Takip Edin

Sektörel Gündem

Tüketici iştahını düşürmemek için KDV artışını yansıtmıyorlar

Temmuz ayında yapılan KDV artışı her etikete yansımadı. Bazı sektörler, zaten yükselen fiyatlar nedeniyle müşteri iştahını düşürmemek için arada oluşan yüzde 2 puanlık artışı eylüle kadar etikete yansıtmama kararı aldı.

Yayınlanma tarihi

-

Mehtap HALICI

Tüketicilerin satın alma güçlerinin düşmesiyle birlikte bazı markalar yüksek enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle müşteri iştahını düşürmemek için arada oluşan 2 puanlık artışı eylül ayına kadar fiyatlarına yansıtmama kararı aldı. Artan maliyetler etikete yansıyınca bugün pek çok sektörde arz-talep dengesini kurmak önemli bir maharet haline geldi.

Tüketicinin, zaruri ihtiyaçlarını önceliklendirdiği bir dönemde bazı sektörler vergi ayarlamalarını etikete yansıtmadı. Modoko Başkanı Koray Çalışkan KDV oranının yükseltilmesinin mobilyayı temel ihtiyaçtan çıkarıp lükse çevirdiğine değinirken, ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “İnsanlar sadece zaruri ihtiyaç ürünlerine ağırlık vermekte, bunun dışındaki alışverişlerini erteliyorlar” tespitini yaptı.

MODOKO: Bir çok firma yansıtmadı

Mobilyayı üretirken almış oldukları hammaddenin yüzde 18’den 20’ye çıktığını belirten Modoko Başkanı Koray Çalışkan, mobilyada KDV’nin yüzde 8’den 10’a çıkarılmasının, yaz aylarıyla birlikte iç pazarda durgunluk yaşamaya başlanılan bugünlerde sektör açısından olumsuz bir durum olduğuna işaret etti.

Çalışkan, “Bu durum hem mobilya alımlarını frenleyecek hem de merdiven altı üretimin yolunu açacaktır ki bu da markalaşan sektörümüzü olumsuz etkileyecektir” dedi. Sipariş aldıktan sonra KDV ve fatura kesildiğini ifade eden Koray Çalışkan, KDV’deki oluşan farkın tüketici ve satıcı arasında sorun oluşturacağına dikkat çekti.

KDV oranının yükseltilmesinin mobilyayı temel ihtiyaçtan çıkarıp lükse çevirdiğine değinen Çalışkan, tüketicinin fiyat algısıyla birlikte satın alma kararını etkilememek için KDV’den kaynaklanan farkı birçok firmanın tüketici alımlarını düşürmemek için yansıtmadığını söyledi.

Derimod: Enflasyonla mücadeleye de katkısı var

KDV oranlarında yapılan yüzde 2’lik artışı eylül ayına kadar fiyatlara yansıtmayacaklarını açıklayan Derimod Başkan Yardımcısı Murat Zaim, “Yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele, bütçe disiplini ve sadeleşmeye odaklandığını görüyoruz. Bu uygulamaların yanı sıra KDV oranlarındaki artışın tüketim iştahını azaltma riski bulunuyor.

Düzenlemeyle birlikte ayakkabıda yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a çıkarıldı. KDV’den kaynaklanan farkı sezon boyunca, yani eylül ayına kadar fiyatlarımıza yansıtmayacağız. KDV artışının kısa vadede müşterilerimizin alım gücüne olumsuz etkisini azaltmak istiyoruz. Ayrıca bu kararın enflasyonla mücadeleye de katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.

ZÜCDER: Sadece zaruri ihtiyaç alınıyor

Ev ve mutfak eşyaları sektöründeki ürün kalemlerinde KDV oranının yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildiğini belirten Zücaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, sektördeki ürünlerin lüks tüketim olmayıp, herkesin hem enerji hem zaman tasarrufu sağladığı ihtiyaç ürünleri olduğunu dile getirdi.

Dolayısıyla KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğini yıllardır dile getirdiklerine dikkat çeken Öksüz, şimdi ise KDV’nin yükseltildiği gibi, özellikle elektrikli aletlerde de ÖTV uygulamasının devam ettiğini de söyledi. KDV oranlarının ürünler bazında tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Mesut Öksüz, yüzde 2’lik farkı birçok firmanın tüketici alımlarını düşürmemek için eski KDV oranı üzerinden devam ettiğini ve Eylül ayına kadar da bu şekilde ilerleneceğini ifade etti.

Ayrıca hammadde maliyetleri, enerji maliyetleri, işçilik maliyetleri, finansmana ulaşmada zorluk gibi etkenlerle de maliyetlerin yukarıya çıkmış olmasıyla birlikte şimdi de vergilerle fiyatların yükselmesinin enflasyonist etkiyi artırdığını söyleyen Öksüz, “İnsanlar sadece zaruri ihtiyaç ürünlerine ağırlık vermekte, bunun dışındaki alışverişlerini erteliyorlar” dedi.

Desa: Sezon eski fiyattan devam edecek

Tüketicilerin, yüksek enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle daha ticari ve ekonomik ürünlere yöneldiğini belirten Desa CEO’su Burak Çelet, cüzdan payında giyim ve ayakkabı harcamalarında düşüş olduğunu söyledi.

Satışların TL ciro bazında artış gösterse de yerli müşterilere yapılan satışlarda dönem dönem adet bazında gerilemeler gözlemlediklerine işaret eden Burak Çelet, “Önümüzdeki sonbahar – kış yeni sezonunun başladığı eylül ayında ürünlerimizle ilgili yeni fiyatları belirlerken yeni belirlenen KDV oranını da dikkate alacağız.

Eylül’de yeni KDV oranı yeni sezon fiyatlarına yansıtılacak. Bu döneme kadar eski KDV oranı üzerinden sezon fiyatları devam edecek”dedi. Yapılan bu düzenlemenin enflasyonla mücadele konusunda bütçeye kısa dönemli bir likidite artışı sağlamanın dışında bir faydası olacağını öngörmediklerini söyleyen Çelet, “Ancak aynı zamanda bu durumun tüketicinin fiyat algısına ve satın alma kararına da olumsuz etki yapacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Taç: Satışlar yavaşladı, yansıtmayacağız

Şu anda satışların ciddi anlamda yavaşladığını belirten Taç Ev ve Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir, uzun vadede doların stabil kalması durumunda fiyatlara alışma süreci olacağını ama fiyat sabit kalmazsa bunun enflasyona olumsuz yönde etki edeceğini söyledi. Esra Kuştemir, düzenlemeyle birlikte KDV’den kaynaklanan yüzde 2’lik farkı Eylül ayına kadar fiyatlarına yansıtmayacaklarını dile getirdi.

ZEN Pırlanta: “Eylül ayına kadar yansıtmayacağız”

Eylül ayına kadar fiyatlarına yüzde 2’lik artışı yansıtmama kararı aldıklarını belirten Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, Zen Pırlanta olarak, müşterilerin beklentileri doğrultusunda bir süre KDV’deki bu oranı fiyatlara yansıtmayacaklarını söyledi.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

İnci Holding ve GS Yuasa, TAYSAD Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Yayınlanma tarihi

-

İnci Holding ve Japon akü devi GS Yuasa’nın iştiraki İnci GS Yuasa, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) her çeyrek dönemde düzenlediği Odak Üye Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Otomotiv yan sanayinin önde gelen 24 temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen bu toplantıda, sektördeki küresel gelişmeler, mevcut durum ve gelecekteki fırsatlar ele alındı. 

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin tek ve en yetkin temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), her çeyrek dönemde bir üyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısı’nı bu kez İnci GS Yuasa’nın Manisa’daki modern üretim tesisinde düzenledi. Toplantıya, otomotiv yan sanayinin önemli 24 temsilcisi katıldı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Elbirlik ile İnci GS Yuasa İcra Direktörü Kadir Kaymakçı‘nın yer aldığı toplantıda, derneğin faaliyetleri, sektördeki rolü, küresel bağlantıları ve üyelerine sunduğu faydalar detaylıca aktarıldı.

“BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMAYA KARARLIYIZ”

Gerçekleşen toplantıyla ilgili olarak TAYSAD Başkan Yardımcısı Yakup Birinci, “Toplantımızda, küresel ve ulusal üretim verilerini değerlendirerek sektörümüzün dünya sıralamasındaki yerini ele aldık. Üyelerimizin beklentilerini dinleyerek sinerji oluşturduk ve TAYSAD’ın yakın dönem faaliyetlerini gözden geçirdik. Birlikte daha güçlü bir gelecek için adımlar atmaya kararlıyız” açıklamasını yaptı.

İnci GS Yuasa’nın 40 yıllık birikimini ve sektöre sunduğu çözümleri katılımcılarla paylaşan İcra Direktörü Kadir Kaymakçı, “Sektörümüzün gücünü ve potansiyelini bir araya getiren TAYSAD’ın kıymetli etkinliğine ev sahipliği yaptığımız için mutluluk duyduk. İnci GS Yuasa olarak enerji depolama sektöründe 40 yıldır yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştiriyoruz. Bugün, Manisa’daki üretim tesislerimizde en son teknolojiyi kullanarak ürettiğimiz akülerimiz, dünya genelinde 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bu başarı, iş ortaklarımızın ve çalışanlarımızın katkılarıyla mümkün oldu” dedi.

Şirketin üretim süreçlerinde sürdürülebilirliği ve verimliliği merkeze koyduklarını belirten Kaymakçı şöyle konuştu: “Bu çerçevede geliştirdiğimiz projeler ve teknoloji yatırımlarımızla sadece bugünün değil yarının da enerji ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. TAYSAD üyeleriyle bir araya gelerek sektörümüzün geleceğine yönelik fikir alışverişinde bulunmak ve sinerji oluşturmak bizim için çok değerli. Önümüzdeki dönemlerde de iş birliklerimizi güçlendirmeye ve Türkiye’nin otomotiv sanayinde dünyada lider bir konuma gelmesine katkı sağlamaya kararlıyız.”

Toplantının ardından katılımcılar, İnci GS Yuasa’nın Manisa’daki üretim tesislerini gezerek akü üretim hatlarını yerinde inceleme fırsatı buldu. En son teknolojiyle donatılan üretim hatları ve şirketin Ar-Ge faaliyetleri hakkında detaylı bilginin paylaşıldığı fabrika turunun ardından, üyeler arasında bilgi paylaşımını artırmak amacıyla bir soru-cevap oturumu düzenlendi.

DAHA GÜÇLÜ BİR SİNERJİ VE İŞ BİRLİĞİ İÇİN HER ÇEYREK TOPLANTI

TAYSAD üyeleri, her çeyrek dönemde bir araya gelerek sektörün küresel gelişmelerini ve mevcut gündemi değerlendiriyor. İnci GS Yuasa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısı ile üyeler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve sektörde ortak bir bakış açısı oluşturulması hedefleniyor.

Devamını oku

Haber

YASED: Ağustos’ta Türkiye’ye 497 Milyon Dolar Değerinde Yatırım Geldi

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 11 Ekim 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının Ağustos ayında, Türkiye’ye 497 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.

11 Ekim 2024’te paylaşılan güncel resmi verilere göre, 2024 yılının Ağustos ayında, Türkiye’ye, 497 milyon dolar değerinde UDY girişi gerçekleşti.

Güncel bu istatistikle beraber, yılın ilk sekiz ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 6,41 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk sekiz ayında 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik bir düşüş kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 270 milyar dolara yaklaştı.

Ağustos ayında gerçekleşen toplam UDY girişi 497 milyon dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 283 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Ağustos ayındaki toplam UDY’nin 201 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı ve 35 milyon doları ise borçlanma araçları yoluyla kaydedildi. Aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 22 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkisiyle, Ağustos ayındaki toplam UDY girişi 497 milyon dolar oldu.

En fazla yatırım toptan ve perakende ticaret ile gıda imalatında gerçekleşti

2024 yılının Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen 283 milyon dolar değerindeki yatırım sermayesi girişlerinde, 46 milyon dolarlık yatırım girişi ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 16’lık bir pay aldı. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı, geçmiş kümülatif performansının üzerinde bir performans ile aynı dönem içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 16’sını çekti. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler yüzde 11’lik payı ile kimyasalların, kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık ürünleri ile malzemelerinin imalatı ve yüzde 9’luk payı ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) oldu.

Ağustos ayında en fazla uluslararası yatırım Almanya, İsviçre ve Hollanda’dan geldi

2002-2023 dönemi toplamında yüzde 59’luk pay sahibi olan Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri 2024’ün sekizinci ayında yüzde 54’lük bir pay aldı. Aynı ay içerisinde AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri yüzde 16’lık paylarıyla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ikinci bölge oldu. Ağustos 2024 özelinde, Almanya yüzde 22 ile en büyük paya sahip olurken, onu yüzde 11 ile İsviçre, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 9 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yüzde 9 ile Fransa, yüzde 8 ile Lüksemburg ve yüzde 7 ile Tayvan takip etti.

Yılın ilk sekiz ayının toplamı değerlendirildiğinde ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke; yüzde 20’lik payı ile Hollanda, yüzde 15’lik payı ile Almanya ve yüzde 13’lük payı ile ABD olarak sıralandı.

Devamını oku

Haber

KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.

UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.

“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.

“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”

UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.

Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.

Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.

 

Devamını oku

Trend olan