Haber
UTİKAD Lojistik Sektörü Raporu 2022 Yayınlandı
UTİKAD, 2022 yılı sektör raporuyla 4. sektörel raporunu yayınladı. Rapor; Türkiye’deki uluslararası lojistik sektörünün faaliyetlerini, taşımaları, kapasiteyi, önemli gelişmeleri ve ilgili mevzuatı bir araya getirerek sektörün geleceğine ışık tutuyor.
Türkiye’nin dış ticaretinde ve dolayısıyla ekonomisinde önemli rolü olan lojistik sektörü hakkında temel bilgileri içeren UTİKAD Lojistik Sektörü Raporu 2022, durum tespitinin yanı sıra sektörün önündeki bazı önemli engellere dikkat çekiyor ve Türkiye’nin lojistik sektörünün gelecekteki potansiyeline vurgu yapıyor.
Ticaret rotaları değişti
Pandemi sonrası hızla toparlanmaya başlayan küresel ekonomiye ve lojistik sektörüne 2022’de en büyük darbeyi Rusya-Ukrayna savaşının vurduğu belirtilen raporda, savaşın enerji krizinden küresel ticaret rotalarının değişimine kadar önemli bir etki yarattığı anlatılıyor. Rapor, enerji kaynakları, tahıl ve gıda gibi birçok emtianın ihracatında dünyanın iki önemli ülkesi olan, dış ticaret faaliyetlerinin büyük bir bölümünü denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştiren Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaşın, ambargoların da etkisiyle lojistik operasyonların aksamasına, tedarik zincirlerinin bozulmasına neden olduğunu vurgularken bu durumun küresel ticaretin sürdürülebilirliği ve gelişimi için büyük bir risk oluşturduğunu ve oluşturmaya devam ettiğini ifade ediyor.
Lojistik pazarı 10 trilyon doları aştı
Küresel lojistik pazar büyüklüğü 2022 yılında 10,68 trilyon ABD doları olarak hesaplanırken, e-ticaret endüstrisinin gelişiminin lojistik sektörünün gelişimine katkı sunduğu ve e-ticaret endüstrisindeki talep artışı ile küresel lojistik pazar büyüklüğünün 2032 yılına kadar yaklaşık 18,23 trilyon ABD dolarına ulaşması öngörülüyor.
10 yıllık dönemin en yüksek dış ticareti
Türkiye’nin yıllara göre dış ticareti incelendiğinde son 10 yıllık dönemde en yüksek dış ticaret hacmi 2022 yılında gerçekleşti. İhracat, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 254,2 milyar ABD doları olurken, ithalat aynı dönemde yüzde 34 artarak 363,7 milyar ABD doları oldu. Sektör raporunda, dış ticarete konu olan ürün grupları, en büyük ihracat pazarları ve ülkelere göre ihracat-ithalat verilerine detaylı olarak yer verildi.
Ulaştırma modlarının yük paylaşımı
Türkiye’nin dış ticaretinde ulaştırma modlarının son 10 yıldaki taşıma hacimlerine dair detaylı bilgilerin yer aldığı raporda; 2022 yılında ulaştırma ve haberleşme sektörünün, Türkiye’nin toplam yatırım planında en büyük payı aldığı belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre; Son 10 yıllık
dönemde denizyolu taşımacılığı hem ithalatta hem de ihracatta Türkiye’de taşınan malların değeri bazında en büyük paya sahip. Karayolu taşımacılığı değer bazında ikinci sırayı alırken, havayolu taşımacılığı üçüncü sırada yer aldı. Demiryolu taşımacılığı ise Türkiye’nin dış ticaretinde en düşük paya sahip taşıma türü oldu.
Son 10 yıllık dönemde Türkiye’nin ihracat taşımalarında denizyolu tonaj bazında payını artırırken, değer bazındaki payı artmadı. Karayolu ile ihracat taşımalarında 2013 yılında yüzde 35,66 olan en yüksek değere 2022 yılında da ulaşılamadığı belirtildi. Türkiye’nin transit taşımacılıktaki rolünün incelendiği bölümde, TEU bazında 2012 yılında limanlarda elleçlenen yüklerin yaklaşık yüzde 12’sinin transit yük olduğu, 2022 yılının sonunda bu oranın yaklaşık yüzde 16’ya yükseldiği belirtilerek, TEU bazında transit yüklerin oranının 10 yılda yüzde 127 arttığı kaydedildi.
Orta Koridor için fırsat doğdu
Kuzey Koridoru boyunca Çin-AB sevkiyatlarının, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana yüzde 40 azaldığı belirtilirken, bu durumun Türkiye üzerinden geçen Orta Koridor girişiminin cazibesini artırdığı vurgulandı. Türkiye’nin transit taşımacılıktaki rolünü güçlendirme şansı yakaladığı, bunun için Orta Koridor’un aktive edilmesi konusunda geçiş ülkelerinin mevzuat, gümrük ve altyapı sistemlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Yaşanan bölgesel gelişmeler ışığında Türkiye demiryolu ağının geliştirilmesinin ve modlar arası entegrasyonun öneminin de ortaya çıktığı kaydedildi.
Orta Koridor için UTİKAD önerileri
• Bölgedeki ülkeler ile mevzuat ve altyapı uyumluluğunun sağlanması,
• Kars Lojistik Merkezi ile Ahılkelek arasında yeni hat yapımı,
• Ülkelerin gümrük sistemlerinin birbirine uyumlu hale getirilmesi,
• Marmaray’ın yük geçişleri için kapasitesinin arttırılması,
• Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden demiryolu geçişinin sağlanması.
E-ticaret hacmi 3 haneli büyüyor
E-ticaretin ayrı bir başlık olarak ele alındığı sektör raporunda, Türkiye’de e-ticarette en çok tercih edilen ürünler arasında beyaz eşya, giyim, elektronik, mobilya, dekorasyon, çiçekçilik yer aldığı belirtilirken; Türkiye’nin e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 116 artarak 2022 yılında 348 milyar TL olduğu kaydedildi.
TKUMAGAZİN
Haber
BOLTAS Yatırımlarıyla Gelecek 50 Yılını İnşa Ediyor
Lojistik sektörünün yarım asırlık markası Boltas, yeni yatırım hamleleriyle gelecek hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Boltas Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Çobanoğlu, belirledikleri stratejik plan dâhilinde geçtiğimiz 5 yıl içinde hızlandırdıkları gelişim ve dönüşüm sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirtti. Çobanoğlu, doğru yatırım hamleleri ve Ar-Ge faaliyetleriyle perçinledikleri bu dönüşümün meyvelerini toplamaya başladıklarını söyleyerek, “Bu amaçla çizdiğimiz yol haritası kapsamında, yurt içindeki ve yurt dışındaki şirketlerimizi holding çatısı altında birleştireceğiz.” dedi.
Lojistik sektöründe yarım asra dayanan tecrübesiyle entegre çözümler üreten Boltas, yenilikçi vizyonu ve kurumsallaşma hamleleriyle gelecek hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Boltas Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Çobanoğlu, dönüşüm sürecinde attıkları her adımın, şirketi gelecek 50 yıla hazırlamayı amaçladığına dikkati çekti.
Daha güçlü bir yönetim kadrosu
Dönüşüm kapsamında Türkiye ve Avrupa’daki şirketlerinin tamamında yönetim kurulunun yanında güçlü icra kurulları oluşturduklarını vurgulayan Çobanoğlu, “Boltas’ta işleyiş tamamen profesyonel bir ekip ve kurumsal yaklaşıma sahip bir organizasyon anlayışı ile yönetiliyor.” dedi.
Halihazırda Almanya, İtalya, Romanya ve Fransa’da şirketleri bulunduğunu hatırlatan Çobanoğlu, kendilerini Avrupalı bir marka olarak gördüklerini ve Avrupa’daki bilinirliklerinin oldukça yüksek olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Yarım asra dayanan markamızı gelecek 50 yıla hazırlamak için gerekli yatırımları yapıyoruz. ’Dönüşüm’ sürecindeki en güçlü adımımızı atmaya hazırlanıyoruz. Bu amaçla çizdiğimiz yol haritası kapsamında, tüm şirketleri holding çatısı altında birleştireceğiz. Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı olarak koordinasyonunu bizzat üstlendiğim bu önemli süreçte Türkiye ve Avrupa’daki yapılanmalarımızın faaliyetlerini tek çatı altında toplayacağız. Böylece geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi daha görünür kılacağız ve kurumsal kültürümüzü nesiller boyu yaşatacağız.”
“Piyasadaki daralmayı fırsata çevirdik”
Ulaş Çobanoğlu, küresel piyasalardaki durgunluğun lojistik sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkati çekerek şunları söyledi:
“Lojistik sektörü sıkıntılı bir yıl geçiriyor, sorunların gelecek yılın bir bölümünde de devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Ancak Boltas olarak zamanında gerçekleştirdiğimiz hamleler sayesinde, sektörde satışların azaldığı, nakit döngüsünde sıkıntıların yaşandığı dönemde nakit gücümüzü ve ödeme dengemizi korumaya odaklandık, yatırımlarımızı da bu doğrultuda sürdürmeyi başardık.
Boltas, 50 yıllık köklü bir çınar olarak, geçmişte olduğu gibi bugün de piyasaya öncülük etmeye ve avantajlı lojistik çözümlerin güvenilir markası olmaya devam edecek.”
“Ro-Ro servisinde çeşitlilik piyasayı dengeleyecektir”
Türkiye-İtalya hattında servis vermeye başlayan yeni Ro-Ro operatörünün yatırımını olumlu bulduklarını değerlendiren Çobanoğlu,
“Ro-Ro servisinde çeşitliliği savunuyoruz. İtalya taşımaları için yeni anlaşmalar ve yatırımlar gerçekleştirerek müşterilerimize ciddi maliyet avantajları sağlamaya başladık. Ambarlı – Trieste Ro-Ro servisi ve sağladığı avantajlar ihracatçımızı ve ithalatçımızı korurken piyasayı da dengeleyecektir.” şeklinde konuştu.
