Sektörel Gündem
Otomotivde kriz mutasyona uğrayacak
ALİ YILDIRIM Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemiyle birlikte otomotiv bölümünde şiddetli bir devir başladı. Birçok ülkede üretim, tedarik ve …
ALİ YILDIRIM
Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemiyle birlikte otomotiv bölümünde şiddetli bir devir başladı. Birçok ülkede üretim, tedarik ve teslimat müddetleri askıya alınınca bu vakte kadar çok ismini duymadığımız çip sorunu bütün planları alt üst etti. Bilhassa bu periyotta tüketiciler araç sahibi olmaktan çok can sıkıntısına fikir çip tedarikçileri tarafını daha teknolojik aletlere çevirdi. Elektronik aletlerin karlılığının daha yüksek olması çipin tarafını güzelce değiştirdi. Dünyadaki gelişim hakkında Karar’a özel açıklamalarda bulunan Citroen CEO’su Vincent Cobée, krizin gidişatını kıymetlendirdi.
Türkiye’de bir ortaya geldiğimiz Cobée, otomotiv sanayisinde 20 yıllık bir tecrübesinin olduğunu vurgulayarak “Sektöre birinci girdiğimde 11 Eylül akınları yeni yaşanmıştı. 2008 krizini, 2011’de sarsıntısı, tsunami ve nükleer krizleri de gördüm. Son üç sene içerisinde de az evvel konuştuğumuz, Kovid-19, çip krizi, hammadde ve savaş krizlerini de yaşadım. Korkarım ki artık krizler olağan gelmeye başladı ve istisna olmanın dışına çıktı. Bunun olağan hale gelmeye başladığını görebiliriz” dedi. Bugün çip tedariğinde yaşanan problemlerin devam ettiğini lisana getiren Cobée, krizlerin bitmeyeceğinin iletisini vererek “Bugün çip tedarikinde problemler, yarın hammadde eksikliği, lojistik sıkıntılar, önümüzdeki yıllarda apayrı meselelere evirilebilecek krizler gündeme gelecektir. Çip tarafında önümüzdeki seneye kadar çok büyük bir gelişim beklemediğimizi söylemem gerekiyor. Bunun en değerli nedeni ise çip imalatının mühletinin uzun olması. Çip üretimi kapasitesini artırmak için kıymetli bir mühlete gereksinimimiz oluyor. Çip sanayisi için elektronik alet pazarı otomotiv sanayisine oranla daha yüksek kâr getiren bir dal. Bu nedenle otomotiv ikinci planda kalıyor. Bu noktada biraz daha vakit gerektiğini belirtmem gerekiyor” sözlerini kullandı.
‘TÜRKİYE’DE DAHA FAZLA ESERLE ORTA SINIFA HİTAP EDECEĞİZ’
Türkiye’nin hayli enteresan ve bir o kadar da dinamik bir pazar olduğunu vurgulayan Vincent Cobée, pandemi devrinde Avrupa’da birçok fabrika ve showroomların kapandığını lakin Türkiye’de tam zıddı bir durum yaşandığını tabir etti. Cobée “Bu nedenle Avrupa ile Türkiye ortasındaki imalatı daima değiştirdik. Çok dinamik bir durum yaşandı, son iki yıldaki başarımızın en kıymetli nedenlerinden bir tanesi de o. Son 3-4 sene içerisinde Türkiye makro ekonomik açıdan bir ikilem niteliğinde olağan ki. Son üç sene içerisinde gerek pazar hissesi, gerek hacim gerek imaj manasında pek çok alanda önemli manada büyüme sağladık Türkiye’de. Bazen alım gücü ile alakalı ezalar olabiliyor. Bugün burada bulunmamın asıl sebebi Citroën Türkiye’nin performansı. Son iki sene içerisinde dünya otomotiv pazarında önemli düşüşler ve küçülmeler yaşandı. Citroën Türkiye bir yandan pazarın yardımıyla lakin bir yandan da kendi dayanılıkları, hususa adanmışlıkları, performansları sayesinde tam bir zincirle büyümeyi başardı. Hem hacim hem pazar hissesi olarak büyümeyi başardı. O yüzden buradayım. Bugün kompleks bir pazar var karşımızda. Bir tarafta yüksek vergiler var ve bu da aracın fiyatının dahi üzerine çıkabiliyor. Daha fazla eser sunarak birebir vakitte orta sınıfa da hitap edecek formda eserlerimizi hazırlamalıyız” dedi.
5 YIL İÇİNDE DİZELİN FİŞİ ÇEKİLİR
Citroen’in 2038 prestijiyle sıfır karbon gayelerinin olduğunu açıklayan Vincent Cobée “Bu, çok büyük kurumsal bir sav. Zira burada yalnızca emisyonla imalattan bahsetmiyorum. Tüm tedarikçiler, tıpkı vakitte aracın müşteri tarafından kullanılma basamağı da buna dahil. Bunun yanı sıra, destekleyici olarak Avrupa ve Kuzey Amerika için tam elektrikliye geçiş kelam konusu. Türkiye’de de yanlışsız tahlilin ne olacağı hala bir soru işareti olarak belirsizliğini koruyor. Net sıfır karbon için yahut global ısınma mevzularına tahlilin ne olacağı her yerde çok net olarak verilmiş değil. Hafif ticari araçlarda dizel motor seçeneğinin önümüzdeki 10 sene daha bir seçenek olarak kalmaya devam edeceğini söylemek yanlış olmaz. Binek araçlarda ise dizelin geleceği aslında iki şeye bağlı, onlar da tork ve yakıt iktisadı. Bir de hükümetlerin regülasyonları. Biliyorsunuz geçmişte birtakım skandallar yaşandı ve Avrupa’da dizelin yayılımı yüzde 25’e, yüzde 30’a düştü. Dizel satışları evvelce yüzde 55’ken, yüzde 25 düzeylerine düştü. Euro 7 büyük ihtimalle binek arabalarda dizeli ortadan kaldıracak bir uygulama olacak. Bu 5 sene içerisinde olacak” yorumunu yaptı.
CİTROEN TÜRKİYE BAŞARISINA KÜRESEL LANSMAN MÜKAFATI
Haziran sonuna kadar Türkiye’yi tekrar ziyaret edeceğini söyleyen Vincent Cobée, burada küresel bir lansman yapacaklarını belirtti. Model hakkında bilgi vermeyen Cobée şöyle devam etti: “Burası birçok medeniyetin doğum noktası, beşiği. Lakin sadece bununla kalmıyor, birebir vakitte büyük performansların olduğu bir nokta olduğu için lansmanı burada yapacağız. Burada lanse edeceğimiz araç tam olarak Türkiye pazarına uygun bir araç olacak. Bununla birlikte aslında tüm Akdeniz havzasına, Avrupa’yla, Kuzey Afrika’yla Türkiye’ye ve etrafındaki pazarlara uygun bir araç olacak. Münasebetiyle tahminen bu formda Türk pazarının özüne karşılık vermiş olacağız. Tıpkı vakitte da ulaştırma özgürlüğünün gereksinimlerini ve Citroën’in yaptığı üzere bu araç sahipliğine dayanak vermiş olacağız.”
SATIŞ SONRASINDA TEDARİK VE KUR EN BÜYÜK SORUN
OSS’nin sektörel kıymetlendirme anketine nazaran, iştirakçilerin yüzde 86’ya yakını yaşadıkları öncelikli sorunu tedarik sorunları, yüzde 70’i kur artışı olarak tanımladı. Üyelerin yakıt ve nakliye başta olmak üzere, işçi, ambalaj ve güç masraflarında artış yaşadığı belirlendi.
Otomotiv Satış Sonrası Eser ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2022 yılı birinci çeyrek sektörel kıymetlendirme anketine nazaran; yılın birinci çeyreğini hem satış hem ihracat hem de istihdamdaki artışlarla geride bırakan kesim, ikinci çeyrekten daha da umutlu. Çalışmada; bu yılın birinci çeyreğinde 2021’in son çeyreğine nazaran yurt içi satışlarda ortalama yüzde 19’a yakın artış yaşandığı belirlendi. Yılın birinci çeyreğinde geçen yılın birebir devrine nazaran cirosal bazda ortalama yüzde 50’ye yakın artış oldu. Ayrıyeten iştirakçilerin 2022’nin ikinci çeyreğinde yurt içi satışlarda ortalama yüzde 12 oranında artış beklediği ortaya çıktı. Bölümde bu yılın birinci çeyreğinde yaşanan sıkıntıların başında tedarik sorunları ile döviz kurlarındaki hareketlilik yer aldı. Maliyetlerdeki artış konusu da dikkat çeken başlıklara girdi. Bu kapsamda iştirakçilerin yüzde 86’ya yakını yaşadıkları öncelikli sorunu tedarik sorunları, yüzde 70’i kur artışı olarak tanımladı. Üyelerin yüzde 69’a yakını bu soruya kargo maliyet ve teslimat sorunları, yüzde 48’i gümrüklerde yaşanan sorunlar, yüzde 36’ya yakını nakit akışında yaşanan sorunlar, yüzde 23’ü iş ve ciro kaybı, yüzde 9’u pandemi sebepli çalışan motivasyon kaybı ve yüzde 6’sı da başka cevabını verdi. İştirakçilerden birinci kere, son bir yılda işletme sarfiyatları içerisinde en çok artan üç kalemi sıralamaları istendi. Bu kapsamda üyelerin yakıt – nakliye başta olmak üzere, işçi, ambalaj ve güç (elektrik-doğalgaz) sarfiyatlarında artış yaşadığı belirlendi.
ELEKTRİKLİ MERCEDES TEK ŞARJLA 1.000 KM YOL KAT EDİYOR
Mercedes Vision EQXX modeli bugüne kadar yapılan en uzun menzile sahip ve en yüksek verimliliğe sahip elektrikli araba modeli olarak ön plana çıktı. Mercedes EQXX modeli sahiden dünya üzerinde 1.000 km’den fazla yol kat edebilen en uzun menzile sahip olan elektrikli araç olarak belirlendi. Mercedes-Benz konsept arabası, tek bir şarjla dört ülkede 1.000 kilometreden (621 mil) fazla yol kat etti.“Dünyanın en verimli elektrikli otomobili” olarak lanse edilen Mercedes Vision EQXX, yol boyunca İsviçre ve İtalya’dan geçerek Almanya’daki Sindelfingen’den Güney Fransa’daki Cassis’e sürüldü. Mercedes-Benz Group AG’nin baş teknoloji sorumlusu Markus Schäfer, “Güney Fransa’ya yaptığımız başarılı seyahatle, verimliliğin yeni para ünitesi olduğunu gösterdik. Vision EQXX, otomotiv mühendisliğinin geleceği için bir plan sağlayan kapsamlı bir programın sonucudur… Mümkün olanın sonlarını da test etmeye devam edeceğiz” dedi.
TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN ONLİNE SERVİS
Peugeot, online showroom hizmetini başlattı. Web sitesi üzerinden müşteriler, diledikleri modelin ayrıntılı iç ve dış görsellerine ve teknik datalarına bir tık ile ulaşacak. Böylelikle Türkiye’nin dört bir yanındaki araba severler koltuklarından bile kalkmadan Peugeot modelleriyle buluşacak.
Devreye alınan online showroom ile araba severlerin en beğenilen modellerini ayrıntılı olarak inceleme imkânı sunuluyor. Cazibeli dizayna sahip modelleri, özel stüdyolarda hem dışı hem de içi 360 derece olarak gerçekçiliği en yüksek düzeyde yaşatacak biçimde fotoğraflandı. Bu fotoğrafların birleşmesi ile görsel bir şölen sunan online Peugeot showroomu müşterilerine aradıkları öncelikli her bilgiyi sunmasıyla da öne çıkıyor.
ARTAN MALİYETLER TALEBİ TAMİRE KAYDIRDI
Aşin Araba, OEM modül kullanımı ve hasarlı yahut arızalı kesimlerin tamiratı konusunda son periyotta şoförlerin önemli bir talebi olduğunu belirtiyor. Bu durumdaki en büyük sebebin artan yedek kesim fiyatları ve maliyetler olduğunu kaydeden Aşin Araba Genel Müdürü Okan Fazilet, değerli yedek modüllerin yurtdışından tedarik süreçlerinde hala önemli sorunlar yaşandığına da dikkat çekerek “Hasarlı bir arabanın tüm hasarları gideriliyor, lakin eksik tek parçayı haftalarca beklemek durumunda kalıyoruz” dedi. Yetkili servislerde bakım ve tamirat maliyetlerinin artan enflasyon ve yüksek kur sebebiyle premium araç sahipler için de zorlayıcı olduğunu kaydeden Fazilet “Basit bir önden kazada premium bir arabanın tek far ve tamponla sonlu kalsa dahi modül değişimi 35.000 TL’yi buluyor, rutin bakımlar ise 4.000 TL’lere ulaşmış durumda. Premium araç sahipleri ise alternatif yolu özel servislerde buluyor. Tıpkı senaryoda tamir burada ortalama 7.500 TL’ye, rutin bakım OEM modüllerle 3.000 TL’ye yapılabiliyor. Lakin burada şoförlerin TSE dokümanlı servisleri tercih etmesini öneriyoruz” dedi.
HYUNDAİ IONIQ 5 DÜNYADA YILIN ARABASI
Hyundai’nin alt markası olarak 2021 yılında kurulan IONIQ, E-GMP platformundaki birinci modeli 5 ile muvaffakiyetten muvaffakiyete koşuyor. Satışa sunulduğu tüm pazarlarda sayısız ödül kazanan IONIQ 5, son olarak New York’ta düzenlenen Milletlerarası Araba Fuarı’nda “Dünyada Yılın Arabası (World Car Of The Year- WCOTY)” seçildi. Model ayrıyeten Yılın Elektrikli Arabası ve Yılın Tasarımı mükafatlarını de aldı. Satışa sunulduğu 2021 yılından bu yana çok sayıda milletlerarası ödül kazanan yenilikçi araba, yalnızca 18 dakikada yüzde 10 ila 80 ortasında şarj edilebiliyor. Ultra süratli 800 V şarj özelliği bulunan araba, daha fazla geniş bir iç yer için de geliştirilmiş küresel modüler platform olan E-GMP’yi kullanıyor. Dört tekerlekten çekiş (4WD) sistemine de sahip olan araç, WLTP standardına nazaran tek şarjla azamî olarak yaklaşık 470-480 km ortası bir menzile sahip.
Haber
İnci Holding ve GS Yuasa, TAYSAD Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı
İnci Holding ve Japon akü devi GS Yuasa’nın iştiraki İnci GS Yuasa, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) her çeyrek dönemde düzenlediği Odak Üye Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Otomotiv yan sanayinin önde gelen 24 temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen bu toplantıda, sektördeki küresel gelişmeler, mevcut durum ve gelecekteki fırsatlar ele alındı.
Türkiye otomotiv tedarik sanayinin tek ve en yetkin temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), her çeyrek dönemde bir üyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısı’nı bu kez İnci GS Yuasa’nın Manisa’daki modern üretim tesisinde düzenledi. Toplantıya, otomotiv yan sanayinin önemli 24 temsilcisi katıldı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci, TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Elbirlik ile İnci GS Yuasa İcra Direktörü Kadir Kaymakçı‘nın yer aldığı toplantıda, derneğin faaliyetleri, sektördeki rolü, küresel bağlantıları ve üyelerine sunduğu faydalar detaylıca aktarıldı.
“BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMAYA KARARLIYIZ”
Gerçekleşen toplantıyla ilgili olarak TAYSAD Başkan Yardımcısı Yakup Birinci, “Toplantımızda, küresel ve ulusal üretim verilerini değerlendirerek sektörümüzün dünya sıralamasındaki yerini ele aldık. Üyelerimizin beklentilerini dinleyerek sinerji oluşturduk ve TAYSAD’ın yakın dönem faaliyetlerini gözden geçirdik. Birlikte daha güçlü bir gelecek için adımlar atmaya kararlıyız” açıklamasını yaptı.
İnci GS Yuasa’nın 40 yıllık birikimini ve sektöre sunduğu çözümleri katılımcılarla paylaşan İcra Direktörü Kadir Kaymakçı, “Sektörümüzün gücünü ve potansiyelini bir araya getiren TAYSAD’ın kıymetli etkinliğine ev sahipliği yaptığımız için mutluluk duyduk. İnci GS Yuasa olarak enerji depolama sektöründe 40 yıldır yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştiriyoruz. Bugün, Manisa’daki üretim tesislerimizde en son teknolojiyi kullanarak ürettiğimiz akülerimiz, dünya genelinde 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bu başarı, iş ortaklarımızın ve çalışanlarımızın katkılarıyla mümkün oldu” dedi.
Şirketin üretim süreçlerinde sürdürülebilirliği ve verimliliği merkeze koyduklarını belirten Kaymakçı şöyle konuştu: “Bu çerçevede geliştirdiğimiz projeler ve teknoloji yatırımlarımızla sadece bugünün değil yarının da enerji ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. TAYSAD üyeleriyle bir araya gelerek sektörümüzün geleceğine yönelik fikir alışverişinde bulunmak ve sinerji oluşturmak bizim için çok değerli. Önümüzdeki dönemlerde de iş birliklerimizi güçlendirmeye ve Türkiye’nin otomotiv sanayinde dünyada lider bir konuma gelmesine katkı sağlamaya kararlıyız.”
Toplantının ardından katılımcılar, İnci GS Yuasa’nın Manisa’daki üretim tesislerini gezerek akü üretim hatlarını yerinde inceleme fırsatı buldu. En son teknolojiyle donatılan üretim hatları ve şirketin Ar-Ge faaliyetleri hakkında detaylı bilginin paylaşıldığı fabrika turunun ardından, üyeler arasında bilgi paylaşımını artırmak amacıyla bir soru-cevap oturumu düzenlendi.
DAHA GÜÇLÜ BİR SİNERJİ VE İŞ BİRLİĞİ İÇİN HER ÇEYREK TOPLANTI
TAYSAD üyeleri, her çeyrek dönemde bir araya gelerek sektörün küresel gelişmelerini ve mevcut gündemi değerlendiriyor. İnci GS Yuasa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısı ile üyeler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi ve sektörde ortak bir bakış açısı oluşturulması hedefleniyor.
Haber
YASED: Ağustos’ta Türkiye’ye 497 Milyon Dolar Değerinde Yatırım Geldi
Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 11 Ekim 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının Ağustos ayında, Türkiye’ye 497 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
11 Ekim 2024’te paylaşılan güncel resmi verilere göre, 2024 yılının Ağustos ayında, Türkiye’ye, 497 milyon dolar değerinde UDY girişi gerçekleşti.
Güncel bu istatistikle beraber, yılın ilk sekiz ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 6,41 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk sekiz ayında 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik bir düşüş kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 270 milyar dolara yaklaştı.
Ağustos ayında gerçekleşen toplam UDY girişi 497 milyon dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 283 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Ağustos ayındaki toplam UDY’nin 201 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı ve 35 milyon doları ise borçlanma araçları yoluyla kaydedildi. Aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 22 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkisiyle, Ağustos ayındaki toplam UDY girişi 497 milyon dolar oldu.
En fazla yatırım toptan ve perakende ticaret ile gıda imalatında gerçekleşti
2024 yılının Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen 283 milyon dolar değerindeki yatırım sermayesi girişlerinde, 46 milyon dolarlık yatırım girişi ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 16’lık bir pay aldı. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı, geçmiş kümülatif performansının üzerinde bir performans ile aynı dönem içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 16’sını çekti. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler yüzde 11’lik payı ile kimyasalların, kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık ürünleri ile malzemelerinin imalatı ve yüzde 9’luk payı ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) oldu.
Ağustos ayında en fazla uluslararası yatırım Almanya, İsviçre ve Hollanda’dan geldi
2002-2023 dönemi toplamında yüzde 59’luk pay sahibi olan Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri 2024’ün sekizinci ayında yüzde 54’lük bir pay aldı. Aynı ay içerisinde AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri yüzde 16’lık paylarıyla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ikinci bölge oldu. Ağustos 2024 özelinde, Almanya yüzde 22 ile en büyük paya sahip olurken, onu yüzde 11 ile İsviçre, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 9 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yüzde 9 ile Fransa, yüzde 8 ile Lüksemburg ve yüzde 7 ile Tayvan takip etti.
Yılın ilk sekiz ayının toplamı değerlendirildiğinde ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke; yüzde 20’lik payı ile Hollanda, yüzde 15’lik payı ile Almanya ve yüzde 13’lük payı ile ABD olarak sıralandı.
Haber
KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.
UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.
“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.
“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”
UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.
Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.
Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi