Sektörel Gündem
Şişecam’dan ilk üç ayda 28,4 milyar TL’lik gelir
Şişecam’ın 2023 yılı ocak-mart dönemindeki net satışları 28,4 milyar TL (1,5 milyar dolar) seviyesine ulaştı. Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici: “2023 yılı Mart ayında Tarsus ve Mersin’de iki stratejik madencilik yatırımı kararı aldık” dedi.

Şişecam 2023 yılı ocak-mart dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı Şişecam’ın 2023 ilk çeyreğinde konsolide net satışları 28,4 milyar TL (1,5 milyar dolar) seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile, Türkiye dışı üretimlerden yapılan satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 62 seviyesinde gerçekleşti.
İlk çeyrekte 1,3 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 1,1 milyon ton soda külü ve yaklaşık 908 bin ton endüstriyel ham madde üretimi gerçekleştirdi. Şirketin, yılın ilk çeyreğindeki toplam yatırımları 2,8 milyar TL (149 milyon dolar), ihracatı ise 275 milyon dolar oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, global arenada süregelen ekonomik ve jeopolitik riskler devam ederken, cam ve kimyasallar sektörlerinin güçlü küresel oyuncusu olarak bu dönemde de akıllı teknolojiler ve yetkin insan kaynaklarından aldıkları güçle sürdürülebilir başarıyı yakaladıklarını belirtti.
Büyüme yolculuğumuza devam ettik
Elverici, “Küresel ölçekte artan maliyetler ve hiperenflasyon ortamında, etkin maliyet yönetimi yaklaşımımız ve stok optimizasyonuna dayalı yönetim anlayışımızla belirsizliklerin gölgesinden ustalıkla çıktık. Ana faaliyet alanlarımızda dünyanın ilk üç oyuncusundan biri olma hedefiyle yolumuza devam ederken iş kollarımızın tedarik süreçlerinin önündeki engelleri kaldıracak isabetli yatırım kararları aldık. 88 yıllık geçmişimizden gelen üretim gücümüzü gelecek vizyonumuz ile harmanlayarak değer yaratan büyüme yolculuğumuza devam ettik.” ifadelerini kullandı.
Şişecam’ın 2023 yılının ilk 3 ayında hayata geçirdiği önemli yatırımlara ve öne çıkan projelerine de değinen Görkem Elverici, şunları aktardı:
“Şişecam, her dönem olduğu gibi 2023 yılının ilk çeyreğinde de büyüme hamlelerini bütüncül bir kalkınma yaklaşımı ile sürdürdü. Bu çerçevede 2023 yılı mart ayında Tarsus ve Mersin’de iki stratejik madencilik yatırımı kararı aldık. Bunlardan ilki devam eden düz cam yatırımımızı gerçekleştireceğimiz Tarsus OSB’deki arazimiz içinde yeni bir kum hazırlama tesisi yatırımı, diğeri ise Mersin’de yer alan kalker ve dolomit işleme tesisimizin kapasite artışı.
Bu adımlara önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz
Yine mart ayında, ABD’de doğal soda külü yatırımımızın lojistik ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir yatırım daha açıkladık. Bu ülkedeki mevcut ortağımız Ciner Grubu ile birlikte Kaliforniya’da bir liman işletmesi yatırımı kararı aldık. Bu plan kapsamında Şişecam Chemicals USA, devam etmekte olan soda külü yatırımının potansiyel ihracatında kullanılacak lojistik altyapıyı kurmak üzere Stockton Liman İşletmesi Projesini yürütecek olan Denmar US LLC’nin yüzde 50’sine ortak oldu. Tedarik zincirlerinde yaşanan küresel aksamalar nedeniyle oluşabilecek riskleri yönetmek ve yatırımlarımızda sürdürülebilirliği garanti altına almak amacıyla attığımız bu adımlara önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”
Elverici, ikinci çeyreğin başında Şişecam’ın, Şişecam Çevre Sistemleri AŞ’nin tek pay sahibi olmasıyla ilgili bilgi vererek, “Ana faaliyet alanlarımızda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürürken nisan ayında, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Şişecam Çevre Sistemleri AŞ’deki yüzde 10’luk hissesini satın alma opsiyonumuzu kullanarak şirketin tek pay sahibi olduk. Attığımız her adımda daha iyi bir gelecek vizyonuna hizmet etmeye ve yapacağımız yeni proje ve yatırımlarla geri dönüşüm sektörünü büyüterek gelişimini desteklemeye devam edeceğiz. Global bir şirket olarak sürdürülebirliği odağına alan önemli hedeflerimiz var.” açıklamasında bulundu.
Evrensel ilkelere uyumlu hale getirmeyi amaçlıyoruz
Sürdürülebilirliği iş modelinin temel unsuru olarak belirleyen Şişecam’ın yaşanabilir bir dünya vizyonuyla önemli adımlar atmayı sürdürdüğünü vurgulayan Elverici, “Şişecam, ilk çeyrekte sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyecek bir karar aldı ve dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) imzacısı oldu. Global Compact Sözleşmesi; insan hakları, çalışma koşulları, çevre ve yolsuzluk konularında belirlenen 10 ilkeden oluşuyor. Şişecam olarak, sürdürülebilirlik yaklaşımını, bir zorunluluk değil önemli bir sorumluluk olarak ele alıyor, platformun 10 ilkesini benimseyerek tüm strateji ve operasyonlarımızı bu evrensel ilkelere uyumlu hale getirmeyi amaçlıyoruz.” bilgisini verdi.
Elverici, on binlerce can kaybına neden olarak Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketiyle ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Şubat ayında Türkiye’yi ve Suriye’yi kapsayan geniş bir alanı derinden sarsan yıkıcı depremler yaşadık. Bu depremlerde paydaşlarımızdan ve iş ortaklarımızdan kayıplarımız oldu. Felaketin ilk gününden itibaren harekete geçerek bölgedeki paydaşlarımıza ve vatandaşlarımıza sürekli destek sağladık. Deprem bölgesinde bulunan müşterilerimizin ödemelerini ertelerken, tedarikçilerimize erken ödeme yaptık. Zorlu bir dönemde ihtiyaç sahibi paydaşlarımıza ekosistem finansmanı ile destek olduk. Ayrıca bölgede uzun vadeli kalıcı çözümler üretebilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu zor zamanları dayanışma ile aşacağımıza ve yaraları birlikte saracağımıza inanıyoruz. Bu vesileyle, yaşanan elim felakette sevdiklerini kaybedenlere en içten taziyelerimizi sunuyoruz.”
Sektörel Gündem
Doğu’da artan konut yatırımı Karadeniz’de azalıyor
Kahramanmaraş depremlerinin ardından yakın şehirlere başlayan deprem göçüyle, Doğu ve Güneydoğu’nun birçok ilinde konuta yatırım oranında artış görüldü. Şırnak’ta konut satışı yüzde 467,3’lük oranla en fazla artışı gösterirken, bunu Batman yüzde 80,9 Bitlis yüzde 74,9, Diyarbakır yüzde 68,4’lük artışla izledi. Karadeniz’in bazı illerinde ise konut satışlarının düştüğü belirlendi.

Hamide HANGÜL
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremlerinin ardından bölgeye yakın illere deprem göçü başlarken, Doğu ve Güneydoğu’nun birçok ilinde konuta yatırım oranında artış görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, Türkiye genelinde bu yılın temmuz ayında 81 ilde konut satış oranını en çok artıran il yüzde 467,3’lük artışla Şırnak oldu.
Bu ilde geçen yıl temmuz ayında 49 adet olan konut satışı, bu yıl aynı ayda 278’e çıktı. Söz konusu satışın 37’si yeni, 241’i ikinci elde gerçekleşti. Şırnak’ı, Batman yüzde 80,9, Bitlis yüzde 74,9, Diyarbakır yüzde 68,4, Erzurum yüzde 59,6, Kilis yüzde 46,1, Van yüzde 44,2, Şanlıurfa yüzde 43,5, Kars yüzde 39, Hakkari yüzde 29, Elazığ yüzde 26, Mardin yüzde 23, Ağrı yüzde 19, Gaziantep yüzde 15,5’lik artış oranıyla takip etti.
Depremden en çok etkilenen şehirlerde düşüş sürüyor
Depremin yaşandığı bazı illerde ise konut satışları düşüşünü sürdürürken, en fazla gerileme yüzde 31,2’lik oranla Hatay’da görüldü. Bu şehri Adıyaman yüzde 24,7, Malatya yüzde 19,7, Kahramanmaraş yüzde 15,5, Muş yüzde 13,9, Osmaniye yüzde 11,6 gerilemeyle takip etti. Diğer taraftan satışların Tunceli’de yüzde 8,1, Ardahan’da yüzde 12,9 azaldığı belirlendi. Konut satış oranı en çok artan illere bakıldığında, Diyarbakır’da 1.171’den 1.972’ye, Elazığ’da 930’dan 1.172’ye, Gaziantep’te 2.726’dan 3.158’e, Batman’da 509’dan 921’e, Bitlis’te 255’ten 446’ya, Erzurum’da 653’ten 1.042’ye yükseldiği belirlendi. Kültür turizminde son dönemde yıldızı parlayan ve yaylalarıyla öne çıkan Karadeniz’in bazı illerinde ise konut satışları düşüş gözlendi.
Trabzon’da arttı, Rize’de düştü
Zonguldak’ta yüzde 10,4, Düzce yüzde 10,3, Artvin’de yüzde 1,3, Rize’de yüzde 8, Sinop yüzde 4,2 düşüş yaşandığı belirlenirken, Arap turistin gözdesi haline gelmeyen başlayan Trabzon’da yüzde 21,3, Samsun’da yüzde 25,5, Ordu’da yüzde 16,9, Karabük’te yüzde 15,1 artış kaydedildi. Böylelikle Trabzon’da konut satışı 840’tan 1.019’a, Samsun’da 1.662’den 2.086’ya, Ordu’da 811’den 948’e yükselirken, Zonguldak’ta 559’dan 501’e, Rize’de 289’dan 266’ya, Düzce’de 726’dan 651’e gerilediği belirlendi.
Üç büyük ilde konuta yatırım artışı tek hanede
İstanbul en çok konutun satıldığı şehir unvanını kimseye bırakmasa da konuta yatırım artışı yüzde 9,6’lık oranla tek haneye düştü. İstanbul’da geçen yıl temmuz ayında 14 bin 350 adet olan konut satışı, bu yıl temmuzda 15 bin 724’e yükseldi. İzmir yüzde 6,9’luk artışla konut satışını 4 bin 868’den 5 bin 203 adete çıkartırken, turistlerin gözdesi Antalya’da da konuta yatırım yüzde 9’ulk artışla tek hanede kaldı. Satışlar 4 bin 643’ten 5.059’a yükseldi. Böylelikle üç büyük ilde konuta yatırım artışının tek hanede kaldığı belirlendi.
Aslan payı ikinci el satışların
Konut fiyatlarındaki artış ve kredi imkanlarının daralması konut tercihlerini ikinci ele kaydırdı. Türkiye genelinde bu yıl temmuz ayında satılan 109 bin 548 adet konutun 77 bin 907 adedini ikinci el satışlar oluşturdu. Yeni konut satışlarının 31 bin 641 adette kaldığı belirlendi. En çok konutun satıldığı İstanbul’da da satılan 15 bin 724 konutun 11 bin 988 adedini ikinci el oluşturdu. Söz konusu satışın sadece 3 bin 736’sını sıfır konutlar oluşturdu. İzmir’de de 3.946 ikinci el, 1.257 sıfır konut satılırken, Antalya’da da 3.075 ikinci el, 1.984 yeni konut satıldı.
Sektörel Gündem
Kiralıklar artarken satılık fiyatları 3,8 puan hız kesti
Emlak piyasasındaki gelişmeleri yakından takip eden sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” Ağustos raporu yayımlandı.

Rapora göre, hazirandaki uzun bayram tatili sebebi ile yavaşlayan konut piyasasının temmuzda canlandığı görüldü. Konut talebi endeksi haziran ayına kıyasla yüzde 26,4 arttı. Satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen 4 ayda olduğu gibi Türkiye genelinde düşmesi dikkat çekti.
Haziranda yüzde 86,5 olan yıllık fiyat artışı temmuzda yüzde 82,7’ye geriledi. Satılık konut cari fiyatlarında, yıllık artış oranının geçen aya kıyasla bu ay, üç büyükşehirde de düştüğü görüldü. Kiralık konut talep endeksi, hazirandan temmuza yüzde 23,4 yükselirken, kiralık konut talebi geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 25,4 daha yüksek olarak gerçekleşti.
Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı temmuzda 2,2 puan artarak yüzde 23,7 olduğu belirlendi. Bu değişim incelendiğinde kiralık ilan sayısının yüzde 11,2, kiralanan konut sayısının ise yüzde 22,5 arttığı görüldü. İlan satış fiyatları, temmuz ayında da geçen yılın aynı ayına kıyasla bütün büyükşehirlerde artış gösterdi.
Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller, Ordu yüzde 114,3, Malatya yüzde 113,6, Van yüzde 108, Manisa yüzde 105,7 ve Eskişehir yüzde 104,5 olarak gözlemlendi. En düşük artışların görüldüğü iller ise Kayseri yüzde 74, Muğla yüzde 71,3, Şanlıurfa yüzde 69,7 oldu.
Sektörel Gündem
AB gaz depolarının doluluk oranı neredeyse yüzde 90’ı buldu
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, doğal gaz depolarını yaklaşık yüzde 90 seviyesinde doldurdu.

AB Komisyonu Sözcüsü Stefan de Keersmaecker, Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında AB gaz depolarının doluluk durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Üye ülkelerin 1 Kasım’a kadar doğal gaz depolarını en az yüzde 90 oranında doldurma hedefi belirlediklerini anımsatan Keersmaecker, “Bugün itibarıyla doğal gaz depolama oranı 89,89 seviyesine ulaştı.” dedi.
Keersmaecker, AB ülkelerinin gaz depolama tesislerini doldurma yükümlülüğünün öneminin farkında olduklarına dikkati çekerek, depoları doldurma sürecinin devam ettiğini ve doğru yolda ilerlediklerini ifade etti.
Normal dönemlerde yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğal gaz tüketen AB ülkelerinin 110 milyar metreküp kadar doğal gaz depolama kapasitesi bulunuyor.
AB ülkeleri, Rusya- Ukrayna Savaşı öncesinde doğal gazının yüzde 40’ını Rusya’dan ithal ediyordu. Savaşla birlikte Rusya’da AB’ye doğal gaz sevkiyatı büyük ölçüde azaldı.
Birlik ülkeleri savaşın başlamasıyla yer altı doğal gaz depolarının kış aylarına kadar doldurmayı zorunlu kılacak yasal düzenlemeler hazırlamıştı.
Bu kapsamda, gaz depolarında bu yıl 1 Kasım’a kadar yüzde 90 doluluğa ulaşılması planlanmıştı. Ulaşılan son seviye ile AB hedefini yaklaşık 2,5 ay önce yakalamış oldu.
Fiyatlardaki dalgalanma devam ediyor
AB’nin gaz depolarındaki yüksek doluluk oranlarına rağmen, kıtada gaz fiyatları son günlerdeki dalgalı seyrini sürdürüyor.
Fiyatlardaki oynaklıkta, Avustralya’da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesislerindeki çalışanların planladığı grevin küresel LNG arzının yüzde 10’unu aksatabileceğine yönelik endişeler etkili oluyor.
Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de, eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı bugün 36,8 avro seviyesinden işlem görüyor.
Gaz fiyatları, geçen hafta çıkan grev haberlerinin hemen ardından yüzde 30 artış göstermişti.
Avustralya’nın Avrupa’ya doğrudan LNG tedariki kısıtlı olmasına rağmen, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından kıtaya Rus gazı arzının büyük ölçüde azalmış olması Avrupa’nın LNG ithalat bağımlılığını artırdı. Bu nedenle, küresel LNG piyasalarında oluşan arz endişeleri, Avrupa’daki gaz fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve mevcut riskler, fiyatlarda dalgalanmaya yol açıyor.
-
1 Konu 1 Konuk3 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları3 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber3 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Özel Haber3 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika3 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber1 sene önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Son Dakika3 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi