Takip Edin

Haber

UTİKAD Lojistik Sektörü Raporu 2022 Yayınlandı

Yayınlanma tarihi

-

UTİKAD, 2022 yılı sektör raporuyla 4. sektörel raporunu yayınladı. Rapor; Türkiye’deki uluslararası lojistik sektörünün faaliyetlerini, taşımaları, kapasiteyi, önemli gelişmeleri ve ilgili mevzuatı bir araya getirerek sektörün geleceğine ışık tutuyor.

Türkiye’nin dış ticaretinde ve dolayısıyla ekonomisinde önemli rolü olan lojistik sektörü hakkında temel bilgileri içeren UTİKAD Lojistik Sektörü Raporu 2022, durum tespitinin yanı sıra sektörün önündeki bazı önemli engellere dikkat çekiyor ve Türkiye’nin lojistik sektörünün gelecekteki potansiyeline vurgu yapıyor.

Ticaret rotaları değişti

Pandemi sonrası hızla toparlanmaya başlayan küresel ekonomiye ve lojistik sektörüne 2022’de en büyük darbeyi Rusya-Ukrayna savaşının vurduğu belirtilen raporda, savaşın enerji krizinden küresel ticaret rotalarının değişimine kadar önemli bir etki yarattığı anlatılıyor. Rapor, enerji kaynakları, tahıl ve gıda gibi birçok emtianın ihracatında dünyanın iki önemli ülkesi olan, dış ticaret faaliyetlerinin büyük bir bölümünü denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştiren Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşın, ambargoların da etkisiyle lojistik operasyonların aksamasına, tedarik zincirlerinin bozulmasına neden olduğunu vurgularken bu durumun küresel ticaretin sürdürülebilirliği ve gelişimi için büyük bir risk oluşturduğunu ve oluşturmaya devam ettiğini ifade ediyor.

Lojistik pazarı 10 trilyon doları aştı

Reklam

Küresel lojistik pazar büyüklüğü 2022 yılında 10,68 trilyon ABD doları olarak hesaplanırken, e-ticaret endüstrisinin gelişiminin lojistik sektörünün gelişimine katkı sunduğu ve e-ticaret endüstrisindeki talep artışı ile küresel lojistik pazar büyüklüğünün 2032 yılına kadar yaklaşık 18,23 trilyon ABD dolarına ulaşması öngörülüyor.

10 yıllık dönemin en yüksek dış ticareti

Türkiye’nin yıllara göre dış ticareti incelendiğinde son 10 yıllık dönemde en yüksek dış ticaret hacmi 2022 yılında gerçekleşti. İhracat, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 254,2 milyar ABD doları olurken, ithalat aynı dönemde yüzde 34 artarak 363,7 milyar ABD doları oldu. Sektör raporunda, dış ticarete konu olan ürün grupları, en büyük ihracat pazarları ve ülkelere göre ihracat-ithalat verilerine detaylı olarak yer verildi.

Ulaştırma modlarının yük paylaşımı

Türkiye’nin dış ticaretinde ulaştırma modlarının son 10 yıldaki taşıma hacimlerine dair detaylı bilgilerin yer aldığı raporda; 2022 yılında ulaştırma ve haberleşme sektörünün, Türkiye’nin toplam yatırım planında en büyük payı aldığı belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre; Son 10 yıllık

Reklam

dönemde denizyolu taşımacılığı hem ithalatta hem de ihracatta Türkiye’de taşınan malların değeri bazında en büyük paya sahip. Karayolu taşımacılığı değer bazında ikinci sırayı alırken, havayolu taşımacılığı üçüncü sırada yer aldı. Demiryolu taşımacılığı ise Türkiye’nin dış ticaretinde en düşük paya sahip taşıma türü oldu.

