Özel Haber
Avrupa’dan Türkiye’ye Uzanan Köprü; DFDS Denizcilik ve Taşımacılık

Avrupa genelinde 20 ülkede toplam 8.000’e ulaşan çalışanıyla bir dünya devi olan DFDS Denizcilik ve Taşımacılık, Türkiye’ye yaptığı seferler ve İstanbul Pendik, Yalova, Ambarlı, Mersin ve İzmir limanlarındaki operasyonlarıyla bir nevi ülkemizin Avrupa’ya önemli bir iş köprüsü pozisyonunda.DFDS Denizcilik ve Taşımacılık A.Ş. Satış ve İş Geliştirme Direktörü Önder Ulaş Başboğa ile firması hakkında konuştuk.
Firmanızın tarihçesi ve faaliyet alanlarıyla ilgili okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?
DFDS, Danimarkalı bir uluslararası denizcilik ve lojistik şirketidir. Şirketin adı, DetForenedeDampskibs-Selskab’ın (kelimenin tam anlamıyla “Birleşik Buharlı Gemi” kısaltmasıdır. DFDS, 1866 yılında C.F. Tietgen, o günün en büyük üç Danimarkalı buharlı gemi şirketini birleştirmiştir. Avrupa genelinde 20 ülkede toplam 8.000’e ulaşan çalışanımızla sektöre hizmet veriyoruz. DFDS genel olarak Kuzey Denizi ve Baltık Denizi’ndeki yük ve yolcu trafiğine odaklanmış olsa da, geçmişte ABD, Güney Amerika ve Akdeniz’e de yük taşımacılığı yapmıştır. 1980’lerden beri, DFDS’nin nakliye için odak noktası kuzey Avrupa olmuştur. Bugün DFDS, DFDS Seaways adı altında Kuzey Denizi, Baltık Denizi, Manş Denizi ve Akdeniz İş Birimi olarak bizi de kapsayan Akdeniz’de oluşan bir denizcilik ağını yönetmektedir. DFDS Akdeniz İş Birimi olarak Türkiye ile Avrupa arasında 1994 yılından bugüne haftalık düzenli ro-ro seferleri gerçekleştirmekteyiz. Bugün Akdeniz iş birimi olarak 18 gemi ile aşağıdaki limanlar arasında haftalık 19 karşılıklı sefer ile müşterilerimiz olan ulusulararası karayolu taşımacılık firmalarına hizmet sunmaktayız.
Yaptığınız yatırımlar ve Türkiye’deki projeleriniz nelerdir?
Türkiye ve Avrupa arasında nakliye müşterilerimize sunduğumuz Ro-Ro ve İtalya çıkışlı tren bağlantıları ile kurduğumuz intermodal altyapısı ile hizmet veriyoruz. Türkiye’deki operasyonlarımızı İstanbul Pendik, Yalova, Ambarlı, Mersin ve İzmir limanlarından gerçekleştiriyoruz. Avrupa’ da ise Fransa’da Sete, Marsilya , İspanya’da Tarragona, İtalya’da Trieste ve Bari ve Yunanistan’da Patras limanlarından hizmet veriyoruz. Sürdürülebilir bir taşımacılık ağı sağlamak için intermodal yatırımlarına devam ediyoruz. Mevcut rotalarımız ve lojistik hizmetlerimizle birlikte; Avrupa’ daki varış limanlarımız sonrasında sunduğumuz tren taşımacılığına yönelik artan bir talep görüyoruz. Müşterilerimize daha çevreci, sürdürülebilir bir hizmet sunmak adına tren hatlarımızı geliştirmek için Köln’ de bulunan PrimeRail ile işbirliği yaptık ve bu alandaki yatırımlara devam etmeyi planlıyoruz.PrimeRail ile bu ortaklığımız müşterilerimize ilave intermodal çözümleri sunmamızı sağlıyor. Müşteriler, ünitelerini Türkiye’deki terminallerimize bırakabiliyor ve Avrupa’da son varış noktalarına çok yakın bir şekilde teslim alabiliyor. Mersin’de Ekim 2021’de 3. gemimizi müşterilerimizin hizmetine sunduk. Böylece yüksek frekanslı seferler, güvenilir hizmet ile müşterilerimizin (ülke ihracatımızın) Avrupa pazarına daha hızlı ve ekonomik, sürdürülebilir iş modeli ile ulaşmalarını sağlayacağız.
Hizmet verdiğiniz ağır nakliye firmaları, ağır yük taşıma araçları, proje taşımacılığı ve enerji sanayi gibi sektörlere denizyolu taşımacılığı ile sağladığınız avantajlar nelerdir? Müşterilerinizin firmanızı tercih etme sebepleri nelerdir?
Bildiğiniz gibi ağır nakliye ve proje taşımacılığında daha çok gabari dışı taşımacılık yapılmaktadır. Türkiye-Avrupa arasında gabari dışı taşımacılık yapan araçların çok sayıda ülke geçmeden, uzun karayolu mesafelerini ve bu süre içindeki risklerini minimize ederek Avrupa’ ya ulaşmasını sağlıyoruz.Ayrıca İstanbul’ da Anadolu yakasındaki Pendik limanımız ile Avrupa yakasında bulunan Ambarlı limanları arasında Pazartesi günleri hariç her gün karşılıklı 2 feribot seferi yapmaktayız. Uluslararası karayolu taşımacılığı, proje taşımacılığı yapan müşterilerimiz hizmetten faydalanmaktadır. Burada şunu özellikle belirtmek isterim ki, İstanbul’un Anadolu-Avrupa yakası arasında proje taşımacılığı yapan bütün ulusal firmalarımız da bu hizmetimizden faydalanabilirler. İstanbul trafiğinde uzun zaman geçirmek, yüksek maliyetlere katlanmak yerine sunduğumuz bu alternatif servisten faydalanabilirler.
Sektörünüzün pandemi sonrası güncel ve gelecekteki durumu ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
Pandemi sürecinde lojistik faaliyetlerin insan hayatını tehdit eden bir olgu ile mücadelede stratejik önemi ortaya çıktı. Bu dönemde alınan ilk tedbir sınır geçişlerinin kapatılması olduğu için karayolu taşımacılığı bu durumdan olumsuz şekilde etkilenmiştir. Sürücülere getirilen sağlık taramaları ve karantinakısıtlamaları nedeniyle karayolu yük taşımacılığında gecikmeler, kopmalar yaşandı.DFDS Akdeniz İş Birimi olarak özellikle pandemi sürecinde minimum insan temasıyla ön plana çıkan intermodal alt yapımız, tedark zincirindeki yüklerin ve insani ihtiyaçların ulaştırılması ve ticaretin devamlılığına büyük ölçüde yardımcı oldu. Sağlamış olduğumuz denizyolu-demiryolu (intermodal) servislerimiz ile bu sıkıntılı dönemde sürdürülebilir, güvenilir, ekonomik hizmet sunduk. Pandemi döneminde (2020) intermodal kullanım oranı %45 seviyesine çıkmıştır.Her geçen gün yatırım yaptığımız intermodal çözümlerimiz müşterilerimzin;
- AETR konvansiyonu gereği olan takograf sınırlaması,
- Geçiş belgesi sınırlaması
- Vize problemleri
- Daha az finansman: bu yapı ile Türkiye uluslararası karayolu taşımacılığının daha az finansman ile daha fazla taşıma yapmasına ve mevcut sürücü kaynağı ile daha fazla yükleme yapabilmesini sağlıyoruz.
Ayrıca sürdürülebilir bir yaşam için çevreye duyarlı taşımacılık modellerinin ilerleyen yıllarda daha fazla kullanılacağını öngörmekteyiz. DFDS olarak önemli hedeflerimizden biri de 2030 yılına kadar karbon emisyonunun %45 azaltılması ve 2023 yılı itibariyle kadın çalışan oranımızın %30 seviyesine çıkarılmasıdır. Buna yönelik olarak çalışmalarımız devam etmektedir.
Özel Haber
İzmir’de Yapay Zekâ Zirvesi Düzenlendi

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) iş birliğiyle, “Dönüştüren Güç” teması altında düzenlenen Yapay Zeka Zirvesi, İzQ İnovasyon Merkezi’nde başladı.
EGİAD ve ESİAD iş birliğiyle İzQ İnovasyon Merkezi’nde “Dönüştüren Güç” temasıyla Yapay Zekâ Zirvesi düzenlendi. Vali Elban, İzmir’in teknoloji üreten şehir olması için çalıştıklarını belirtti. Başkan Tugay ise Yapay Zekâ strateji belgesi hazırladıklarını duyurdu. Katılımcılar, teknolojik dönüşümün etik ve çok disiplinli şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Özel Haber
Metin Şendil: “Sorunlar Büyüyor ,Çözüm Bekleniyor”

Zaman geçtikçe sektörün sorunları daha da büyüyor. Yerli üretimdeki merdiven altı sorunları, bilinçsiz alımlar, STK’ların mevzuatla ilgili çözülemeyen sıkıntıları, nitelikli personel eksikliği, ahlaklı ticaretin azalması, standarda uymayan makineler ve satış sonrası hizmet yetersizliği gibi birçok temel problem hâlâ gündemde.
İş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmaller, yaşanan ölümlü kazalar ve yıllardır çıkmayan yönetmelikler, sektör adına iç karartıcı. Buna rağmen bazı STK’lar hâlâ günü kurtarma derdinde.
TKU Magazin Youtube kanalımızda sektör temsilcileriyle yaptığımız söyleşilerde hep bu noktalara dikkat çekiyoruz. Söyleşilerimizi hem canlı yayın olarak sunuyor hem de dijital yayınımızda içerik haline getirerek sizlerle paylaşıyoruz.
Sektör Temsilcilerinin Öne Çıkan Bazı Vurgu Cümleleri Şöyle:
Mustafa Çetin (Çetinler İş Makineleri): “Mevzuatın karmaşası, iş güvenliği açısından kabul edilemez boyutlarda.”
Halide Rasim Çelik (İMMB): “Ayıplı mal üreten teşhir edilmedikçe, yerli piyasamız istenilen kaliteye ulaşamaz.”
Osman Sayar (İSGDER): “İş güvenliği uzmanları günah keçisi ilan ediliyor!”
İbrahim Şanlı (Newkon): “Gelişimin temeli üretimdir.”
Rasim Öksüz https://isgder.com/(Yakup Vinç): “Sektörümüz uzman operatör sıkıntısı yaşıyor, operatörlük okulları açılmalı.”
Haluk Erol Yaşar (Yaşar Vinç): “Bu işin okulu yok, ama artık her ile ortak bir meslek okulu şart.”
Ayrıca İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik ile yaptığımız söyleşide dernek dergisini bana gönderdi çok hoşuma gitti. Bir Derneğin kurumsal olması gerekiyor. Sektörel yayıncılık mantığında yapılan yayınlara örnek olur. Sektör yayıncılık bir tecrübe, ekipman ve ekip işi ile yapılmaktadır. Dernek yayınlarının ihtisas dergisi olması gerektiğini düşünüyorum. İMMO Dergisi’ni incelemelerini tavsiye ederim. Dijital yayınımızı mutlaka okuyun, sektörün gerçek ihtiyaçlarını daha net fark edeceksiniz.
Özel Haber
AVRUPA İLE AVRASYA ARASINDA KÖPRÜ : CDA LOJİSTİK

Türkiye’nin stratejik konumu, İpek Yolu’nun yeniden canlanmasıyla daha da önem kazandı. Türkiye, Avrupa, Balkan ve BDT ülkeleri arasındaki taşımalarıyla öne çıkan CDA Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Cem Sular, taşımalarının yanı sıra transit yüklere yönelik depolama hizmetleriyle de Türkiye’nin, küresel lojistiğin önemli bir merkezi olma vizyonuna katkı sağladıklarına dikkati çekti.
İpek Yolu’nun yeniden gündeme gelmesi, Avrupa, Türkiye ve Avrasya ekseninde hizmet veren Türk lojistik şirketlerinin yatırımlarını hızlandırmasını sağladı. Türkiye, Avrupa, Balkan ve BDT ülkeleri arasındaki taşımaları ve transit depolama hizmetleriyle öne çıkan CDA Lojistik, müşterilerine özel çözümlerle Orta Koridor’u aktif olarak kullanıyor.
CDA Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Sular, Türkiye’nin lojistik ve taşımacılık sektörünün, 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ile dünyada 11. sırada yer aldığını hatırlatarak, sektörün, yeniden şekillenen küresel ticaret dinamiklerine hızla uyum sağlayacak bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Konumu Transit Talebi Artırıyor
Kara yolu, intermodal, deniz yolu, hava yolu, ekspres taşımacılık, proje taşımacılığı, transit depolama ve gümrükleme hizmetleriyle geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiklerini ifade eden Sular, “Türkiye’nin eşsiz konumu, transit taşımacılık ve depolama talebini artırıyor. CDA Lojistik olarak bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendiriyor ve müşterilerimize özel çözümler sunuyoruz. Taşımalarımızın yanı sıra transit yüklere yönelik depolama hizmetlerimizle de Türkiye’nin, küresel lojistiğin önemli bir merkezi olma vizyonuna katkı sağlıyoruz.” diye konuştu.
“Ticari Bağları Güçlendirmek İçin Çalışıyoruz”
Sular, İpek Yolu’nu yeniden canlandırmaya yönelik projelerin, küresel ticaretin önemli bir gündemi haline geldiğini anımsattı. Türkiye’nin ise Avrupa ve Asya ekseninde bu tarihi ticaret yolunun yeniden şekillenmesinde kilit bir rol oynadığını vurgulayan Sular, “Sunduğumuz taşımacılık ve depolama hizmetleriyle bu sürece destek vererek Türkiye, Avrupa ve BDT ülkeleri arasındaki ticari bağları güçlendirmek için çalışıyoruz.” dedi.
Aylık 2 bin transit yükün depolama operasyonunu yönetiyor
Aylık 2 bin transit yükün antrepo operasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Sular; “Bunlar Türkiye üzerinden taşınan transit yükler. Bu yüklerin antrepoya alımı için verilen beyanname, antrepodan çıkacağı ülkeye göre verilen beyanname, yükleme, boşaltma ve taşıma organizasyonu gibi işlemlerin tamamı, ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Bu operasyon sayısını yüzde 50 oranında artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.” bilgilerini paylaştı.
Şirket olarak, 100’den fazla özmal araç ve 600’e yakın ekipman filosu ile hizmet verdiklerinin altını çizen Sular, modern teknolojilere yaptıkları yatırımlarla operasyonlarını optimize ederek, müşterilerine hızlı ve güvenilir çözümler sunduklarını da sözlerine ekledi.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi