Takip Edin

Enerji Projeleri

Türk Mühendisler “Reaktör İşletim Uzmanı” Sertifikalarını Almaya Hak Kazandı

Yayınlanma tarihi

-

Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projesi kapsamında başlatılan personel eğitim programına katılarak Rusya’da eğitim gören 5 Türk mühendis, endüstriyel reaktör kontrolünde sertifika almaya hak kazandı. 

Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nde (MEPhI) eğitimlerini tamamlayan ve birkaç yıldır Akkuyu NGS’de görev yapan uzmanlar Emre Yarar, Yunus Emre Saldıran, Mehmet Çağrı Çeyner, Mehmet Ali Çakır ve Cihan Karakuş, aldıkları ek eğitimle endüstriyel reaktör kontrolünde uzmanlaştı.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş çalışanları bu uzmanlığı elde edebilmek için önce Rusya Obninsk’te bulunan Rosatom Teknik Akademisi’nde teorik bir eğitim aldı. Bu eğitimin ardından Leningrad NGS-2’de “Reaktör Departmanı Kıdemli Operatörü” pozisyonu için staj yapan mühendisler, “Reaktör Kontrol Baş Uzmanı” pozisyonu için Rusya’daki eğitimlerine devam etti. Teorik bölüm, uygulamalı bölüm ve Akkuyu NGS’nin referans santrali olan Novovoronej NGS’de staj olmak üzere 3 bölümden oluşan eğitimi başarıyla tamamlayan ve sınavları geçen Türk uzmanlar, Akkuyu NGS sahasında çalışmaya geri döndü.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Türk mühendislerin eğitiminde ulaşılan yeni aşama hakkında şunları söyledi: “Yapım aşamasında olan Akkuyu NGS için Türk uzmanlar ve mühendisler yetiştirmeye yönelik program 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Rosatom, geçtiğimiz yıllarda 300’den fazla uzman yetiştirmiştir. Çalışanlarımızın, yani genç Türk mühendislerinin, bununla yetinmemesinden ve şeref diplomalarının onlar için nihai hayal olmamasından gurur duyuyoruz. Türkiye’nin artık kendi sertifikalı reaktör bölümü operatörleri var. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. olarak bizler nükleer santrallerde her yıl sadece daha fazla Türk mühendis olacağından eminiz. Bilgi ve teknolojinin sürekliliği, Türkiye’de ilk nükleer santral projesinin hayata geçirilmesinin temellerinden biridir.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Reaktör Kontrol Baş Uzmanı Emre Yarar: “Kendime deneyimli bilim insanlarından mümkün olan en fazla bilgiyi edinerek ülkemde uygulamak için bir hedef koymuştum. Şimdi diyebilirim ki; bu bilgileri alarak nükleer santrallerin işletilmesindeki uygulamaları tamamladım. Artık ülkeme ve bir bütün olarak nükleer endüstriye maksimum fayda sağlamaya hazırım! Bana bu yolda destek veren öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Şimdi hepimiz nükleer santralimizin faaliyete geçmesini dört gözle bekliyoruz.”

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan