Haber
Tedarik merkezi olan sektör küresel ısınmaya odaklandı
Klima günümüzde yadsınamaz bir ihtiyaç halini aldı. Konut ve ofis ortamları başta olmak üzere insanların yaşam alanlarında daha rahat yaşayabilmesi ve verimli çalışabilmesi adına klima önemli bir katık sunuyor.

Özellikle yaz aylarının konforlu geçmesini sağlayan klimalar, iklim değişikliği nedeniyle gün içinde daha çok çalışıyor ve daha geniş bir mevsimde kullanılır oldu. Yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı günlerde bu cihazlara olan talep her yıl belirgin şekilde artıyor.
Klima cihazından elektrik tüketiminin düşük, sessiz çalışıyor olması bekleniyor. Artık klimalar evlerin yatak odalarına kadar ulaştı. Gelişen teknoloji ile klima sadece bir ısıtma, soğutma ve nemliliği kontrol eden bir cihaz olmasının yanı sıra havadaki bakteri, virüs ve mikropları toplama özelliği ile de talep görüyor.
Bu yan işlevi ile solunan hava kalitesini artıran klimalar, nesnelerin interneti kapsamında uzaktan erişilebilir ve ev ya da kullanıldığı mekândaki diğer cihazlarla iletişim kurarak çalışma özelliği dahi kazandı. Dolayısıyla Ar-Ge çalışmaları klima üreticileri için rekabet şansını korumak ve geliştirmekte bir zorunluluk halini alıyor.
Küresel ısınma ile mücadele sektöre yön verecek
Türkiye’de sektörde yerli ve yabancı birçok firma faaliyet gösteriyor. İhracat potansiyeli yüksek olan sektör kendini kalite ve konfor beklentilerinin yanı sıra sürdürülebilirlik hedefleri ile birlikte sera gazı etkisi olan gazların kullanımını durdurmaya hazırlıyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü kapsamında yer alan florlu sera gazlarının salımını kontrol altına almak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanan yönetmeliği revize etti.
Bu yönetmelik ile kontrol altına alınan florlu sera gazları, öncelikli olarak soğutucu akışkan olarak kullanılan soğutma ve iklimlendirme sektörünü doğrudan ilgilendiriyor. Yönetmelik ile 2024 yılından itibaren kullanımı tamamen ithalata dayalı bu gazlara kota uygulaması başlayacak.
Yönetmelik özellikle iklimlendirme ve soğutma sektörlerinde üretilen ekipmanların içerisinde kullanılan “Yüksek küresel ısınma potansiyeline” sahip belirli gazlar için de kısıtlamalar içeriyor. Türkiye’de sera gazı azaltım hedeflerine de katkı sağlayacak yönetmelik ile mevcut soğutma ve iklimlendirme ekipmanları için periyodik sızıntı kontrolleri yönetmelik ile zorunlu hale getirildi.
Sektörün geleceği yeni nesil çevreci ürünlerde
Sektörde; iklim değişikliği ile mücadelede ön plana çıkan Türkiye iklimlendirme sektörü firmaları, Enerji İlişkili Ürünler Direktifi (ERP) direktiflerinin gerekliliklerini doğrudan karşılarken, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımını artıran tasarruflu ürünler üretiyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin karbon salınımını düşürmek için koyduğu hedefler doğrultusunda soğutma alanında daha çevreci gazların kullanmaya yöneliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren klima sektörü firmaları, Avrupa’daki mevcut pazarını korumak ve geliştirmek adına ürünlerini yeni eko tasarım kriterlerine uygun hale getirecek şekilde çalışmalara odaklanıyor.
2026 yılında 477 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor
İnşaat sektörünün büyümesi ve küresel çapta artan harcanabilir gelir genellikle iklimlendirme sektörüne olumlu yansıyor. Son zamanlarda dünya genelinde iklimlendirme ürünleri ve ekipmanlarına olan talebi artıran en önemli etkenlerin başlıcası ise iklim değişikli oluyor.
Sıcaklıklar ve sıcak günlerin sayısının yıl içinde artması ve ön görülemeyen iklim koşulları, tüketiciler için klimayı önemli bir yatırım haline de getiriyor. Tabii tüketicilerin konfor arayışı da klima ve iklimlendirme ürünlerine olan talebi artırıyor. İklimlendirme sektörüne küresel boyutta bakıldığında 2021 yılında 319 milyar dolarlık sektör büyüklü görülüyor.
Sektörün hacminin 2026 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 8,4 büyüme kaydedeceği ön görülüyor. İklimlendirme sektörünün dünya çapında büyüklüğünün 2026’da 477 milyar dolara ulaştıracağı tahmin ediliyor. Çin, Almanya, ABD, İtalya ve Japonya küresel iklimlendirme sektöründe öne çıkan ülkeler olarak görülüyor.
Haber
Sport Scooter pazarına XMAX 250 ile iddialı girdi
Yamaha Motor, Sport Scooter segmentinde dünyada ve Türkiye’de MAX ailesi ile büyümesini sürdürüyor.

Yamaha Motor, Sport Scooter segmentinde dünyada ve Türkiye’de MAX ailesi ile büyümesini sürdürüyor.
MAX ailesinin en yenileri olarak tanıtılan XMAX 250 ve XMAX 250 Tech MAX ağustos ayı itibarıyla Yamaha Motor Türkiye yetkili bayilerinde yerini aldı.
6 ayda 11 bin adetlik satış
Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Hakan Kaya, Yamaha olarak Ocak 2020 dönemine kıyasla satışlarının iki kat arttığını belirterek,Yamaha Motor, Türkiye motosiklet pazarında da 30 bin adetten fazla XMAX 250 modeli satışı ile sınıfının liderliğini elinde bulunduruyor ve scooter trendlerini belirliyor. MAX DNA’sı ile yenilenen bağlantılı XMAX 250 ve XMAX 250 Tech MAX, Türkiye’deki motosiklet sürücüleri tarafından en çok tercih edilen Maxi Scooter modeli olmaya devam edecek” diye konuştu.
Hakan Kaya, Yamaha’nın hiçbir zaman satış adedi odaklı bir marka olmadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Türkiye 250 cc scooter pazarında yılın ilk 6 ayında yaklaşık 11 bin adet satış gerçekleşti, burada pazar payımız yüzde 25. Bu yıl sonunda payımızı yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz. Özellikle şehirli insanın tüm ihtiyaçlarına çözüm olan XMAX ailesi teknolojisini sürekli geliştirerek mobilitenin en çok tercih edilenleri arasında başı çekmeye devam edecek.
Motosiklet değişen ekonomik koşullar ve çevresel faktörler nedeniyle artık sadece hobby olmaktan çıktı ve bir ihtiyaç haline geldi. Motosiklet pazarı son 3 yılda çok hızlı bir büyüme trendine girdi. Bu ilgi özellikle iş yaşamının daha mobil hale gelmesi, büyük şehirlerden küçük şehirlere göçün artması ile daha hobi odaklı yaşamın öne çıkması ve motosikletin merkezileşmesi, akaryakıt fiyatlarındaki artış, şehir trafiğindeki yoğunluk gibi nedenlerle en üst seviyeye ulaştı” dedi.
“Arz talep dengesinde kırılmalar söz konusu”
Pazardaki gelişmeleri değerlendiren Hakan Kaya, arz talep dengesinde de ciddi kırılmaların söz konusu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz Yamaha Motor Türkiye olarak stok tutmadan tüm gelen motosikletleri satışa sunuyoruz. Ancak global anlamda üretimde hammadde kaynaklı yaşanan sıkıntılar talebe yetişilmesine engel oluyor. Hammadde ve tedarik zincirindeki sorunlar birçok sektörde yaşanıyor.
Talepte çok ciddi artış var. Son dönemde motosiklet bir yatırım aracı oldu. Bu da gerçek kullanıcıların ürüne ulaşmasını engelliyor. Tedarikte talebe yetişilmese de aslında ciddi bir üretim var. 2022 yılının satışlarına göre yüzde 30 artış söz konusu. Fırsatları değerlendiriyoruz, özellikler Rusya Ukrayna savaşı sonrası Kuzey Avrupa’daki talep daralması nedeniyle bazı modelleri Türkiye’yi getirdik. Yine de talebe yetişemiyoruz. Bu sorunların 2024 yılında toparlanacağını düşünüyoruz.”
Haber
GNM Trade, ihracat hedeflerini gerçekleştiriyor
GNM Trade sektöründe 25 yıllık tecrübesiyle 2004 yılında Irak’ta başlayıp Almanya ve Türkiye de tarım makineleri, kamyon, otomobil ve iş makineleri ihracatını ve transit ticaretini yaparak faaliyetlerini sürdürüyor Yönetim Kurulu Başkanı Ghanim Sındy ayda 20, yılda ise 150 adet araç ihraç ettiklerini ve yıllık cirolarının 120 milyon TL üzerinde olduğunu ifade etti.

Doğukan ÖZTOKLU
Irak, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerine müşterilerinin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda her yıl farklı ürünler ihraç ettiklerini söyleyen Sındy, bu ürünler arasında genel olarak tarım makineleri, ağır vasıtalar ve çekicilerin olduğunu belirtti. Sındy, kalite, güven ve müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını ve her ürünü güvenle ulaştırarak sektördeki isimlerini korumaya özen gösterdiklerini söyledi.
Haber
ŞİŞECAM 88’İNCİ YILINI KUTLUYOR

Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam, 88’inci kuruluş yıldönümünü gururla kutluyor.
Camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global şirket olan Şişecam, 88’inci kuruluş yıldönümünü gururla kutluyor. Şişecam, Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflerini yansıtan geleceğini; eşsiz kültürü, yatırımları ve temel harcı olan Cumhuriyet’in değerleri ile tasarlamaya devam ediyor. İnovasyon kabiliyetinden ve iş birliğine dayalı kültüründen aldığı güçle her gün daha iyisini hedefleyerek dünyaya katkı sunuyor.
Üretim yolculuğuna 1935 yılında, Paşabahçe’de 400 çalışanıyla başlayan Şişecam, bugün 14 ülkede 45 tesisi ve 25 binden fazla çalışanıyla, Türkiye’nin sanayi gücünü global arenada temsil ediyor. Şişecam uzmanlığı, teknolojik yetkinliği ve rekabet gücü yüksek faaliyetleriyle dünyanın en seçkin üreticileri arasında yer alıyor.
Cam ev eşyası alanında en büyük iki, cam ambalaj ve düz cam alanlarında ise en büyük beş global üretici arasında yer alan Şişecam, dünyanın en büyük iki soda külü üreticisi arasında olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideri.
Şişecam, 88 yıllık deneyimini geleceğe taşımak için kapsamlı bir dönüşüm sürecinde. Dönüşümü gelişimin ana unsurlarından biri olarak gören Şişecam, akıllı teknoloji kullanımı ve yetkin insan kaynağıyla farklılaşırken yarının ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak dijital altyapısını ve kültürünü dönüştürerek gelişmeye devam ediyor.
Çalışmalarını 2050 “Sıfır Karbon” vizyonuyla sürdüren Şişecam, attığı her adımda Geleceğin Şişecam’ını yarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinliklerle donatıyor. 2030 CareforNext stratejisi de değer yaratma odaklı sürdürülebilir büyüme yolculuğunda Şişecam’a önemli güç kazandırıyor. CareforNext stratejisinin “Gezegeni Koru”, “Toplumu Güçlendir”, “Yaşamı Dönüştür” yaklaşımları odağında ilerleyen Şişecam, bilim ve teknolojiyi her zaman merkezinde tutuyor.
-
1 Konu 1 Konuk3 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları3 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber3 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Özel Haber3 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika3 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber1 sene önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Son Dakika3 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi