Makale
Korona Virüsünün Proje Ve Ağır Taşımacılık Sektörüne Etkileri
Yayınlanma tarihi
1 sene önce-
-


Özhan Görçün Adıgüzel Meslek Yüksekokulu Lojistik Program Başkanı
Tarihsel süreçte birçok kez büyük salgınlar yaşanmıştır. M.S 6. yy’da yaşanan Veba virüsü Mısır’da başlamış ve tüm Akdeniz bölgesini geri dönüşü olmayacak şekilde etkilemiştir. 14 yy’da yaşanan kara veba Kırım’da başlamış ve deniz taşımacılığı ile Avrupa’ya ulaşmıştır. Avrupa Kara vebada nüfusunun 1/3’nü kaybetmiştir. Virüslerin yayılmasında taşımacılık çök önemli bir görev üstlenmiştir. Mahşerin atlıları arasında geçen soluk renkli Reseph ( Salgın) hastalıkların metaforunda geçen at kavramı taşımacılık ile ilişkilendirilmesi ilginç bir ironidir. Hammadde, Yarı mamul madde ve son nihai ürünlerin Tedarik zinciri sürecinde akışı Lojistik sektörü boyutunda taşımacılık firmaları ile karşılanmaktadır. Bununla beraber yerel, ulusal ve uluslararası boyutta seyahatlerde de kullanılan taşımacılık modları ile sağlanmaktadır. Uluslararası Sağlık Örgütü’nün virüslerin yol açtığı salgınlara karşı en etkin mücadele yöntemi olarak ulusal ve uluslararası taşımacılığı durdurma önerisidir. Corona virüs salgını lojistik sektörünü de derinden etkiledi. Avrupa’da 14 ülke kara yolu taşımaları için sınırlarını kapatırken, deniz yolu taşımacılığında ise %40’a varan fiyat artışı yaşandı. Çin’in Vuhan kentinde başlayan Korona virüs salgını, Mart ayı ile birlikte özellikle Avrupa kıtası olmak üzere birçok bölgede etkisini artırmaya başladı. Ülkelerin aldığı önlemlerin başında sınır kapılarının kapatılması gelirken bu durum lojistik sektörünü olumsuz etkiledi. Online lojistik platformu Navlungo’dan yapılan açıklamaya göre, deniz yolu taşımacılığında 2019 sonunda düşük sülfürlü yakıt uygulaması nedeniyle artan konteyner başı taşıma maliyetleri, Corona virüs ile beraber daha da yükselirken, fiyat artışının %40’lara ulaştığı kaydedildi. Acil taşımalar havayoluna aktarıldı. Avrupa ülkelerinin sınırlarını kapatması Lojistk sektörü için sıkıntılı bir durum oluşturdu. Bununla beraber E-Lojistik %20 oranında artış göstermiştir. Lojistiğin alt dalı olan kargo taşımacılığı e-lojistik sayesinde yüksek teslimat ve ciro performansı göstermektedir.
Bunu paylaş:
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Linkedln üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Tumblr'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Arkadaşınıza e-posta ile bağlantı göndermek için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Daha fazla
Benzer Haberler


Net Medya Yayıncılık olarak çıkardığımız 2022 yılının ilk sayısında Taşıma Kaldırma Üniteleri dergisinin konseptini değiştirip yeniledik, umarım beğenirsiniz. Geleceği anlamak adına geçmişe dair her şeyi iyi analiz etmek önemlidir. Dergimizin yenilenmesi bizi yayıncılık adına daha da motive edecek. Umarım bu motivasyonumuz sektör paydaşlarımıza da aynı şekilde yansır. Yayınların artık dijital ortamlara geçme gerçekliği, sosyal medyanın gücü, yayıncılık sektörünü belirleyip ona yön verebiliyor.
Dergimizin konseptini değiştirirken, iç dinamiklerimizde de bazı değişiklikleri yaptık. Firmalarımıza daha iyi hizmet vermek amacıyla Net Güncel Medya Ltd. Şti.’yi kurduk. Baskıyı bırakmadık. 40 yıllık bir tecrübe ile “Baskısı olmayan mecranın, dijitali olmaz” düsturuyla baskımıza devam ediyoruz. Maliyeti çok yüksek olsa da gazetecilik mesleğimizden gelen kâğıda dokunmanın o güzel huzuruyla bundan vazgeçmeyeceğiz. İşini basın yayın etiğine bağlı olarak yapan, onu geliştirip yön veren sektörel yayıncılara sanayiciler, işverenler sahip çıkmalıdır.
Taşıma Kaldırma Magazin web sitemizi yeniledik, günlük haberleri girerek sektörün haber alma ihtiyacı adına önemli bir adım attık. Lojistik sektörü çok çeşitlilik gösteren bir sektör. Ağır taşıma, ağır kaldırma, ‘Proje Lojistiği’ adına evrildi. Bu sayının ‘1konu 1 konuk’ bölümünde “Doç. Dr. Faruk Görçün hocamız bu konuyu irdeledi. 2021 yılı istatistik rakamları ile 2022 tahminlerini Siftamec Genel Müdürü Faruk Aksoy paylaştı. Rusya -Ukrayna savaşının sektöre olası etkilerini yine sayfalarımızda uzman kişiler tarafından yorumlandı. Bunun yanı sıra yine özel haberlerimiz, okuyucularımızın beğenisine sunuyoruz.
Bunu paylaş:
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Linkedln üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Tumblr'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Arkadaşınıza e-posta ile bağlantı göndermek için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Daha fazla
Makale
Helmet Sigorta ve Reasürans Brokerliği Lojistik Sigortalar Sorumlusu



Yayınlanma tarihi
9 ay önce-
1 Aralık 2021

Günümüz koşullarında yapılan bilinçli ticaret sayesinde sigorta sektörü sürecin çok önemli aşamalarından biri haline gelmiştir.
Artık çok kolay sahip olunamayan, yerine koyulamayan, onarılamayan değerli varlıklar üzerinden dönen ticaret işlemleri, neredeyse sigorta teminatları olmadan başlayamaz hale gelmiştir. Gelişen teknoloji ile kolay ulaşılabilen sigorta poliçeleri sayesinde ve değişen dünya koşulları ile artan riskler nedeniyle sigorta sektörü toplam ticaret içerisindeki hak ettiği yeri almaya başlamıştır. Ülkemizde de artık poliçesi düzenlenmeyen işler ile ilgili işlemlerin başlamaması söz konusudur. İşlemler başlamadan önce hak sahipleri olası risklere karşı düzenlenmiş poliçeleri görmeden sürecin başlamasına izin vermemektedir. Bunu hem kendilerinin hem de çalıştıkları taşeronlarının ticari faaliyetlerinin sekteye uğramaması amacıyla ön koşul olarak ortaya koymaktalardır. Bu da sigorta sektörünü büyütüp geliştirmiş aynı zamanda sigortalıların uğradıkları hasarlar sonucu gördükleri zararı, ekonomik durumları değişmeden telafi etmelerini sağlamıştır. Özellikle hitap etmiş olduğunuz kitlenin işlerini baz alırsak, kısaca taşıma ve yükleme işleri yapan firmalar yaptıkları işler esnasında sebep olacakları hasarları tazmin edecek yeterlilikteki sorumluluk sigortalarını sunmadan, bilinçli emtia sahiplerinin işlerine başlama imkânı bile bulamamaktadır. Özetle artık poliçe bir işe başlamanın ön koşulu olacak kadar önemli bir hale gelmiştir.
Tabi ki hal böyle olunca bu poliçelerin düzenlenmesine aracılık eden tüm kanallarında önemi artmıştır. Öncelikle belirtmek isterim ki bizler sigorta aracıları olarak felaket tellallığı yapmıyoruz. Amacımız hiçbir sigortalı adayını, işyeriniz yanacak, aracınız devrilecek, taşıdığınız yüklerin gördüğü hasarları ödemek için tüm mal varlıklarınızı satacak iflas edeceksiniz gibi benzeri felaket senaryoları ile korkutmak ve onlara poliçe satarak komisyon kapmak değildir. Yoğun ve yorucu devam eden ticaret hayatında sigortalı adaylarının gözden kaçırdıkları, unuttukları risklerini uygun bir dille hatırlatıyoruz. Bu risklerin olduğunu ancak gerçekleşme ihtimaline karşıda çaresiz olmadıklarını, satın alacakları riske uygun poliçeler sayesinde risk gerçekleşse bile kısa bir sürede riskin gerçekleşmesinden önceki şartlarına geri dönebileceklerini anlatıyoruz. Özellikle gerçekten yaptıkları işin bilincinde olan, kısaca işini layıkıyla yapan tüm sigorta aracıları, taşınan riskleri ortaya koyarak, bu risklerin gerçekleşmesi halinde meydana gelen hasarları tazmin edecek yeterlilikteki poliçeleri makul primlerle düzenleyerek, risk gerçekleşirse tüm hasar süreçlerini doğru bir şekilde yöneterek, ticaret hayatının çok önemli bir parçası olduklarını ortaya koymaktadırlar. İşinde uzman bir aracıdan aldığınız doğru bir poliçe bir gün sizin tüm ticari hayatınızı sekteye uğratacak bir kaza sonucu çıkabilecek tazminatları ödeyerek, ticaretinizin devam etmesini sağlayabilir.
Çok önemli bir projede, çok değerli bir emtianın operatörünüzün aya da şoförünüzün bir anlık hatası ile büyük zararlar görmesi maalesef ihtimal dahilindedir. Yıllar içerisinde sigortalılarımızın başına sayısız kez bu tür hasarlar maalesef gelmiştir. Elbette bu hasarları en aza indirmek için gerekli tüm önlemler alınmalıdır ancak her şeye rağmen riskin gerçekleşmesi ihtimaline karşı alınan bir sigorta poliçesi bazen alınan tüm önlemlerden daha önemli olduğunu gösterecektir. 1 birim pirim ödeyerek satın alabileceğiniz bir sigorta poliçesi elbette sizi hasar olmasına karşı korumayacaktır, ancak hasar meydana gelirse belki de ödemek zorunda kalacağınız 1.000 birim değerindeki hasarı sizin adınıza ödeyecektir.
Unutmayın bugün ödeyebileceğiniz primler, yarın ödeyemeyeceğiniz bir hasarla karşı karşıya kaldığınızda sizin kurtarıcınız olacak poliçeleri satın almanızı sağlayacaktır.
Ömür Şeker
Bunu paylaş:
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Linkedln üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Tumblr'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Arkadaşınıza e-posta ile bağlantı göndermek için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Daha fazla


Ülkemizde hizmet sektörleri içinde faaliyet gösteren firmalarımızın faaliyet gösterdikleri alanlarda yaşadıkları hukuki, mevzuati, işlemsel sorunları çözebilmek adına en ciddi ve yoğun şekli ile buluşma noktaları nereleri olmalı sorusuna verilebilecek en kısa ve en doğru cevap…
Elbette ki sektörün hizmetinde olan derneklerimiz.
Peki dernekler ne iş yaparlar? Nasıl çalışırlar? Verdikleri hizmetler ve bu hizmetlere uygun çalışma prensipleri neler olmalı veya olmalı mı?
Sektör içerisinde faaliyette bulunan derneklerimizin içinde bulunduğu ve aşmaları gereken zorluklar nelerdir?
Dernekler, bu zorlukların çözümleri ve bu çözümlere ulaşma adına destek görmeleri gereken kurum ve kuruluşlar yeterli derecede ilgi, alaka ve destek görüyorlar mı?
Derneklerin ülkemizde ki mevcut mevzuatlar ile ilgili yaşadıkları sorunlar nelerdir? Bu mevzuatların içerisinde düzeltilmesi, kaldırılması ve eklenmesi gereken kısımlar var mıdır? Bunlar için kimler ne gibi çalışmalar yapıyorlar?
Bu derneklerin devlet tarafından ciddiye alınmaları gerçekten gerekli midir veya hangi dernekler devlet tarafından ciddiye alınmalıdır?
Aynı sektör içerisin de faaliyet gösteren derneklerin birbirleri ile olan ilişkileri ne şekilde olmalıdır?
Bu dernekler birbirlerinin rakipleri mi olmalı yoksa ortak faydalar için aynı noktada buluşmak adına öz veride mi bulunmalılar mı?
Sektörün içerisin de dernekleri kendi maddi ve manevi çıkarları için kullanmaya çalışan birileri varmıdır? Bu birilerinin engellenmesi adına neler yapılabilir veya yapılabilirlik oranı nedir?
Sektörde faaliyet gösteren firmaların derneklere bakış açıları nelerdir?
Kendisini mutlaka bir dernekte üye olarak görmek isteyen firma sayısı sektörün yüzde kaçını oluşturmaktadır?
Konu ile ilgili olarak aklımız da buraya yazılan ve yazılmayan bir sürü soru var. Sorduğumuz bu sorulara ve cevaplarına dergimizin 57. Sayısında çok ciddi bir şekil de ve genişlikte yer vereceğiz.
Çünkü biz yıllardır bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarımızın yanında olduk ve aynı şekilde bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.
57 de Görüşmek Üzere Hoşçakalın…
Bunu paylaş:
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Linkedln üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Tumblr'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Arkadaşınıza e-posta ile bağlantı göndermek için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Daha fazla


Türkiye, E-Ticaret Devlerinin Gözdesi


Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’ndan, Enerjisa Üretim’in Santralinde Konser


Digivega’nın SEO Başarı Hikayesi: Babymall


Motul Distribütör Seyahati İçin Almanya’da


Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Kutup Vincinin Kurulumu Tamamlandı



Son Yılların En Büyük Vurgunu Borsa İstanbul’da



Karaman’da Forklift Devrildi, Operatör Yaralandı



Muhammed bin Selman’ın Yatay Gökdelen Projesinin Planları Açıklandı



Rosatom, Mısır’daki İlk Nükleer Santralin İnşaatına Başladı



KOTO, Şeker Sevkiyatlarına Devam Ediyor



Son Yılların En Büyük Vurgunu Borsa İstanbul’da



Karaman’da Forklift Devrildi, Operatör Yaralandı



Muhammed bin Selman’ın Yatay Gökdelen Projesinin Planları Açıklandı



Rosatom, Mısır’daki İlk Nükleer Santralin İnşaatına Başladı



KOTO, Şeker Sevkiyatlarına Devam Ediyor
Trend olan
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları1 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Son Dakika1 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika8 ay önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika1 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.