Takip Edin

Hedef Sektör

Yenilenebilir enerjide maliyet düşüşü sürecek

Yayınlanma tarihi

-

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, emtia fiyatlarındaki artışların yenilenebilir enerji maliyetlerini kısa vadede yükseltse de orta ve uzun vadede yenilenebilir enerji kaynaklarındaki fiyatların düşme ve verimlilikte artış trendinin devam edeceğini söyledi.

Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim yatırımlarında Türkiye’nin önde gelen oyuncularından Borusan EnBW, üretim portföyünü büyütmeyi hedefliyor. Şirket, işletmedeki rüzgar santrallerini ilve güneş santralleri ile hibrit tesise dönüştürecek proje hazırlıkları içinde. Genel Müdür Enis Amasyalı, enerji sektöründeki gelişmeler, Türkiye’ye yansımaları ve Borusan EnBW Enerji’nin faaliyetleri hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Petrol, kömür ve doğalgaz fiyatlarındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son derece dinamik günler yaşıyoruz. Avrupa’da günbegün değişen bir fiyat skalası görüyoruz. 2020 yılında varili 18 dolardan satılan brent petrol, 80 doları aştı. Doğalgaz fiyatları da çok hızlı yükseldi. Kömür fiyatları da 2020 yılında ton başına 40 dolarken, 230 dolar seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Neden böyle oldu?

Reklam

Pandemiden çıkışla birlikte artan talep hikayenin önemli bir parçası ama tek neden o değil. Avrupa geçen yıl uzun bir kış geçirdi. Ardından Avrupa’ya arzı da etkileyecek şekilde Asya’da oldukça sıcak bir yaz geçti. Diğer yandan Avrupa’ya gaz sağlayan Rusya ile ilgili boru hatlarına da baktığımızda Sibirya’daki tesiste çıkan yangının yol açtığı arz sıkıntısı, Kuzey Akım 2 projesiyle ilgili gelişmeler, spekülasyonlar… Sonuçta bütün bunlarla birlikte doğalgazda bir arz sıkıntısı baş gösterdi. Doğalgaz depolarındaki kapasitelerin de yüzde 25’lere kadar düştüğü söyleniyor. Tüm bunların üzerine, Avrupa’daki çoğu coğrafyada rüzgâr dan da beklenen elektrik üretimi sağlanamıyor. Ayrıca belli bölgelerde de kuraklık yaşandı.

Peki kömürde neler oldu?

Gaz tarafındaki artışa istinaden kömür tarafına bir yöneliş var. Ancak kömür tarafında da Çin’de ciddi talep artışı var. Bir yandan da, karbon fiyatlamasıyla birlikte kömürden elektrik üretimi daha da sıkıntılı günler yaşıyor. Sonuç itibariyle enerji piyasalarında bugünkü fiyatlara gelindi.

Avrupa dışında durum nedir?

Çin’de de belli bölgelerde elektrik kesintileri başladı. Merkezi hükümet kömür santrallerine ne pahasına olursa olsun üretim için talimatlar verdi. Bu sıkıntı çeşitli sanayi kollarına da yansımaya başladı. Gelen kısıtlamalar, elektrik kesintileri çerçevesinde, örneğin yenilenebilir enerji ile ilgili bir alanda, polisilikon fiyatları son günlerde %9 mertebesinde arttı.

Reklam

Bunun yenilenebilir enerjiyle ilgisini biraz açar mısınız?

Silikon fiyatlarındaki gelişmelerin fotovoltaik modüllerde yüzde 2’lik bir fiyat artışına yol açabileceği görünüyor. Zaten geçtiğimiz dönemlerde de diğer emtia fiyatlarındaki artışla birlikte bu ürünlerde yüzde 25’lik bir artış yaşanmıştı. Ana emtialardaki darboğazların tetiklemesiyle oluşan kısıtlamalar sonucunda diğer sanayi kollarında da dalgalanmalar devam ediyor.

Güneş ve rüzgâr yatırımlarını sarsabilecek bir durum var mı?

Benim yorumum, kısa vadeli bir etkilenme söz konusu. Gelişmeler, birim maliyetlerde bir miktar yükselmeye işaret ediyor. Bunları kısa vadeli görüyoruz. Orta ve uzun vadede yenilenebilir enerji kaynaklarındaki fiyatların düşme trendinin, diğer yandan verimlilikteki artış trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak kısa vadede bu emtialarda yaşanan sıkıntıları sektör olarak yaşıyoruz, bir süre daha da yaşayacağız.

Türkiye’nin elektrik üretimindeki kaynak dağılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Reklam

2020 yıl sonu değerlerine bakarsak, yenilenebilir kaynakların, toplam kurulu güçteki oranı yüzde 50’lerin üzerine çıktı. Üretim tarafında da yenilenebilir kaynakların payı yüzde 40’ların üzerine yükseldi Son dönemde kuraklığa bağlı olarak hidroelektrik üretimindeki düşüş, haliyle doğalgazın payındaki artışa rağmen, yenilenebilir enerjinin payının artacağı orta-uzun vadeli bir perspektif geçerliliğini koruyor.

Kuraklık yüzünden HES’lerin yaşadığı sıkıntılar da mı geçici sizce?

Hidroelektrik santrallerin geleceği ile ilgili birçok projeksiyon söz konusu. İklim değişikliğinin de etkisi olacağı muhakkak. Özellikle Akdeniz havzasında, güney enlemlerde birtakım öngörüler netleşmeye başladı. Bilim insanları, daha kuzey enlemlerde etkisinin daha düşük olacağını öngörüyor. Bunun muhakkak etkisi olacak. İklim değişikliğinin hidroelektrik santrallere etkisi, rüzgâr kuraklığı ile ilintisi, sektörde tartışılan başka bir konu.

Yenilenebilirde sağlıklı üretim tahminleri yapmak ne ölçüde mümkün?

Rüzgârın tahmin edilebilirliği oldukça düşük. Güneşi ayrı bir yere koyuyorum. Güneşten üretim nispeten net. Ama rüzgâr dediğimizde son derece oynak bir enerji kaynağından bahsediyoruz. Hidroelektrik özelinde iklim değişikliğinin etkileri muhakkak söz konusu olacaktır.

Reklam

Hidrolojik kuraklık geleceği nasıl etkiler?

Hepimiz, tüm piyasa oyuncuları, bir takım öngörülerle önümüzdeki yılın bütçelerini yapıyoruz. Tahminler yapıyoruz ama bugünden çok köşeli bir şey söylemek güç. İklim değişikliği gerçek ama bunun etkileri var. Süreci bir kaç aya indirgeyip tahmin yapamayız.

Borusan EnBW Enerji’nin Türkiye elektrik piyasasındaki konumu ve rolü nedir?

Şirketimizde Borusan Grubu ile Almanya’nın üçüncü büyük firması EnBW’nin yüzde 50’şer hissesi var. Kurulu güç olarak 720 MW’a ulaştık. Bunun 661 MW’ını rüzgâr santralleri oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerjisi firmasıyız. Bir RES sahamızın geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Hibrit santral yatırımı planınız var mı?

Reklam

Büyük bir hibrit tesis yatırımımın eşiğindeyiz. Şu an için öngördüğümüz 94 MW’lik bir yatırım. Çok büyük bir sahamızda, çok büyük bir GES olacak. Bu proje, bir sahanın içinde dağınık şekilde yer alacak. İlave GES’i kuracağımız rüzgâr santrali de 138 MW kurulu gücünde. Bu GES projesi, geliştirme aşamasında. Mevcut portföyümüz ağırlıklı olarak YEKDEM portföyü. Kademe kademe YEKDEM’den çıkacak sahalarla bu alanda daha aktif hale geleceğiz.

“Teknoloji YEK santrallerini baz yük tesislerine çevirecek”

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, teknolojik gelişmeler ve hibrit projeleri sayesinde mevcut yenilenebilir enerji santrallerinin baz yük elektrik üretim tesislerine dönüşeceği yolundaki beklentilerin hatırlatılması üzerine “Hibrit yatırımlarıyla birlikte üretimdeki RES’lerin baz yüke dönüşeceği öngörüsü doğru. Tabii zincirin bir eksik halkasını da ekleyerek bunu söylüyoruz, ki o da depolama. Depolamanın da eklenmesiyle fotoğraf daha netleşmiş olacak” dedi.

“Nükleer, enerji sepetimizde bulunmalı”

Nükleer santrallerin, küresel enerji ajandasında üst sıralara tırmandığına dikkat çeken Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, “Türkiye özelinde nükleer enerji, sepetimizde bulunması gereken bir kaynak” diye konuştu. 2023 yılından itibaren Türkiye’de ilk nükleer santralin, 1200 MW’lik ilk ünitesinin devreye girmesinin planlandığını hatırlatan Amasyalı “İzleyen yıllarda diğer ünitelerin de devreye girmesiyle 4800 MW’lik bir baz yük santralinin üretime alınması söz konusu” dedi. Enis Amasyalı “Nükleer ayrıca, yeşil dönüşüm kapsamında da dikkat çeken bir konu. Üretimde çeşitlilik konusunda da nükleerin önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

KALİTEDEN ÖDÜN VERMEDEN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Yayınlanma tarihi

-

 

Kalitesinden ödün vermeden ilerleyen firmamız; Vinç ve çelik konstrüksiyon vinç imalatı üretim konusunda yaptığı çalışmaların yanı sıra ürün yelpazesini genişleterek distrübütörlüklerine yenilerini eklemiştir.

Vinç imalatı, Vinçler, Kaldırma araçları ve platformlar, İş makinesi, Yük asansörü, Kule iskele sistemi, Hareketli köprü vinçler, Mini vinç, Elektrikli zincirli vinç, Mekanik Ceraskal, Kaldırma araçları, Kablo arabaları, Raylı inşaat vinci,  Vinç sistemleri, Monoray vinç, İkinci el vinçler ve Portal vinç, Pergel vinç, Halatlı vinç, Zincirli vinç, Vinç kancası, Vinç kumanda panosu, Arabalı monoray vinçler, Gezer köprülü vinçler, Çift kiriş gezer köprülü vinçler. İmalat, Satış ve satış sonrası destek hizmetleri verilmektedir.

MARMARA VİNÇ KENDİNİ HER ALANDA İSPATLAMAYA DEVAM EDİYOR

Firmamız başarısını sadece Vinç imalatı alanında değil Makina sektöründe muhtelif sanayi makina imalatlarında da kendini kanıtlamıştır. 2023’lü yıllara doğru ilerlerken birçok proje ile kendini kanıtlamayı ve kalıcı olmayı hedeflemektedir. Kalkınmanın yapı taşlarından biri olan Makina imalat sektörünün üstlendiği yaşamsal işlevler, en ince ayrıntılardan başlayarak daima en iyiyi hedeflemeyi gerektirir. Bu dev ve zorlu endüstride ilerleyen Firmamız, imal etmiş olduğu ilk projeden bugüne, her zaman “kalite”yi hizmet anlayışının sınırlarını tanımlayan temel ölçüt olarak benimsemiştir. Çağdaş dünyanın hızla değişen beklentilerine en doğru çözümlerle yanıt verirken, gelişimde, başarıda, rekabette ve hizmette “kaliteye” ulaşılması hedeflenen değil, yola çıkılan noktayı oluşturmuştur. İmalat, her şeyden önce, projelerin özündeki yaratıcılığa bağlılık duymayı, saygı göstermeyi gerektirir. Projenin kırılma noktası, onu hayalden gerçeğe taşırken sergilenecek söz konusu duyarlılıktır.

Reklam

HEDEF, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Marmara Vinç San. Tic. Ltd. Şti gerçekleştirdiği her projeye bu çağdaş bakış açısıyla yaklaşır; tüm süreçlerde her emek verenin projenin özüyle bütünleştiği mükemmel bir işbirliği ve takım ruhu ile çalışır. İmalat sektörünün farklı alanlarında aynı üstün uzmanlık ve köklü deneyimle hizmet verirken, tamamladığımız her yeni projenin yaşama ve yaşamı hep daha iyiye götürmeyi hedefleyen kurumsal birikimimize yepyeni değerler kattığına inanıyoruz. En üst düzeyde müşteri memnuniyetini hedefleyerek hizmet ulaştırdığımız her yeni kurum ve her yeni birey de bu değerler zincirinin vazgeçilmez bir parçası olarak aramıza katılıyor.

Devamını oku

Hedef Sektör

PROJE BAZLI STANDART ÜRÜN KALİTESİ

Yayınlanma tarihi

-

 

üretimpark  , endüstriyel ve denizcilik ticaretine yönelik hidrolik kaldırma ve taşıma makine veya ekipmanları üreticisi veya tasarımcısı Türkiye merkezli, dinamik bir mühendislik, araştırma ve üretim şirketidir.

Üretimpark  vinçleri, platform-manlift, güverte makinaları, kamyona monte hidrolik ekipmanlar her zaman proje bazlı olarak standart ürün kalitesi ve fiyatıyla özel ihtiyaçlarınıza göre yapıyor. Üretimpark,  en verimli çözüm, yenilikçi tasarım, güvenlik, uluslararası standart (IMO-SOLAS-Machinery EC-Class ) ve güvenilirlik için sahiplerinin gereksinimlerine göre çalışır. Müşterilerimiz her projenin ilk adımında bizden alternatif aksesuar seçimi, güvenlik özellikleri, özel talep, özel kapasite, özel hidrolik senaryo isterler. 2014 yılından bu yana hidrolik makine tasarımı sektöründe ticari faaliyetlerini yürüten üretimpark , Türkiye’de hidrolik mobil vinçler, ağaç dikme makinaları da dahil olmak üzere yüksek tonajlı hidrolik makinelerin büyük tasarımını yapan ve bu alanda sektörün kurulmasına öncülük eden bir firmadır.

PROJE GELECEĞİN MÜHENDİSLİĞİN ARAÇ KUTUSU OLARAK TASARLANDI

Üretimpark  Ürün odaklı, güverte vinçleri, sert bomlu vinç, teleskopik bomlu vinç, katlanır bomlu vinç, katlanır bomlu teleskopik bomlu vinçler, kamyona monteli platform, kamyona monteli ağaç dikme makinesi, yangın söndürme manlifti, yat transfer vinçleri, yat transfer römorku, direksiyon dişlisi ve aynı kaldırma ve taşıma makineleri, vinçler. Üretimpark ürün yelpazesi 100kNm’den 10000kNm’ye kadar tüm denizcilik ve endüstriyel uygulamaları kapsamaktadır. Projelerimiz geleceğin mühendisliğinin araç kutusu olarak tasarlanmış ve analiz edilmiştir.

Reklam

ÇÖZÜM ORTAĞI ÖN PLANDA TUTULDU

Tersaneler, nakliye firmaları, limanlar, lojistik firmaları, demir çelik fabrikaları, yat üreticileri, mobil vinç kiralayanlar, inşaat firmaları ve ağır yüklerin boşaltılması ve taşınması için bu tür makinelere ihtiyaç duyan sektörlerden firmalarla çözüm ortağı olarak çalışmış ve ön planda olmuştur. Bu alanda faaliyet göstermek üzere kurulmuş çok sayıda firma bulunmaktadır. Denizcilik ve endüstriye yönelik birçok makine tasarımcısı ve üreticisi olan firmamız.

Devamını oku

Hedef Sektör

KISA SÜREDE LİDER KONUMA ULAŞTI

Yayınlanma tarihi

-

 

2006 yılında kurulan ve kısa sürede sektöründe lider konuma gelmeyi başaran Elfatek Elektronik yerli üretim ve yerli sermayesi ile Türkiye başta olmak üzere tüm dünyaya ürünlerini ihraç eden bir AR-GE oldu.

Tecrübeli ve dinamik kadrosuyla her geçen gün kendisini geliştirmeye devam eden Elfatek, yaptığı teknolojik yatırımlarını özgün tasarımlarıyla birleştirerek ürettiği yüksek performanslı ve kaliteli ürünleriyle sanayinin ihtiyacını karşılamaktadır. Satış aşaması ve satış sonrasında da müşteri memnuniyetinden ödün vermeyen Elfatek Elektronik, ürünlerinin yedek parça, onarım gibi ihtiyaçlarına da büyük bir özveri ile yaklaşmaktadır ve müşterilerine ürünler hakkında detaylı eğitim imkanı da sunuyor.

SEKTÖRDE LİDER OLMAYA DEVAM

Misyonu “Türkiye’nin rekabetçi gücünü arttırmak için katma değeri yüksek AR-GE’ ye dayalı endüstriyel ürünler geliştirmek” olan Elfatek Elektronik “Uluslararası seviyede endüstriyel ürünler geliştirmek ve AR-GE konusunda lider bir firma olmak” vizyonundan da ödün vermeksizin sektöründe lider ve ilk tercih edilen firma olmaya devam ediyor.

Reklam
Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan