Sektörel Gündem
“Türkiye’de yeni petrokimya tesislerine ihtiyaç var”
Türk plastik sektörü hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlı. Mete Plastik Genel Müdür Yardımcısı Pelin Karadeniz Kış, son dönemde ham fiyatlarında dolar bazında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekerek, “Plastik sektöründe niteliğin artması için Türkiye’de petrokimya tesislerinin entegre bir şekilde kurulması gerekiyor” dedi.


Nilgün ÖZDEMİR
Plastik sektöründe 40 yılını geride bırakan Mete Plastik, sürdürülebilir büyüme anlayışıyla çevreye duyarlı, geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanılmasında öncü rol oynuyor. Plastiğin geri dönüştürülebildiği sürece doğa dostu bir ürün olduğunu söyleyen Mete Plastik Genel Müdür Yardımcısı Pelin Karadeniz Kış, kaynağında yapılan ayrışmayla sıfır atığa ulaşabilmenin mümkün olduğunu belirtti. Üretim tekniğine dikkat edildiği sürece plastiğin çevreye zararı olmadığını, çünkü bir salınımın yaşanmadığını ifade eden Kış, plastikle ilgili yanlış bir algının olduğuna dikkat çekti.
“Sektör birlikte hareket etmeli”
Plastikle ilgili sistemsel bir altyapının oluşturulması gerektiğini anlatan Kış, sanayicinin dijitalleşme ve sürdürebilirlik çalışmalarına destek istedi. Mete Plastik’in dijitalleşmeye önem verdiğini anlatan Kış, “Yaklaşık 5 yıldır kurumsal kaynak planlama programımızla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sistematiğin kurulması noktasında ERP programında SP’ye geçtik” dedi.
İstanbul Sanayi Odası’ndan (İSO) dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konusunda danışmanlık hizmeti aldıklarını belirten Kış, döngüsel ekonomi kapsamında İSO ile çalışmalarının olduğunu bildirdi. Plastik sektörünün hammadde olarak yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduğunu aktaran Kış, bunun büyük bir sorun olduğunu vurguladı.
Plastiğin ham maddesinde son aylarda dolar bazında oldukça yüksek fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken Kış, niteliğin artması için Türkiye’de petrokimya tesislerinin entegre bir şekilde kurulması gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda plastik sektörünün birlikte hareket etmesinin önemine değinen Kış, sektöre yönelik şu bilgileri verdi: “2022 yılında sektör yaklaşık 11.3 milyon ton plastik üretti.
Bu da 48.1 milyar dolarlık bir üretim anlamına geliyor. En büyük tüketim, ağırlıklı olarak yüzde 44,8 ambalajda gerçekleşti. Bu oranı yüzde 19,3 inşaat plastikleri, 6,9 otomatik, yüzde 5 elektrik ve yüzde 24 de diğer gruplar takip ediyor. Türkiye plastik sektörü Avrupa’da, Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada ise Çin, Amerika Hindistan, Almanya, Japonya ve Güney Kore’den sonra yedinci sırada bulunuyor.”
“45 ülkeye ihracat yapıyoruk”
Şirket olarak yaklaşık 45 ülkeye ihracat yaptıklarını da dile getiren Kış, Prima markasıyla bahçe mobilyası, stadyum koltukları ve gıda kapları ürettiklerini belirtti. Stadyum koltuklarının güneşe ve mukavemete karşı korumak için özel üretim yaptıklarını vurgulayan Kış, iç mekanlarda da özellikle yanmayı geciktiren ilave malzemelerle ürünleri güçlendirdiklerini kaydetti.
Plastik deyip geçmemek gerektiğin ifade eden Kış, her konunun kendi içinde bir uzmanlık gerektirdiğini ve detay tekniğinin olduğunu vurguladı. Bahçe mobilyaları konusunda ise geniş bir ürün portföyüne sahip olduklarını belirten Kış, “Öncelikle marketlere daha sonra ise sırasıyla otel ve restoranlara üretim yapıyoruz.
Oteller için plaj sandalyesi, şezlong, restoranlar için ise masa, sandalye ve tabure üretimimiz var” şeklinde konuştu. Diğer bir ürün grubu olan gıda kaplarında iddialı olduklarını ifade eden Kış, gıda firmalarına yönelik ürettikleri ürünlerin sızdırmazlık ve hava geçirmez özelliğine sahip olduğunu vurguladı. Hem yurt içinde hem de yurt dışındaki balık firmalarının ana üreticisi olduklarını anlatan Kış, “Ürünlerimizin sızdırmazlık özelliği sayesinde balık firmaları bizimle çalışmayı tercih ediyorlar. Gıda kaplarındaki balık alanı bizim niş olduğumuz bir konu. Bizi rakiplerimizden ayıran en önemli etken teknolojimiz ve müşterilerimize sunduğumuz güvendir” diye konuştu.
“Genç nesil, sanayiye kazandırılmalı”
Mete Plastik Genel Müdür Yardımcısı Pelin Karadeniz Kış, sanayicilerin ciddi bir istihdam problemi yaşadığına işaret etti. Kış, “Genç nesil çok farklı iş kollarına motive oluyor. Sosyal medya üzerinden daha kolay para kazanılacağına dönük bir algoritma yürütülüyor. Bu noktada STK’ların ve belli kurumların genç nesli sanayiye kazandırması için çalışması gerekiyor. Bu yöndeki aksiyonlar sanayinin geleceği için önemli bir dönüşüm olacaktır” uyarısında bulundu.
Sektörel Gündem
Elon Musk açıkladı: Twitter’da her şey sil baştan!
Twitter Üst Yöneticisi Elon Musk, onaylı hesap olarak bilinen “mavi tik” onay sisteminin kapsamını değiştireceğini duyurdu.


BBC’nin haberine göre, 15 Nisan’dan itibaren yalnızca ücretli “Twitter Blue” özelliğine sahip kullanıcıların gönderileri, sosyal medya uygulamasının diğer kullanıcılarına önerilecek.
Değişiklik kapsamında, ödeme yapmayan hesaplardan gelen gönderiler, “Sana Özel” başlığındaki önerilen tweet akışına dahil edilmeyecek.
Twitter’daki anketlerde ise yine yalnızca onaylı hesapların oy kullanmasına izin verilecek.
Musk, değişikliğin “gelişmiş yapay zeka robotlarının kontrolü ele geçirmesine yönelik tek gerçekçi yol olduğunu, aksi takdirde bunun, umutsuzca kaybedilen bir savaş olacağını” belirterek “Anketlerde oy kullanmak aynı nedenle doğrulama gerektirecek.” ifadesini kullandı.
Bazı kullanıcılar, tartışmalı hesapların para ödeyerek öne çıkabileceğini belirterek değişiklikleri eleştirdi.
“Twitter Blue”, kullanıcıların hesabına “mavi onay rozeti” ekleyen ücretli bir aylık abonelik hizmeti olarak kullanıma sunuluyor.
Sektörel Gündem
Huawei’nin yeni akıllı saati “Watch Ultimate” Türkiye’ye geliyor
Huawei’nin en yeni akıllı saati Huawei Watch Ultimate, kısa süre içerisinde şirketin online mağazasından satın alınabilecek. Okyanus mavisi ve keşif siyahı olmak üzere iki farklı modeli bulunan akıllı saatin çok yakında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.


Huawei’nin en yeni akıllı saati Huawei Watch Ultimate, kısa süre içerisinde şirketin online mağazasından satın alınabilecek.
Huawei açıklamasına göre, Huawei Watch Ultimate’in oluşturulmasında kullanılan bazı özellikler, üst düzey tasarım ve malzemelerle birlikte pazardaki akıllı saatler için yeni bir çıta belirliyor.
Birinci sınıf zirkonyum bazlı sıvı metal kasa, nanotech seramik çerçeve ve safir saat kadranı gibi dayanıklı malzemelerle tasarlanan cihaz, kullanıcıları her türlü açık hava macerasına (kara, yüksek tepeler veya denizin altında) veya önemli sosyal etkinliklere hazırlamak için lüks estetik ve akıllı özellikler sunuyor.
Üst düzey lüks saatlerde ve hassas cihazlarda bulunan yenilikçi yeni bir malzeme olan zirkonyum bazlı sıvı metal, Huawei Watch Ultimate ile ilk kez akıllı saatlere giriyor. Akıllı saat, kayalık araziler, sıcak çöller, akşam yemekleri ve günlük kullanım gibi her türlü ortama karşı dayanıklılığıyla öne çıkıyor.
Genellikle geleneksel üst düzey saatlerde bulunan benzersiz üç düğmeli kurulumla ilk kez donatılan saat, bu özelliğiyle işlevselliğinin kapsayıcılığını, işçiliğin karmaşıklığını ve gelişmiş etkileşimli deneyimi temsil ediyor.
Huawei Watch Ultimate, açık hava sporları ve su geçirmezlik performansıyla pazardaki rakiplerinden ayrışıyor. Okyanus mavisi ve keşif siyahı olmak üzere iki farklı modeli bulunan akıllı saatin çok yakında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.
Sektörel Gündem
Assan Hanil ve Sabancı Üniversitesi’nden sürdürülebilirlik iş birliği
Kibar Holding grup şirketlerinden otomotiv tedarik sektörü üreticisi Assan Hanil, Sabancı Üniversitesi tarafından kurulan Türkiye’nin ilk teknoloji ticarileştirme ve çekirdek fon şirketi Inovent ile iş birliğine giderek otomotiv endüstrisi için sürdürülebilir çözümler elde etmek adına önemli bir anlaşmaya imza attı.


Ar-Ge ve inovasyon odağındaki çalışmaları sonucu araç hafifletme, enerji verimliliği, biyoplastik hammadde gibi kritik alanlarda projeler üreten Assan Hanil ve Sabancı Üniversitesi Inovent arasındaki danışmanlık anlaşmasına yönelik toplantı Assan Hanil Genel Müdürü Atacan Güner, Sabancı Üniversitesi TÜMER (Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi) CEO’su Devrim Özaydın ve Akademik Direktörü Doç. Dr. Burcu Saner Okan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Bu iş birliği ile birlikte otomotiv endüstrisine yönelik yeni nesil polimer malzeme geliştirilmesi, karbon ayak izinin inovatif çözümlerle azaltılması ve araç hafifletme için çözümler sunulmasına ilişkin ortak projeler üretilmesi ve sektöre dair sürdürülebilir çözümler elde edilmesi hedefleniyor.
“Sektörümüzün geleceğini sürdürülebilirlik faaliyetleri belirleyecek”
Otomotiv sektörünün sürdürülebilirlik yolculuğuna katkı sunmaya devam ettiklerini belirten Assan Hanil Genel Müdürü Atacan Güner, “Artan faaliyetlerimiz ve üretimimizle doğru orantılı bir şekilde sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi de çeşitlendiriyor ve geliştiriyoruz. Bu kapsamda üniversite-sanayi iş birliklerine son derece önem veriyoruz.
Sektörümüzün geleceği sürdürülebilirlik faaliyetleriyle belirlenecek. Biz de bu vizyon ışığında ürettiğimiz, özellikle hafifletme odaklı, verimlilik sağlayan ve sürdürülebilirliğe katkı sunan teknolojilerimizi kararlılıkla geliştirmeye devam edeceğiz.
Bugün Sabancı Üniversitesi Inovent ile başlattığımız bu değerli iş birliği ile de hem sektörün hem de ülkemizin sürdürülebilirlik yolculuğuna ciddi katkılar sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz