Takip Edin

Sektörel Gündem

Sanayicinin faturasına yansıtılan YEKDEM bedelinde yüzde 67’ye varan indirimin yatırım, üretim ve istihdama olumlu yansıyacağını belirten PAGEV Başkanı Eroğlu, alım garantilerinin dolardan, TL’ye çevrilmesinin maliyetleri düşüreceğini söyledi. 

Yayınlanma tarihi

-

Cep yakan elektrik faturalarıyla boğuşan sanayicinin Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) bedeliyle ilgili tepkisi olumlu yanıt buldu. Yenilenebilir enerji yatırımları daha önce dolar bazlı desteklenirken artık Türk Lirasına bağlanacak. Ayrıca düzenlemeyle bugünkü kurlarla kilovatsaat başına 97 kuruş destek alan güneş santrallerine uygulanan destekleme fiyatları yüzde 67 azalışla 32 kuruşa geriledi. Halen 53 kuruş ödenen rüzgar santrallerine verilen destek yüzde 40 düşüşle 32 kuruşa çekilirken, hidroelektrik santrallerine verilen 53 kuruşluk destekleme fiyatı yüzde 25 azaltılarak 40 kuruş seviyesine düşürüldü. Yenilenebilir enerjiye verilen destek fiyatının düşürülmesi sanayicinin faturasına yansıyan rakamların düşmesi anlamına geliyor.

YEKDEM bedelinin, sanayici üzerinde ciddi baskı oluşturduğuna dikkat çeken PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, aylardan beri TOBB, Sanayi Odaları ve Sivil Toplum Örgütleriyle iş birliği halinde YEKDEM’de değişikliğe gidilmesi gerektiğini savunduklarını anımsatarak, yeni düzenlemenin sanayicinin taleplerine uygun şekilde yürürlüğe girecek olmasından memnun olduklarını söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sanayici olarak temiz enerjiden yanayız fakat yenilenebilir enerji yatırımlarının, sanayicinin sırtına yüklenmesinin artık sürdürülebilir olmadığını savunduk. Pandemi döneminde yavaşlayan çarklara bağlı düşen elektrik tüketimine rağmen yüzde 100 artan YEKDEM bedeli nedeniyle sanayicimizin faturaları yine yüksek geliyordu. Bizler de YEKDEM bedelinden kaynaklanan bu artışlara kalıcı çözüm önerimizi aylardır kamuoyuyla paylaşıyorduk. Ülkemizdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının bir noktaya geldiğini ve bu yatırım maliyetlerinin artık sanayicinin sırtına yüklenmemesi gerektiğini ifade ediyorduk. Devletin, yenilenebilir enerji yatırımlarına sağladığı desteğin dolar yerine, TL bazlı olmasına dönük talebimizin yeni düzenlemede yer almasını memnuniyetle karşıladık. Öte yandan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim yatırımlarına verilen kilovatsaat (kWh) başına fiyat alım garantisi tutarlarının yüzde 67’ye varan oranlarda düşürülmesini de sanayicinin, faturasına eklenen YEKDEM bedeline düşüş olarak yansıyacağından olumlu karşılıyoruz.”

 YEKDEM’DEKİ DÜŞÜŞ FİNANSMAN MALİYETLERİNİ AZALTACAK

Üretimdeki en önemli maliyet kalemlerinden birinin enerji harcamaları olduğunu belirten Eroğlu, “İçinden geçtiğimiz bu zor süreçte firmalar bir yandan yetersiz işletme sermayeleri, tahsilat güçlükleri, talep yetersizliği ve bankalardan krediye ulaşma güçlüğü yaşarken diğer yandan da ödemek zorunda kaldıkları yüksek faiz oranlarının baskısı altında eziliyor. Ürettikleri ürünleri ancak 6 aya varan uzun vadelerle satabiliyor. Buna karşın elektrik bedellerini aylık ödüyor ve zaten sınırlı olan işletme sermayesi daha da zora giriyor. Dolayısıyla YEKDEM bedellerinin düşürülmesiyle azalacak -enerji faturalarının, sanayicimizin finansman maliyetlerine orta vadede olumlu yansımasını bekliyoruz” dedi.

ELEKTRİKTEKİ YÜZDE 1 DÜŞÜŞ YÜZDE 0,3 EKSTRA İSTİHDAM DEMEK

Reklam

Eroğlu, elektrik fiyatları ile yatırım ve istihdam arasında doğrudan ilişki olduğunu dile getirerek şu rakamları verdi: “Belçika’da 2018 yılında Leuven Üniversitesinin yaptığı “Elektrik Fiyatlarının İmalat Sanayine Etkileri” raporunda, elektrik fiyatları ile yatırımlar ve istihdam arasında bir ekonomik model oluşturulmuştur. Bu modele göre elektrik fiyatlarındaki yüzde 1’lik bir düşüş (diğer tüm koşullar aynı kalmak şartıyla) yüzde 0.30 ekstra istihdam yaratırken yüzde 0.55 ekstra imalat yatırımına sebep oluyor. Sanayide 5,4 milyon kişi istihdam edildiği düşünülürse döviz bazında yüzde 10’luk bir artış, yüzde 3’lük bir istihdam kaybı ve yüzde 5,5’lik bir yatırım kaybı anlamına geliyor. Bu veriler de gösteriyor ki sanayi elektriği fiyatlandırılırken ülkeler arası enerji fiyatlarının takibi, kişi başı GSMH ile elektrik fiyatları korelasyonu hesaba katılmalıdır. Özellikle enerjiyi yoğun kullanan demir, çelik ve kimya gibi sanayilerle ilgili enerji fiyatları belirlenirken etki ve rekabet analizleri yapılmadan dramatik artışlara gidilmemesi gerekiyor. Çok düşük marjlarla çalışan sanayi kuruluşları, YEKDEM’deki yüzde 67’ye varan düşüşlerden pozitif yönde etkilenecektir.”

YEKDEM DÜZENLEMESİ ENERJİ YATIRIMLARINI VERİMLİ HALE GETİRECEK 

YEKDEM’le ilgili yeni düzenlemenin, yenilenebilir enerji yatırımlarını disipline ederek daha verimli hale getireceğini de savunan Eroğlu, “desteklemenin ilk başladığı yıllarda döviz bazlı, alım garantili şekilde başlamıştı ancak şimdi verilen destek yüzde 67’ye varan oranlarda düşürüldü ve TL’ye bağlandı. Dolayısıyla artık yatırımlar çok daha fazla fizibil düşünülerek yapılmalı. Dolayısıyla artık santralleri güneşin, rüzgarın en fazla olduğu doğru noktalara yatırımlar kanalize edilmeli. Bütün bunlar bize yenilenebilir enerji yatırımlarında daha verimli bir politika izleme zorunluluğu getiriyor ve bu durum ülke kaynaklarının çok daha verimli kullanılması anlamında oldukça doğru bir strateji olacaktır” dedi.

ELEKTRİĞİ KONUTTAN PAHALI KULLANAN SANAYİCİ REKABET EDEMEZ

YEKDEM ile ilgili taleplerine kulak veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yeni düzenlemeden dolayı teşekkür eden Eroğlu, bu düzenlemenin devamı olarak yeni adımlar da beklediklerini ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de elektrik fiyatları belirlenirken sanayi elektriği konutlardaki elektrik bedelinden daha yüksek tutulmuş. Bu akla yatkın bir politika değil. Sanayi elektriğinin konuttan ucuz olması lazım ki sanayimiz rekabetçi olsun, sürdürülebilir istihdam yaratsın ve böylece hane halkı da işsiz kalıp elektrik parasını dahi ödeyemez hale gelmesin. Sanayici elektriğe daha uygun fiyatla ulaştığında bu durum üretim ve ihracata olumlu yansıyacak, yerli üretimi güçlendirirken ithalatın da azalmasını sağlayacaktır. Daha fazla istihdam, daha çok kazanç, daha çok harcama ile birlikte ekonominin çarkları da hızlanacaktır. Aksi durumda ise ülkemiz enerji maliyetlerinin üretime pozitif yansıdığı ülkelerden ithalat yapmak durumunda kalır. Bunun sonucunda da sanayici dünyadaki diğer firmalarla rekabet edemez, ihracat azalır, birçok sanayi tesisi kapanır, işsizlik rakamları artar ve bu da ekonomik olarak ciddi bir çıkmaza girmemize yol açar” dedi. 

Reklam

YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Faturalara yansıtılan YEKDEM bedelinin azalmasını sağlayacak yeni düzenleme kapsamında; rüzgar, güneş, su, jeotermal ve biyokütleye dayalı yeni kurulacak elektrik üretim santrallerine yönelik fiyat alım garantisi, mevcut uygulamanın sona ereceği 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren de 5 yıl boyunca devam edecek. Dolayısıyla her yıl daha da sanayicinin artan yekdem yükü, 2021 ortasından itibaren azalmaya başlayacak.

FİYATLAR NE ORANDA DÜŞTÜ

YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 54 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi. En düşük destekleme fiyatı ise 32 kuruş ile rüzgar ve güneş enerjisine dayalı yatırımlar için verilecek. Çöp gazı ve atık lastik bertarafının yan ürünlerine dayalı BES’ler de kilovatsaat başına 32 kuruş ile en düşük YEK desteği sağlanacak santral türleri arasında yer aldı. Belediye atıkları, bitkisel yağ atıkları, gıda ve yem değeri olmayan tarımsal atıklar, endüstriyel odun dışı orman ürünleri, sanayi atık çamurları ile arıtma çamurlarının termal bertarafına dayalı biyokütle santrallerine sağlanacak destek tutarı ise kWh başına 50 kuruş.

 

Reklam

SANTRAL TİPİ VE KAYNAK TÜRÜNE GÖRE ESKİ VE YENİ YEKDEM TUTARLARI

Hidroelektrik santraller:

Eski fiyat: 7,3 cent/kWh (Bugünkü kurla 53,363 kuruş) Yeni fiyat: 40 kuruş/kWh Değişim (%): – 25

Rüzgar santralleri:

Eski fiyat: 7,3 cent/kWh (Bugünkü kurla 53,363 kuruş) Yeni fiyat: 32 kuruş/kWh Değişim (%): – 40

Reklam

Jeotermal santraller:

Eski fiyat: 10,5 cent/kWh (Bugünkü kurla 76,755 kuruş) Yeni fiyat: 54 kuruş/kWh Değişim (%): – 30

Güneş enerjisi santralleri:

Eski fiyat: 13,3 cent/kWh (Bugünkü kurla 97,223 kuruş) Yeni fiyat: 32 kuruş/kWh Değişim (%): – 67

Biyokütle santralleri (Çöp gazı / Atık lastik):

Reklam

Eski fiyat: 13,3 cent/kWh (Bugünkü kurla 97,223 kuruş) Yeni fiyat: 32 kuruş/kWh Değişim (%): – 67

Biyokütle santralleri (Biyometanizasyon):

Eski fiyat: 13,3 cent/kWh (Bugünkü kurla 97,223 kuruş) Yeni fiyat: 54 kuruş/kWh Değişim (%): – 44

Biyokütle santralleri (Termal bertaraf):

Eski fiyat: 13,3 cent/kWh (Bugünkü kurla 97,223 kuruş) Yeni fiyat: 50 kuruş/kWh Değişim (%): – 49

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Yayınlanma tarihi

-

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Sektördeki firmaları çatısı altında toplayan İMDER, 12. Olağan Genel Kurul Toplantısını 01 Nisan 2024 tarihinde, İMDER Dernek Merkezinde gerçekleştirdi.

1 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, 20. yılını dolduran Ascendum, ASKO Glob All, Borusan, Çukurova Ziraat, ENKA Pazarlama, HİDROMEK, Marubeni Dağıtım ve Servis ile SİF İş Makinaları üye firmalarının temsilcilerine plaketleri takdim edildi. Birlikte 10. yılını dolduran Betonstar, Ceren Makina, Tünelmak ve TürkTraktör firmalarının temsilcilerine ve aynı zamanda 15. yılını dolduran Çukurova Makina, KARYER-TATMAK ve Uygunlar firmalarının temsilcilerine de üyelik plaketleri takdim edildi. Plaket takdiminin ardından İMDER’e yeni katılan İnan Makina temsilcisine de üyelik sertifikası verildi.

YENİDEN BAŞKAN NADİR AKGÜN

İMDER’in 12. Olağan Genel Kurul Toplantsının ardından Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. 2024- 2025 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanlığı için seçim yapıldı. Yapılan seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığına, 2022- 2023 dönemini başarılı bir şekilde tamamlayan Nadir Akgün seçilerek yeniden başkan oldu.

Reklam
Devamını oku

Sektörel Gündem

HER TÜRLÜ VİNÇ İHTİYACI KARŞILANIYOR

Yayınlanma tarihi

-

 

Can Lojistik Vinç İşletmeciliği Yarım asırdır kiralama sektörünün lokomotif firması olarak vinç, Vinç Kiralama hizmeti veriyor. Can Vinç, her türlü vinç ihtiyacınız için geniş bir yelpazede kiralama hizmeti sunuyor.

Can Lojistik Vinç Eskişehir ve çevre iller için önde gelen vinç kiralama ve ağır nakliyat firmalarındandır. Kurulduğumuz günden bugüne sürekli gelişim prensibimizle araç filomuzu ve hizmet kalitemizi arttırmaya devam eden Can lojistik vinç kiralama sektöründe en önde gelen firmalar arasında yer alıyor. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan Can lojistikte her türlü vinç kiralama yapabilirsiniz.

TEKNOLOJİK GELİŞMEYE AÇIK

Can Lojistik Vinç olarak yaptığımız her işin büyük bir sorumluluk taşıdığının bilincinde olarak; müşterilerimize en hızlı ve problemsiz şekilde çözümler üretiliyor. Sektörümüzle ilgili gelişmelere ayak uydurarak, her türlü teknolojik gelişmeye açık, kalitede muhafazakâr, sistemle ilgili iyileştirme faaliyetlerine açık, çözümlerde rasyonel, çalışmada esnek bir anlayışı ilke edinmek, köklü ve güvenilir firma imajını sürdürmek en büyük gayretimizdir.

Reklam

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLEYEN

Yayınlanma tarihi

-

 

Müşteri memnuniyetini misyon edinerek sektörün yaşadığı iletişim ve hızlı müdahale sorunlarını ortadan kaldırmayı hedef edinen karaca vinç geniş makine yelpazesi ve Deneyimli Personel Kadrosu ile hizmet vermeye devam ediyor.

Karaca Vinç nakliyat olarak Araç Üstü Vinç, Sepetli Platform, Manlift ve Forklift makine grupları ve Kamyon, Tırlarımız ile Kiralama, Taşıma, Yükleme ve Kaldırma hizmetleri vermektedir.  Firmamız aynı zamanda Ofis, Ev ve Şantiye alanlarında kullanılan Konteyner ürünlerinde Satış, Kiralama ve Nakliye hizmetleri de vermektedir. Müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak isteyen Karaca Vinç Çok yakında hizmetinizde olacak olan 50 tonluk teleskopik makinemiz hanemize hayırlı olsun

Devamını oku

Trend olan