Son Dakika
TÜRKİYE İMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI


TÜRKİYE İMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI
Öngörülemeyen enerji kesintileri, öngörülemeyen kayıplara neden oldu
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Ocak 2022 Sektör Raporu’nda, plansız enerji kesintileri ve kısıtlamaların inşaat malzemeleri sanayisini olumsuz etkilediğine dikkat çekilerek, sektörün kaybının sadece kesinti yapılan günlerle sınırlı kalmadığı vurgulandı. Kısıtlama ve kesintilerin önümüzdeki günlerde de uygulanması durumunda; 2021 yılında inşaat malzemeleri sanayisinde yakalanan üretim artışının sürdürülebilirliğine olumsuz etkilerinin olabileceğine, dolayısıyla bu kesintilerin mutlaka bir plan dahilinde olmasına ve önceden bir takvim açıklanmasının önemine dikkat çekildi.
İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Ocak 2022 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: Ocak ayı içinde yapılan plansız enerji kesintileri ve kısıtlamalar, diğer sektörlerde olduğu gibi inşaat malzemeleri sanayisini de olumsuz etkiledi. Sanayi elektriği ile doğalgazda uygulanan kesinti ve kısıtlamaların önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. İnşaat malzemeleri sanayisinin birçok alt sektörü enerji yoğun çalıştığından, kesinti ve kısıtlamalar göreceli olarak diğer sanayi sektörlerine göre inşaat malzemeleri sanayisinde daha yüksek kayıplar oluşturdu. Çünkü inşaat malzemeleri sanayisinde birçok sektör, elektrik ve doğalgaz ile çalışan yüksek ateş fırınları kullanıyor. Üretimin kesilmesi halinde yaşanan soğuma sonrasında fırınların yeniden devreye alınması ise haftalar alabiliyor. Bu nedenle kayıplar, enerjinin kesildiği veya kısıtlandığı günlerle sınırlı kalmayıp, “Domino Etkisiyle” artıyor. Özellikle yılsonunda yaşanan yüksek enerji zamları ve ocak ayındaki kesintiler sonrası; inşaat malzemeleri sanayisinin en önemli risklerinin enerji ve emtia tedariği olduğu görülüyor. Bu risklerin yönetilebilmesi, enerji ve emtia tedariğinin kesintisiz ve öngörülebilir bir maliyetle olmasını gerektiriyor.
Haftalık üretim kaybı ortalama 6,4 milyon ton
2020 yılında 282,5 milyon ton üretim yapan inşaat malzemeleri sanayisi, 2021 yılında üretimini yüzde 18 artırarak 334 milyon tona yükseltti. 2021 yılında haftada ortalama 6,4 milyon ton üretim yapıldığı değerlendirildiğinde, plansız enerji kesintilerinin oluşturduğu haftalık üretim kaybı daha net ortaya çıktı. Fırınlarda yaşanan kayıpların yanı sıra, tedarik zincirindeki kopmalar ve üretimdeki kaymalar da ilave kayıplar olarak değerlendirildi.
Plansız enerji kesintileri ve kısıtlamalar, ihracat tarafında da önemli kayıplara neden oldu. İnşaat malzemeleri sanayisi 2021 yılında, haftalık ortalama 1,25 milyon ton ile 64,79 milyon ton ihracat rakamına ulaşmıştı. Haftalık ihracat gelirinin yaklaşık 600 milyon dolar olduğundan yola çıkılarak, enerji kesintileri nedeniyle üretimin durduğu ya da yavaşladığı dönemlerde ciddi kayıplar yaşandı. Bunlara ek olarak ihracatta gecikmelerin yarattığı reklamasyon maliyetleri ve müşteriler nezdindeki tedirginlik de yaşanan diğer olumsuz gelişmeler oldu.
Takvim açıklanması önemli
Küresel alanda yaşanan enerji sıkıntıları da dikkate alındığında; kısıtlama ve kesintilerin önümüzdeki günlerde de uygulanması durumunda, bunun mutlaka bir plan dahilinde olması ve önceden bir takvim açıklanması kayıpların minimum seviyede kalmasını, firmaların da, tedarik, üretim, işgücü ve ihracat planlarını buna göre yaparak kayıplarını en aza indirmesini, dolayısıyla 2021 yılında inşaat malzemeleri sanayisinde yakalanan üretim artışının sürdürülebilir olmasını sağlayabilir.
İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2021 yılı Kasım ayında yüzde 9,6 arttı
İnşaat malzemeleri sanayi üretimi kasım ayında geçen yılın kasım ayına göre yüzde 9,6 arttı. Kasım ayında üretimdeki artış yeniden hız kazanırken, inşaat malzemelerine yönelik iç ve dış talepte artış eğilimi de devam ediyor.
Eylül ve ekim aylarında çok sayıda alt sektörde aylık üretim gerilemeleri yaşanmışken kasım ayında sadece iki alt sektörde üretim düşüşü yaşandı. Tuğla ve kiremit ile demir çelik radyatör üretimleri kasım ayında gerileyen sektörler oldu.
2021 yılının ilk 11 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 20,9 olarak gerçekleşti. Yıl genelinde iç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep artışı, üretim artışında etkili oldu.
2021 yılının ilk 11 ayında 22 alt sektörün tamamında üretim 2020 yılı aynı dönemine göre arttı.
Aynı dönemde biri hariç tüm alt sektörlerin üretimi aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlar ile arttı. En yüksek üretim artışı, yüzde 50,8 ile seramik sağlık gereçlerinde gerçekleşti. Tuğla ve kiremit üretimi yüzde 34,4, kilit ve donanım eşyası üretimi yüzde 30,9, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 31,9, ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 29,7 ve plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 29,8 büyüme kaydetti.
Yılın ilk 11 ayında diğer alt sektörlere göre daha yavaş üretim artışı gösteren ürünler; çimento, hazır beton ile metalden kapı ve pencereler olarak öne çıktı.
Yeni alınan işler, inşaat sektörü için umut veriyor
Geleneksel olarak yılın ilk aylarında yeni alınan iş siparişleri, mevsimselliğin de etkisiyle gerilerken, ocak ayında sürpriz şekilde artış gösterdi. Yeni alınan işler seviyesindeki bu artış eğilimi, önümüzdeki aylara yönelik olarak yeni inşaat başlangıçları için sektörümüze umut veriyor.
Haber
UTİKAD’DAN DEPREMZEDELERLE ANLAMLI BULUŞMA


UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye firmaların temsilcileri, Büyükçekmece Belediyesi’nin 8 Mart etkinliği kapsamında 500 depremzede kadınla Kaya İstanbul Fair & Convention Oteli’nde düzenlenen yemekte bir araya geldi. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, depremzede ailelere umut aşılayan kısa bir konuşma yaptı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında on bir ilde meydana gelen büyük yıkım birçok aileyi evsiz bıraktı. Bölgeden tahliye edilen aileler büyük şehirlere ya da çevre illere nakledilerek misafir ediliyor. Bu belediyelerden biri de Büyükçekmece Belediyesi…
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye firmaların temsilcileri, deprem bölgesinden İstanbul’a gelen ve Büyükçekmece Belediyesi’nin misafirhanelerinde konaklayan 500 kadın ve çocukları için Büyükçekmece Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlediği yemekli organizasyon programında depremzede ailelerle bir araya gelerek acılarına ortak oldu.
Yemeğin ardından kürsüye çıkan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, depremzede aileleri İstanbul’da ağırlamanın hem insani hem de kurumsal olarak görevleri olduğunu dile getirirken destek veren kuruluşlara teşekkür etti. Buluşma sonrasında yaptığı kısa konuşmada duygularını ifade eden Ayşem Ulusoy; “İnancımız, geleneklerimiz ve milletçe sahip olduğumuz dayanışma duygusu zor günlerde omuz omuza durabilmeyi, acıların paylaşıldıkça azalacağını öğretti bizlere. Bugün Büyükçekmece Belediyesi’nin siz değerli misafirleriyle böylesine anlamlı bir organizasyonda bir araya gelmekten, tüm üyelerimizin dayanışma duygularını ve selamlarını sizlere iletmekten çok memnunuz. Yalnız olmadığınızı sizlere hissettirebilmek adına buradayız, yanınızdayız, yasınızdayız…” dedi.
UTİKAD Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin de WCA (World Cargo Alliance) Vakfı’nı temsilen Büyükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katıldı. WCA’nın destek mektubunu Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e sundu. Erkeskin, Büyükçekmece Belediyesi’nin depremzede kadınlar için gerçekleştirdiği bu anlamlı organizasyona katılmaktan memnuniyet duyduğunu, gelecek günlerde de depremzedelere destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
TKÜ MAGAZİN
Haber
SEYAD 2022 Yılı Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi


Sektörel yayıncılık alanında faaliyet gösteren firmaları tek bir çatı altında toplayan Sektörel Yayıncılar Derneği’nin (SEYAD) 2022 Yılı Mali Genel Kurulu, 28 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirildi.
GÜNDEM HAKKINDA DEĞİŞİKLİKLER GÖRÜŞÜLDÜ
SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Kul’un açılış konuşmasıyla başlayan, ardından yoklama ve saygı duruşu ile devam eden Genel Kurul’da, SEYAD’ın Kongre Başkanlık Divanı seçimi gerçekleştirildi. 2000 yılında kurulan ve üyelerinin yayımladığı 65 sektör dergisiyle Türkiye’de faaliyet gösteren yayıncıların yaklaşık yüzde 60’ını temsil eden derneğin Genel Kurul’unda, gündem hakkındaki değişikliklerin görüşülmesinin ardından önceki dönem faaliyet raporu ve gelir-gider bilançosu beyan edilerek onandı. Geçmiş dönem denetim kurulu raporlarının okunmasıyla devam eden Genel Kurul’da, tahmini bütçe de görüşülerek onaylandı.
SEKTÖRÜ İLGİLENDİREN KONULAR MASAYA YATIRILDI
2022 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un sektörel yayıncılar üzerindeki etkilerinin de gündeme getirildiği Genel Kurul’da, sektörü ilgilendiren birçok konu masaya yatırıldı.
TKÜ MAGAZİN
Son Dakika
KALAYCI: DENİZÜSTÜ RES’LERDE 2030 HEDEFİMİZ EN AZ 10 BİN MW OLMALI


Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı: “Denizüstü RES’lerde 2030 hedefimiz en az 10 bin MW olmalı. Başta Avrupa olmak üzere tüm ülkeler hızla denizüstü rüzgâr enerjisi strateji belgelerini açıklıyor. Avrupa’nın 2030’a kadar 200 bin MW kurulu güç hedeflediği bir alanda Türkiye’nin en iyimser hedef 10 bin MW olmalı. Kamu otoritemizin bu hedefi dile getirmesi ile Türkiye yabancı yatırımcı akınına uğrayacak” dedi.
Türkiye’nin sıfır noktasında olduğu Denizüstü Rüzgar Enerji Santralleri, 75 bin Megavat potansiyel kurulu gücü ile yakın gelecekte enerji sektörünün baş aktörü olmaya hazırlanıyor.
YABANCI YATIRIMCILARIN GELMESİ İÇİN MEVZUATIMIZIN HAZIR OLMALI
Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin Ekim 2022 ayı itibarıyla 103 bin 275 MW seviyesinde olan kurulu gücü içinde karada kurulan RES’lerin 12 bin MW paya sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu sektörde kazandığımız bilgi birikimi, ana ve yan sanayimizin becerisi, türbinlerin tüm aksamlarını yapabilen güçlü üretim altyapımız ve rüzgârımızın bereketi birlikte düşünüldüğünde, ülkemizin Akdeniz ve Karadeniz havzasının en büyük üretim ve ihracat üssü olmasının önünde hiçbir engel yok. Danimarka ve Almanya’da yaptığımız temaslarda, ülkemizin bu alandaki üstünlüklerinin çok yakından takip edildiğini gördük. Tek eksiğimiz ulusal hedeflerimizi ilan eden politika dokümanlarımızın ve mevzuatımızın hazır olmaması. Bu eksikliğimiz, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmelerine engel olan bir numaralı faktördür.” dedi.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DÜNYA DEVLERİ POTANSİYELİMİZİ BİZDEN DAHA İYİ BİLİYORLAR
AB ülkelerinin, Rusya – Ukrayna savaşının etkisi ile yenilenebilir ve temiz enerji sektöründe yatırımların önünü tamamen açtıkları bilgisini veren Kalaycı, sadece denizüstü RES’lerde 2030’a kadar 200 bin MW kurulu güç hedefi açıklandığını belirtti. Türkiye’nin mevcut üretim altyapısı ile bu pastadan en iyimser tahminle yüzde 5 pay almayı hedeflemesi gerektiğini kaydeden Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu da 2030’a kadar en az 10 bin MW kurulu güç hedefi demektir. Bizler sektör temsilcileri olarak bunun çok üzerinde potansiyelimiz olduğunu zaten biliyoruz. Ancak bu hedef bile dünya devlerinin Türkiye’ye ilgisinde ciddi artış yaşatacaktır. Yurt dışında yaptığımız temaslarda, ülkemizin denizüstü RES’lerde stratejik hedeflerinin henüz açıklanmaması ve politika belgelerinin uluslararası yatırımlar için uyumlu olmaması temel eksiklik olarak sürekli karşımıza çıkıyor. Dünya devleri dört gözle bu hedeflerin açıklanmasını, mevzuatın uluslararası sisteme uyumlu hâle getirilmesini bekliyor. Dünyada yenilenebilir ve temiz enerjide söz sahibi ülkelerinin, maalesef bizim potansiyelimizi bizden daha iyi bildiklerini belirtmem gerekiyor. Başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere kamu otoriteleri ile bu düşüncelerimizi ve izlenimlerimizi paylaşıyoruz. Kısa sürede bu hedeflerin dünyaya ilan edilmesi noktasında umutluyuz.”
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz