Sektörel Gündem
OVP’yle maden ihracatı 40 milyar dolara çıkabilir
Ekonominin 3 yıllık yol haritasını belirleyen OVP’de madencilik sektörü de geniş yer buldu. TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Eğer OVP’deki maddeler hayata geçirilirse, 6,5 milyar dolarlık ihracatımızı 30-40 milyar dolar seviyelerine çıkarabiliriz. Tek durak ofisle bürokrasi de azalacak. Madenci, arama ve işletme faaliyetleri için kapı kapı dolaşmayacak” dedi.

Orta Vadeli Program (OVP) maden sektörü için de umut oldu. Madencilerin fikirlerinin OVP’de yer aldığına işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya, “İthal girdisi neredeyse yok denecek kadar az bir sektörüz. Eğer OVP’deki maddeler hayata geçirilirse, 6,5 milyar dolarlık ihracatımızı 30- 40 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi.
Sektör olarak bugüne kadar ruhsat sıkıntısını dile getirdiklerine işaret eden Çetinkaya, OVP’de yer alan maddeleri şöyle özetledi: “Ruhsat güvenliği kelimesinin ‘yatırım güvencesi’ olarak buraya da işlendiğini görüyoruz. OVP’de yer alan ‘madenler kamu yararına faaliyet olarak tanımlanıyor’ maddesi de bizler için çok önemli. Çünkü, biz hep ‘madenler, hayatımız’ diyorduk. Tek durak ofisle bürokrasi azalacak. Arama, işletme faaliyetleri için kapı kapı dolaşmak zorunda kalınmayacak. OVP’de bunu gördük.”
Kritik mineraller vurgusu
OVP’de yer alan ‘kamu yararı’ ibaresiyle birlikte geçen kritik minerallerin birbiriyle çok ilgili olduğunu kaydeden Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “AB’deki tüm ülkeler kendi kritik ham maddeler yasalarını hızlıca devreye aldılar ve çalışmalara başladılar.
OVP’de de ‘sorumlu madencilik diye başlayıp, kritik mineralleri arama ve üretim’ şeklinde devam eden bir madde var. Buradaki ‘kritik mineraller’ ve ‘kamu yararı faaliyeti’ kelimesi birbiriyle çok örtüşen, birbirini tamamlayıcı iki tane önemli kelime. Çünkü, bütün bu önlemleri Avrupa alırken, birçok ülke kendi kritik ham maddeleri için belli ülkelere olan bağımlılığını azaltmak isterken, bizim de madencilik zengini bir ülke olarak bunları düşünmemiz gerekiyor.”
İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Funda Bekişoğlu:
Madencilik konusunda kamuoyu doğru bilgilere sahip değil. Maden ülkemiz için çok önemli. Biz de madenciliği kurallara uygun olarak, devletin tanımladığı sınırlar ve kanunlar çerçevesinde yapıyoruz. Ülkemiz için üretiyor, ülkemiz için istihdam yaratıyoruz. Sanayi için maden lazım, tarım için maden lazım.
İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya:
Kritik mineraller denilince, sadece çok popüler olanlar akla gelmesin. Bir ülke için hangi mineral önemliyse o kritiktir.
OVP’de madencilikle ilgili yer alan 5 madde
1-Tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin birbiriyle uyumlu, tek elden yönetilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.
2-Madenler, uluslararası standartlarda aranarak ekonomiye kazandırılmalı, sürdürülebilir madencilik politikaları yaygınlaştırılmalı.
3-Stratejik ve kritik minerallerin arama, üretim ve zenginleştirme çalışmaları artırılmalı.
4-Maden arama faaliyetleri mevzuatta kamu yararına faaliyet olarak tanımlanacak ve yatırım güvencesini artıracak yeni bir temel düzenleme hazırlanacak.
5-Yerli kömür ve temiz kömür teknolojilerinin geliştirilmesi ile ekonomik değeri yüksek ürünler için Ar-Ge yapılacak.
20 kurum yerine tek muhatap
Tüm tabii kaynak yönetim sisteminin tek elden yönetilmesiyle ilgili konuşan İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Batal, “Daha önce madenciler olarak ‘tek durak ofis’ talebimizi defalarca dile getirmiştik.
Bir maden yatırımında, tüm süreçlerin, izinlerin, arama ve işletme döneminin, belki işletme sonrası dönemin tamamının tek bir kurum muhataplığında çözülmesi ülkemizin yararınadır. Tabii ki madencilik gibi çok teknik, çok büyük bilgi birikimi gerektiren ve çok büyük sermaye gerektiren yatırımlarda, planlama sonradan değişmemeli.
Yatırımı yaparken olan koşulların sonradan aleyhte değişmemesi çok önemli. Bunun için de mevzuattan ya da koşullardan önce muhatabınızın da sabit olması gerekiyor. Şu anda 8 ayrı bakanlık ve 20’den fazla kurumla muhatap oluyoruz. Ancak, OVP’de yer alan maddeye göre artık tek bir kurumla işleyişin devam edeceğini anlıyoruz” diye konuştu.
Sektörel Gündem
Yiğit Akü, Çocukların Bayram Coşkusuna Ortak Oldu

Türkiye’nin öncü akü üreticisi Yiğit Akü, geleceğin teminatı olan çocuklara verdiği önemi bir kez daha gösterdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlediği etkinlik ile çalışanlarının çocuklarına unutulmaz bir bayram coşkusu yaşattı.
Şirketin fabrika yerleşkesinde özel olarak hazırlanan alanda gerçekleştirilen kutlamalar, miniklere renkli ve keyifli anlar sundu. 6-13 yaş grubundaki çocuklar, 23 Nisan Salı günü 12.00-14.00 saatleri arasında Yiğit Akü’nün fabrika bahçesinde bayramın neşesini doyasıya yaşadı.
Etkinlik programında animatörler eşliğinde rengârenk balon gösterileri, büyülü illüzyon şovları, masal kahramanları ile buluşmalar, pamuk şeker ve patlamış mısır gibi çeşitli ikramlar yer aldı. Günün sonunda çocuklar ve aileleri, fabrikanın yemekhanesinde düzenlenen öğle yemeğinde bir araya gelerek bu özel günü birlikte kutladı.
Yiğit Akü yetkilileri, 23 Nisan’ın sadece bir bayram değil, geleceğe duyulan güvenin ve umudun da bir simgesi olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:
“23 Nisan, geleceğimiz olan çocuklarımıza duyduğumuz sevgi ve güvenin en güçlü ifadesidir. Çocuklarımızın yüzlerindeki mutluluğu görmek, bizler için en büyük ödül.”
Sosyal sorumluluk projelerine ve çalışan odaklı yaklaşımına büyük önem veren Yiğit Akü, bu anlamlı günde çocukların kalplerinde unutulmaz bir iz bırakmanın gururunu yaşadı. Geleceğin büyüklerine değer veren anlayışıyla Yiğit Akü, her zaman olduğu gibi yarınlara umutla bakmaya devam ediyor.
Sektörel Gündem
Bauma Fuarından Canlı Yayınlarımız Başlıyor !

Net Medya Yayıncılık Olarak TKU MAGAZİN YOUTUBE KANALIMIZDA Fark yaratıyoruz.
Sektörümüzün Uluslararası İşmakinaları sektörünün Fuarı olan Bauma 2025 Almanya /Münih şehrinde 7.04.2025-13.04.2025 tarihine kadar sürecek olan etkinlik kapılarını ziyaretçilerine açtı.265 yakın Türk katılımcının katıldığı fuardan sizlere fuara ziyaret giden firmalarımız ile ve katılımcı firmalarımız ile canlı yayın bağlantılarını gireceğiz.
Fuarın biteceği tarihe kadar 07-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Almanya Münih’te düzenlenen Fuar alanında katılımcı , ziyaretçi firmalarımızın fuar ile ilgili değerlendirmelerini alacağız. Programa katılımlarınız bekliyoruz.
İletişim
Mobil: 0549 263 01 34 – 541 257 8184
E-mail: metin@netmedya.net.tr
Sektörel Gündem
Canlı Yayınımızda Bugün Çok Önemli Konuları Konuşacağız!

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği (İMMB) Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim Çelik Hanım ile TKU MAGAZİN TV YOUTUBE KANALIMIZA Bugün Saat 12:30 13:00 saatleri arasında canlı yayın konuğumuz olacak.
İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik ile Standartta Uygun Makine, İş Güvenliği, Periyodik Kontroller, İş Etiği Başlığı Altında Konuları Ele Alacağız, Bizi İzlemeye Devam Edin.
https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV
Her türlü sorularınız için watsaphattımız; 0532 263 01 34 bizlere bilgi verebilirsiniz.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi