Takip Edin

Sektörel Gündem

ÜÇÜNCÜ ŞAHIS HASARLARI

Yayınlanma tarihi

-

Ömür Şeker- Helmet Sigorta ve Reasürans Brokerliği

Lojistik sektöründe faaliyette bunan firmaların en önemli risklerinden bir tanesi, faaliyetleri esnasında üçüncü şahıslara verebilecekleri muhtemel zararlardır. Bu zararlar, sevkiyatı gerçekleştiren araçlarla ya da operasyonel faaliyetler esnasında araçların haricinde meydana gelebilecek kazalarla ortaya çıkabilir. Elbette bu tür tazminatların ortaya çıkmasındaki en sık rastlanılan durum, sevkiyatın gerçekleştiren nakil vasıtalarının kazaya karışmasıdır. Nakil vasıtalarının kusurlu olarak karıştıkları kazalar sonucu üçüncü şahısların canlarına ve mallarına verecekleri zararlardan araç sahipleri sorumludur.

YAPILMASI ZORUNLU OLAN YA DA TERCİHEN YAPTIRILAN POLİÇELER

Karayolları dahilinde meydana gelecek bu zararların teminat altına alınması ile ilgili yapılması zorunlu olan ya da tercihen yaptırılan poliçeler vardır. Kara yolunda çalışan tüm motorlu araçların zorunlu trafik sigorta poliçelerini yaptırmaları gerekir, bu poliçe üçüncü şahıslara verilecek zararlarda ilk devreye girecek poliçedir. Teminat limitleri doğrultusunda karşı tarafın göreceği zararları sigortalının kusuru oranında öder. Ancak bu poliçenin limitleri maalesef bir çok durumda yeterli gelmemektedir. Ayrıca bu poliçe manevi tazminat taleplerini ve zarar gören tarafın gelir kaybı taleplerini karşılamaz. Talep edilen tazminatların trafik sigortalarından artan kısımları için araç sahipleri ihtiyari mali mesuliyet poliçesi düzenletebilir. Bu poliçe kasko poliçelerinin içerisinde alınabileceği gibi haricen bu poliçeleri düzenleyen şirketlerden de yaptırılabilir. Limiti poliçeyi talep eden araç sahibi belirler, karşılığında çıkan primi ödemeyi kabul ederse de poliçe düzenlenir. İhtiyari mali mesuliyet poliçesi manevi tazminat taleplerini de karşılayan bir poliçedir. Ancak manevi tazminat teminatının poliçeye eklendiği eklendiyse de hangi limitle eklendiği mutlaka kontrol edilmelidir.

ÜLKELERE GÖRE YAPILMASI GEREKEN POLİÇELER

Yurt dışına çıkan araçların ise çıktıkları ülkelere göre yaptırmak zorunda olduğu ve yaptırması tavsiye edilen poliçeler vardır. Özellikle Avrupa ya, daha doğrusu Yeşil Kart poliçesine üye şirketlere gidecek olan araçların Yeşil Kart poliçesi yaptırmaları zorunludur. Bu poliçe hangi ülkede tazminat ödenmesi gerekiyorsa o ülkenin zorunlu poliçesi kadar tazminatı öder. Yeşil Kart a üye olmayan ülkelerde ise ülkeye girerken, kısa süreli ülkeye ait zorunlu sigorta poliçesinin yaptırılması tavsiye edilir, bu ülkelerde de tazminat gerektiren durumlarda bu poliçe devreye girecektir. Bununla beraber üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar tatbiki sadece araçlar la verilebilecek zararlar değildir. Bir emtianın yükleme ,boşaltma operasyonu esnasında yaşanabilecek bir kaza sonucunda da üçüncü şahısların mallarına ya da canlarına zarar verilebilir.

SADECE POLİÇEYİ YAPTIRMAK YETMİYOR

Vinç ile yapılan bir yükleme işlemi esnasında emtia bir aracın ya da bir kişinin üzerine düşebilir ve zarar verebilir, bu durumda üstte bahsettiğimiz poliçelerin hiçbiri devreye girmeyecektir. Böyle bir zararın karşılanabilmesi için düzenlenmesi gereken başka poliçeler vardır. Bu tazminatlar özel olarak bu zararları karşılayacaklarını açıkça kabul ederek düzenlenmiş üçüncü şahıs sorumluluk sigorta poliçeleri ile ya da tüm faaliyetlerin teminat altına alındığı paket sorumluluk sigortaları içerisinde ayrıca tazminat bedeli tespit edilerek teminata dahil edilebilir. Düzenlenecek poliçelerin, özelliklede ihtiyari olarak düzenletmek istediğiniz poliçelerin teminat limitlerini mümkün olduğunca yüksek tutmak, teminat içeriğini inceleyerek alınabilme ihtimali olan tüm teminatların alındığından emin olmak, muafiyet kısımlarını dikkatlice incelemek, çok önemlidir. Sadece poliçeyi yaptırmış olmak karşılaşacağınız tüm tazminat taleplerinin karşılanması anlamına gelmeyecektir. Taleplere yetecek teminatınızın olup olmadığı ya da talebin karşılığı teminatın poliçe içerisinde dahil edilip edilmediği konusu, poliçeyi düzenlemiş olmaktan daha önemlidir. Unutmayın özellikle de bu tür poliçelerde bugün ödeyebileceğiniz primler yarın sizi ödeyemeyeceğiniz tazminatlardan kurtaracaktır.

Hepinize bol kazançlı kazasız günler dilerim.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

İkinci el araçta yeni işbirliği: Hedef, Otonet’e ortak oluyor

Getir’in Moov’a ortak olması, FDN Grubu’nun Goldcar’ı satın almasının ardından araç kiralamada yeni bir işlem hayata geçiyor. Hedef Filo, sektörün öncü firmalarından Otonet’e ortak oluyor.

Yayınlanma tarihi

-

Kerim ÜLKER

Araç kiralama sektöründe satın alma ve ortaklıklar hız kazandı.

Getir’in, Anadolu Grubu iştiraklerinden Çelik Motor ile araç kiralama platformu Moov’un yüzde 75 hissesini satın alması, Türk şirketi FDN Grubu’nun Goldcar İspanya’nın Türkiye’de bulunan şirketini 250 milyon TL karşılığında bünyesine katmasının ardından, sektörünün öncü firmalarından bir önemli işlem daha gerçekleşiyor.

Türkiye’nin en büyük araç kiralama şirketlerinden Hedef, Oto.net’e ortak oluyor. Anlaşma sağlanırsa, Hedef Araç Kiralama ve Servis AŞ, ve yöneticileri Ersan Öztürk ve Önder Erdem, Oto.net markasının sahibi Otonet Motorlu Taşıtlar’a ortak olacak. 2013 yılında faaliyete giren Oto.net, 6 bine yaklaşan kurumsal üye ve 1 milyona yakın kayıtlı bireysel üyesiyle her ay 1.500’den fazla aracın alınıp satıldığı ya da takas edildiği online bir platform olarak öne çıkıyor.

Silikon Vadisi’nde çalıştı

Kurulduğu günden bu yana 85 binden fazla aracın satışına aracılık eden Oto.net, 100 bine yakın da aracın ekspertizini gerçekleştirdi. Şirketin kurucusu ise Yonca Ulusoy Zaimoğlu.

1993 yılında Robert Kolej’den mezun olan, ardından Macalester College’da ekonomi ve psikoloji dallarında çift ihtisas yapan Yonca Ulusoy Zaimoğlu, bir dönem Silikon vadisi’nde çalıştı. Teknoloji ve internet sektörlerinde önde gelen yatırım bankası Piper Jaffray’nin Silikon Vadisi ofisinde üç yıl yatırım bankacısı olarak görev alan Zaimoğlu, Kellogg School of Management’da MBA yaptı. Mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönen Zaimoğlu, yatırım bankacılığına Global Menkul Değerler’de devam etti. Ardından ABD menşeili Oliver Wyman’da altı yıl yönetim ve strateji danışmanlığı yaptı. 2011 yılında aile şirketi Projectz’de çalışmaya başlayan Zaimoğlu, ardından Oto.net’i kurdu.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilen ilk uzay roketi yörüngeye ulaşamadı

Dün ilk kez fırlatılan Relativity Space’in üç boyutlu yazıcı ile ürettiği roket, havalanma sırasında maruz kaldığı muazzam dirence karşı koyarak önemli bir eşiği atladı ancak yörüngeye ulaşamadığı için ikinci eşiği geçemedi.

Yayınlanma tarihi

-

Kaliforniya merkezli şirket tarafından başlatılan canlı yayında, %85’i üç boyutlu printer ile üretilmiş ve 34 metre uzunluğunda olan Terran 1 adlı roketin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Space Force Üssü’nden TSİ 0525’te fırlatıldığı görüldü.

Havalandıktan yaklaşık 80 saniye sonra Atlantik Okyanusu üzerinde 16 km irtifaya ulaşan roket, saatte 1,999 km hızla atmosferin yarattığı azami direnci aşarak uzaya çıktı ve deneme için hayati önem taşıyan atmosfer direncini aşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.

Roket, uzayda kullanacağı ikinci aşama motoru ise arıza yaptığı için yörüngeye ulaşamadı.

“Yeterli veriyi topladık”

Relativity’nin test programı yöneticisi Arwa Tizani Kelly, canlı yayında, “Bugün tam hedefe ulaşamasak da üç boyutlu yazıcı ile üretilen bir roketin işlediğini kanıtlamak için yeterli veriyi topladık” dedi.

ABD’de pekçok yeni nesil roket şirketi, uzaya çıkmanın maliyetini düşürerek eskiye kıyasla çok daha küçük bütçelerle uzaya çıkılan bir pazar oluşturmak için çalışıyorlar.

SpaceX dahil olmak üzere bu şirketlerden çoğu maliyeti düşürmek için 1960’lardan bu yana kullanılan tek seferlik roketler yerine aynı roketi birden defa uzaya gidip dönmek için kullanarak maliyeti düşürüyor.

Relativity Space ise maliyeti düşürmek için roketlerin gövdelerini çok daha basit bir yöntem olan üç boyutlu yazıcılarla üretme yöntemini deniyor.

Devamını oku

Sektörel Gündem

LG Energy Solution, ABD’de yaklaşık 5,5 milyar dolarlık batarya yatırımı yapacak

Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.

Yayınlanma tarihi

-

Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.

LGES yaptığı açıklamada, ABD’de geçen yıl küresel enflasyon kaynaklı maliyet artışları nedeniyle durdurduğu yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.

Dünyanın önde gelen batarya üreticilerinden olan şirket, bu kapsamda, ABD’nin Arizona eyaletinde elektrikli araçlar için 2170 tipinde lityum-ion batarya hücresi üretecek bir tesis inşa edecek. 3,2 milyar dolarlık yatırımla kurulacak fabrikanın üretim kapasitesi 27 gigavatsaat olacak.

2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor

LGES, ABD’de başta Tesla olmak üzere elektrikli araçlar için batarya üretecek tesisin inşasına bu yıl başlamayı ve 2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor.

ABD’de bir de enerji depolama sistemleri için lityum-demir-fosfat (LFP) bataryalarının üretileceği bir tesis yatırımı yapma kararı alan LGES, üretim kapasitesini 16 gigavatsaat olarak planladığı tesis için 2,3 milyar dolar tutarında yatırım yapacak.

LGES, Mart 2022’de Arizona’da 1,7 trilyon won (1,3 milyar dolar) tutarında yatırım yapacağını duyurmuş, ancak küresel enflasyon kaynaklı artan maliyetler nedeniyle yatırımını durdurma kararı almıştı.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan