Takip Edin

Hedef Sektör

TÜRKİYE, YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINI KULLANMAMIZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Yayınlanma tarihi

-

Dünya Bankası Kıdemli Enerji Sektör Yöneticisi Yeşim Akçollu, “Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmamız açısından çok önemli. Rüzgar gülü, bu noktada en önemli konuların başında geliyor. Ayrıca Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan ülkelerden biri olmasından da bahsedersek rüzgarın önemi bir kat daha artıyor” diyor.

Enerji açığı ülkelerin en önemli sorunlarından biri konumunda. Konuyu Dünya Bankası Kıdemli Enerji Sektör Yöneticisi Yeşim Akçollu ile değerlendirdik.

 

Dünya Bankası gözüyle bakarsanız, 2019 yılında Türkiye’ye özellikle enerji piyasalarında pazar olanakları açısından yeni kaynaklar gelecek  mi?

Son 9 aydaki enerji ithalatı 32 milyar dolar ve cari açık içerisinde son 1 seneye baktığımızda cari açığın yüzde 82’sini enerji oluşturuyor. Bu yüzden bizim için Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmamız açısından çok önemli. Rüzgar gülü, bu noktada en önemli konuların başında geliyor. Ayrıca Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan ülkelerden biri olmasından da bahsedersek rüzgarın önemi bir kat daha artıyor. Bu toplantıların en başından beri konuşulduğu 48 gigawaltlık bir potansiyel, ki biz bunun sadece %15 ini kullanıyoruz. Ne güzel olurdu bu potansiyeli iyi bir şekilde daha da verimli kullanabilsek.

Reklam

YATIRIMLARIMIZ

Şimdi finansman kısmına geçelim biz ne yaptık rüzgar piyasalarında ve bundan sonra ne yapmaya devam edeceğiz? Kredilerimiz vardı bunlar TKB ve TSK diye 2 kalkınma bankası üzerinden piyasaya ve özel sektöre sunduğumuz kredilerdi. Toplamda 1.1 milyar dolara ulaştı. Ve 11 tane rüzgar santrali finanse ettik. Bunların da kapasitesi 233 megawatdır. Ayrıca şu anda yatırım projemiz var TEAŞ’ta. 5. yatırım projemiz buarada. 6.’sı için talep geldi. Onun hazırlıklarına başlıyoruz. O da benzer bir şekilde rüzgar gülü yatırımlarını içericek. Reform süreçlerinde dünya bankası hükümetlere sürekli destek veriyor. Şu an  yürümekte olan bayağı bir teknik destek var. EPİAŞ için VATEİAŞ için var… Bunlar içinde üretim planlarının optimizasyonu var. Akıllı şebekelerle ilgili yatırımlar var. Belki TEİAŞ’ın kapasitelerinin çeşitli açılardan güçlendirilmesi için çalışmalar olabilir.  Biraz olgunluk aşamasında olduğu için çok açmak istemiyorum. Ayrıca Avrupa Birliği’nin IPA altında sunduğu fonları Dünya Bankası yönetiyor. Türkiye’deki enerji sektöründekilerin çoğuna toplam 26 milyon dolarlık teknik yardım veriyoruz. Bunların  içerisinde yenilenebilir enerji piyasasının değerlendirilmesi de var.

GELECEK TALEPLERE AÇIĞIZ

Türkiye’de rüzgar enerjisine ilişkin daha fazla ne yapabiliriz?

Yatırım açısından hükümetten talep gelmesi halinde  biz, onu değerlendirip katma değerimizin olduğu piyasalara her zaman gidiyoruz.  Reformu desteklemek açısından her zaman için hükümetle işbilirliği yaptık. Teknik yardım olarak da yine rüzgar haritaları kaynak değerlendirmesi,  ihaledeki garantiler, geçiş sürecindeki destek, yeni teknollojilerde ve pilot alanlarda çalışmalar konularında ve yine gelecek taleplere açığız. Teknik destek verebiliriz. Zaten dünyanın çeşitli ülkelerinde bunu yapıyoruz. Buna ek olarak yatırımlarımız devam edecek. Bizim tecrübelerimizden çıkardığımız birkaç ders var;  yatırımların tek başına finansmanını desteklemektense yatırıma dair kapasitenin güçlendirilmesi her zaman içinprojelerde daha etkili sonuçlar veriyor. Yoksa yatırım finansmanını bir kere yapıyorsunuz. Ondan sonra o kapasite gelişmediyse devamı gelmiyor. Ayrıca hazırlık sürecinde tüm paydaşlar ile görüşülmesi onların görüşlerinin alınması için yeterli vaktin ayrılması da önem arzediyor. Çünkü aceleye getirilmiş her uygulama sonrasında sıkıntıya giriyor.

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

Yayınlanma tarihi

-

ÖZEL ÇÖZÜMLER ÜRETEN MÜHENDİSLİK FİRMASI

1992 yılında küçük bir işletme olarak iş hayatına firmamız, bugün forklift distribütörlükleri yanı sıra farklı konularda SMZ marka ile birçok makinenin imalatını gerçekleştiren ve firmaların ihtiyaçlarına özel çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır.

İstanbul İkitelli O.S.B. ‘de 3.000m2 kapalı alan, Çorlu-1 O.S.B.’ de  bulunan 16.000m2 kapalı alan, Bursa’daki fabrikamızda 2.500 m2  kapalı alan, olmak üzere toplamda 21.500 m2 kapalı alanda 120 personel 20 mühendis ile üretim yapmaktayız. HELI forkliftlerin 2000 yılından beri Türkiye genel distribütörlüğünü yapmakta olan firmamız aynı zamanda elektrikli 1 tondan 10 tona kadar forklift, 1 tondan 5 tona kadar istif makinesi,1 tondan 15 tona kadar transpalet, 1 tondan 50 tona kadar çekici, 1 tondan 50 tona kadar hidrolik makaslı ve dikey yük platformları ithalatları ve imalatları gerçekleştirmektedir. Tamamı ihraç olan otomatik otopark sistemleri üretimi yapmaktadır. Tekstil makineleri üretimi, karavan üretimi, ve diğer sektörlere ait özel projeler ve aynı zamanda Bursa’da devam eden elektrikli kargo aracı (pikap) ve binek araç projeleri de sürdürmekte olduğumuz faaliyetlerdendir.”

Devamını oku

Hedef Sektör

ULUSLARARASI KALİTEDE ÜRETİM

Yayınlanma tarihi

-

 

1969 yılında üretim faaliyetlerine başlayan firmamız, sıcak dövme yük kaldırma ekipmanları sektöründe ülkemizin en büyük üreticisi ve ihracatçısıdır.

 

Sektörün talebi doğrultusunda ihtiyaç duyulan yeni ürünleri AR-GE çalışmaları sonucunda üreterek ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktadır. Gelişen teknoloji ve Pazar stratejilerini sürekli takip eden firmamız, üretim kalitesini de sürekli yenileyerek Avrupa standartlarında üretim ve kalite kontrol sistemine sahiptir. Sürekli büyümeyi ve uluslararası kalite standartlarında üretim gerçekleştirmeyi prensip kabul eden firmamız, sektörüne alternatif ürünler ve çözümler sunma misyonu çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Devamını oku

Hedef Sektör

KISA SÜREDE TANINMAYA BAŞLANDI

Yayınlanma tarihi

-

 

2012 yılında ürün portföyüne personel yükselticileri ekleyerek faaliyetlerine devam etti. Faaliyetlerine istif makineleri ve transpalet ithalatı ile başlayan Asimato  ilk yıllarında ithal ettiği ürünlerin Türkiye’de satışı ile meşgul oldu. Türkiye’deki farklı sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerine hizmet ederek kısa sürede kendi sektöründe tanınmaya başladı.

2013 yılında Asimato forkliftleri’nin satışına başlandı. Kısa sürede yıllık 500 adet satış kapasitesine ulaşıldı. Bugün yıllık 800 adet satış kapasitesi ile sektöründe öncü bir marka haline geldi. 2016 yılında iş makineleri satışına başlandı.  Tekerlekli yükleyiciler ve mini ekskavatör modellerinin satışı ile müşteri portföyünü genişletti. Böylece marka bilinirliliği daha da arttı. 2018 yılından itibaren üretime yoğunlaşan Asimato ürün portföyündeki birçok ürünün üretim alt yapısını tamamladı. 12 yıllık sektör deneyimi ile kuruluşumuzdan bugüne farklı sektörlerdeki müşterilerine önemli katkılar sunan Asimato, ihracat ile büyüme hedefine odaklanmış yatırımlarını bu doğrultuda organize etmektedir.

EN UYGUN HIZLI ÇÖZÜM

Varoluş amacımız, markamıza bağımlı müşterilerimiz ile Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktır. Şirket hedefimiz, üretim, üretim, üretimdir. Misyonumuz, faaliyette bulunduğumuz sektörde müşterilerimizin beklentilerine en uygun ve hızlı çözümleri üretmektir. Vizyonumuz, Asimato markasını gelecekte tüm Dünya’da tanınan bir marka haline getirmektir. Geleceği düşünün. Her şey çok güzel olacak.

Reklam
Devamını oku

Trend olan