İş Güvenliği
İş Makinaları Sürücü Ehliyetleri İşinin Ehlinden: Çetinler Sürücü Kursu
Trafik problemlerinin ancak eğitimle düzeleceği prensibiyle, 1997 yılında sektörel yolculuğuna başlayan Çetinler Sürücü Kursu, her türlü iş makinası sürücü eğitimi vererek alanında lokomatif firma olmanın tüm gereklerini yerine getirmekte. Çetinler Sürücü Kursu Genel Müdürü Mustafa Çetin’le firması hakkında konuştuk.
Çetinler Sürücü Kursu’nun 1997’de sektöre adım attığını yineleyen Çetin; “Ülkemizdeki yeniliklere öncülük etmeye çalıştık. Mesela özellikle taşımacılık sektöründe eskiden E sınıfı sürücü belgesi alınıyordu ve bu ehliyetle bütün araçlar sürülebiliyordu. Ama 1997’de bir kanun çıktı. Tır ve römorklu çekicileri kullanmak için D sınıfı ehliyeti şartı getirildi. O sırada tabi bundan Türkiye’de kimsenin haberi yok. Kanun 28 Nisan 1997’de yürürlülüğe girdi. D sınıfı ehliyeti olmayan tır çekicileri bağlanıyordu. 2000 yılında Türkiye’de tır ehliyeti eğitimi ilk açanlardanım. Yani sektörde ilklerdeniz. Tabi ondan sonra çoğaldı” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de Tüm Belgelendirmeleri Yapan Kurumuz”
İş makinesi kursumuzda havada, karada, denizde ve tepe yolunda kullanılan tüm araçlara belgelendirme yapan tek kurs biziz şu an. Karada zaten veriyoruz, iş makinelerimiz belli. Özellikle havada uçak itme, kalkma, çekme araçları, buz çözücüler, bagaj çekme araçlarıyla ilgili program yazdık. Yaklaşık 12 tane program var. Kıyı emniyetinin 700 ton kaldırma kapasiteli vinçleri var. Bunun yanı sıra diğer özel sektörün vinçleri var, kanal temizleyicileri var. Bunlarında belgelendirmelerini yapıyoruz. Artı demiryolunda da karayolu ve raylı makineler var. Kamyon demiryolu bakım onarımını yapıyor. Hem karada gidiyor hem rayda gidiyor. Bunun içinde belgelendirme yapıyoruz. Özellikle lojistik sektöründe dolu, boş konteynerlerle limanlarda konteyner indirme, bindirme işlemleri ile ilgilide çalışmalar yapıyoruz.
2001 yılında iş makinesi sektöründe sürücü belgesiyle ilgili büyük bir açık olduğunu fark ettiklerini belirten Çetin “İş makinesi de nihayetinde motorlu bir araç. Motorlu aracı kullanabilmek için bir belge olması gerek, belgenin de sınavla alınması lazım. Anayasamız gereği tüm eğitim-öğretim işlerinin hepsi Milli Eğitim Bakanlığı’nın ukdesinde. Bizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteriyoruz. İş makinesi alanına girdik. Tabii çok büyük bir eksiklik vardı sektörde. Beş altı tane program vardı. O kadar çok makine var ki bunların hepsi birbirinden farklı. İş kanunu gereği bunların ayrı ayrı belgelenmeleri lazım. Bir iş makineleri derneği kurduk. Dernek vasıtasıyla da yeni makinelere programlar yazdık” şeklinde konuştu.
Açıklamalarında firmasının oldukça geniş bir yelpazede hizmet verdiğini kaydeden Çetin; “Kurumlarımız bünyesinde Türkiye’de yaklaşık 140 tane faaliyet gösteren iş makinesine yönelik kurslar var. Ağır nakliyelerle ilgili mesela SPMT dediğimiz kendine tahripli doğbetler var. 300-400 ton çok değerli malzemeler taşıyan, gümrükten gelen… Bunların mal indirme bindirme süreçlerinde problem çıkıyordu. Bu problemleri de ortadan kaldırdık. Şu anda inşaat sektöründe kullandığımız tüm araçların eğitim ve eğitim sonu belgelendirmelerini yapıyoruz. 6333 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca artık belgesiz çalışılamıyor. 17. ve 30. maddeye istinaden kesinlikle belgeli olmaları lazım. Bu personellerin belgelendirilmesi ihtiyacını da iş makinesi kursları olarak karşılıyoruz. Mesleki terk belgesi SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 şeklinde adlandırılıyor. SRC1 uluslararası yolcu taşımacılığıyla, SRC2 uluslararası yük ve kargo taşımacılığıyla, SRC3 yurtiçi yolcu taşımacılığı, src4 ise yurtiçi eşya ve yolcu taşımacılığıyla ilgili belgeler. Firma olarak bu sektöre de girdik. Bununla ilgili belgelendirmeler de yapıyoruz” dedi.
“Sektörel sorunlar”
Ancak önümüzde büyük bir engel var. Mesleki yeterlilik kurulu diye bir kurum kuruldu. Yani bu mesleki yeterlilik kuruluşu, “biz eğitimi bilmeyiz vatandaş ne öğreniyorsa öğrensin, biz sınav yaparız” diyor. Tamam, alaylı usta-çırak ile yetişenlere şimdiye kadar hiçbir şey demiyorum ama genç nesil nerede öğrenecek bunu. Mesela bir greyderi, bir kule vinci hiç eğitim almadan nasıl kullanacaksın? Özellikle limanlarda kullanılan makinelerin hepsi 300 – 400 bin Euro civarında. Hiç bilmeyen birine bu ederdeki makinalar nasıl teslim edilir? Tabi bununla ilgili hukuksal davaları açtık ve kazandık. Öncelikle yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Biz eğitimsiz hiçbir şeyin olmayacağı düşüncesindeyiz. Özellikle devletten şunu istiyoruz; Bakanlığın yetkilileri oturmalı bir kanun çıkacaksa çeliştiği kanunlar düzeltilmeli.
Haber
KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.
UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.
“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.
“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”
UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.
Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.
Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.
Haber
Depremler, İş Güvenliği ve İş Kazaları Üzerine: Rüştü Uçan ile Canlı Yayın Buluşması
TKU Magazin TV’de 2 Ekim 2024 Çarşamba günü saat 15:30’da canlı yayında Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Rüştü Uçan ağırlanacak. Moderatörlüğünü Metin Şendil’in yapacağı programda, depremler, iş güvenliği ve iş kazaları konuları ele alınacak. Sektörel gelişmeler ve iş dünyasına dair önemli bilgilerin paylaşılacağı bu yayını kaçırmayın!
Canlı Yayın Bağlantısı: [https://www.youtube.com/@tkumagazin/streams]
TKU Magazin TV’de buluşmak üzere!
Yayına Katılım Bilgileri
Moderatör: Metin Şendil
Reji Editörü: Habib Er
Haber Editörü: Abdullah Tozlu
Katılım ve detaylı bilgi için:
📞 0507 698 51 73
📞 0549 263 01 34
İş Güvenliği
STANDART DIŞI ÜRETİLEN VİNÇLER TEHLİKE SAÇIYOR
Türkiye’de kamyon üstü vinç pazarında, standart dışı merdiven altı üretim yapan firmalar hızla artıyor. Bu durum her yıl onlarca ölümlü iş kazasına neden olurken, sektör temsilcileri acil denetim ve yasal düzenleme talep ediyor. Yük Mühendisliği Birliği (YMB) Başkanı Taner İçten, vinçlerin uluslararası standartlarda üretilip sertifikalandırılması gerektiğini belirtti.
İçten, Türkiye’deki yerli vinçlerde TS-EN 12999 standartlarına uyumun yetersiz olduğunu vurgularken, birçok vinçte üretim kaynaklı eksikliklerin tespit edildiğini söyledi. Standart dışı üretimle piyasada haksız rekabet oluştuğuna dikkat çeken İçten, merdiven altı üretim yapan firmaların denetlenmediğini ve bu durumun sektörde ciddi sorunlar yarattığını ifade etti.
TSE yetkilileri ise Türkiye’de yalnızca iki firmanın TS-EN 12999 belgesine sahip olduğunu açıkladı. Merdiven altı üretim yapan firmaların denetlenmediğini belirten yetkililer, bu durumun piyasada ciddi bir dengesizlik oluşturduğunu ve sektördeki firmalar arasında haksız rekabete yol açtığını dile getirdiler.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi