Takip Edin

Sektörel Gündem

Mobilyada deprem sonrası destek talebi

Adana Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, “Krediye herkes ulaşamıyor, bundan ötürü sektörün büyük bir sıkışıklığı var. Krediler açılsa da yüksek ve dengesiz” dedi. Avcı, sektörün deprem öncesi canlılığına kavuşması için teşvik ve destek beklediklerini söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Ziya İPEK

Türkiye mobilya üretiminde 6’ncı sırada yer alan Adana’dan yurtdışına geçen yıl 37,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Şehirde, mobilyacılık sektöründe faaliyet gösteren bin 464’ü Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne, 450’si Adana Ticaret ve Sanayi Odası’na, 125’i de Adana Sanayi Odası’na kayıtlı atölye bulunuyor, kayıt dışı atölyelerle rakam 2 bin 500’e ulaşıyor.

Mobilya sektörünün daha fazla büyüyerek ülke ekonomisine güç verebileceğine dikkat çeken Adana Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı, sektörün 10 binin üzerinde istihdam sağladığını, Sarıçam’da tahsis edilecek yaklaşık 2 bin dönüm alandaki yatırımlarla sektörün daha fazla istihdam ve ihracat potansiyeline ulaşabileceğini bildirdi.

Firmalar zor durumda

Kahramanmaraş merkezli depremlerin firmalara sıkıntılı günler yaşattığını anlatan Yalçın Avcı, son zamanlarda krediye erişimin de güçleştiğini söyledi. Ekonomik dar boğazın getirdiği zorluklar yaşandığını, esnaf kefalet kooperatifleri ile küçük esnafa destek verildiğini ancak bunların yetersiz kaldığını ifade eden Avcı, “Krediye herkes ulaşamıyor, bundan ötürü sektörün büyük bir sıkışıklığı var.

Krediler açılsa bile biraz yüksek ve dengesizlik var” ifadelerini kullandı. Doların artarak normal seviyesine geldiğini belirten Avcı, bu durumun ihracatçı firmaların elini güçlendirdiğini bildirdi. Teşvik ve desteklerin, krediye erişimin mobilya sektörü için kolaylaşmasını istediklerini vurgulayan Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet yetkililerine bu konudaki sıkıntılarımızı aktardık.

Deprem, sektörü tam sıfıra düşürdü. Örnek vermek gerekirse deprem öncesi; haftada 30 takım iş çıkartır, pazartesi günleri sipariş yağardı. Depremden sonraki iki hafta tek iş gelmedi, iki hafta böyle geçirdik. O durgunluk hala hissediliyor. Adana’daki mobilya sektörünün Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep’le ticari ilişkileri var.

Depremle birlikte iş hacmimiz büyük oranda düştü. Bugünlerde normal seyrine gelmeye başladı ancak bu aradaki durumdan dolayı firmalar hem ekonomik anlamda, hem elindeki nitelikli elemanı muhafaza etmekte zorlanıyor. Mobilya sektörü bu durumda krediye erişemeyince sıkıntılar da birikti.”

Adana her tarz mobilyada adından söz ettiriyor

Adana mobilya sektörünü de değerlendiren Yalçın Avcı, klasik koltuk iskeleti imalatında Türkiye’de birinci olduklarını söyledi. Modern tarz mobilya üretiminde yatak odası, yemek odası ve salon takımlarıyla da Adana’nın adından söz ettirdiğini kaydeden Avcı, klasik koltuk iskeletlerini, ülkenin her yanına en fazla ise Bursa-İnegöl, Kayseri ve Ankara’ya gönderdiklerini söyledi.

Adana’da imalatı yapılan iskeletlere, sevk edildikleri yerlerde “giydirme” tabir edilen işlemler uygulandığını, ihtişamlı hale gelen klasik koltuk takımlarının yurt dışı pazarlarda kendine yer bulduğunu vurgulayan Avcı, Adana’dan Nijerya, Sudan, Katar, Umman, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne demonte veya iskelet mobilyalar gönderildiğini anlattı. Sektörün geçen yıl iç pazarın yanı sıra dış pazarlara 37 milyon 409 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Avcı, Adana’da üretimini gerçekleştirilen klasik ve modern tarz mobilyaların ayrıca Şırnak ve Gaziantep üzerinden de yurt dışı pazarlarına ulaştırıldığını dile getirdi.

Sarıçam yeni yatırımlarla çekim merkezi olabilir

Avcı, Adana Mobilyacılar Sitesi’nin sektörün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını, 5-6 yıldan bu yer arama çalışması yaptıklarını, merkez Sarıçam ilçesinde 2 bin dönüm alanda Milli Emlak’tan yer tahsisiyle ilgili son aşamaya geldiklerini müjdeledi.

İç pazarların yanında ihracat gerçekleştirilen ülke ve pazarların artırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Avcı, mobilya sektörünün Adana’da büyük bir potansiyeli olduğunu, işgücü konusunda zorluk yaşanmayacağını, yeni oluşturulacak Mobilyacılar Sitesi’nin gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelecek alım heyetleri için çekim merkezi olabileceğini bildirdi. Avcı sözlerine şöyle devam etti: “Mobilya sektörü Adana için çok önemli, irili ufaklı 2 bin atölyede 12 ile 14 bin civarında istihdam sağlanıyor.

Mevcut sanayi sitesinde işletmeler yerlerini büyütmek için üç dört katlı planlanmış hâlbuki alım heyetleri daha rahat bir ortamda gezdirilse, ihracat hacmi artar, büyüme daha iyi sağlanır. Sarıçam’da tahsis edilecek alanda daha fazla büyümeyi de hedefliyoruz. Büyük bir alan, büyük işler, iyi bir istihdam demektir. Bu yatırım, hem mobilya sektörüne güç katacak hem Adana ekonomisine hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Mobilya sektörü cari açık vermeyen sektörlerden biri, ham maddeyi de kendi ülkemiz içerisinden alınca cari fazla vereceğiz.”

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

YENİ MODEL LANSMANI

Yayınlanma tarihi

-

Koçaslanlar Motorlu Araçlar, 6 Eylül 2024 tarihinde Bursa’nın Unesco Mirası tarihi Cumalıkızık köyünde Renault Duster ve Rafale modellerinin lansmanını gerçekleştirdi. Etkinlik, otomotiv sektöründen 30’dan fazla basın mensubunun katılımıyla yapıldı. Lansmanda, katılımcılara kahvaltı ikram edildi ve ardından düzenlenen test sürüşleriyle yeni Duster ve Rafale’nin özellikleri deneyimlendi.

Yeni Renault Duster, güçlü ve verimli motor seçenekleri, gelişmiş sürüş destek sistemleri ve modern tasarımıyla etkinlikte büyük ilgi topladı. Üç farklı motor seçeneği sunan Duster, özellikle Renault E-Tech tam hibrit motoruyla öne çıktı. Bu motor, 145 hp güç üretirken, 5 lt/100 km ortalama yakıt tüketimi ve 114 gr/km CO2 emisyonu ile çevre dostu bir seçenek olarak tanıtıldı. Ayrıca, yüzde 40’a kadar yakıt tasarrufu sağlayan bu motor, şehir içi sürüşlerde önemli avantajlar sağlıyor. Diğer seçenekler arasında 130 hp gücünde, 1.2 litre yarı hibrit motor da yer alıyor. Bu motor, yüzde 10 yakıt tasarrufu sunmak için 48V batarya ile destekleniyor.

“Segmentinde Fark Yaratıyor”

Koçaslanlar Motorlu Araçlar Genel Müdürü Didem Aras, lansman sırasında yaptığı açıklamada, “Yeni Renault Duster, hem tasarımı hem de teknolojisiyle segmentinde fark yaratan bir model. Güçlü motor seçenekleri ve yenilikçi sürüş destek sistemleri ile kullanıcılarına üstün bir sürüş deneyimi sunuyor. Şeritte kalma asistanı, otomatik acil durum fren sistemi ve ‘e-call’ Acil Durum Çağrı Sistemi gibi özelliklerle donatıldı. Bu sistemler, sürüş güvenliğini en üst düzeye çıkararak kullanıcılarımıza huzurlu ve güvenli bir yolculuk sunmayı amaçlıyor.” dedi.

Renault Rafale de Etkinlikte Tanıtıldı

Lansman etkinliğinde, yalnızca Renault Duster değil, aynı zamanda ülkemize bu ay gelen Renault Rafale modeli de basın mensuplarının beğenisine sunuldu. Sportif bir SUV olarak tasarlanan Renault Rafale, havacılıktan ilham alınarak geliştirilmiş aerodinamik gövdesi ve dikkat çeken parlak siyah spoileriyle ilgi odağı oldu. Arka tasarımındaki LED farlar ve 21 inçlik Chicane jantları ile dinamik bir görüntü sergileyen araç, test sürüşleri sırasında büyük beğeni topladı.

Renault Rafale’nin, 130 hp güç üreten E-Tech hibrit motoru ve 1.2 litrelik turboşarjlı benzinli motor seçenekleri de tanıtıldı. Bu motor sistemleri, hem performans hem de çevre dostu teknolojileri bir araya getiriyor. Katılımcılar, özellikle araçta kullanılan PHEV sisteminin sunduğu 100 km’lik elektrik menzili ve hızlı şarj özelliklerini takdir ettiler.

Tam Not Aldılar

Etkinlikte yer alan basın mensupları, hem yeni Renault Duster hem de Renault Rafale modellerinin performansını ve teknolojik donanımlarını test etme fırsatı buldu. Koçaslanlar Motorlu Araçlar Genel Müdürü Didem Aras, “Bu lansmanı, tarihi Cumalıkızık köyünde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduk. Katılımcılar, yeni Duster ve Rafale’nin sürüş dinamiklerini test etme imkanı buldular ve aracın sunduğu yenilikleri yerinde deneyimlediler. Test sürüşüne katılan otomotiv sektörü basın mensuplarından aldığımız geri bildirimler son derece olumluydu. Yeni Renault Duster ve Renault Rafale modellerinin sürüş performansı, konforu ve teknolojik donanımları, katılımcılar tarafından tam not aldı. Özellikle hibrit motorların sağladığı yakıt tasarrufu ve çevreci özellikler büyük takdir gördü. Katılımları için tüm basın mensuplarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

Arustek Araçüstü İş Makinaları Fuarı İzmir’de

Yayınlanma tarihi

-

1.Arustek Araç üstü Ekipmanları İş Makinaları ve Teknolojileri Fuarı 23-26 Ekim 2024 İzmir İzfas Fuarında gerçekleşecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. (İZFAŞ)  ve KARTEPEGROUP Fuarcılığın organizatörlüğünde gerçekleşeceğini belirten Kartepe Group Fuarcılık AŞ Koordinatörü Şener Meral TKU MAGAZİN DİJİTAL dergisine verdiği röportajında  şunları söyledi Meral, “ARÜSDER desteğinde, TOBB denetiminde  1.ARUSTEK – Araç Üstü Ekipmanları, İş Makineleri ve Teknolojileri Fuarı, 23-26 Ekim 2024 tarihleri arasında, Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar merkezi olan fuar İzmir’de gerçekleştirilecektir” dedi

Arustek Fuarı ,yerli imalat sektörünün sesi olacaktır

Konuşmasına devam eden Meral, “Sektör için önemli bir kuruluş olan Araçüstü firmalarının ve sektöre önemli katma değer kazandıracağı gibi  Arustek Fuarı ,yerli imalat sektörünün sesi olacaktır.Sektöre katkı sağlayan tedarik zincirinin önemli ivme kazanacağı hedef sektörüne ürün bazında  teknolojik yenilikler sunacaktır.   Ulusal ve uluslararası fuar olarak hedeflediğimiz fuar sektörün gelişmesine  ülkemizin kalkınmasına önemli faydalar sağlayacaktır. Yurtdışı alıcıların geleceği, ARAÇÜSTÜ Sektörün ilk ve tek fuarı ARUSTEK e hep birlikte hedeflerimizi gerçekleştirmek için katılımlarınızı bekliyoruz. Bu kapsamda, üyemiz ve sektör firmalarımız olarak fuarımıza katılmanız sektörünüzdeki marka bilincinin artırmak adına önemli rol oynayacaktır” dedi. Her türlü bilgi için 0505 374 8817 info@kartepegroup.com numaralı ile iletişime geçebilirsiniz..

Devamını oku

Sektörel Gündem

STILL,ilk seri üretim otonom aracıyla IFOY (International Forklift of The Year) Ödülünü 12’nci kez kazandı

Yayınlanma tarihi

-

  • İÇ LOJİSTİK UZMANI STILL’E ON İKİNCİ IFOY ÖDÜLÜ
    Türkiye’de Arkas Holding ortaklığı olan STILL ARSER markasıyla faaliyetlerini yürüten Almanya Hamburg merkezli iç lojistik şirketi STILL GmbH, prestijli IFOY ödülünü 12’nci kez kazandı. STILL’in ilk seri üretim otonom aracı olan EXV iGo otomatik palet taşıyıcı “mobil robot” kategorisinde yarışarak on ikinci kez ödüle layık görüldü.
    Bu yıl, Hamburg/Baden’de 6 ülkeden finale kalan, toplam 15 iç lojistik firmasının, 16 yenilikçi ürününün sunumuyla IFOY Odülleri gerçekleştirildi. STILL seri üretilen ilk otonom aracı olan EXV iGo ile mobil robot kategorisinde birinci olarak 12’nci kez ödül kazandı.
    “EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır.”
    STILL Satış&Servis İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Frank Müller konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
    “IFOY ödülü ile onurlandırılmak, müşteri odaklı yeniliklere verdiğimiz önemi teyit ediyor. EXV iGo, STILL’in yalnızca teknik gelişim anlamında değil, her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanarak, gelişimlerini ileri taşımanın mükemmel bir örneği. EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır. iGo easy, devreye alma yazılımı sayesinde, küçük filo sahibi şirketler bile otomasyona kolayca başlayabilir. EXV iGo,sanayi ölçeğinde seri üretilen ilk otonom araçtır ve tamamen modüler bir konsepte dayanmaktadır. Süreç otomasyonu, küçük filoya sahip şirketler içinde giderek önemli hale geldi. Bu nedenle kolay erişilebilirliğe, kullanım kolaylığına, güvenilir ve esnek hizmete büyük önem veriyoruz. EXV iGo ile, sektörler arası ihtiyaca, yüksek maliyet verimliliği, hızlı uygulama ve esnek ölçeklenebilirlikle akıllı bir yanıt verebiliriz.”
Devamını oku

Trend olan