Son 10 yıllık dönemde Türkiye’nin ihracat taşımalarında denizyolu tonaj bazında payını artırırken, değer bazındaki payı artmadı. Karayolu ile ihracat taşımalarında 2013 yılında yüzde 35,66 olan en yüksek değere 2022 yılında da ulaşılamadığı belirtildi. Türkiye’nin transit taşımacılıktaki rolünün incelendiği bölümde, TEU bazında 2012 yılında limanlarda elleçlenen yüklerin yaklaşık yüzde 12’sinin transit yük olduğu, 2022 yılının sonunda bu oranın yaklaşık yüzde 16’ya yükseldiği belirtilerek, TEU bazında transit yüklerin oranının 10 yılda yüzde 127 arttığı kaydedildi.

Orta Koridor için fırsat doğdu

Kuzey Koridoru boyunca Çin-AB sevkiyatlarının, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana yüzde 40 azaldığı belirtilirken, bu durumun Türkiye üzerinden geçen Orta Koridor girişiminin cazibesini artırdığı vurgulandı. Türkiye’nin transit taşımacılıktaki rolünü güçlendirme şansı yakaladığı, bunun için Orta Koridor’un aktive edilmesi konusunda geçiş ülkelerinin mevzuat, gümrük ve altyapı sistemlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Yaşanan bölgesel gelişmeler ışığında Türkiye demiryolu ağının geliştirilmesinin ve modlar arası entegrasyonun öneminin de ortaya çıktığı kaydedildi.

Orta Koridor için UTİKAD önerileri

Reklam

• Bölgedeki ülkeler ile mevzuat ve altyapı uyumluluğunun sağlanması,
• Kars Lojistik Merkezi ile Ahılkelek arasında yeni hat yapımı,
• Ülkelerin gümrük sistemlerinin birbirine uyumlu hale getirilmesi,
• Marmaray’ın yük geçişleri için kapasitesinin arttırılması,
• Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden demiryolu geçişinin sağlanması.

E-ticaret hacmi 3 haneli büyüyor

E-ticaretin ayrı bir başlık olarak ele alındığı sektör raporunda, Türkiye’de e-ticarette en çok tercih edilen ürünler arasında beyaz eşya, giyim, elektronik, mobilya, dekorasyon, çiçekçilik yer aldığı belirtilirken; Türkiye’nin e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 116 artarak 2022 yılında 348 milyar TL olduğu kaydedildi.

TKUMAGAZİN

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

YENİLİKLERE  DAİMA AÇIK

Yayınlanma tarihi

-

 

Çetinler Sürücü, Src ve İş Makineleri kursumuz hep yeniliklere açık olmuştur.Sadece sürücü belgesi (Ehliyeti) değil, güvenli sürücülük eğitimi vermekteyiz. Kursumuz yine ilklere öncülük ederek ış makinaları Operatörlük belgesi üzerine çalışma yaparak G sınıfı sürücü belgesi vermeye başladı.

Kursumuzda hep yeniliklere açık olduk. Araç ve gereçlerimizi hep yeni teknoloji cihazları ile donattık. Şu anda sıfır km. Hundai otomobillerle, sıfır Isuzu ve Iveco otobüslerle eğitim vermekteyiz.  Aynı Forklift- Elektrikli transpalet-Mobil Vinç- Dozer- Greyder – Finişer – iş Kamyonu – Zemin Süpürme-Fore Kazık-Zemin Delik Delgi, firmalara Tavan vinci, Limanlara Liman makinaları ve Serdümen, Terminal Traktörü belgesi, bireysel olarak Eskavatör, Beko Loder, Loder makinaları ile ilgili Operatörlük belgeleri vermeye başlamıştır.

Devamını oku

Haber

HIZLI TEKNİK VE SERVİS HİZMETİ

Yayınlanma tarihi

-

 

Türkiye’de “personel yükseltici platform sektöründe” bir ilke imza atan Acarlar Makine, Avrupa’nın CE ve EN 280 standartlarına uygun üretilen platformlarını iç pazarla buluşturmaktadır.

Acr Grup bünyesinde kurulan Acarlar Makine, 2003 yılından bu yana, Her ihtiyaca yönelik geniş ürün yelpazesi, Dinamik ve çözümcü yaklaşıma sahip kadrosu, Hızlı teknik servis hizmeti, Satış öncesi ve sonrası müşteri odaklı yaklaşımı ile fark yaratmaktadır. Müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımız ile yaratmış olduğumuz güven çerçevesinde, dünyadaki gelişmeleri ve trendleri yakından takip ederek, öğrenen, sürekli yenilenen ve ilkleri gerçekleştiren bir kurum olmak.

GELİŞİME AÇIK VE GENÇ DİNAMİK ÇALIŞAN KADROSUYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Gelişime açık yönetimimiz, genç, dinamik çalışan kadromuzla pazardaki ürünleri ve rakiplerimizi yakından takip ederek, bilgileri en iyi şekilde toplamak, kurum içi koordinasyonu ve iletişimi geliştirerek toplanan bilgi üzerinde kararlar almak ve bu doğrultuda hizmet verdiğimiz müşterilerimizle etkin iletişimi ve bilgiyi paylaşarak en yüksek faydayı sağlamak. İç ve dış müşteri odaklı bir kurum olma hedefi doğrultusunda ve bu hedefe paralel olarak kurmuş olduğumuz kalite yönetim sistemini, iş süreçlerini ve bunları uygulayan insan kaynaklarımızı geliştirerek, ürünlerimizin ve hizmetlerimizin kalitesini arttırmak

Reklam
Devamını oku

Haber

BAYRAM ÖNCESİ İŞ MAKİNALARI DERE TEMİZLİĞİ YAPIYOR

Yayınlanma tarihi

-

BAYRAM ÖNCESİ İŞ MAKİNALARI DERE TEMİZLİĞİ YAPIYOR

İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri Ramazan Bayramı öncesi İzmir Konak’ta bulunan Meles Çayı Deltası ve Arap Deresi’nde temizlik seferberliği başlattığını bildirdi

İZMİR Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, dere yataklarında kırsal alanlarda oluşan rusubat ve dere yataklarına ulaşırken bir taraftan da yerleşim ve sanayi alanlarında biriken farklı türİerde atıkların oluşturacağı koku problemi için teyakkuza geçti. Konak, Karabağlar, Buca ve Gaziemir ilçe sınırlarından geçen Emrez, Kozağaç, Uzundere, Çitlembik gibi birçok dere sisteminin bağlandığı Meles Çayı ve Arap Deresi Halkapınar mevkinde birleşerek yağış sel sularını izmir Körfez’ine ulaştırıyor. Yağış sel sularının getirdiği rusubat ve çevresel atiklar ise dere yataklarında birikiyor.

34 ADET KAMYON VE 60 PERSONEL ÇALIŞIYOR

Rusubat ve belirtilen aüklar dere yatağının denize bağlandığı Liman ve Halkapınar bölgesinde çökelerek, bir taraftan da dere hidrolik kapasitesini düşürüyor. Diğer taraftan da havaların ısınması ile bölgede koku sorununa yol açıyor. İZSU ekipleri, bayram öncesi dere yataklarında yapüğı temizlik çalışması ile koku sorunu başİamadan müdahale etti. Halkapınar’da bulunan Meles Çayı ve Arap Deresi birleşiminde yapılan temizlik çalışması, dere yatağı ile deniz bağlantısı kesilerek bölgede bulunan suyun tahliyesi ile başladı. Tahliyenin ardmdan iş makineleri ile dere yatağında yer alan kokuya neden olan malzeme toplanarak bölgeden uzaklaştırıldı. Devam eden temizlik çalışmasında 28 adet farklı amaçlı iş makinesi, 34 adet kamyon ve 60 personel çalışıyor. Her yıl düzenli olarak yapılan temizİik çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Vatandaşların sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilememesi için çalışmalarını yürüten ÎZSU ekipleri, Ramazan Bayramı’nda da çalışmalarına devam edecek.

Reklam
Devamını oku

Trend olan