İtalya’daki gücünü pekiştirecek
Boltas’ın bir başka stratejik hedefi de uzun yıllardır domine ettikleri, kendi çalışanları, deposu ve ofisi ile hizmet verdiği İtalya’da daha da büyümek. Çobanoğlu, bu yılın başında İtalya’da gerçekleştirdikleri limana yakın bölgedeki yeni depo yatırımlarının, hem kendi aktarma operasyonlarını kolaylaştırdığını hem de İtalya’da depo ihtiyacı olan firmalara kolaylık sağladığını dile getirdi. İtalya’da 30 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını hatırlatan Çobanoğlu, bu depoyu önümüzdeki iki yıl içerisinde tam kapasite ile kullanılır hale getirip ilave yeni depo yatırımlarını sürdürmeyi amaçladıklarını da aktardı.
Orhanlı’da 50 bin metrekarelik lojistik imarlı arsa
Çobanoğlu, Orhanlı’da bulunan 50 bin metrekarelik arazilerini verimli şekilde değerlendireceklerini de dile getirerek, “Bu alanı, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun şekilde projelendirmek istiyoruz. Doğru zamanda atacağımız doğru adımlarla, bu arsada güneş enerjisi panelleri ile kendi enerjisini üreten, yağmur sularını tekrar kullanıma dönüştüren, çevre dostu, yeşil bir depo yatırımı gerçekleştirmek için planlamamızı sürdürüyoruz. Projeyi ilerletmek için uygun koşulların oluşmasını ve doğru zamanı bekliyoruz.” diye konuştu.
Ar-Ge yatırımlarına büyük önem verdiklerinin de altını çizen Çobanoğlu, “Gerek operasyonel altyapı yatırımlarımızın gerekse güçlü Ar-Ge çalışmalarımızın meyvelerini topluyoruz. Uzun yıllardır faaliyette olan Ar-Ge birimimizin belgelendirme sürecinin tamamlanması için gerekli başvuruları da yaptık.” açıklamasında bulundu.
DAF’tan 100 yeni araç alındı
Filo, insan kaynağı, teknoloji ve sürdürülebilirlik alanında sürekli gelişmeye devam ettiklerini söyleyen Çobanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Güçlü bir mali planlamayla filomuzu yeniliyoruz. Karbon ayak izimizi en alt seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Avrupa’daki diğer filolarımızda olduğu gibi Türkiye için de DAF yatırımı yapmaya karar verdik ve 100 araçlık bir anlaşma yaptık. İlk 50 aracın teslimatı ağustos ayında tamamlandı. Kalan 50 adedin teslimatı ise yıl sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca İtalya plakalı 20 aracımız bu ülkede çalışmaya başlayacak. Kendimizi ticaretin tekrar ivmeleneceği 2025 yılına hazırlıyoruz.”
Haber
Berk Gönenç, Allison Transmission Türkiye, Orta Doğu ve CIS (BDT) Satış Direktörü oldu
Allison Transmission, Berk Gönenç’in Türkiye, Orta Doğu ve Bağımsız Devlerler Topluluğu Satış Direktörü olarak atandığını duyurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun olan Berk Gönenç, İtalya, Milano’da Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği yüksek lisansını tamamladı. Kariyerine Milano’da alternatif enerji depolama sistemleri tasarımında Proje Mühendisi olarak başlayan Gönenç, Türkiye’de Pirelli Otomobil Lastikleri bünyesindeki satış ve pazarlama departmanlarında farklı görevlerini başarıyla tamamladı. Berk Gönenç, 2019 yılında Allison Transmission Türkiye ekibine katıldı.
Allison Transmission’ın Türkiye’deki satış faaliyetlerini yönetirken yeni projeler geliştiren Gönenç, Allison ekibi, araç üreticileri, ticari araç kullanıcıları ve distribütör ile birlikte başarılı çalışmaları hayata geçirdi. Bu başarıları doğrultusunda Berk Gönenç, Türkiye, Orta Doğu ve CIS (BDT, Bağımsız Devlerler Topluluğu) Satış Direktörü olarak atandı. Gönenç, yeni görevinde Türkiye, Ortadoğu ve BDT bölgelerinde pazar bazlı satış stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması yönünde bölgesel satış ve pazarlama ekiplerine liderlik edecek. Müşteri ilişkilerinin ve şirket büyüme programlarının geliştirilmesinden sorumlu olacak.
Haber
Eski Brandalar, Çocuklar İçin Çanta Olacak
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Kadın Çalışma Grubu ve Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND), eğitim ve çevreye katkı sağlamak amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. “Eski Brandalar Çocuklar İçin Okul Çantasına Dönüşüyor” projesiyle, kullanılmış kamyon ve TIR brandaları geri dönüştürülerek çanta haline getirilecek ve Anadolu’daki köy okullarındaki çocuklara dağıtılacak.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi