Takip Edin

Ağır Yük Taşıma Araçları

“Uluslararası TIR filomuz yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor!”

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Netlog’un Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak, artan ihracat paralelinde lojistik firmalarının çekici ihtiyacının artmasına karşın, çip krizi nedeniyle satın alacak araç bulamaması konusunda dikkat çekici bir yorum yaparak, “Mevcut TIR filomuz artan ihracatı karşılayacak büyüklükte ancak sınırlarda ve gümrüklerdeki beklemeler nedeniyle yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz” dedi.

İhracatın hızlanmasıyla birlikte denizyolundaki konteyner krizi ve demiryollarında artan kapasite sorunu, uluslararası yük trafiğini karayoluna kaydırdı. AB’ye yönelik ihracat taşımalarının yüzde 90’dan fazlası karayoluyla yapılıyor. Lojistik firmaları artan taleple filolarını büyütmek istiyor. Ancak satın alacak çekici ve kamyon bulamıyor. Tedarik sorunu ve kur artışı hem sıfırda hem de ikinci elde fiyatları uçurdu. Bir TIR’ın fiyatı 1 milyon TL’yi geçti. Ocak ayından bu yana ikinci el çekici ve kamyon fiyatları yaklaşık yüzde 100 artarak 800 bin TL’ye kadar çıktı. Öte yandan, ikinci elde de araç bulunurluk sorunu başladı.

Lojistik sektöründeki 40 yılı aşkın tecrübesiyle sektörün duayenlerinden olan Netlog Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak, Türkiye’nin 64 bin adetle Avrupa’nın en büyük çekici filolarından birine sahip olduğunu hatırlatarak, temel sorunun kapasitenin verimli kullanamaması olduğunu öne sürdü. Ticaret Bakanlığı ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nden (UND) alınan veriler ışığında değerlendirme yapan Çak, Türkiye’de uluslararası taşıma yapma izni olan C2 belgeli 2bin 500 civarında firma olduğunu aktardı. Sektörde çekici sayısı 64 bin, römork sayısı ise 70 bin civarında. İhracatın tonajda yüzde 40’ı değerde ise yüzde 70’i karayoluyla yapılıyor. Avrupa hatlarında çalışan çekici sayısı ise 25 bin adet. Şahap Çak, pratik bir hesapla Türkiye’nin AB rotasında yıllık 600 bin TIR’lık taşıma kapasitesi olduğunu ancak sınırlarda ve gümrüklerde yaşanan beklemeler nedeniyle bu kapasitenin yüzde 50 daha az verimlilikle kullanıldığını söyledi.

“Almanya 3 gün, ama biz 6 günde zor varıyoruz”

Şahap Çak, Türkiye’nin en önemli ihracat kapılarından biri olan Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan beklemelere değinerek, şunları dile getirdi: “Kapıkule’den bir TIR’ın çıkışı ortalama iki günü buluyor. Kapıkule’de bakanlığımızın öncülüğünde çeşitli çalışmalar yapıldı. Peron sayısı artırıldı. Ancak hala belirli prosesler aynı şekilde işimizi yavaşlatmaya devam ediyor. Mesela cuma günü en yoğun olduğumuz günde bazı memurlar olmuyor. Çok erken mesaiyi sonlandırıyorlar. Bazı işlemler çok yavaş. Şoförlerimiz çok zor zamanlar geçiriyor. Diğer yandan Kapıkule’yi geçiyorsunuz bu kez Bulgar kapılarında sıkıntı başlıyor. Bulgaristan Türkiye’nin ihracatını bilinçli olarak yavaşlatmaya çalışıyor gibi. Yine Romanya ve Sırbistan’da benzer sıkıntılar var. İlgili bakanlıklar bu ülkelerin yetkilileri ile zaman zaman görüşse de henüz bu sorunlar çözülmüş değil. Tüm bu beklemeler nedeniyle 3 günde varabileceğimiz Almanya’ya 6 günde zor varıyoruz. Maalesef biz taşıyamadığımı yabancı araçlar taşıyor. Navlun gelirimizi yabancı ülkelere kaptırıyoruz.”

Reklam

İthalat yükünü boşaltmamız 1 hafta!

İthalatta da benzer durumlar yaşandığına dikkat çeken Çak, “Türkiye’ye ithalat yükü ile geliyorsunuz. Yükü boşalttıktan sonra ihracat yükünü dolduracaksınız. Ancak diyelim ki araçta Çatalca, Haydarpaşa ve Gebze gibi üç ayrı gümrük için mal var. Her gümrükte en az kaybettiğimiz süre iki gün. Bürokratik süreci bir günde tamamlamak neredeyse imkansız. Dolayısıyla üç farklı gümrükten mal varsa boşaltmamız bir hafta.Filo tam çalışabilse Türk nakliyecisinin kapasite sorunu olmaz.”

“Fabrika yatırımlarını komşuya kaptırıyoruz”

Tüm bu beklemeler nedeniyle bir TIR’ın ayda ancak Avrupa’ya tek sefer yapabildiğine dikkat çeken Çak, “Lojistikte yaşanan beklemeler nedeniyle bazı önemli fabrika yatırımlarını da komşu ülkelere kaptırıyoruz. Yıllarca İzmir’den Volvo’nun İsveç’teki Götteborg fabrikasına kamyon jantı taşıdık. 7 günde taşıma yapabiliyorduk. Bu süreyi 5 güne indirmemizi istediler. Başaramadığımız için Volvo’nun tedarikçisi Delphi yatırımını Sırbistan’a kaydırdı. Bu olay 2017 yılında olmuştu. Şimdi de lojistik engeller nedeniyle birçok yatırımın Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere kaydığını görüyoruz. Bu Türkiye ekonomisi için büyük kayıp” dedi.

40 milyon dolarlık yatırım yolda

Reklam

Netlog, gıda, tekstil, perakende, ilaç, otomotiv gibi dev sektörlere entegre lojistik çözümleri sunuyor. Netlog bugün 29 farklı milletten 12 binin üzerinde çalışanı, 3 kıta 9 ülkede yönettiği toplam 1.2 milyon m2 kapalı depo alanı, toplam 91 deposu ve 4 bin üzerinde özmal taşıma aracıyla hizmet sunuyor. Şirket, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şahap Çak, Ankara ve Antalya’da 22 milyon dolarlık lojistik merkezi yatırımı yaptıklarını, 2022’de de Bursa’ya 12 milyon dolarlık lojistik merkezi yatırımının yolda olduğunu söyledi.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ağır Yük Taşıma Araçları

RENAS, FİLOSUNA 12 ADET RENAULT RUCKS T 520 ÇEKİCİ KATT

Yayınlanma tarihi

-

 

Renas Lojistik, Renault Trucks’ın yüksek beygir gücüne sahip modelleri ile filosunu büyüttü.

Mersin’in gıda lojistiği alanında uzman lojistik firmalarından, tüm Avrupa ülkelerine ve Türkiye Cumhuriyetleri’ne yaş meyve-sebze lojistiği gerçekleştiren Renas, filosuna 12 adet Renault Trucks T520 çekici kattı. 2023 yılında başlayan alımlarıyla filosunun yaklaşık yüzde 60’ını Renault Trucks çekicilere dönüştüren Renas’ın tüm Renault Trucks araçları 520 beygir gücünde yola çıkıyor. Renas Lojistik’in yeni araçları Yönetim Kurulu Başkanı Masum Aktaş’a Renault Trucks Türkiye ve Erman Ticari Araçlar’ın yöneticileri tarafından teslim edildi.

Devamını oku

Haber

Arkas Bunker’dan Türkiye’de bir ilk…

Yayınlanma tarihi

-

Arkas Bunker’dan Türkiye’de bir ilk… Arkas Bunker Türkiye’de Denizcilik Yakıtlarında Sürdürülebilirlik Sertifikasını Alan İlk Yakıt İkmal Şirketi Oldu!

Arkas Bunker sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilklere imza atıyor. Bu kapsamda Tarım, gıda ve biyoenerji endüstrilerinde sürdürülebilirliği destekleyen, dünya çapında tanınan bir sertifika sistemi olan Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasını (ISCC
– International Sustainability and Carbon Certification) aldı.
Arkas Holding iştiraklerinden Arkas Bunker, denizcilik yakıtlarında sürdürülebilir iş modeli ile
yoluna devam ederken şirketlerin karbon emisyonunu azaltmalarına destek vermek üzere
projelerine devam ediyor.
Çevre ve kaynakların korunması misyonu ile uyumlu olarak uluslararası nitelikte, uygulamaya
yönelik ve şeffaf bir sistem sağlayan dünyanın en itibarlı sertifikasyon programları arasında
yer alan ISCC'den onay aldı.
Biyokütle, biyoyakıt ve diğer yenilenebilir ham maddelerin sürdürülebilir üretimini ve
tedariğini doğrulamak için kullanılan, çok paydaşlı olarak geliştirilmiş, uluslararası kabul
görmüş bir sürdürülebilirlik sertifikasyon sistemi olan ISCC sayesinde Arkas Bunker
sürdürülebilirlik hedeflerine bir adım daha yaklaştı.
ISCC Sertifikası kriterleri arasında yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uyum, sürdürülebilir
arazi kullanımı ve biyolojik çeşitliliğin korunması, sera gazı emisyonlarının ve diğer çevresel
etkilerin azaltılması, insan haklarına ve işçi haklarına saygı, sorumlu su kullanımı ve
yönetiminin yanı sıra tedarik zincirinde izlenebilirlik ve şeffaflık kriterlerine uyum yer alıyor.
“Doğanın kendi evrimi içinde bir sonraki gün aynen mevcut olabilen enerji kaynağı” olarak
tanımlanan yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özelliği, karbondioksit emisyonlarını
azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa
bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın

ve güçlü destek almaları olarak biliniyor. Aynı zamanda fosil yakıtlar kullanılmadan
üretildikleri için sürdürülebilirler. Bu sayede doğal gaz, kömür ve petrol gibi enerji kaynakları
tükenmeden yenilenebilir ve çevreye daha az zararlı yakıtlar kullanılmış oluyor.
Arkas Bunker Genel Müdürü Seçkin Gül, armatörlerin ihtiyaçları doğrultusunda sürdürülebilir
ve çevreci yakıtları radarlarında tutmaya devam edeceklerini söyledi.

Devamını oku

Ağır Yük Taşıma Araçları

SİVASTA ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Yayınlanma tarihi

-

 

Bomak marubeni dağıtım ve servis kapsamındaki ilk müşteri etkinliğini sivasta gerçeklşeştirdi.

Türkiye temsilciliği marubeni Dağıtım ve Servis A.Ş tarafından yürütülen yol ve asfalt makinaları üreticisi mumag sivasta düzenlediği etkinlikte BF 800 C-3 S600 FİNİŞER , BW 213 D-5 VE BW 161 AD-5 gibi en yeni modellerini sergiledi. Dünyada milyonlarca kilometre yolda imzası bulunan fransız hayat grubu’nun bir parçası olan Bomag 2024 ilk özeol nüşteri etkinliğinde deneyimli yol emektarı yönetiçiler ve karar vericiler bir araya geldi. Bomagın en güncel teknojilerinin barındıran modellerine ek olarak  Marubeni dağıtımve servis katma değerli satış sonrası hizmetleriyaygın servis ağı, yüksek yedek parça bulunabilirliği ve inovatif çözümleri hakkında bilgiletr katılımcılara aktarıldı

Devamını oku

Trend olan