Takip Edin

Enerji Projeleri

Karbonsuz ekonomi için ilk adım enerji verimliliğinden geçiyor

Yayınlanma tarihi

-

Küresel ısınmanın etkisiyle değişen koşullar günbegün tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi alanında çalışmalar yürüten Türkiye, Paris İklim Anlaşması ile yeni bir döneme giriyor. Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

 Artan enerji talebi ile birlikte tüm dünya enerji alanında farklı senaryolar ile karşılaşıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle birlikte hidroelektrik ve rüzgâr santrallerindeki üretimlerde düşüşler yaşanıyor. Bunların odağında ise tüm dünya iklim krizi ile mücadele ediyor. Hükümetlerin attığı adımlara ek olarak bizzat sanayicilerin de enerji verimliliği yatırımlarında hareketlenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, enerji verimliliğinin karbonsuz ekonomi için ilk adım olduğunu ve yerinde enerji üretimleri ile de tamamlamasının gerektiğini aktarıyor.

“Karbonsuz ekonomi için mikrodan makroya doğru ilerlenmeli”

Yakıt ve emtia fiyatlarının son dönemdeki yükselişine değinen Bilal Tuğrul Kaya“Esas hedef artan enerji talebini karşılamak, aynı zamanda da bu artışı enerji verimliliği ve yeni teknolojiler ile kontrol altına almak. Karbonsuz ekonomiye yönelik çıktılar üretmek istiyorsak çalışmalarda mikrodan makroya doğru ilerlenmeli” diyor.

“Sanayicilerin atacağı adımlar çok önemli”

Paris İklim Anlaşması ile birlikte karbonsuz ekonominin Türkiye’nin gündeminde daha çok yer bulacağını ifade eden Kaya; “Bu anlaşma ile ülke olarak küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı taahhüt ediyoruz. COP26’da ülkelerin sunduğu hedefler ile artık 1,5 derecenin mümkün olmadığı, yine de 1,8 derecenin sağlanabileceği ortaya konuldu. Bu, beraberinde büyük önemde bir kararlılık getiriyor. Burada kamunun alacağı önlemler kadar sanayicilerimizin atacağı adımlar da çok önemli. Tüm paydaşların ortak hareket etmeleri ile verimlilik yatırımları Türkiye’nin taahhüdünü destekleyecektir” diyor.

Karbonsuz ekonomi için Performansa Dayalı Sözleşmeler

Performansa Dayalı Sözleşmeler ile yapılacak olan enerji verimliliği ve yerinde (dağıtık) enerji yatırımlarının hem tasarruf açısından hem de karbonsuz ekonomi açısından kritik olduğunu vurgulayan Kaya; “Enspire Kreatif Enerji Çözümleri olarak biz karbonsuz ekonomiye yönelik çıktılar üretmeyi hedefliyoruz. İklim krizine dur demek için üretim yapan her fabrikanın sadece enerji verimliliği ve yerinde enerji yatırımları yapması değil, bunu karbonsuz veya düşük karbonlu halde yapması öne çıkıyor. Bu arayışlarında, özellikle finansman dahil çözümleri hedefleyen sanayicilerimizi ve üreticilerimizi Performansa Dayalı Sözleşmeler ile tanıştırmak istiyoruz. Performansa Dayalı Sözleşmeler, şirketlerin enerji giderlerinde elde edilen tasarruflar sayesinde, kendi kendilerini finanse ederek firmalara kaynaklarını ihtiyaç duydukları diğer alanlara kaydırarak katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“Artan talep enerji verimliliği yatırımlarıyla dengelenmeli”

Sanayideki artan talebin, enerji verimliliği ve yerinde (dağıtık) enerji üretimi yatırımlarıyla dengelenmesi gerektiğinin altını çizen Kaya; “Bu yatırımların Performansa Dayalı Sözleşmeler ile hayata geçirilmesi Paris İklim Anlaşması’nın taahhütleri açısından çok önemliArtık sadece verimlilik değil, karbonsuz verimlilik gündemi açılıyor. Tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olacağı bir döneme giriyoruz. Performansa Dayalı Sözleşmeler bu dönemin en önemli yatırım araçlarından biri olarak öne çıkacaktır” dedi.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan