İş Güvenliği
İş kazalarına yapay zeka ‘dur’ diyecek

Yapay zekâ ve IoT çözümleri madencilik, havacılık ve inşaat gibi riskli alanlarda iş kazalarının önüne geçiyor. İş makineleri ve kör noktalarda meydana gelebilecek kazalar yüzde 75 azalırken işçinin durumu ve konumu gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor.
Dünyada iş kazaları ve meslek hastalıkları günde ortalama 5.500 kişinin hayatını mal oluyor. Başka bir ifadeyle dünyada her dakika 4 kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda hayatını kaybediyor. Ekonomik açıdan bakıldığında, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyetinin yılda 600 milyar doları buluyor. SGK verilerine göre ise Türkiye’de 2019 yılında toplam 423.551 iş kazası gerçekleşti. Bu da bir saatte 48’den fazla iş kazası anlamına geliyor. İş kazalarında bakıldığında en çok yaralanma, burkulma, incinme ve kemik kırıkları olayları yaşanıyor. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı ve etkin tedbirler alınması büyük bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.
EN ÇOK MADENCİLİK VE HAVACILIK SEKTÖRÜ
Endüstri 4.0 başta olmak üzere dijital fabrikaların ve otomasyon sistemlerinin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde Wipelot, yapay zekâ ve IoT çözümleri iş kazalarına meydan okuyor. Wipelot CEO’su M. Rifat Ok, Türkiye’nin ilk ve tek kablosuz konum tabanlı çalışan iş güvenliği sistemi olan Wipelot ISG ile başta maden ocakları ve tersaneler gibi iş güvenliği açısından yüksek risk taşıyan tehlikeli ortamlarla güvenli çalışma ortamı sunduklarını belirterek “Wipelot olarak en çok madencilik, havacılık ve inşaat sektörlerinde öne çıkıyoruz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu konumundaki firmaların dijital dönüşüm süreçlerine önemli ölçüde katkıda bulunuyoruz. Konum belirleme teknolojilerimizle madenlerin zorlu çalışma ortamlarında görev yapan personellerin yerlerinin sürekli izlenmesi, durumlarının algılanması ve ortamda meydana gelebilecek birçok olumsuz durumun önüne geçilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda Wipelot RTLS Sistemi sayesinde inşaat sahalarında istenilen kişinin takibi yapılarak işçi güvenliğini artırmaya yardımcı oluyoruz” dedi.
ÇARPIŞMA UYARI SİSTEMİ
Wipelot Safezone Sistemi ile de forklift kazalarını yüzde 75 oranında azalttıklarına dikkat çeken Ok “Wipelot SafeZone iş makineleri, kişiler ve ekipmanlar arasında veya kör noktalarda meydana gelebilecek kazaları önlemeye yönelik bir çarpışma uyarı sistemi olarak öne çıkıyor. Wipelot Lone Worker ise sistemimiz riskli işlerde veya yalnız başına çalışan işçinin durumunun ve konumunun gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlıyor. Ortamdaki sıcaklık, nem, gaz, ışık gibi bilgileri ölçerek değerlendirme imkânı sunan Wipelot OTX sistemimizle de madencilik ve diğer pek çok endüstri kuruluşunda çalışanlar için güvenli bir ortam sunmaya yardımcı oluyoruz. Son olarak koronavirüs pandemisine karşı sosyal mesafe kurallarına uygun, güvenli ve izole bir çalışma ortamı oluşturmaya yardımcı olması için geliştirdiğimiz Wipelot SDS Sosyal Mesafe İzleme Sistemi ile hem çalışanların hem de toplumun sağlığını korumaya katkı sağlayarak sosyal mesafe ve filyasyon takibini yapıyoruz. Riskli Bölgede Çalışan İş Güvenliği Sistemi’nde ise takip edilmek istenilen bölgelere yerleştirilen Aktif RFID radyo alıcı- vericileri ile tercihe göre işçinin kemerinde, bileğinde, baretinde veya boynuna asarak taşıdığı küçük elektronik cihazlar sayesinde tesislerde çalışanlar takip edilebiliyor. Muhtemel bir tehlike veya kaza anında hareketsizlik, darbe veya düşme algılanıyor, alarm sistemi devreye giriyor ve işçinin yeri belirlenerek acil duruma hızla müdahale edilebilmesi sağlanıyor. İşçi, ihtiyaç hâlinde taşıdığı cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım talebinde de bulunabiliyor. Wipelot Endüstriyel IoT ve RTLS sistemleri arasında yer alan Sosyal Mesafe İzleme Sistemi sayesinde aktif RFID tabanlı mobil personel cihazları ile her bir personelin konumunu tespit ediyor ve yakınlaşma durumlarını izleyebiliyoruz” diye konuştu.
İŞGALCİ DEĞİL İŞ BİRLİKÇİ
Rifat Ok, geleceğin fabrikalarında hibrit bir yapının olacağını belirterek şunları kaydetti: Yapay zekâ destekli teknolojilerin işgalci değil iş birlikçi olacağını düşünüyor, dost mu düşman mı tartışmalarında yapay zekâyı ‘iş arkadaşlarımız’ olarak görüyoruz. Geleceğin üretim sistemlerinde yapay zekâ ve insan iş birliğinin olduğu hibrit bir anlayışın hâkim olacağı aşikâr. İnsan kaynakları sürecinde büyük bir iyileşme sağlayacak olan yapay zekâ özellikle de insan iş gücünün yetersiz kaldığı ve riskli noktalarda ortak çalışmanın önünü açacak. Artık en basit süreçlerde bile rol alan yapay zekâ, çok karmaşık ve kompleks yapıdaki iş süreçlerinde çok önemli görevler üstlenecek diyebiliriz. Bu durum özellikle iş dünyasında da köklü değişimleri beraberinde getirecek ve iş gücündeki roller paylaşılacak.”
TÜBİTAK ve KOSGEB ile ortak çalışmalar gerçekleştiren firma, aynı zamanda Microsoft’un Türkiye’deki IoT partneri konumunda. Cisco ile IoT teknolojisi özelinde stratejik bir çözüm ortaklığı da mevcut.
YURT DIŞINA YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYOR
Bu yıl yüzde 100 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini dile getiren Rifat Ok “Pandemi bütün dünyayı ve mevcut iş modellerini kısa vadede etkiledi ve yeni dönemde dijitalleşmenin etkileri çok daha yoğun olarak hissedilmeye başladı. Yeni teknolojilerle birlikte tüketicilerin değerleri, davranışları ve beklentileri farklılaşarak büyük bir dönüşüm yaşadı. Biz Wipelot olarak çok kısa bir zamanda öngörülemeyen bu tabloya rağmen, pandemi şartlarında yüzde 100 oranında bir büyüme sağladık. Yaşanan dijitalleşme hareketi ürünlerimiz ve çözümlerimize olan talebi artırdı” dedi. Yurt dışına yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Ok “İhracatımızın ciromuz içindeki payı yüzde 50 oranında. Önümüzdeki yıl itibarıyla ihracat cirosunun iç pazar cirosunu geçmesini planlıyoruz. Bu yıl ürünlerimizi endüstriyel üretim alanının en hareketli olduğu Avrupa ve Amerika pazarlarında ön plana çıkarmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İş Güvenliği
Osman SAYAR; “İş Güvenliği Uzmanları Günah Keçisi Olarak Görülüyor!”

İş Güvenliği Uzmanlar Derneği (İSGDER) Başkanı ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Osman Sayar’la iş güvenliği uzmanlarının sorunları ve raylı sistemlerin afet acil durumlardaki işlevselliğine dair konuşuldu.
2009 yılında iş güvenliği uzmanları tarafından kurulan İş Güvenliği Uzmanlar Derneği (İSGDER), yapılan tüm yasal düzenlemelerde aktif rol alarak siyasi ve sivil toplum baskısı oluşturmak, yaşam güvenliği eğitimlerini hiç bir destek almadan topluma yönelik olarak sürdürmek, Avrupa’daki iş güvenliği uygulamalarını inceleyerek ülkemize entegre edilmesi için gerekli olan çalışmaları yapmak gibi çok önemli sorumluluklara sahip bir dernek.
“İş Güvenliği Uzmanları Maalesef Önemli Sorunlar Yaşamakta”
İş güvenliğinin toplumun tüm kesimini ilgilendiren bir konu olduğuna değinen Sayar, “iş güvenliği, iş kazalarının ve mesleki hastalıkların önlenmesi konusunu esas alır. Bu konunun pratik uygulayıcıları da sahada bulunan iş güvenliği uzmanlarıdır. Bu kadar önemli sorumluluklara sahip olan iş güvenliği uzmanları maalesef önemli sorunlar yaşamakta. Bunların en başında da haksız yere yargılanma sorununu söyleyebiliriz. Bir iş kazası meydana geldiğinde ilk akla gelen iş güvenliği uzmanı oluyor. Böyle bir algı var ve bunun yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. İş güvenliği uzmanı her şeyden önce işveren değildir ve iş güvenliği alanında bir bütçeye sahip değildir. Ayrıca iş güvenliği uzmanının talimat verme yetkisi de yoktur. O sadece işverenin danışmanı pozisyonundadır bir nevi. Yani rehberlik ve danışmanlık hizmeti verir.” dedi.
“Bildirim Hakkı Tanınması Gibi Düzenlemeler Gerekli”
Bunlara rağmen olası bir kazada neden iş güvenliği uzmanları tutuklanıp o kazanın sorumlusu gibi gösteriliyor, anlamak mümkün değil. Onların bir günah keçisi gibi görünmesi kabul edilir bir durum değildir. Bir diğer soruna gelirsek; iş güvenliği uzmanı ücretini işverenden alır, yani bir firma çalışanıdır. Böyle olduğu halde bazı acil ve özel durumlarda firmalardan kaynaklı sorunları ilgili bakanlıklara ulaştırmakla yükümlü. Yani ücretini aldığı işvereni bakanlığa bildirmesi gerçekten çok sıkıntılı bir durum. Burada mevzuatlarla bazı düzeltmeler yapılması gerekiyor. Bildirimlerin gizliliği ve bildirim yükümlülüğü değil de bildirim hakkı tanınması gibi düzenlemeler gerekli.” şeklinde görüşünü söyledi.
Raylı sistemlerde afet acil durum yönetimi hakkında konuşan Sayar;
“Ülkemizdeki iş güvenlik kültürü pozitif alana geçme konusunda bir eşik üstünde diyebiliriz. Bu eşiği aştığımız anda birçok şey de düzelecektir. Ama acil durum ve afet yönetimi konusunda maalesef istenilen durumun çok uzağındayız. Dolayısıyla raylı sistemler hem bu anlamda hem de taşımacılık anlamında İstanbul ve tüm Türkiye’de çok önemli işlevleri olan sistemler. İBB’ye ait Metro İstanbul A.Ş. İstanbul’da lokomotif yapı durumunda. İstanbul’da 241km’lik bir ray ağına sahip. Bunun dışında da yaklaşık 140 km’lik ağıyla Ulaştırma Bakanlığı bulunuyor. Çalışan sayısı ve geniş ağlarıyla çok ciddi bir sorumluluğa sahip özellikler taşıyor raylı sistemler.
“Bu sistemlerin olası bir afet durumunda ciddi bir lojistik görevi bulunmakta. Bu görevini AFAD ve AKOM’la koordineli olarak yerine getirecek. Bu raylı sistemler 9 şiddetindeki depremlere dayanıklı ve Amerikan standartlarına göre yapılmakta. Bu çok önemli. Yine bu raylı sistemlerin ayrıldığı hatlarda yılda 2 kez doğal afet tatbikatları gerçekleştirilmekte.”
“Richter ölçeğine göre 3 şiddetine kadar olan depremlerde raylı sistemler işlerine devam ediyor. 3-6 arası şiddetinde bir deprem olursa tüm raylı sistem hattı ilgili mühendisler tarafından kontrol ediliyor ve raporlanıyor. Kriz masası bu raporların gerekliliği konusunda karar çıkarıyor. 6 veya üstü şiddetteki depremlerde ise sistem tamamen durduruluyor ve varsa iyileştirilmesi gereken noktalar için derhal çalışmalar başlatılıyor.” dedi.
“Talep Halinde Bütün Kurumlarla Çalışırız”
İSGDER olarak özellikle iş güvenliği konusunda bütün kurumlarla iş birliği yapmak istediklerini kaydeden Sayar; “Bu konuda hiçbir talebi geri çevirmeyiz. Çünkü insan değerlidir, iş güvenliği önemlidir.” diyerek bu sorunu çözmek için çalışmak istediğini dile getirdi.
İş Güvenliği
Birincilik Ödülü Anadolu Isuzu’nun

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarıyla sanayide adını duyuran Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği “İş Güvenliğinin Yıldızları Ödülleri” kapsamında başarılı projeleri ödüllendirdi. Anadolu Isuzu, projeleriyle öne çıkarak birincilik ödülüne sahip oldu.
MESS, 2015 yılından beri “yeni nesil sendikacılık” anlayışıyla, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmaları desteklemeye devam ediyor. MEXT Teknoloji Merkezi aracılığı ile sanayide yapay zeka destekli İSG uygulamalarının yaygınlaşmasını hedefleyen projelere destek veriyor.
Bununla birlikte her yıl kapsamlı bir değerlendirme süreci ile üyelerinin arasındaki başarılı İSG projelerini ödüllendiriyor ve sektörde “sıfır kaza” kültürünün yaygınlaşması için teşvik ediyor.
İSG Haftasında Ödüller Sahiplerini Buldu
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen “İş Güvenliğinin Yıldızları” ödülleri sahiplerini buldu. MESS üyesi iş yerlerinde hayata geçirilen başarılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) projelerinin değerlendirildiği yarışmada 270 başvuru arasından 33 proje ödüle layık görüldü.
53 Bin Kişilik Oylama Süreci
Projeler, teknik komitenin ön değerlendirmesinin ardından 53 bin kişinin katıldığı halk oylaması ve jüri puanlaması ile belirlendi. Beş farklı kategoride verilen ödüller, İSG Haftası kapsamında açıklandı.
5 Kategori Arasında 33 Ödül Verildi
- Davranış Odaklılar kategorisinde birinci Oyak Horse Mak. Ekip. Tic ve San. A.Ş. olurken tavsiye edilen uygulamalarda Çimtaş Boru İmalatları ve Tic. Ltd. Şti. ve Formiva Otomobil A.Ş. tarafından yürütülen projeler oldu.
- Bütünsel Sağlık Yönetimi kategorisinde birinci Coşkunöz Kalıp Makina San. ve Tic. A.Ş. oldu. Tavsiye edilen uygulamalarda da Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. ve Simens Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin projeleri oldu.
- Dijital İSG Kategorisi’nin birincisi Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. iken Borçelik Çelik Sanayii Tic. A.Ş. ve İmer-L&T İş Makinaları A.Ş sahipli projeler tavsiye edildi.
- İSG Özel Ödülü 1-499 Çalışanı Olan İş yerleri kategorisinde birinci T .K.G. Adapazarı Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. seçilmişken tavsiye edilen uygulamalar Beyçelik Gestamp Teknoloji ve Kalıp San. A.Ş. ve Pimsa Otomotiv Tekstilleri San. Tic. A.Ş tarafından geliştirilen projeler oldu.
- İSG Özel Ödülü 500-1499 Çalışanı Olan İş Yerleri kategorisinde birincisi Aka Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve tavsiye edilen uygulamalarda Olgun Çelik San. ve Tic. A.Ş. ve Schneider Elektrik Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından geliştirilen projeler yerini aldı.
- İSG Özel Ödülü 1500’den Fazla Çalışanı Olan Olan İş Yerleri kategorisinin birincisi Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. olurken tavsiye edilen uygulamalar Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ve BSH Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş. tarafindan geliştirilen projeler oldu.
Projelerin saha çalışanları tarafından önerildiği ve değerlendirildiği İSG Elçileri kategorisinde ise 15 firmaya ödül verildi.
Liste şu şekilde:
1. Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2. Arçelik A.Ş.
3. Borusan Birleşik Boru Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş.
4. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş.
5. BSH Ev Aletleri San. ve Tic. A.Ş.
6. Coşkunöz Metal Form Makina Endüstri ve Tic. A.S.
7. Erdemir Çelik Servis Merkezi San. ve Tic. A.Ş.
8. Maysan Mando Otomotiv Parçaları San. ve Tic. A.Ş.
9. Noksel Çelik Boru Sanayi A.Ş.
10. Orau Orhan Otomotiv Kontrol Sistemleri Sanayi A.Ş
11. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.
12. Tesca Diniz Turkey Tekstil ve Koltuk Komponentleri San. ve Tic. A.Ş.
13. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
14. Türk Demirdöküm Fabrikaları A.Ş.
15. Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş
İş Güvenliği
TKU MAGAZİN TV YOUTUBE KANALIMIZDAKİ PROGRAMLAR DEVAM EDİYOR.

Sektörün sesi olan youtube kanalımız’ da sektörün önemli tecrübeli İş sağlığı iş güvenliği hocalarından Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm BaşkanıDr.Öğr.Üyesi Rüştü Uçan Bey birlikte çok önemli konuları konuşacağız. https://www.youtube.com/@tkumagazin
İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularını masaya yatırdık.03.03.2025 Pazartesi saat :17:00 -17:30 arası özel olarak hazırladığımız programımızda, Bolu Kartalkaya Yangınını -Liman ve Tersanelerde Standartta Uyulması Gereken Makina Kullanımının Önemini -Deprem Öncesi İkaz -6 Şubat Depremlerinde Hafriyatlardan Çıkan Toz Bulutunun İnsan Sağlığına Olan Zararını Konuşacağız.
Watsap Hattımız .0532 263 01 34 metin@netmedya.net.tr sorularınızı gönderebilirsiniz.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi