Takip Edin

Sektörel Gündem

Yılın ilk 2 ayında makine ihracatı 4,4 milyar dolara yükseldi

Türkiye’nin makine ihracatı yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 4,4 milyar dolara yükseldi.

Yayınlanma tarihi

-

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, ocak ayına yüzde 20,1 artışla başlayan ve 2,1 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekorunu kıran sektör, başarısını şubatta da devam ettirdi.

Deprem bölgesinin ihtiyaç duyduğu tüm makine ve teçhizatı bölge için seferber eden makine sektörü, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7,1 artırdı. İlk 2 ay birlikte düşünüldüğünde sektörün ihracatı yüzde 13 artışla 4,4 milyar dolara yükselmiş oldu. Söz konusu rakam tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde ihracat artışı Rusya’da yüzde 170, ABD’de yüzde 40 olarak gerçekleşti. Almanya, Rusya ve ABD’ye toplam ihracat 1 milyar doları aştı.

“Tüm imkanlarımızı deprem bölgesi için seferber ettik”

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, depremin yaralarını sarmak ve bölgeye destek vermek için seferber oldukları bir ayın sonunda dahi ihracat artışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Küresel resesyonu tetikleyici risklere yönelik beklentilerin azaldığı ilk iki ayda; sıkılaşma politikalarının sonuç vermesi ve Çin’in yeniden açılması gibi faktörlerin dünya ekonomisine nefes aldırdığını dile getiren Karavelioğlu, “Gelişmiş ülkelerde tam da enflasyonun kontrol altına alınmaya başlandığı bir dönemde, birinci yılını dolduran Rusya-Ukrayna savaşının etkileri hala sürerken yüzyılın felaketi olarak andığımız bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Acil gereksinim duyulan vinçlerin, iş ve istif makinelerinin bölgeye sürülmesi, şubatta bu dallarımızın ihracatında miktar bazında yüzde 20’nin üzerinde daralmalar ortaya çıkardı.” dedi.

“Rekabet gücümüzü korumak için atılacak adımları geciktirmemeliyiz”

Kutlu Karavelioğlu, şubatta elde edilen yüzde 7,1’lik ihracat artışının ocaktaki yüzde 20,1’lik yükseliş ile kıyaslandığında, doğal felaketlerin zararının bölgesel kalmayacağının bir defa daha görüldüğünü kaydederek, işletmelerin deprem bölgesine yönelik yardımlarında, ihtiyaç duyulan tüm makine ve teçhizat stoklarını kamunun kullanımına sunduklarından bahsetti.

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren başta tekstil, gıda ve tarım alanlarındakiler olmak üzere bütün kullanıcılar ile yakın temaslarını sürdüğünü dile getiren Karavelioğlu, “Personel kaybı yaşayan, makine parklarında hasar gören veya bakım ihtiyacı oluşan her tesise servis hizmeti sağlamak üzere yoğun çabamız var. Faaliyetlerin kesintisiz şekilde devam edebilmesi için gerekli ihtiyaçları Türkiye Makine Federasyonu ve üye dernekleri üzerinden gidermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Karavelioğlu, depremin neden olduğu hasarın, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü koruması için atılacak adımları geciktirmemesi gerektiğini belirterek, “Yeşil ve dijital dönüşüm (ikiz dönüşüm) konusunda kararlı olmak ve ‘şimdi sanayide cesur adımlar atma sırası değil’ diye düşünmeden, dayanışma içinde yolumuza devam etmek zorundayız.” ifadesini kullandı.

ABD’de 430 milyar dolar bütçe

Gelişmiş ülkelerde atılan adımlardan bahseden ve “Buy American” söylemiyle yerli malı kullanımını öncelemeyi amaçlayan ABD’de 430 milyar dolar bütçe ayrılan Enflasyonu Düşürme Yasası’na (IRA) işaret eden Karavelioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yarım trilyon dolara yaklaşan bütçede önemli bir kaynak, ABD’nin iklim krizine yönelik iç destek paketlerini içeriyor. Buradan sağlanan finansman; dijital ve elektrifikasyon teknolojileri için gereken ender ve kritik malzemelerin temini ile bu teknolojilerin yerlileştirilmesi faaliyetlerinde kullanılacak. Gümrük ve kota sınırlamalarıyla, özellikle Çin’i dışlamayı amaçlayan bu yaklaşım, küresel bazda önemli riskler getiriyor. Programdan başta Almanya olmak üzere AB’deki tüm işletmeler Çin kadar etkilenebilir.

Avrupalı meslektaşlarımız, bu engelleri aşmak için Yeşil Mutabakat ekseninde güçlü bir dönüşüm üzerinde çalışıyor. Birliğimiz, sadece Avrupa’da değil, dünyanın bütün ekonomik bölgelerindeki mevzuat gelişmelerini yakından takip ederek üyelerini zamanında bilgilendirmek için yoğun çaba sarf ediyor.”

“Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu’nu 16 Mart’ta tanıtacağız”

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Karavelioğlu, sürdürülebilirliği merkeze alan korumacı ve kayırmacı nitelikli yeni engellemelere karşı uyarılarda bulunarak, imalatçıların bu konuya yoğunlaşabilmeleri için yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.

İkiz dönüşüm konusunda tüm sanayinin hızla gardını alması, imalatçıların dijital ve yeşil teknolojileri önceleyen hamleleri somut ve gerçekçi projelere dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Karavelioğlu, “Aksi takdirde, çok yakın bir gelecekte ihracatımızı zorlayacak unsurlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu konuda tüm Türkiye’nin ufkunu açacak genel yol haritamızı, 16 Mart’ta açıklayacağımız Türkiye Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu ile kamuoyuna takdim edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Güvenli yapılaşma için kentsel dönüşüm başlatılmalı

Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Erkan Demir, kıyı şeridi üzerindeki mevcut yapıların büyük çoğunluğunun kötü zemin üzerine inşa edildiğini ve binaların dayanıklılık özelliğini yitirdiğini belirtti.

Yayınlanma tarihi

-

Müjde DEMİR

Erkan Demir çözüm yolunun binaların kontrollü bir şekilde yıkılarak, güvenli yapılaşma süreci sonrasında kentsel dönüşümün başlatılması olduğunu söyledi.

Mersin’in jeolojik özelliğinden dolayı deprem riski taşıdığını ifade eden Erkan Demir, kıyı arazilerinin normalde tarımsal amaçlı kullanılması gerektiğini ve topraklarının verimli birinci sınıf tarım arazisi olduğunu belirtti.

Demir, “Fakat kıyı arazileri insanlar tarafından maliyeti ucuz, ulaşımı kolay manzarası da güzel olduğu için yapılaşma alanı olarak kullanılmıştır. Bu zemin koşulları olası depremlerden hasar görecek bir yapıya sahiptir” diye konuştu. Erkan Demir, Mersin’de daha güvenli yapıların yapılması için özellikle zemine dair önemli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı ve “Mersin’de dere yataklarının yapılaşmaya kapatılmasıyla beraber kentsel dönüşüm sürecini hayata geçirmek gerekiyor” dedi.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Deprem Acil Destek Kredi Programı genişletilmeli

KOSGEB, deprem bölgesinde hasar gören işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla Acil Destek Kredisi Programı başlattı. Programa ilişkin değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım programın sektörel kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Hatay ziyareti sırasında açıkladığı KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı iş dünyasından olumlu geri dönüşler alıyor fakat krediye ilişkin ek talepler de bulunuyor.

Bu taleplerden biri de Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “KOSGEB’in deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan ve afetten etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ’yi kapsayan ilk 12 ay geri ödemesiz, 36 ay vadeli sıfır faizli kredi programını oldukça olumlu buluyorum ancak programdan sadece imalat yapan, imalata dayalı parçaları tedarik eden, imalata ilişkin onarım faaliyetleri yürüten KOBİ’ler ile mimarlık faaliyetinde bulunan işletmelerin yararlanabiliyor olması ekonomik aktivitenin canlanması için yetersiz kalacaktır.

Özellikle hizmet sektörüne ait tüm NACE kodları ve perakende sektörü tüm alt dalları ile kapsam dâhiline alınmalı. Ayrıca destek kapsamına alınan mimarlık faaliyetleri de güncellenerek tüm alt sektörleri de kapsayacak bir hale getirilmeli” dedi.

30 bin KOBİ’yi kapsıyor

KOSGEB, deprem bölgesinde hasar gören işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla Acil Destek Kredisi Programı başlatmıştı. Program, deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan ve depremden etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ’yi kapsıyor. Bu durumdaki işletmelere ölçeklerine bakılarak 1 buçuk milyon liraya kadar hızlı finansman imkânı sağlanacak. Kredi programı ile 11 milyar liralık kredi hacmi ortaya çıkacak. Oluşacak 3 milyar liralık finansman maliyetinin tamamını KOSGEB karşılayacak. Yani işletmeler sıfır faizli olarak programdan yararlanacak.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Elon Musk açıkladı: Twitter’da her şey sil baştan!

Twitter Üst Yöneticisi Elon Musk, onaylı hesap olarak bilinen “mavi tik” onay sisteminin kapsamını değiştireceğini duyurdu.

Yayınlanma tarihi

-

BBC’nin haberine göre, 15 Nisan’dan itibaren yalnızca ücretli “Twitter Blue” özelliğine sahip kullanıcıların gönderileri, sosyal medya uygulamasının diğer kullanıcılarına önerilecek.

Değişiklik kapsamında, ödeme yapmayan hesaplardan gelen gönderiler, “Sana Özel” başlığındaki önerilen tweet akışına dahil edilmeyecek.

Twitter’daki anketlerde ise yine yalnızca onaylı hesapların oy kullanmasına izin verilecek.

Musk, değişikliğin “gelişmiş yapay zeka robotlarının kontrolü ele geçirmesine yönelik tek gerçekçi yol olduğunu, aksi takdirde bunun, umutsuzca kaybedilen bir savaş olacağını” belirterek “Anketlerde oy kullanmak aynı nedenle doğrulama gerektirecek.” ifadesini kullandı.

Bazı kullanıcılar, tartışmalı hesapların para ödeyerek öne çıkabileceğini belirterek değişiklikleri eleştirdi.

“Twitter Blue”, kullanıcıların hesabına “mavi onay rozeti” ekleyen ücretli bir aylık abonelik hizmeti olarak kullanıma sunuluyor.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan