Son Dakika
Yeşil ekonomi, değerli madenlerin rengini belirliyor


Yeşil ekonomi, değerli madenlerin rengini belirliyor
“Değerli madenlerde, yatırımların doğru yönetilmesi için döngüsel ekonominin takip edilmesi gerekiyor”
Finansal geçmişini, teknoloji ve SPK’nın gücüyle birleştirerek forex piyasasının önemli temsilcileri arasına giren ALB Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Emre Çayırlı, değerli madenlerin geleceği ve takip edilmesi gereken konularla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Temelleri 1800’lü yıllara dayanan enerji ekonomisinin teknoloji, inovasyon ve iklim değişikliği mücadeleleriyle geleceğinin, bugününden çok farklı olacağını söyleyen Çayırlı, “Hızlanan yenilenebilir enerji yatırımları, küresel boyutta atılan çevreci adımlar, finansal piyasalarda platin, bakır ve gümüş gibi kıymetli maden fiyatları üzerinde etki yaratıyor. Hatta değerli madenlerde yönü dönüşüm ekonomisi ve bu madenlere olan talep belirliyor. Değerli madenlerde, yatırımların doğru yönetilmesi için dönüşümün yönünün takip edilmesi gerekiyor” dedi.
Kurumsal ve bireysel yatırımcıların uluslararası finans piyasalarındaki finansal işlemlerinde aracılık, portföy aracılığı ve yatırım danışmanlığı hizmetleri veren ALB Yatırım Menkul Değerler’in Araştırma Müdürü Emre Çayırlı, emtia piyasasında değerli madenlere yatırım yapacaklar için önemli değerlendirmelerde bulunarak; değerli madenlerde fiyat ve yönün yeşil dönüşüm ya da döngüsel ekonomi gibi gündemlerden kolayca etkilenebildiğini belirtti. Günümüzde yatırım araçlarına yeşil ekonominin yön verdiğinin altını çizen Çayırlı, dünyada artan çevreci yatırımlarla platin, bakır ve gümüş gibi değerli madenlere talebin artmaya devam edeceğini ifade etti.
Teknoloji ve enerji alanında yaşanan değişimle kıymetli maden piyasası hareketleniyor
Yeşil enerjiye geçişle gelişimini sürdüren enerji ekonomisi için üretim, depolama ve tüketim alanlarında kaydedilen ilerlemeyle yeni ekosisteme geçildiğini vurgulayan Çayırlı, “Avrupa Birliği’nin 2050 yılına ilişkin karbonsuz ekonomi yol haritası olan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı önümüzdeki yıllarda sıkça konuşacağız. Bu noktada öne çıkan enerji ekonomisi, gelişen pazarın sunduğu yatırım fırsatlarıyla büyümeye devam ederken altyapı yatırımlarıyla da uluslararası rekabet için önemli ve yeni bir alan haline geliyor. Ülkeler ve şirketler için küresel enerji ve teknoloji tedarik zincirlerindeki konumları, ekonomik gelişimleri için oldukça önemli bir hal alıyor. Sıfır emisyonun hedeflendiği 2050 yılına kadar katlanarak artması beklenen; rüzgâr türbinleri, güneş panelleri, lityum iyon piller, elektrolizörler ve yakıt hücreleri gibi alanlarda üretim merkezlerinin oluşturulması da önemli bir konu haline geliyor. Teknolojinin gelişmesiyle hafif araç sınıfından çıkıp ağır sanayi ve uzun mesafeli taşımacılık alanlarında da gelişme gösteren elektromobilite; gelişmiş piller, hidrojen elektrolizörleri ve gelişmiş biyoyakıtlara ihtiyaç duyuyor. Teknoloji ve enerji alanında yaşanan değişimle şekil kazanacak olan kıymetli maden piyasasında da hareketlilik yaşanıyor.”
“Gelişen teknolojiyle enerji üretimi, tüketimi ve depolanması önemli bir konu olacak”
“Elektrik piyasasında, gündelik ihtiyaçlarla artan taleple birlikte elektromobilitenin hızlanması toplam enerji talebini yükseltecek. Artan elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için enerji üretimine yönelik yeni yatırımların yapılması da pazarı genişletiyor ve enerji ekonomisindeki büyümeyi destekliyor” diyen Çayırlı, “Elektrikli araç üretiminin artması, yeşil enerji yatırımlarıyla platin, bakır, gümüş gibi elementlere talep de yükselmeye başladı. İlerleyen yıllarda artan enerji üretimiyle depolama ihtiyacı da artacağından lityum, nikel ve kobalt gibi çeşitli kritik ham maddelere talep de artacak. Gelişen teknolojiyle enerji üretimi, tüketimi ve depolanması önemli bir konu olacak. Ülkelerin bu alanda üstünlük elde etmesi için enerji start-up şirketlerin oynayacağı rolün belirlenmesi ve desteklenmesi ekonomik gelişim için oldukça kritik bir konu. Çin ve Avrupa Bölgesinde oluşan enerji start-up şirketlerindeki artış oranları da durumun önemini net olarak gösteriyor” şeklinde konuştu.
Platin, gümüş ve bakıra talep gelecekte de artıyor
Çayırlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne göre, otomobil endüstrisinden gelen platin talebinin önümüzdeki yıl yüzde 20 artarak 3,24 milyon onsa çıkması bekleniyor. Yapılan çalışmalar ise gelişen pil üretiminde, hidrojen yakıt hücreli araçlara geçilmesiyle platin talebinin daha fazla artabileceğini gösteriyor. Yeşil enerjiye geçişle birlikte rüzgâr türbinleri, güneş enerjisi tesisleri ve şarj istasyonlarının imalatında kullanılan gümüş talebinin de yükselmesi bekleniyor. Elektrik enerjisinin dağıtımında yararlanılacak, iletkenliği yüksek bir maden olan bakır talebinin ve buna bağlı olarak fiyatının yükselmeye başladığı görülüyor.”
Haber
UTİKAD’DAN DEPREMZEDELERLE ANLAMLI BULUŞMA


UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye firmaların temsilcileri, Büyükçekmece Belediyesi’nin 8 Mart etkinliği kapsamında 500 depremzede kadınla Kaya İstanbul Fair & Convention Oteli’nde düzenlenen yemekte bir araya geldi. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, depremzede ailelere umut aşılayan kısa bir konuşma yaptı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında on bir ilde meydana gelen büyük yıkım birçok aileyi evsiz bıraktı. Bölgeden tahliye edilen aileler büyük şehirlere ya da çevre illere nakledilerek misafir ediliyor. Bu belediyelerden biri de Büyükçekmece Belediyesi…
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye firmaların temsilcileri, deprem bölgesinden İstanbul’a gelen ve Büyükçekmece Belediyesi’nin misafirhanelerinde konaklayan 500 kadın ve çocukları için Büyükçekmece Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlediği yemekli organizasyon programında depremzede ailelerle bir araya gelerek acılarına ortak oldu.
Yemeğin ardından kürsüye çıkan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, depremzede aileleri İstanbul’da ağırlamanın hem insani hem de kurumsal olarak görevleri olduğunu dile getirirken destek veren kuruluşlara teşekkür etti. Buluşma sonrasında yaptığı kısa konuşmada duygularını ifade eden Ayşem Ulusoy; “İnancımız, geleneklerimiz ve milletçe sahip olduğumuz dayanışma duygusu zor günlerde omuz omuza durabilmeyi, acıların paylaşıldıkça azalacağını öğretti bizlere. Bugün Büyükçekmece Belediyesi’nin siz değerli misafirleriyle böylesine anlamlı bir organizasyonda bir araya gelmekten, tüm üyelerimizin dayanışma duygularını ve selamlarını sizlere iletmekten çok memnunuz. Yalnız olmadığınızı sizlere hissettirebilmek adına buradayız, yanınızdayız, yasınızdayız…” dedi.
UTİKAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin de WCA (World Cargo Alliance) Vakfı’nı temsilen Büyükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katıldı. WCA’nın destek mektubunu Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e sundu. Erkeskin, Büyükçekmece Belediyesi’nin depremzede kadınlar için gerçekleştirdiği bu anlamlı organizasyona katılmaktan memnuniyet duyduğunu, gelecek günlerde de depremzedelere destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
TKÜ MAGAZİN
Haber
SEYAD 2022 Yılı Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi


Sektörel yayıncılık alanında faaliyet gösteren firmaları tek bir çatı altında toplayan Sektörel Yayıncılar Derneği’nin (SEYAD) 2022 Yılı Mali Genel Kurulu, 28 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirildi.
GÜNDEM HAKKINDA DEĞİŞİKLİKLER GÖRÜŞÜLDÜ
SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Kul’un açılış konuşmasıyla başlayan, ardından yoklama ve saygı duruşu ile devam eden Genel Kurul’da, SEYAD’ın Kongre Başkanlık Divanı seçimi gerçekleştirildi. 2000 yılında kurulan ve üyelerinin yayımladığı 65 sektör dergisiyle Türkiye’de faaliyet gösteren yayıncıların yaklaşık yüzde 60’ını temsil eden derneğin Genel Kurul’unda, gündem hakkındaki değişikliklerin görüşülmesinin ardından önceki dönem faaliyet raporu ve gelir-gider bilançosu beyan edilerek onandı. Geçmiş dönem denetim kurulu raporlarının okunmasıyla devam eden Genel Kurul’da, tahmini bütçe de görüşülerek onaylandı.
SEKTÖRÜ İLGİLENDİREN KONULAR MASAYA YATIRILDI
2022 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un sektörel yayıncılar üzerindeki etkilerinin de gündeme getirildiği Genel Kurul’da, sektörü ilgilendiren birçok konu masaya yatırıldı.
TKÜ MAGAZİN
Son Dakika
KALAYCI: DENİZÜSTÜ RES’LERDE 2030 HEDEFİMİZ EN AZ 10 BİN MW OLMALI


Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı: “Denizüstü RES’lerde 2030 hedefimiz en az 10 bin MW olmalı. Başta Avrupa olmak üzere tüm ülkeler hızla denizüstü rüzgâr enerjisi strateji belgelerini açıklıyor. Avrupa’nın 2030’a kadar 200 bin MW kurulu güç hedeflediği bir alanda Türkiye’nin en iyimser hedef 10 bin MW olmalı. Kamu otoritemizin bu hedefi dile getirmesi ile Türkiye yabancı yatırımcı akınına uğrayacak” dedi.
Türkiye’nin sıfır noktasında olduğu Denizüstü Rüzgar Enerji Santralleri, 75 bin Megavat potansiyel kurulu gücü ile yakın gelecekte enerji sektörünün baş aktörü olmaya hazırlanıyor.
YABANCI YATIRIMCILARIN GELMESİ İÇİN MEVZUATIMIZIN HAZIR OLMALI
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin Ekim 2022 ayı itibarıyla 103 bin 275 MW seviyesinde olan kurulu gücü içinde karada kurulan RES’lerin 12 bin MW paya sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu sektörde kazandığımız bilgi birikimi, ana ve yan sanayimizin becerisi, türbinlerin tüm aksamlarını yapabilen güçlü üretim altyapımız ve rüzgârımızın bereketi birlikte düşünüldüğünde, ülkemizin Akdeniz ve Karadeniz havzasının en büyük üretim ve ihracat üssü olmasının önünde hiçbir engel yok. Danimarka ve Almanya’da yaptığımız temaslarda, ülkemizin bu alandaki üstünlüklerinin çok yakından takip edildiğini gördük. Tek eksiğimiz ulusal hedeflerimizi ilan eden politika dokümanlarımızın ve mevzuatımızın hazır olmaması. Bu eksikliğimiz, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmelerine engel olan bir numaralı faktördür.” dedi.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DÜNYA DEVLERİ POTANSİYELİMİZİ BİZDEN DAHA İYİ BİLİYORLAR
AB ülkelerinin, Rusya – Ukrayna savaşının etkisi ile yenilenebilir ve temiz enerji sektöründe yatırımların önünü tamamen açtıkları bilgisini veren Kalaycı, sadece denizüstü RES’lerde 2030’a kadar 200 bin MW kurulu güç hedefi açıklandığını belirtti. Türkiye’nin mevcut üretim altyapısı ile bu pastadan en iyimser tahminle yüzde 5 pay almayı hedeflemesi gerektiğini kaydeden Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu da 2030’a kadar en az 10 bin MW kurulu güç hedefi demektir. Bizler sektör temsilcileri olarak bunun çok üzerinde potansiyelimiz olduğunu zaten biliyoruz. Ancak bu hedef bile dünya devlerinin Türkiye’ye ilgisinde ciddi artış yaşatacaktır. Yurt dışında yaptığımız temaslarda, ülkemizin denizüstü RES’lerde stratejik hedeflerinin henüz açıklanmaması ve politika belgelerinin uluslararası yatırımlar için uyumlu olmaması temel eksiklik olarak sürekli karşımıza çıkıyor. Dünya devleri dört gözle bu hedeflerin açıklanmasını, mevzuatın uluslararası sisteme uyumlu hâle getirilmesini bekliyor. Dünyada yenilenebilir ve temiz enerjide söz sahibi ülkelerinin, maalesef bizim potansiyelimizi bizden daha iyi bildiklerini belirtmem gerekiyor. Başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere kamu otoriteleri ile bu düşüncelerimizi ve izlenimlerimizi paylaşıyoruz. Kısa sürede bu hedeflerin dünyaya ilan edilmesi noktasında umutluyuz.”
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz