Takip Edin

Sektörel Gündem

Savunma sanayiinin büyük buluşması IDEF’23 başlıyor

Türkiye’de savunma sanayiinin en büyük buluşması IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı yurt içi ve dışından gelen yoğun talep doğrultusunda, mevcut sergi salonlarına bir yenisini daha ekleyerek, 2023 yılında rekor sayıda ziyaretçi ve katılımcıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma tarihi

-

IDEF’23 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Millî Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı katkılarıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. organizatörlüğünde, 25 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacak.

Küresel ölçekteki en prestijli fuarlar arasında yer alıyor

Dünyanın en prestijli savunma sanayi fuarları arasında yer alan IDEF, hemen hemen her coğrafyadan üst düzey devlet ve özel sektör yetkililerini ağırlayan nitelikli fuarlar arasında gösteriliyor. Hatırlanacağı üzere Türk savunma sanayi bugün itibarıyla ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleri ile bir bütün olarak Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri haline geldi.

Bugün, Türk savunma sanayii firmaları tarafından üretilen kara-hava-deniz araçları, komuta kontrol sistemleri, elektronik harp sistemleri, atış kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri, gözetleme sistemleri ve belirli güdümlü silâhlar millî imkânlarla tasarlanıyor ve silahlı kuvvetlerin kullanımına sunuluyor.

Savunma sanayiinin son yıllarda göstermiş olduğu atılım, birçok alanda firmanın platform, sistem ve yeteneklerinin yurtdışı pazarlarda talep edilir hale gelmesini sağladı. Bu talebi sürekli kılmak adına ise IDEF ile yerli üretimin başarısı taçlandırılıyor. Fuar kapsamında yapılan iş birlikleri aynı zamanda sektörün geleceğini inşa etme anlamında stratejik önem arz ediyor.

Savunma sanayii devlerini tek çatı altında buluşturan IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, hatırlanacağı üzere 2021 yılında, 53 ülkeden, bin 238 katılımcı firma ve 94 ülkeden 68 bin 795 profesyonel ziyaretçi ağırladı. Katılımcı ve ziyaretçilerin yanı sıra 81 ülke, iki uluslararası kuruluştan 163 heyetin ağırlandığı fuarda; 94 imza töreni ile ulusal ve uluslararası sözleşmelere imza atıldı. Fuar, 2023 yılında da her coğrafyadan katılımcı ve profesyonel ziyaretçiyi buluşturmaya hazırlanıyor. 2021 yılı IDEF fuarına yönelik gerçekleştirilen ziyaretçi ve katılımcı memnuniyet araştırmasına göre; ziyaretçilerin yüzde 90’ı fuarı iş çevrelerine tavsiye ediyor.

Ayrıca yüzde 99’u fuardan memnun olduğunu belirtiyor, yüzde 98’i ziyaret amaçlarına fuar sayesinde ulaşıyor ve yüzde 98’i 2023 yılı IDEF fuarını ziyaret etmeyi planlıyor. Öte yandan fuar katılımcıları ile yapılan 2021’deki anket sonuçlarına göre ise katılımcıların yüzde 82’si fuarı iş çevrelerine tavsiye ediyor. Yüzde 88’i fuardan memnun ayrılıyor. Yine katılımcıların yüzde 90’ı hedef kitlesine IDEF sayesinde ulaşıyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 95’i IDEF’23 fuarına da katılmayı planlıyor.

Rakamlarla IDEF’21

– 120 bin metrekarelik alanda 14 salon

-53 ülkeden 1.238 katılımcı

– 94 ülkeden 68 bin 795 profesyonel ziyaretçi

– 81 ülke ve 2 uluslararası kuruluştan 163 heyet

-4 bin 55 adet planlı görüşme sonrası 94 imza töreni

YAŞAR GÜLER Millî Savunma Bakanı: Yerli ve milli savunma sanayimiz ‘Türkiye Yüzyılı’nın yıldızı olacak

Küresel düzeyde belirsizlik, risk ve tehditlerin arttığı, çözüm bekleyen sorunların krize, hatta savaşa evrildiği bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde ülkeler, uluslararası alanda çok boyutlu ilişkiler kurarken aynı zamanda savunma ve güvenlik stratejilerini güncel tutmak, sınır güvenliğinin sağlanmasından siber alanın korunmasına kadar hemen her alanda risk ve tehditlere karşı hazırlıklı olmak zorundadır.

Dolayısıyla yüksek teknoloji ürünlerinin lokomotifi olan savunma sanayi, ülkelerin gündeminde ilk sırada yer almaya; siber uygulamalar, yapay zekâ, büyük veri analizi ile robotik ve otonom sistemler geleceğin odak noktası olmaya devam edecektir. Bu nedenle savunma sanayi alanındaki gelişmelerin yakından takip edilmesi, Ar-Ge çalışmalarıyla bu gelişmelerin içinde yer alınması hayati önemi haizdir.

Yüksek teknolojiye sahip milli savunma ürünlerimiz var

Cumhurbaşkanımızın başlattığı ‘Millî Teknoloji Hamlesi’ ile savunma sanayiine öncelik verilmiş ve bu kapsamda ülkemizin rekabet gücünün artırılması, bilimsel ve teknolojik gelişimin hızlandırılması için son 20 yılda yeni uygulama ve mekanizmalar hayata geçirilmiş; Ar-Ge ekosistemi desteklenerek, yüksek teknolojiye sahip millî savunma sanayi ürünleri geliştirilmiştir. Bu çalışmalarımızın neticesinde sadece kendi savunma ihtiyaçlarımızı değil, aynı zamanda dost, kardeş ve müttefiklerimizin de ihtiyaçlarını karşılamaktayız.

Bugün itibarıyla geldiğimiz noktada yerli ve millî savunma sanayimiz, elde ettiği başarılarla, ‘Türkiye Yüzyılı’nın parlayan yıldızı olacak, ülkemizi uluslararası alanda zirveye taşıyacaktır. Savunma sanayi fuarları yüksek teknoloji askeri ürünlerin sergilenmesi ve gelişmelerin takibi açısından uluslararası iş birliği imkânlarının geliştirilmesine önemli katkı sağlamaktadır.

Bölgesinde en büyük, dünyada ise sayılı fuarlar arasında yer alan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) 2023, savunma sanayinin önde gelen firmalarını buluşturan ve uluslararası iş birliğine zemin oluşturan prestijli bir organizasyondur. Bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından 15 defa başarı ile icra edilen IDEF’in, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına denk gelen 16’ncı organizasyonunun da büyük heyecan ve başarıyla düzenleneceğine inanıyorum.

İDEF tarihinin içeriği en dolu organizasyonu hedefleniyor

Türk savunma sanayisinin son yıllardaki gelişimine paralel olarak kritik öneme sahip Ar-Ge çalışmalarının, birçok yeni projenin ve yerlileştirilen sistemlerin görücüye çıkacağı IDEF 2023’ün, tarihindeki en büyük ve içeriği en dolu organizasyon olması beklenmektedir. IDEF, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da gücünü bir kez daha kanıtlayacak, ziyaretçi ve katılımcıların beğenisini kazanacaktır.

Millî Savunma Bakanı olarak dost ve müttefik ülkelerin resmî heyetlerini ve savunma sanayi firma temsilcilerini iki kıtanın buluştuğu, birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan, barış ve hoşgörünün merkezi, dünyanın en özel ve en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’da görmeyi arzu ettiğimizi belirtir, IDEF 2023’ün adına yakışır şekilde başarılı ve verimli geçmesini temenni ederim.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. HALUK GÖRGÜN: Devler liginde yer almayı hak ettiğimizi fuarda göstereceğiz

Askerî, sivil, savunma, havacılık ve uzay alanlarında faaliyet gösteren ana sanayi ve KOBİ’lere, yeni pazarlar bulmak, iş fırsatları yakalamak ve iş ortaklıkları kurmak hedefiyle bu yıl 16’ncısı düzenlenmekte olan IDEF, dünyanın en prestijli savunma sanayi fuarlarından birisi olup, tüm coğrafyalardan üst düzey devlet ve özel sektör yetkililerine ev sahipliği yapmaktadır.

Türk savunma sanayiinin son yıllarda göstermiş olduğu atılım, birçok alanda firmalarımızın platform, sistem ve yeteneklerinin yurtdışı pazarlarda talep edilir hale gelmesini sağlamıştır. IDEF 2023 Fuarı, Türkiye’nin savunma sanayinde göstermiş olduğu ilerlemeyi ve artık devler liginde yer alabilecek bir Türkiye’nin var olduğunu dünyaya göstereceğimiz bir arenadır.

Tüm dünyanın kullanmak için sırada beklediği, alanında dünya rekorları kıran sistemlerimiz var. Savaş alanının alışagelmiş doktrinlerini yeniden düzenleme ihtiyacı hissettiren sistemlere ve platformlara sahibiz. Bu imkan ve yetkinliklerle ülkemiz savunma sanayi, bir çok ülkenin rol model alacağı bir yapıya kavuşmuştur. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilecek IDEF 2023, aynı zamanda, savunma sanayi iş birliğimizin yoğun olarak devam ettiği ülkeler ile faaliyetlerimizi gözden geçireceğimiz ve yeni oluşumlar ve birliktelikler için önemli adımlar atacağımıza inandığımız bir platformdur.

Oluşan işbirliklerini sürekli kılmak ve yenilerini eklemek adına IDEF Fuarı’nda yapacağımız uluslararası iş birliği faaliyetleri de oldukça faydalı olacak. Katılımcı firmaların yetenek ve kabiliyetlerinin tanıtımını yapabilmeleri için her türlü imkanın sağlanacağı fuarda; firmalarımız yerli ve millî imkanlarla geliştirdikleri platform ve sistemlerini sergileme imkanına sahip olacaklar.

TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili SADIK PİYADE: IDEF 2023 ile çıtayı yükselteceğiz

IDEF 2023 Fuarı, Cumhuriyetimizin 100’üncü ve IDEF’in 30’uncu yılını kutlamanın gururu ve heyecanı ile Millî Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle ve son iki fuarda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olmak üzere 25 Temmuz 2023 itibarıyla İstanbul/TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde icra edilecek.

Tüm dünyayı sarsan KOVİD-19 pandemisine rağmen IDEF 2021 Fuarı 17-21 Ağustos 2021 tarihleri arasında İstanbul’da başarıyla gerçekleştirilmiştir. IDEF 2023 hedefimiz, IDEF 2021’de ulaşılan bu sayıları çok daha yükseğe çıkarmak olacaktır. Bilindiği gibi IDEF’in en önemli özelliklerinden biri de resmi tedarik makamlarımızın da dâhil olduğu yabancı heyetler ve katılımcı firmalar arasında oluşturulan görüşmeler platformudur.

Görüşmelerin planlanması ve icrasına yönelik süreçte yaptığımız iyileştirmelerle bu platformun daha etkin olarak kullanılacağını ve çıtayı yükselteceğimizi düşünüyorum. Diğer yandan KOVİD-19 pandemisinin etkisini yitirmesinin fuara katılacak ülke, firma ve katılımcı sayılarında önemli artışlar yaratacağını değerlendiriyorum. TSKGV olarak, dünyanın dört bir yanından Fuara katılacak tedarik makamları ile savunma sanayii şirketlerini ve profesyonel ziyaretçileri aramızda görmekten büyük bir mutluluk ve gurur duyacağımızı ifade etmek isterim.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

İnci Holding ve GS Yuasa, TAYSAD Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Yayınlanma tarihi

-

İnci Holding ve Japon akü devi GS Yuasa’nın iştiraki İnci GS Yuasa, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) her çeyrek dönemde düzenlediği Odak Üye Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Otomotiv yan sanayinin önde gelen 24 temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen bu toplantıda, sektördeki küresel gelişmeler, mevcut durum ve gelecekteki fırsatlar ele alındı. 

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin tek ve en yetkin temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), her çeyrek dönemde bir üyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısı’nı bu kez İnci GS Yuasa’nın Manisa’daki modern üretim tesisinde düzenledi. Toplantıya, otomotiv yan sanayinin önemli 24 temsilcisi katıldı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Elbirlik ile İnci GS Yuasa İcra Direktörü Kadir Kaymakçı‘nın yer aldığı toplantıda, derneğin faaliyetleri, sektördeki rolü, küresel bağlantıları ve üyelerine sunduğu faydalar detaylıca aktarıldı.

“BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMAYA KARARLIYIZ”

Gerçekleşen toplantıyla ilgili olarak TAYSAD Başkan Yardımcısı Yakup Birinci, “Toplantımızda, küresel ve ulusal üretim verilerini değerlendirerek sektörümüzün dünya sıralamasındaki yerini ele aldık. Üyelerimizin beklentilerini dinleyerek sinerji oluşturduk ve TAYSAD’ın yakın dönem faaliyetlerini gözden geçirdik. Birlikte daha güçlü bir gelecek için adımlar atmaya kararlıyız” açıklamasını yaptı.

İnci GS Yuasa’nın 40 yıllık birikimini ve sektöre sunduğu çözümleri katılımcılarla paylaşan İcra Direktörü Kadir Kaymakçı, “Sektörümüzün gücünü ve potansiyelini bir araya getiren TAYSAD’ın kıymetli etkinliğine ev sahipliği yaptığımız için mutluluk duyduk. İnci GS Yuasa olarak enerji depolama sektöründe 40 yıldır yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştiriyoruz. Bugün, Manisa’daki üretim tesislerimizde en son teknolojiyi kullanarak ürettiğimiz akülerimiz, dünya genelinde 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bu başarı, iş ortaklarımızın ve çalışanlarımızın katkılarıyla mümkün oldu” dedi.

Şirketin üretim süreçlerinde sürdürülebilirliği ve verimliliği merkeze koyduklarını belirten Kaymakçı şöyle konuştu: “Bu çerçevede geliştirdiğimiz projeler ve teknoloji yatırımlarımızla sadece bugünün değil yarının da enerji ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. TAYSAD üyeleriyle bir araya gelerek sektörümüzün geleceğine yönelik fikir alışverişinde bulunmak ve sinerji oluşturmak bizim için çok değerli. Önümüzdeki dönemlerde de iş birliklerimizi güçlendirmeye ve Türkiye’nin otomotiv sanayinde dünyada lider bir konuma gelmesine katkı sağlamaya kararlıyız.”

Toplantının ardından katılımcılar, İnci GS Yuasa’nın Manisa’daki üretim tesislerini gezerek akü üretim hatlarını yerinde inceleme fırsatı buldu. En son teknolojiyle donatılan üretim hatları ve şirketin Ar-Ge faaliyetleri hakkında detaylı bilginin paylaşıldığı fabrika turunun ardından, üyeler arasında bilgi paylaşımını artırmak amacıyla bir soru-cevap oturumu düzenlendi.

DAHA GÜÇLÜ BİR SİNERJİ VE İŞ BİRLİĞİ İÇİN HER ÇEYREK TOPLANTI

TAYSAD üyeleri, her çeyrek dönemde bir araya gelerek sektörün küresel gelişmelerini ve mevcut gündemi değerlendiriyor. İnci GS Yuasa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısı ile üyeler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve sektörde ortak bir bakış açısı oluşturulması hedefleniyor.

Devamını oku

Haber

YASED: Ağustos’ta Türkiye’ye 497 Milyon Dolar Değerinde Yatırım Geldi

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 11 Ekim 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının Ağustos ayında, Türkiye’ye 497 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.

11 Ekim 2024’te paylaşılan güncel resmi verilere göre, 2024 yılının Ağustos ayında, Türkiye’ye, 497 milyon dolar değerinde UDY girişi gerçekleşti.

Güncel bu istatistikle beraber, yılın ilk sekiz ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 6,41 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk sekiz ayında 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik bir düşüş kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 270 milyar dolara yaklaştı.

Ağustos ayında gerçekleşen toplam UDY girişi 497 milyon dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 283 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Ağustos ayındaki toplam UDY’nin 201 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı ve 35 milyon doları ise borçlanma araçları yoluyla kaydedildi. Aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 22 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkisiyle, Ağustos ayındaki toplam UDY girişi 497 milyon dolar oldu.

En fazla yatırım toptan ve perakende ticaret ile gıda imalatında gerçekleşti

2024 yılının Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen 283 milyon dolar değerindeki yatırım sermayesi girişlerinde, 46 milyon dolarlık yatırım girişi ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 16’lık bir pay aldı. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı, geçmiş kümülatif performansının üzerinde bir performans ile aynı dönem içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 16’sını çekti. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler yüzde 11’lik payı ile kimyasalların, kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık ürünleri ile malzemelerinin imalatı ve yüzde 9’luk payı ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) oldu.

Ağustos ayında en fazla uluslararası yatırım Almanya, İsviçre ve Hollanda’dan geldi

2002-2023 dönemi toplamında yüzde 59’luk pay sahibi olan Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri 2024’ün sekizinci ayında yüzde 54’lük bir pay aldı. Aynı ay içerisinde AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri yüzde 16’lık paylarıyla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ikinci bölge oldu. Ağustos 2024 özelinde, Almanya yüzde 22 ile en büyük paya sahip olurken, onu yüzde 11 ile İsviçre, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 9 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yüzde 9 ile Fransa, yüzde 8 ile Lüksemburg ve yüzde 7 ile Tayvan takip etti.

Yılın ilk sekiz ayının toplamı değerlendirildiğinde ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke; yüzde 20’lik payı ile Hollanda, yüzde 15’lik payı ile Almanya ve yüzde 13’lük payı ile ABD olarak sıralandı.

Devamını oku

Haber

KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.

UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.

“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.

“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”

UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.

Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.

Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.

 

Devamını oku

Trend olan