılık ve inovasyon kabiliyetlerini artırarak iş tatminini yükseltiyor ve şirket içi dinamikleri de iyileştiriyor.

Ford Otosan İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Başak Akyol çevik dönüşümün Ford Otosan’ın dijital dönüşüm, inovasyon ve yalınlaşma süreçlerinde kritik bir basamak olduğunu belirtiyor. Ayrıca, çevik dönüşüm sayesinde iş süreçlerinde gözle görülür iyileştirmeler sağlandığını ve bu iyileştirmelerin müşteri memnuniyetinde önemli artışlar getirdiğini ifade ediyor.

Ford Otosan’ın “Talent Marketplace” uygulamasıyla otomotiv sektöründe öncü olmasına da değinerek çevik dönüşümün sadece iş süreçlerini değil, aynı zamanda şirket kültürünü ve çalışanların yetenek gelişimini de etkilediğini vurguluyor. Ford Otosan İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Başak Akyol ile Ford Otosan’ın çevik dönüşüm sürecine neden ihtiyaç duyduğunu ve dönüşüm sürecini konuştuk:

Ford Otosan’da çevik dönüşüme neden ihtiyaç duyuldu?

60 yılı aşkın tecrübemiz ile sektörümüze öncülük etmeyi en önemli misyonumuz olarak gördük. Bu misyon ve gelecek vizyonumuz doğrultusunda dijital dönüşüm, inovasyon ve yalınlaşma süreçlerini başlattık. Bu süreçlerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesinin ancak ortak bir anlayış, değer ve prensipler ile mümkün olacağını gördük.

Bu doğrultuda, 2017 yılında şirket kültürel değerlerimizi ve prensiplerimizi yenileyerek “Dinamik Denge” çatısı altında yeniden şekillendirdik. 2019 yılı sonuna geldiğimizde ise “Dinamik Denge” kültürümüzü iş yapış şeklimize de yansıtmak istedik ve vizyonumuza giden yolda yeni servis, ürün ve iş modellerimiz ile gerçek potansiyelimizi keşfetmemizi sağlamak üzere çevik dönüşüm çalışmalarına başladık.

Çevik dönüşüm süreci boyunca karşılaşılan zorluklar neler oldu?

Çevik çalışmayla herkesin uzmanı olduğu alanda hata yapmaktan korkmadan çalışabileceği, potansiyelini ortaya çıkarabileceği küçük ekipler oluşturmayı hedefledik. Bunu yapabilmek için hem farklı uzmanlıkların bir arada bulunduğu çapraz fonksiyonlu ekipler kurmak hem de kurum içinde var olan uzmanlıkları derinleştirmek ve geliştirmek gerekiyor. Bu sebeple farklı dinamikleri barındıran ekiplerin çevik dönüşüm tasarımlarının nasıl olacağı zorlu bir konuydu.

Bu zorlukla başa çıkmak için hangi stratejiler kullanıldı?

Bu zorluğu “başlamak için yeterli, denemek için güvenli” yaklaşımı ile, yine çevikliğe uygun olarak küçük ancak etkili adımlarla ilerleyerek aştık. Bu yaklaşımlar şirket içindeki deneysel bakış açısını da geliştirdi.

Ürün ve servis tasarım süreçlerimizde inovasyon, çeviklik, tasarım odaklı düşünce ve müşteri deneyimini bütünleşmiş şekilde ele almaya başladık. Bununla birlikte, çevik iş yapış biçiminde, takım kurgusu dışında, yetkinlikler ve becerilerin de silo anlayışından sıyrılması önem kazanıyor.

Çevik takımlarda bir yeteneğe ihtiyaç duyulduğunda şirketimiz içinden en uygun kişilerin hızla bu fırsatlar ile eşleşebilmesi, stabil pozisyonlar yerine, bilgi, beceri ve deneyimin şirket içi paylaşım ve hareketlilikle sürekli gelişmesi adına, Ford Otosan olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik.

Otomotiv sektöründe de bu konunun öncüsü olarak “Talent Marketplace” uygulamasını şirketimizde hayata geçirdik. Talent Marketplace platformumuz FOTalentUP, mevcut yetkinlik havuzumuzu görünür kılıp, şirket geneline yayarak, çalışanların farklı rollerde görev almasına imkân sağlıyor.

Çevik dönüşüm süreci iş süreçlerinizde nasıl bir değişim ve iyileştirme sağladı?

Hangi alanlarda en belirgin faydalar elde edildi? Çevik dönüşüm sürecimizde de sağladığımız tüm hizmet ve ürünlerle müşteri memnuniyetini artırmak, hızlı ve çevik çözümleri desteklemek en önemli önceliklerimiz arasındaydı. Dönüşüm yolculuğumuzda iş yapış şeklimizdeki en temel değişiklik, önceliklerimizi değere göre ve hedef odaklı belirlemek oldu.

Ayrıca, çeviklik ile müşterilerden daha fazla geri bildirim alarak daha insan odaklı tasarımlar yapmayı başardık. Böylelikle tüm çalışanlarımızın süreçlere katılımı arttı ve inisiyatif alan bireylerin bakış açıları ile daha geniş perspektifli hizmetler sunmayı sağladık.

Müşterilerimizin şikayetlerinin kök nedenlerine çözüm bulacak çapraz fonksiyonlu takımlar ile çözüm sürecinde yüzde 30’un üzerinde iyileşme ve ağır ticari araç ürünlerimizi yönettiğimiz Ford Trucks kalite ve müşteri memnuiyet göstergelerinde yüzde 50’lik iyileşme sağladık. Çevik takım kültüründeki iş birliği sayesinde veri altyapılarımızda Robotik Süreç Otomasyonlarımızı planlanandan 2 kat daha hızlı hayata geçirerek hedeflediğimiz verimlilik düzeyine daha erken aşamada ulaşmış olduk. Tedarik zincirindeki sorunları çevik çalışma anlayışı ile yeniden ele alarak, hızlı ve bölgesel iyileştirmeler yapabildik.

Aylık planlamaları, günlük planlamalar ile değiştirerek aynı hafta içinde aksiyonları hayata geçirebilir hale geldik ve global tedarik zinciri sorunlarına çok daha hızlı ve müşteri odaklı cevap verebilmiş olduk. Çeviklik, yaratılan değerin paydaşlara daha hızlı yansıtılması, iş süreçlerimizde kalite ve maliyet iyileştirmeleri ve müşterilerimizin uçtan uca deneyimini iyileştirme gibi fırsatlar sağladı.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

BOLTAS Yatırımlarıyla Gelecek 50 Yılını İnşa Ediyor

Yayınlanma tarihi

-

Lojistik sektörünün yarım asırlık markası Boltas, yeni yatırım hamleleriyle gelecek hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Boltas Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Çobanoğlu, belirledikleri stratejik plan dâhilinde geçtiğimiz 5 yıl içinde hızlandırdıkları  gelişim ve dönüşüm sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirtti. Çobanoğlu, doğru yatırım hamleleri ve Ar-Ge faaliyetleriyle perçinledikleri bu dönüşümün meyvelerini toplamaya başladıklarını söyleyerek, “Bu amaçla çizdiğimiz yol haritası kapsamında, yurt içindeki ve yurt dışındaki şirketlerimizi holding çatısı altında birleştireceğiz.” dedi.

Lojistik sektöründe yarım asra dayanan tecrübesiyle entegre çözümler üreten Boltas, yenilikçi vizyonu ve kurumsallaşma hamleleriyle gelecek hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Boltas Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Çobanoğlu, dönüşüm sürecinde attıkları her adımın, şirketi gelecek 50 yıla hazırlamayı amaçladığına dikkati çekti.

 

Daha güçlü bir yönetim kadrosu

Dönüşüm kapsamında Türkiye ve Avrupa’daki şirketlerinin tamamında yönetim kurulunun yanında güçlü icra kurulları oluşturduklarını vurgulayan Çobanoğlu, “Boltas’ta işleyiş tamamen profesyonel bir ekip ve kurumsal yaklaşıma sahip bir organizasyon anlayışı ile yönetiliyor.” dedi.

Halihazırda Almanya, İtalya, Romanya ve Fransa’da şirketleri bulunduğunu hatırlatan Çobanoğlu, kendilerini Avrupalı bir marka olarak gördüklerini ve Avrupa’daki bilinirliklerinin oldukça yüksek olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

Yarım asra dayanan markamızı gelecek 50 yıla hazırlamak için gerekli yatırımları yapıyoruz. Dönüşüm’ sürecindeki en güçlü adımımızı atmaya hazırlanıyoruz. Bu amaçla çizdiğimiz yol haritası kapsamında, tüm şirketleri holding çatısı altında birleştireceğiz. Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı olarak koordinasyonunu bizzat üstlendiğim bu önemli süreçte Türkiye ve Avrupa’daki yapılanmalarımızın faaliyetlerini tek çatı altında toplayacağız. Böylece geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi daha görünür kılacağız ve kurumsal kültürümüzü nesiller boyu yaşatacağız.” 

 

“Piyasadaki daralmayı fırsata çevirdik” 

Ulaş Çobanoğlu, küresel piyasalardaki durgunluğun lojistik sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkati çekerek şunları söyledi: 

“Lojistik sektörü sıkıntılı bir yıl geçiriyor, sorunların gelecek yılın bir bölümünde de devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Ancak Boltas olarak zamanında gerçekleştirdiğimiz hamleler sayesinde, sektörde satışların azaldığı, nakit döngüsünde sıkıntıların yaşandığı dönemde nakit gücümüzü ve ödeme dengemizi korumaya odaklandık, yatırımlarımızı da bu doğrultuda sürdürmeyi başardık.

Boltas, 50 yıllık köklü bir çınar olarak, geçmişte olduğu gibi bugün de piyasaya öncülük etmeye ve avantajlı lojistik çözümlerin güvenilir markası olmaya devam edecek.”

 

“Ro-Ro servisinde çeşitlilik piyasayı dengeleyecektir”

Türkiye-İtalya hattında servis vermeye başlayan yeni Ro-Ro operatörünün yatırımını olumlu bulduklarını değerlendiren Çobanoğlu,

Ro-Ro servisinde çeşitliliği savunuyoruz. İtalya taşımaları için yeni anlaşmalar ve yatırımlar gerçekleştirerek müşterilerimize ciddi maliyet avantajları sağlamaya başladık. Ambarlı – Trieste Ro-Ro servisi ve sağladığı avantajlar ihracatçımızı ve ithalatçımızı korurken piyasayı da dengeleyecektir.” şeklinde konuştu.

 

İtalya’daki gücünü pekiştirecek

Boltas’ın bir başka stratejik hedefi de uzun yıllardır domine ettikleri, kendi çalışanları, deposu ve ofisi ile hizmet verdiği İtalya’da daha da büyümek. Çobanoğlu, bu yılın başında İtalya’da gerçekleştirdikleri limana yakın bölgedeki yeni depo yatırımlarının, hem kendi aktarma operasyonlarını kolaylaştırdığını hem de İtalya’da depo ihtiyacı olan firmalara kolaylık sağladığını dile getirdi. İtalya’da 30 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını hatırlatan Çobanoğlu, bu depoyu önümüzdeki iki yıl içerisinde tam kapasite ile kullanılır hale getirip ilave yeni depo yatırımlarını sürdürmeyi amaçladıklarını da aktardı.

 

Orhanlı’da 50 bin metrekarelik lojistik imarlı arsa

Çobanoğlu, Orhanlı’da bulunan 50 bin metrekarelik arazilerini verimli şekilde değerlendireceklerini de dile getirerek, “Bu alanı, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun şekilde projelendirmek istiyoruz. Doğru zamanda atacağımız doğru adımlarla, bu arsada güneş enerjisi panelleri ile kendi enerjisini üreten, yağmur sularını tekrar kullanıma dönüştüren, çevre dostu, yeşil bir depo yatırımı gerçekleştirmek için planlamamızı sürdürüyoruz. Projeyi ilerletmek için uygun koşulların oluşmasını ve doğru zamanı bekliyoruz.” diye konuştu.

Ar-Ge yatırımlarına büyük önem verdiklerinin de altını çizen Çobanoğlu, “Gerek operasyonel altyapı yatırımlarımızın gerekse güçlü Ar-Ge çalışmalarımızın meyvelerini topluyoruz. Uzun yıllardır faaliyette olan Ar-Ge birimimizin belgelendirme sürecinin tamamlanması için gerekli başvuruları da yaptık.” açıklamasında bulundu.

 

DAF’tan 100 yeni araç alındı

Filo, insan kaynağı, teknoloji ve sürdürülebilirlik alanında sürekli gelişmeye devam ettiklerini söyleyen Çobanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Güçlü bir mali planlamayla filomuzu yeniliyoruz. Karbon ayak izimizi en alt seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Avrupa’daki diğer filolarımızda olduğu gibi Türkiye için de DAF yatırımı yapmaya karar verdik ve 100 araçlık bir anlaşma yaptık. İlk 50 aracın teslimatı ağustos ayında tamamlandı. Kalan 50 adedin teslimatı ise yıl sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca İtalya plakalı 20 aracımız bu ülkede çalışmaya başlayacak. Kendimizi ticaretin tekrar ivmeleneceği 2025 yılına hazırlıyoruz.”

Devamını oku

Haber

Berk Gönenç, Allison Transmission Türkiye, Orta Doğu ve CIS (BDT) Satış Direktörü oldu

Yayınlanma tarihi

-

Allison Transmission, Berk Gönenç’in  Türkiye, Orta Doğu ve Bağımsız Devlerler Topluluğu Satış Direktörü olarak atandığını duyurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun olan Berk Gönenç, İtalya, Milano’da Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği yüksek lisansını tamamladı. Kariyerine Milano’da alternatif enerji depolama sistemleri tasarımında Proje Mühendisi olarak başlayan Gönenç, Türkiye’de Pirelli Otomobil Lastikleri bünyesindeki satış ve pazarlama departmanlarında farklı görevlerini başarıyla tamamladı. Berk Gönenç, 2019 yılında Allison Transmission Türkiye ekibine katıldı. 

Allison Transmission’ın Türkiye’deki satış faaliyetlerini yönetirken yeni projeler geliştiren Gönenç, Allison ekibi, araç üreticileri, ticari araç kullanıcıları ve distribütör ile birlikte başarılı çalışmaları hayata geçirdi. Bu başarıları doğrultusunda Berk Gönenç, Türkiye, Orta Doğu ve CIS (BDT, Bağımsız Devlerler Topluluğu) Satış Direktörü olarak atandı. Gönenç, yeni görevinde Türkiye, Ortadoğu ve BDT bölgelerinde pazar bazlı satış stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması yönünde bölgesel satış ve pazarlama ekiplerine liderlik edecek. Müşteri ilişkilerinin ve şirket büyüme programlarının geliştirilmesinden sorumlu olacak.

Devamını oku

Haber

Eski Brandalar, Çocuklar İçin Çanta Olacak

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Kadın Çalışma Grubu ve Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND), eğitim ve çevreye katkı sağlamak amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. “Eski Brandalar Çocuklar İçin Okul Çantasına Dönüşüyor” projesiyle, kullanılmış kamyon ve TIR brandaları geri dönüştürülerek çanta haline getirilecek ve Anadolu’daki köy okullarındaki çocuklara dağıtılacak.

Devamını oku

Trend olan