Takip Edin

İş Güvenliği

İş kazalarına yapay zeka ‘dur’ diyecek

Yayınlanma tarihi

-

Yapay zekâ ve IoT çözümleri madencilik, havacılık ve inşaat gibi riskli alanlarda iş kazalarının önüne geçiyor. İş makineleri ve kör noktalarda meydana gelebilecek kazalar yüzde 75 azalırken işçinin durumu ve konumu gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor.

Dünyada iş kazaları ve meslek hastalıkları günde ortalama 5.500 kişinin hayatını mal oluyor. Başka bir ifadeyle dünyada her dakika 4 kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda hayatını kaybediyor. Ekonomik açıdan bakıldığında, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyetinin yılda 600 milyar doları buluyor. SGK verilerine göre ise Türkiye’de 2019 yılında toplam 423.551 iş kazası gerçekleşti. Bu da bir saatte 48’den fazla iş kazası anlamına geliyor. İş kazalarında bakıldığında en çok yaralanma, burkulma, incinme ve kemik kırıkları olayları yaşanıyor. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı ve etkin tedbirler alınması büyük bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

EN ÇOK MADENCİLİK VE HAVACILIK SEKTÖRÜ

Endüstri 4.0 başta olmak üzere dijital fabrikaların ve otomasyon sistemlerinin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde Wipelot, yapay zekâ ve IoT çözümleri iş kazalarına meydan okuyor. Wipelot CEO’su M. Rifat Ok, Türkiye’nin ilk ve tek kablosuz konum tabanlı çalışan iş güvenliği sistemi olan Wipelot ISG ile başta maden ocakları ve tersaneler gibi iş güvenliği açısından yüksek risk taşıyan tehlikeli ortamlarla güvenli çalışma ortamı sunduklarını belirterek “Wipelot olarak en çok madencilik, havacılık ve inşaat sektörlerinde öne çıkıyoruz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu konumundaki firmaların dijital dönüşüm süreçlerine önemli ölçüde katkıda bulunuyoruz. Konum belirleme teknolojilerimizle madenlerin zorlu çalışma ortamlarında görev yapan personellerin yerlerinin sürekli izlenmesi, durumlarının algılanması ve ortamda meydana gelebilecek birçok olumsuz durumun önüne geçilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda Wipelot RTLS Sistemi sayesinde inşaat sahalarında istenilen kişinin takibi yapılarak işçi güvenliğini artırmaya yardımcı oluyoruz” dedi.

ÇARPIŞMA UYARI SİSTEMİ

Reklam

Wipelot Safezone Sistemi ile de forklift kazalarını yüzde 75 oranında azalttıklarına dikkat çeken Ok “Wipelot SafeZone iş makineleri, kişiler ve ekipmanlar arasında veya kör noktalarda meydana gelebilecek kazaları önlemeye yönelik bir çarpışma uyarı sistemi olarak öne çıkıyor. Wipelot Lone Worker ise sistemimiz riskli işlerde veya yalnız başına çalışan işçinin durumunun ve konumunun gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlıyor. Ortamdaki sıcaklık, nem, gaz, ışık gibi bilgileri ölçerek değerlendirme imkânı sunan Wipelot OTX sistemimizle de madencilik ve diğer pek çok endüstri kuruluşunda çalışanlar için güvenli bir ortam sunmaya yardımcı oluyoruz. Son olarak koronavirüs pandemisine karşı sosyal mesafe kurallarına uygun, güvenli ve izole bir çalışma ortamı oluşturmaya yardımcı olması için geliştirdiğimiz Wipelot SDS Sosyal Mesafe İzleme Sistemi ile hem çalışanların hem de toplumun sağlığını korumaya katkı sağlayarak sosyal mesafe ve filyasyon takibini yapıyoruz. Riskli Bölgede Çalışan İş Güvenliği Sistemi’nde ise takip edilmek istenilen bölgelere yerleştirilen Aktif RFID radyo alıcı- vericileri ile tercihe göre işçinin kemerinde, bileğinde, baretinde veya boynuna asarak taşıdığı küçük elektronik cihazlar sayesinde tesislerde çalışanlar takip edilebiliyor. Muhtemel bir tehlike veya kaza anında hareketsizlik, darbe veya düşme algılanıyor, alarm sistemi devreye giriyor ve işçinin yeri belirlenerek acil duruma hızla müdahale edilebilmesi sağlanıyor. İşçi, ihtiyaç hâlinde taşıdığı cihaz üzerindeki SOS düğmesine basarak yardım talebinde de bulunabiliyor. Wipelot Endüstriyel IoT ve RTLS sistemleri arasında yer alan Sosyal Mesafe İzleme Sistemi sayesinde aktif RFID tabanlı mobil personel cihazları ile her bir personelin konumunu tespit ediyor ve yakınlaşma durumlarını izleyebiliyoruz” diye konuştu.

İŞGALCİ DEĞİL İŞ BİRLİKÇİ

Rifat Ok, geleceğin fabrikalarında hibrit bir yapının olacağını belirterek şunları kaydetti: Yapay zekâ destekli teknolojilerin işgalci değil iş birlikçi olacağını düşünüyor, dost mu düşman mı tartışmalarında yapay zekâyı ‘iş arkadaşlarımız’ olarak görüyoruz. Geleceğin üretim sistemlerinde yapay zekâ ve insan iş birliğinin olduğu hibrit bir anlayışın hâkim olacağı aşikâr. İnsan kaynakları sürecinde büyük bir iyileşme sağlayacak olan yapay zekâ özellikle de insan iş gücünün yetersiz kaldığı ve riskli noktalarda ortak çalışmanın önünü açacak. Artık en basit süreçlerde bile rol alan yapay zekâ, çok karmaşık ve kompleks yapıdaki iş süreçlerinde çok önemli görevler üstlenecek diyebiliriz. Bu durum özellikle iş dünyasında da köklü değişimleri beraberinde getirecek ve iş gücündeki roller paylaşılacak.”
TÜBİTAK ve KOSGEB ile ortak çalışmalar gerçekleştiren firma, aynı zamanda Microsoft’un Türkiye’deki IoT partneri konumunda. Cisco ile IoT teknolojisi özelinde stratejik bir çözüm ortaklığı da mevcut.

YURT DIŞINA YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYOR

Bu yıl yüzde 100 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini dile getiren Rifat Ok “Pandemi bütün dünyayı ve mevcut iş modellerini kısa vadede etkiledi ve yeni dönemde dijitalleşmenin etkileri çok daha yoğun olarak hissedilmeye başladı. Yeni teknolojilerle birlikte tüketicilerin değerleri, davranışları ve beklentileri farklılaşarak büyük bir dönüşüm yaşadı. Biz Wipelot olarak çok kısa bir zamanda öngörülemeyen bu tabloya rağmen, pandemi şartlarında yüzde 100 oranında bir büyüme sağladık. Yaşanan dijitalleşme hareketi ürünlerimiz ve çözümlerimize olan talebi artırdı” dedi. Yurt dışına yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Ok “İhracatımızın ciromuz içindeki payı yüzde 50 oranında. Önümüzdeki yıl itibarıyla ihracat cirosunun iç pazar cirosunu geçmesini planlıyoruz. Bu yıl ürünlerimizi endüstriyel üretim alanının en hareketli olduğu Avrupa ve Amerika pazarlarında ön plana çıkarmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

Abbas Musa Gökburun: DEPREME DAİR

Yayınlanma tarihi

-

Deprem anında en önemli şey sakin olmaktadır. Deprem anında kesinlikle koşmayın binadan atlamaya çalışmayın. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN…

Ülkemiz; deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlerin sıkça görüldüğü bir coğrafyada yer almaktadır. Afetler, doğa, teknolojik ya da insan kaynaklı oluşan, insanların hayatlarını, sosyal ve ekonomik faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyen, yaralanma ve fiziksel tahribat ile birlikte büyük çapta can kaybına yol açan olağan dışı durumlardır. Afet eğitimleri toplum için çok önemlidir.  Afetler sırasında nasıl davranmamızı bilmemiz bizleri afet anında ve afet sonrasında bizleri koruyacaktır. Yakın zamanda yaşadığımız afet olan depremden bahsedelim. Depremlerde alınacak önlemler deprem öncesi ve sonrası olarak 2’ye ayırabiliriz:

Deprem anında neler yapmalıyız?

Deprem öncesi;

Doğal bir afet olan depremlere karşı hazırlıklı olmak adına bazı çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Reklam

Önceliğimiz deprem olmadan önce bazı hazırlıklar yapmak olmalıdır.

Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmalısınız.

Evimizde işyerimizde devrilme tehlikesi bulunan dolap televizyon gibi eşyalar mutlaka sabitlenmelidir.

Hemen ulaşabileceğiniz bir acil durum çantası hazır bulundurulmalıdır. İçinde kuru gıda ve su gibi malzemeler olmalıdır.

Gaz ve elektrik şalterlerinin yerini öğrenin.

Reklam

Kapıların dışa doğru açılan özellikte olması sağlanmalıdır.

Afet toplanma alanını bilmemiz çok önemlidir. Afetler sonrası nerede toplanacağımızı E devlet üzerinden adres bilgimizi girerek rahatlıkla öğrenebiliriz.

Deprem anında;

Deprem anında en önemli şey sakin olmaktadır. Deprem anında kesinlikle koşmayın binadan atlamaya çalışmayın. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN…

Balkona çıkmak çok tehlikelidir. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.

Reklam

Deprem anında Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.

Pencerelerden uzak durulmalıdır. Deprem anında kırılıp sizi yaralayabilir.

Deprem öncesi hazırlıkları tamamlamak sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Deprem esnasında doğru şekilde hareket etmek adına afet bilinci eğitimi alınmalıdır. Yapısal olmayan hasarları en aza indirmek adına evlerde mutlaka eşyalar sabitlenmelidir. Depremin ne zaman geleceği belli değildir bunun için her zaman hazırlıklı olmalıyız. (Kaynak; AFAD)

Abbas Musa Gökburun

Güvensel Grup / A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/Genel Müdür

Reklam

 

TKU MAGAZİN

Devamını oku

Son Dakika

Makineye Sıkışan İşçi Hayatını Kaybetti

Yayınlanma tarihi

-

Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki bir metal geri dönüşüm fabrikasında bulunan makineye sıkışan işçi, yaşamını yitirdi.

Karadenizliler Mahallesi Başyiğit Caddesi’nde bir metal geri dönüşüm fabrikasında çalışan yabancı uyruklu C.T. (27) henüz belirlenemeyen nedenle makineye sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, C.T’nin hayatını kaybettiğini tespit etti.

Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

Devamını oku

İş Güvenliği

YAZIN GÜNEŞİN ALTINDA ÇALIŞANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Yayınlanma tarihi

-

Yaz yaklaştıkça ve günler uzadıkça, sıcak havalarda dışarıda ya da kapalı ortamlarda çalışmanın tehlikeleri de artıyor.

Özellikle vücut sıcaklığı kontrol edilemediğinde ortaya çıkan sıcak çarpması, çalışanlarda ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Sıcak havalarda nasıl güvenli çalışılacağını bilmenin ve gerekli önlemleri almanın önemine dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, yaz aylarında çalışanlarda ısı stresi yaralanmalarını ve sıcak çarpmasını önlemeye yardımcı olabilecek ipuçlarını sıralıyor.

Yaz mevsimi tatil yapacaklar için deniz, kum ve güneş üçlüsünü getirirken sıcak havalarda veya ortamlarda çalışanlar için ise birçok riski ortaya çıkarıyor.  Güneşe ve ışınlarına direkt maruz kalınması, sıvı kaybının önlenememesi, çalışılan ortamın aşırı sıcak ve hava akımının yeterli olmaması ile çalışanların kalın ve sentetik kıyafetler giymesi gibi nedenlerin sıcak çarpmasına yol açtığını aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Çözümler Direktörü Murat Şengül, çalışanların aşırı sıcak havalarda rahat çalışabilmeleri için işverenlerin bazı önlemleri erken dikkate alması gerektiğini, aksi takdirde sıcak çarpmalarında can kaybı oranlarının çok yükseldiğini belirtiyor.

Sıcak Çarpması Ölüme veya Kalıcı Sakatlığa Neden Olabiliyor

Reklam

Havalar gittikçe ısınıyor ve sıcak havalarda çalışmak ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu koşullara maruz kalındığında ise genellikle 36°C ile 38°C arasında olan vücut sıcaklığı normalin üzerine çıkıyor ve vücudun iç sıcaklığını kontrol edememesi ısı stresine yol açabiliyor. Özellikle vücut ısısının 10 ile 15 dakika içinde 41 derece veya daha yükseğe çıkmasının acil tedavi sağlanmazsa çalışanlarda sıcak çarpmasını meydana getirdiğini de aktaran Murat Şengül, ölüme veya kalıcı sakatlığa neden olabilen bu tehlikenin önüne geçmek için işletmelerin ve çalışanların dikkat etmesi gereken ipuçlarını sıralıyor.

1. Çalışma ortamı klimatize edilmeli. Çalışma ortamı klimatize edilmeli ve iklimlendirmesi olmayan bölgelerde doğal hava akımı sağlanmalıdır. Çalışılan bölgeye direkt güneş ışınlarının gelmesi engellenmelidir. Dış ortamlarda çalışan personelin de daha serin saatlerde çalışması sağlanmalı, ağır işler mümkün olduğunca daha az sıcak günlere kaydırılmalıdır.

2. Çalışan kıyafetleri ortama uygun olmalı. Çalışma kıyafetleri rahat, ince ve ısı tutmayan nitelikte olmalı, sentetik kıyafetler giyilmemelidir. Özellikle ayakkabı, tulum, baret ya da eldiven gibi kişisel koruyucu ekipmanların çalışma ortamındaki sıcaklık derecesine uygun özellikli olanları seçilmeli, aşırı sıcak nedeniyle çalışanların emniyet ekipmanlarından vazgeçmelerine olanak tanınmamalıdır.

3. Sıvı kaybı önlenmeli. Günlük sıvı tüketimi artırılmalı, kişiler susama hissi olmadan su içmeye teşvik edilmelidir. Vardiyalar normalden daha sık aralıklarla mola verilecek düzene göre ayarlanmalıdır.

Reklam

4. Çalışan sağlık durumu takip edilmeli. Hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışması gibi metabolik rahatsızlığı olanlar, astımlılar ve diğer kronik hastaların tedavileri gözden geçirilmeli ve doktorlarıyla bağlantı kurmaları, kullandıkları ilaçları kontrol ettirmeleri istenmelidir. 

5. Yiyecek tüketimine dikkat edilmeli. Yemek verilen iş yerlerinde hafif, sindirimi kolay, mevsime uygun menüler hazırlanmalıdır.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan