Takip Edin

1 Konu 1 Konuk

UÇAN: İŞ GÜVENLİĞİNDE EĞİTİM EN BELİRLEYİCİ NOKTA

Yayınlanma tarihi

-

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rüştü Uçan, iş güvenliğinde 4 yıllık ve lisansüstü akademik eğitimlerin son derece önemli olduğunu ifade ediyor.

Türkiye’de sanayi ve iş dünyasının gelişmesi ile beraber iş ve işçi kazalarına paralel olarak ‘İş güvenliği’ gündem oluşturmaya devam ediyor. Konuyu Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rüştü Uçan ile değerlendirdik.

MESKA (Meslek Hastalıklar ve İş Kazalarını Önleme Vakfı)’nın başkanı oldunuz. İş güvenliği kanunu 2012 yılında çıktı  ve 6 yıla yakın bir yıl geçti. Türkiye’de iş kazalarını önemli derecede aşağıya indirdi değil mi?

Aslında çok süratli bir indirme olmuyor ama eskiden kayıt dışı çok fazla kaza vardı. Şimdi bu tarz kazaların hepsi kayıt altına alınıyor.  Kişiler olayları daha iyi bir şekilde anlamaya başladılar. Eskiye göre daha iyi bir pozisyondayız diyebiliriz.

İŞ GÜVENLİĞİ

DÖRT DÖRTLÜK ELEMANLAR YETİŞECEK

Reklam

Genel olarak iş güvenliğinin son dönemini anlatır mısınız?

İlk olarak üniversitede verdiğimiz eğitimler ile başlamak istiyorum. Sonra sektörel bazlarda eğitime gitmek lazım. Şimdi iş güvenliği uzman sayısı 140 bin olarak açıklandı. Eleman ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanmış. Ama bundan sonra çıkacak olan elemanın daha vasıflı, daha kalifiye olması şeklinde bir dönemece gelmiş bulunmaktayız. Bu döneçte ben MESKA Vakfı Başkanı olarak, vakfımıza göre 2 yıllıkların hemen 4 yıllığa çevrilmesi gerekmektedir. Ve bu 4 yıllığa çevrildiği zaman da bunun içerikleri, laboratuvarları, dersleri, konuları, stajı hepsi ile sektörün ihtiyacını karşılayabilecek dört dörtlük bir eleman haline getirilmesi gerekir. Biz, Üsküdar Üniversitesi olarak bunu sağladık. Yani Üsküdar Üniversitesi’nde ders içeriklerimizle laboratuvarımızla, hepsiyle bunu sağladık. Türkiyeye örnek olabilecek bir kuruluş oluşturduk. Bu alanda ilk üniversitelerden birtanesiyiz. İlk 4 yıllık açanlardanız. Bu konuda bayağı bir yol aldık. Bizim aldığımız bu yolu model haline getirelim diğer 2 yıllıkları da 4 yıla çevirerek bu kalitenin şekline getirelim ve Türkiye’nin ihtiyacı olan İSG uzmanını yetiştirelim.

PROFESÖRLÜK YOLUNUN AÇILMASI GEREKİYOR

Peki neden 2 yıllığı tercih etmiyorsunuz?

Öncelikle çok düşük puanlar ile geliyorlar. İkinci olarak da zaten 2 yıl diyorsunuz. 2 yılın bir dönemi belki de 1.5 dönemi genel dersler ile geçiyor. Yani ders sayısı çok çok az kalıyor. Onun için 4 yılda bütün ihtiyacı olan dersleri ve stajları vermemiz gerekiyor. Burada üzüntü verici bir olay var: İstanbul Üniversitesi, 4 yıllık uzaktan eğitim açıyor, öğrenci sayısı çok fazla ve İSGDER’lerin eğitimini uzaktan eğitim ile verimli bir şekilde veremezsiniz. İş sağlığı diyoruz. Riskli ortamlarda çalışmayı öğretmemiz lazım. Bunların uzaktan olması mümkün değil. Mühendislik nasıl uzaktan eğitim ile olmuyorsa, tıp nasıl uzaktan eğitim ile olmuyorsa İSG’nin de uzaktan eğitim ile olması mümkün değil. Öğrencinin staj yapması lazım, proje geliştirmesi lazım. Bunların hiçbiri mümkün olmuyor. İş güvenliği uzmanı yetiştiren 83 tane üniversite var, 2 yıllık meslek yüksek okulu var,  10 tane 4 yıllık var, lisans üstü eğitimler var, doktoralar var. Şimdi bu kadar geniş 140 bin kişinin olduğu bir dal diyoruz. Ve burada doçentlik için gerekli alt yapı yok. Ben makine mühendisiyim, doktora yapmışım. Çeşitli yerlerde doktora yapmış arkadaşlar var. Biz hiçbir şekilde doçent olamıyoruz. Çünkü doçentlik kriteleri bu yapıya uygun değil. Türkiye’de iş güvenliğinde bilgi birikimi olsun istiyorsak bunun doçentlik, profesörlük yolunun açılması gerekli. Bu da çözülmesi gereken en büyük sorunlardan birtanesi.

Reklam

TEZLERİMİZLE KATKI SUNACAĞIZ

Taşıma kaldırma üniteleri grubunun en büyük sorununlarından birisi de operatör sorunu. Üsküdar üniversitesi olarak bu konuda neler yapacakasınız?

İş güvenliği bugüne kadar genelden gitti. Şimdi detaylara girmemiz lazım. Bu detaylara girerken yüksekte çalışma gibi konularda bir ihtiyacınız varsa bu konuda beraber çalışıp eğitimleri detaylandırabiliriz. Daha sonrasından bunları ilgili yerlere iletebiliriz. Bu tür desteklerimiz olur. Bir de yurtdışındaki projelerde birlikte hareket edilebilir. Bizim bunları detaylandırmamız lazım, ancak böyle başarılı olabiliriz. Biz burada tezler yaptırıyoruz. Konu bulmakta zorluk çekiyoruz. Ama sizin bir üreticinizin bir sorunu olduğunda biz burada öğrencilerimiz ile birlikte bu sorunu çözmeye yardım edebiliriz. Böylelikle hem yapılan tez işe yarar hem de sektörün bir problemi çözümlenmiş olur. Bir tez neden boşa gitsin, biz de faydalı olmak için uğraşıyoruz.

DOĞRU YAPIYI KURARSAK İŞ KAZALARI AZALIR

Bu birliktelik iş kazalarını ne kadar önler?

Reklam

Biz çalışmalarımızı bakanlıklara birebir sunuyoruz, sunacağız da… Bu ay sonunda mesela 3 günlük bir çalıştay var. Bizleri çağırdılar oraya da gideceğiz. Biz, memnuniyet ile her projeye katılmak istiyoruz. Çünkü işin dışında olursan o iş için fikir veremezsin. Bu noktada sektörün de bize gelmesi lazım. Benim şu makinamda şöyle bir sorun var, bunu nasıl yapalım? Gerekirse projelerde yardımcı olurum veya tamir ederken şöyle bir sıkıntı var… Bunun çözümü belki bir defada bulunamayabilir. Ama üzerine düşünülmesi lazım. Bilgi ve birliktelik olursa iş kazaları da azalır. Yeter ki doğru yapıyı kuralım.

MESKA’DA BİR DİZİ ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

MESKA Vakfı’ndan bahseder misiniz?

MESKA Vakfı, 1998’de kuruldu. Biz bu vakfın yönetimine geldik. Buradaki amacımız sivil toplum kuruluşu olarak da bu işin içerisinde olmak. İsanları aydınlatmak. İlerleyen zamanlarda öğrenci bursları vermek isyioruz. Biz böyle bir yola çıktık. 4 ay oldu ben başkan olalı. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk etapda bir konu bir konuk olarak Üsküdar Üniversitesi İSGDER ile bir çalışmamız var. Bu tarz bir sürü etkinliğimiz olacak.

 

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Konu 1 Konuk

EYÜP LOJİSTİKTEN 40 ARAÇLIK AVRUPA FİLOSU

Yayınlanma tarihi

-

EYÜP LOJİSTİKTEN 40 ARAÇLIK AVRUPA FİLOSU

Türkiye’nin köklü lojistik şirketlerinden Eyüp Lojistik, Avrupa ülkelerine 3 günde teslim sloganıyla başlattığı yeni hizmeti için 40 adet FIAT Ducato aracı filosuna kattı.

Küresel ekonomik durgunluğun konuşulduğu ve kriz beklentilerinin arttığı bir dönemde, lojistik sektörünün geleceğine inanan Eyüp Lojistik, bu inancını önemli bir yatırımla gösterdi. Türkiye’nin köklü lojistik şirketlerinden biri olan Gaziantep merkezli Eyüp Lojistik,2024 yılına önemli bir yatırımla başladı. Avrupa ülkelerine 3 günde teslim sloganıyla yeni bir lojistik paketini müşterilerine duyuran şirket, bu operasyonlarda kullanmak üzere 40 adet FIAT Ducato aracı filosuna kattı.

“GURUR DUYUYORUZ”

Araç teslim töreninde konuşan Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “Lojistik sektörünün geleceğine inanıyor ve bu yenilikçi lojistik paketimizle Türk şirketlerinin Avrupa’daki rekabet yarışına katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Reklam
Devamını oku

1 Konu 1 Konuk

SERTİFİKALAR TESLİ EDİLİYOR

Yayınlanma tarihi

-

Belçika teknoloji federasyonu Agoria, her yıl Belçika’daki belirli sayıda öncü ve sürdürülebilir üretim tesisine Factory of the Future sertifikalarını teslim ediyor.

Belçika teknoloji federasyonu Agoria, her yıl Belçika’daki belirli sayıda öncü ve sürdürülebilir üretim tesisine Factory of the Future sertifikalarını teslim ediyor. Agoria; Flaman, Valon ve Brüksel bölgesinde teknoloji ve metal endüstrisinde 2000’den fazla şirket ve 320.000 çalışanını temsil ediyor. Belçika endüstrisinin gücünü artırmak için yenilikçiliği teşvik etmeyi amaçlıyor.

“Harika bir örnek”

“DAF Trucks Vlaanderen, ‘Factory of the Future’ için harika bir örnek. Teknoloji sektörümüz, yalnızca güçlü şekilde yeniliği sürdürerek uluslararası alanda rekabet edebilir. Bunu teşvik etmeye ve desteklemeye devam etmeliyiz. Verimliliğimizi artırmanın ve Avrupa endüstrisinin içinde bulunduğu dijital ve çevre dostu yarışı önde götürmenin en iyi yolu bu! Bu aynı zamanda Flaman endüstri politikasının da mutlak odak noktası olmalıdır,” diyor Agoria Flaman Genel Direktörü Jolyce Demely.

GERÇEK BİR EKİP BAŞARISI

Reklam

DAF Trucks için bu başarı, tesisin yeni nesil araçların üretimine hazırlanmak için yaşadığı önemli geçişin gerçek bir kanıtı.”Öncelikle bu, gerçek bir ekip başarısıdır. Birlikte çevre dostu boya atölyesi, son derece robotize beyaz gövde tesisi ve iş arkadaşlarımız için olağanüstü ergonomi sunan yepyeni iç döşeme hattı gibi tamamen yeni bir kabin fabrikası geliştirip gerçekleştirdik,” diyor DAF Trucks Vlaanderen İdari Direktörü Stijn Van Eyken.

SERTİFİKALAR BAŞBAKAN TARAFINDAN VERİLDİ

Van Eyken sözlerine şöyle devam ediyor: “Ayrıca, dingil fabrikası en yüksek kalitenin yanı sıra optimum çalışma koşulları da sunacak şekilde tamamen yeniden tasarlandı. Yeni Nesil DAF XD, XF, XG ve XG+ kamyonların, Westerlo’da üretilen mükemmel kabinler ve dingiller sayesinde de 2022 ve 2023 yıllarının International Truck of the Year ödülünü kazandığından eminim. ‘Factory of the Future’ ödülünü almak, yüksek teknolojili üretim sektörünün Belçika’da ne kadar başarılı olabileceğini bir kez daha gösteriyor.” Sertifika, Flaman Başbakanı Jan Jambon tarafından Stijn Van Eyken’e verildi.

ÖDÜL SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

DAF Trucks Vlaanderen Factory of the Future ödülünü aldı. Bu ödül, Flaman Başbakanı Jan Jambon tarafından Westerlo fabrikasının İdari Direktörü Stijn Van Eyken’e verildi.

Reklam
Devamını oku

1 Konu 1 Konuk

TÜRKİYEDE FOTKLİFT YASAKLANIYOR MU

Yayınlanma tarihi

-

Avrupa’da başlayan ve kapalı mekânlarda kullanılması yasaklanan dizel, lpg ve benzinli forkliftleri yerini yeni nesil elektirikli forkliftlere bırakmaya başladı.

Türkiye’de de yakın gelecekte tamamen yasaklanacak olan fosil yakıtlı araçların, insan sağlığı açısından oldukça zararlı bir çalışma prensibine sahip olduğu ilgili iş güvenliği maddeleri ile belirtilerek işletmelerin özellikle dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bu forkliftlerin özellikle gıda sektöründe kullanımı oldukça sakıncalıdır. Günümüz teknolojisi elektrikli forklift kullanımını desteklerken, işletmeler önemli ilk yatırım maliyetleri arasında yer alan forkliftlerini elektrikli forkliftler ile değiştirmeye başladı.

Bu kapsamda, sürdürülebilir uygulamaları ile dikkat çeken SANICA Türkiye’nin ilk elektrikli forkliftini Manisa Akhisar fabrikasında üreterek, piyasaya yakın zamanda sunduğu “TIGER” Elektrikli forklift modeli ile işletmelerin çevre dostu üretim yapmalarını sağlayarak birçok avantajı da beraberinde tüketicisi ile buluşturuyor. 6.5 METRE Asansör uzunluğu ile en yüksek rafları bile kolaylıkla düzenleyen, aynı zamanda, 3.5 Ton kaldırma kapasitesi ile en ağır yükleri rahatlıkla istifleyip depolama alanlarında üstün manevrası ile fark yaratan TIGER düşük elektrik tüketimi ile fabrika giderlerinde maksimum performans sergileyerek her geçen gün kullanıcı memnuniyetini üst sıralara çıkarıyor.

Temiz enerjiye dayalı, enerji verimliliği sağlayan ve teknolojik yenilikleri benimseyen bu modeller, sürdürülebilir üretim geleceğine de katkıda bulunarak, işletmelerin, karbon ayak izini minimuma indiren etkenlerden biri olacak

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan