Sektörel Gündem
IFAT Eurasia 2023, atık yönetimi ve çevre teknolojilerine odaklanıyor
Çevre teknolojileri ve atık yönetimi alanında bölgedeki en önemli etkinliklerden biri olarak kabul edilen IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı, 27-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Açılışına çok az bir zaman kalan IFAT Eurasia 2023 fuarına yurt içinden ve yurtdışından önemli bir talep artışı oldu. Fuar, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.


IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı’nın açılışına az bir zaman kaldı. Çevre teknolojileri ve atık yönetimi konusunda bölgedeki en önemli etkinliklerden biri olarak kabul edilen IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Fuarı, 27- 29 Nisan 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.
Fuarı çevre teknolojileri ve atık yönetiminde Avrasya’nın “Buluşma Noktası” olarak tanımlayan EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, fuara katılım konusunda hem yurt içinden hem de yurtdışından önemli bir talep artışı olduğunu söyledi. IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı’nın çevre teknolojileri ve atık yönetimi konusunda Avrupa ile teknolojik iş birliği ve ticari ilişki içinde olan ülkelere, kuruluşlara ve şirketlere ev sahipliği yapacağını belirten Namık Sarıgöl, fuarı çevre teknolojileri ve atık yönetiminde Avrasya’nın “Buluşma Noktası” olarak nitelendirdi.
Avrasya’nın buluşma noktası
IFAT Eurasia’nın bu yıl atık yönetimiyle ilgili güncel tartışmaların yanı sıra bu alanda Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere uluslararası çözüm üreticilerinin geliştirdiği teknolojileri de gündeme getireceğini belirten Namık Sarıgöl, yeni teknolojiler ve knowhow için güçlü bir platform olan IFAT Eurasia’nın, sektördeki yerel yönetimler ve atık yönetiminde taraf olan tüm kuruluşları buluşturacağını söyledi.
Çevre teknolojileri ve atık yönetiminde Avrasya’nın “Buluşma Noktası” olan IFAT Eurasia’ya bu yıl yurt içinden ve yurtdışından önemli bir talep artışı olduğuna dikkat çeken Namık Sarıgöl, fuarın 27-29 Nisan 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacağını hatırlattı.
IFAT Eurasia Fuarı’nın çevre sorunlarına çözüm önerileri sunmaya devam edeceğini belirten Namık Sarıgöl, atık yönetiminde her gün yeni gelişmelerin olduğunu, yeni teknolojilerin devreye girdiğini söyledi. Namık Sarıgöl, “Atık yönetimi günümüzün en önemli sorunlarından. Su ve karbon ayak izinin takibi, sınırda karbon vergisi düzenlemeleri üretim ve ticaret süreçlerini de değiştiriyor. Değer zincirinde ortaya çıkan yeni yaklaşımlar, çevre teknolojileri sektörüne büyük görev ve sorumluluklar yüklüyor” dedi.
Elektronik atıklar önemli
Belediyelerin öncelikle büyük şehirler olmak üzere sıfır atık yönetimi kapsamında daha geniş bütçeler ayırdığını ve bu alana ciddi yatırımlar yaptığını belirten Namık Sarıgöl “Kaynağında tasnif edilmiş atıklar için toplama merkezleri kentin değişik alanlarında kuruluyor. Atık kumbaraları kağıt ve karton atıkları, cam atıkları, metal atıklar, plastik atıklar, organik atıklar, geri dönüşemeyen atıklar şeklinde kategorize edilirken, pil ve batarya kumbaraları da bu merkezlerde ya da bağımsız olarak yerini alıyor. Elektronik atıkların toplanması da günümüzde giderek daha fazla önem taşıyor.” diye konuştu.
Kentler büyüdükçe ve nüfus yoğunluğu arttıkça atıkların yönetiminin bütüncül ve iyi organize edilmiş sistemleri gerekli kıldığını vurgulayan Namık Sarıgöl şunları söyledi: “Proje aşaması iyi planlama, işletme aşaması istikrarlı bir ortam, yatırımların fonlanması uzun zamanlı destek istiyor. Yenilenebilir enerji kullanımı, atıktan enerji üretimi ve geri dönüşüm konuları birlikte ele alınmalı ulusal ve uluslararası paydaşların katılımıyla mevcut teknolojiler incelenmeli ve sürdürülebilir planlamalar yapılmalıdır.”
Atık yönetimi dahil döngüsel ekonomiye bir problem alanı olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizen Namık Sarıgöl “Çevre Teknolojileri sektörünün, tüm süreç ve maliyetleri, faaliyet planlamaları bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Kamu desteğinin sektörün arkasında hissedilmesi durumunda, çevre kirliliğinden enerji kazanımına, ithal ikamesinden istihdama kadar pek çok alanda ülkemize önemli faydalar sağlanacağı açıktır” dedi.
IFAT Fuarları Münih ve İstanbul dönüşümlü iki yılda bir düzenleniyor
1964 yılında Almanya’da organize edilmeye başlanan ve günümüzde her yıl Çin’de 3, Hindistan’da 2 ve Güney Afrika’da 1 kez olmak üzere düzenlenen IFAT Fuarları, Münih ve İstanbul’da ise dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenleniyor. IFAT Fuarlar ailesini Avrasya Bölgesi’nde IFAT Eurasia Uluslararası Çevre Teknolojileri İhtisas Fuarı temsil ediyor. EKO MMI Fuarcılık tarafından düzenlenen IFAT Eurasia Fuarı, 27-29 Nisan 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Fuar ziyaretçilerinin yüzde 45’i ticaret / hizmet şirketleri, yüzde 22’si endüstriyel işletmeler, yüzde 11’i planlama ve mühendislik büroları, yüzde 10’u merkez idare, belediyeler, yüzde 7’si uzmanlar, bilim insanları ve mühendisler ile yüzde 5’i kamu ve özel, şehir temizlik şirketlerinden oluşuyor.
Sektörel Gündem
İkinci el araçta yeni işbirliği: Hedef, Otonet’e ortak oluyor
Getir’in Moov’a ortak olması, FDN Grubu’nun Goldcar’ı satın almasının ardından araç kiralamada yeni bir işlem hayata geçiyor. Hedef Filo, sektörün öncü firmalarından Otonet’e ortak oluyor.


Kerim ÜLKER
Araç kiralama sektöründe satın alma ve ortaklıklar hız kazandı.
Getir’in, Anadolu Grubu iştiraklerinden Çelik Motor ile araç kiralama platformu Moov’un yüzde 75 hissesini satın alması, Türk şirketi FDN Grubu’nun Goldcar İspanya’nın Türkiye’de bulunan şirketini 250 milyon TL karşılığında bünyesine katmasının ardından, sektörünün öncü firmalarından bir önemli işlem daha gerçekleşiyor.
Türkiye’nin en büyük araç kiralama şirketlerinden Hedef, Oto.net’e ortak oluyor. Anlaşma sağlanırsa, Hedef Araç Kiralama ve Servis AŞ, ve yöneticileri Ersan Öztürk ve Önder Erdem, Oto.net markasının sahibi Otonet Motorlu Taşıtlar’a ortak olacak. 2013 yılında faaliyete giren Oto.net, 6 bine yaklaşan kurumsal üye ve 1 milyona yakın kayıtlı bireysel üyesiyle her ay 1.500’den fazla aracın alınıp satıldığı ya da takas edildiği online bir platform olarak öne çıkıyor.
Silikon Vadisi’nde çalıştı
Kurulduğu günden bu yana 85 binden fazla aracın satışına aracılık eden Oto.net, 100 bine yakın da aracın ekspertizini gerçekleştirdi. Şirketin kurucusu ise Yonca Ulusoy Zaimoğlu.
1993 yılında Robert Kolej’den mezun olan, ardından Macalester College’da ekonomi ve psikoloji dallarında çift ihtisas yapan Yonca Ulusoy Zaimoğlu, bir dönem Silikon vadisi’nde çalıştı. Teknoloji ve internet sektörlerinde önde gelen yatırım bankası Piper Jaffray’nin Silikon Vadisi ofisinde üç yıl yatırım bankacısı olarak görev alan Zaimoğlu, Kellogg School of Management’da MBA yaptı. Mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönen Zaimoğlu, yatırım bankacılığına Global Menkul Değerler’de devam etti. Ardından ABD menşeili Oliver Wyman’da altı yıl yönetim ve strateji danışmanlığı yaptı. 2011 yılında aile şirketi Projectz’de çalışmaya başlayan Zaimoğlu, ardından Oto.net’i kurdu.
Sektörel Gündem
Üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilen ilk uzay roketi yörüngeye ulaşamadı
Dün ilk kez fırlatılan Relativity Space’in üç boyutlu yazıcı ile ürettiği roket, havalanma sırasında maruz kaldığı muazzam dirence karşı koyarak önemli bir eşiği atladı ancak yörüngeye ulaşamadığı için ikinci eşiği geçemedi.


Kaliforniya merkezli şirket tarafından başlatılan canlı yayında, %85’i üç boyutlu printer ile üretilmiş ve 34 metre uzunluğunda olan Terran 1 adlı roketin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Space Force Üssü’nden TSİ 0525’te fırlatıldığı görüldü.
Havalandıktan yaklaşık 80 saniye sonra Atlantik Okyanusu üzerinde 16 km irtifaya ulaşan roket, saatte 1,999 km hızla atmosferin yarattığı azami direnci aşarak uzaya çıktı ve deneme için hayati önem taşıyan atmosfer direncini aşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.
Roket, uzayda kullanacağı ikinci aşama motoru ise arıza yaptığı için yörüngeye ulaşamadı.
“Yeterli veriyi topladık”
Relativity’nin test programı yöneticisi Arwa Tizani Kelly, canlı yayında, “Bugün tam hedefe ulaşamasak da üç boyutlu yazıcı ile üretilen bir roketin işlediğini kanıtlamak için yeterli veriyi topladık” dedi.
ABD’de pekçok yeni nesil roket şirketi, uzaya çıkmanın maliyetini düşürerek eskiye kıyasla çok daha küçük bütçelerle uzaya çıkılan bir pazar oluşturmak için çalışıyorlar.
SpaceX dahil olmak üzere bu şirketlerden çoğu maliyeti düşürmek için 1960’lardan bu yana kullanılan tek seferlik roketler yerine aynı roketi birden defa uzaya gidip dönmek için kullanarak maliyeti düşürüyor.
Relativity Space ise maliyeti düşürmek için roketlerin gövdelerini çok daha basit bir yöntem olan üç boyutlu yazıcılarla üretme yöntemini deniyor.
Sektörel Gündem
LG Energy Solution, ABD’de yaklaşık 5,5 milyar dolarlık batarya yatırımı yapacak
Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.


Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.
LGES yaptığı açıklamada, ABD’de geçen yıl küresel enflasyon kaynaklı maliyet artışları nedeniyle durdurduğu yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.
Dünyanın önde gelen batarya üreticilerinden olan şirket, bu kapsamda, ABD’nin Arizona eyaletinde elektrikli araçlar için 2170 tipinde lityum-ion batarya hücresi üretecek bir tesis inşa edecek. 3,2 milyar dolarlık yatırımla kurulacak fabrikanın üretim kapasitesi 27 gigavatsaat olacak.
2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor
LGES, ABD’de başta Tesla olmak üzere elektrikli araçlar için batarya üretecek tesisin inşasına bu yıl başlamayı ve 2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor.
ABD’de bir de enerji depolama sistemleri için lityum-demir-fosfat (LFP) bataryalarının üretileceği bir tesis yatırımı yapma kararı alan LGES, üretim kapasitesini 16 gigavatsaat olarak planladığı tesis için 2,3 milyar dolar tutarında yatırım yapacak.
LGES, Mart 2022’de Arizona’da 1,7 trilyon won (1,3 milyar dolar) tutarında yatırım yapacağını duyurmuş, ancak küresel enflasyon kaynaklı artan maliyetler nedeniyle yatırımını durdurma kararı almıştı.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz