Enerji Projeleri
Rosatom, Mısır’daki İlk Nükleer Santralin İnşaatına Başladı
Mısır’ın ilk nükleer santrali olan El-Dabaa Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci Ünitesi’nin temeli atıldı.
El-Dabaa’nın 1’inci Ünitesi’nin temelinin atılması dolayısıyla düzenlenen tarihi törene Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şakir katıldı.
El-Dabaa Nükleer Santrali’nin sahibi ve gelecekteki işletmecisi olan Mısır Nükleer Santraller Kurumu (NPPA) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emced El-Vekil dökülen ilk betonun anısına, Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Dr. Muhammed Şakir’e, projenin inşa edildiği Matrouh Bölgesi Valisi Tümgeneral Halid Şuayip’e, Mısır Nükleer ve Radyolojik Düzenleme Kurumu (ENRRA) Başkanı Dr. Sami Şaban Attallah’a, Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev’e, ASE A.Ş Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexander Korchagin’e ve ASE A.Ş Başkan Yardımcısı ve El-Dabaa NGS Proje Yönetimi Genel Danışmanı Grigory Sosnin’e plaket verdi. Bununla beraber Muhammed Şakir ve Aleksey Likhachev, olağanüstü çabalarından dolayı Rus-Mısır ortak proje ekibinin üyelerine hatıra madalyaları verdi.
ENRRA, 29 Haziran 2022 tarihinde, planlanan tarihten önce, El-Dabaa NGS’nin 1’inci Ünitesi’ne inşaat ruhsatını vererek beton dökümünün başlamasına izin vermişti.
Törenin önemine işaret eden Aleksey Likhachev yaptığı konuşmada şunları söyledi: “El-Dabaa NGS’nin 1’inci Ünitesi’nin inşaatının başlaması Mısır’ın nükleer kulübüne katıldığı anlamına geliyor. Rosatom, Mısır Arap Cumhuriyeti’nde VVER-1200 tasarımı son teknoloji güç ünitelerini üretecek. Hem Rusya’da hem de yurtdışında bu tür reaktörlerle nükleer santrallerin inşası ve işletilmesi konusunda deneyim kazandık. Nükleer güç santralin inşası, Mısır’ın yeni bir teknoloji, sanayi ve eğitim geliştirme düzeyine ulaşmasını sağlayacak. Santral, Asvan Barajı’ndan bu yana Rus-Mısır iş birliğinin en büyük projesi olacak. Kendi nükleer enerji endüstrisine sahip olmak, yarım asırdan fazladır Mısır halkının hayaliydi ve bu hayali gerçekleştirmek Rosatom için büyük bir onurdur.”
NPPA Yönetim Kurulu Başkanı Emced El-Vekil de törene katılanları selamlayarak şu sözleri dile getirdi: “Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Sayın Dr. Muhammed Şakir ve Rosatom Genel Müdürü Dr. Aleksey Likhachev’in huzurunda El-Dabaa Nükleer Güç Santrali’nin birinci ünitesinin ilk betonunun dökülmesi için düzenlenen törene hepiniz hoş geldiniz. Mısır Arap Cumhuriyeti Ekselansları Abdülfettah es-Sisi’nin yeni cumhuriyete katkıda bulunan kapsamlı rönesansın bir parçası olan Mısır Nükleer Projesi’ni başlatma yönündeki kararı olmasaydı, bugün bu tören mümkün olamazdı. Ayrıca tüm devlet kurumları Mısır’ın Nükleer Programı’nın niteliğini anlayarak, ortak hedefe ulaşmak için hiçbir çabadan kaçınmamıştır.”
Muhammed Şakir de, “1’inci Ünite’nin temel atma töreni bizler için büyük bir keyif. 1’inci Ünite’nin tam ölçekli inşaatının başlaması Mısır için tarihi bir olay. Siyasi liderlik ve Mısır-Rus iş birliği, Covid-19 pandemisinin getirdiği zorluklara rağmen bu iddialı projenin hayata geçirilmesine katkıda bulundu. Pandeminin projeye olumsuz herhangi bir etkisi olmadı” diye konuştu.
Hedef Sektör
“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor
Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.
Enerji Projeleri
ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü
Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.
Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.
Enerji Projeleri
YEKA Erzin’de
IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.
IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.
IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi. IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi