Takip Edin

Enerji Projeleri

Rosatom ve Kore Hidro ve Nükleer Enerji Şirketi Mısır’daki El-Dabaa NGS’de Ortak Çalışma Anlaşması İmzalandı

Yayınlanma tarihi

-

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki Atomstroyexport A.Ş (ASE) ile Kore Hidro ve Nükleer Enerji Ltd. Şti (KHNP), Mısır’daki El-Dabaa Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi kapsamında türbin adalarının inşası için anlaşmaya vardı.

Anlaşma uyarınca Kore şirketi, NGS’nin 4 ünitesinde 80 kadar bina ve yapı inşa edecek. Bunun yanı sıra türbin adaları için ekipman ve materyal teminini ve tedarikini sağlayacak.

KHNP’nin CEO’su Jooho Whang, konuya ilişkin açıklamasında şunları belirtti: “Atomstroyexport A.Ş ile türbin adalarının inşası konusunda imzalanan anlaşma Kore için, BAE’de proje inşaatı ve yönetimine ilişkin sergilediğimiz üstün becerilerimizi teyit eden önemli bir başarı olarak görülebilir. BAE’de edindiğimiz deneyime dayanarak KHNP, El-Dabaa NGS projesinin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için elinden gelenin en iyisini yapacaktır.”

Sözleşmenin imzalanmasından önce önemli hazırlık çalışmaları yürütüldü. Aralık 2021’de yapılan istişarelerin ardından Rosatom, ASE A.Ş tedarik gerekliliklerini yerine getirme ve tarafların söz konusu hüküm ve koşullara uyması şartıyla, planlanan anlaşma için müzakerelere ve sözleşmenin imzalanmasına kabul edilen tek teklif veren şirket olarak KHNP’yi onayladı.

Rosatom Uluslararası Ticaret Direktörü Boris Arseev imza töreninde yaptığı konuşmada, “Nükleer enerji, artan elektrik talebinin karşılanmasında ve karbon nötrlüğünün sağlanmasında önemli bir rol oynamakla kalmıyor, ülkeleri bir araya da getiriyor. Rosatom olarak bizler, nükleer iş birliğinin bu çalkantılı dönemde durmaması gerektiğine kesinlikle inanıyoruz. Aksine nükleer iş birliğinin ülkelerimize fayda sağlayacak şekilde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor” dedi.

Atomstroyexport A.Ş’nin NGS inşaat proje yönetiminden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexander Korchagin de konuşmasında şunları söyledi: “Temmuz ayında projede inşa aşamasına geçildi. El-Dabaa NGS, uluslararası şirketler için cazip bir projedir. KHNP, sahada inşaat işleri için seçilen büyük Mısırlı şirketlerin de aralarında bulunduğu nitelikli katılımcı havuzuna katılıyor. Bu iddialı projenin Rus, Mısır ve Kore ekiplerinin iyi koordine edilmiş ortak çalışmasıyla başarılı bir şekilde hayata geçirileceğinden eminim.”

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan